האם ללמוד כלכלה?

UV radiation

New member
האם ללמוד כלכלה?

שלום, אני מעוניין להתחיל ללמוד כלכלה-מתמטיקה באוניברסיטה העברית בסמסטר הבא. יש לי כמה התלבטויות בנושא ואשמח אם תענו לי.

דבר ראשון, האם יש באמת עודף היצע בקרב כלכלנים כמו ששמעתי מכמה אנשים? אעפ"י שבעיקרון, אני יכול לתאר לעצמי שאנשים שלומדים כלכלה כי הם לא יודעים מה ללמוד או כי הם רוצים לקרוא לעצמם סטודנטים או כל מני סיבות כאלה הם לא מה שצריך לאיים עלי, אם אני בא ללמוד את התחום מתוך אהבה למקצוע. אבל הייתי מעוניין לשמוע גם דעות סותרות.
דבר שני, האם אפשר לעבוד בתחום במהלך הלימודים? ואם כן, אפשר קצת פרטים על משרות סטודנט מבחינת שכר, תנאים, מקומות וכו'?
דבר שלישי, מה לגבי השילוב בין כלכלה ומתמטיקה בעברית? מישהו עושה את זה ויכול לתת פרטים? ואיך זה נתפס בקרב מעסיקים? האם זה שילוב הגיוני?

בתודה מראש.

תשובות חלקיות

לא עשיתי את השילוב הזה, אבל אענה לך מספר דברים:

היצע המשרות לכלכלנים מתחילים אינו גדול יחסית לכמות הבוגרים מידי שנה. לא מזמן פורסמה רשימה של משרד הכלכלה לגבי אפשרויות התעסוקה והתחום הזה תפס מקום טוב באמצע.
אולם, יש היצע גדול של משרות שדורשות חשיבה אנליטית וידע באקסל וישר מקשרים אותם לבוגרי החוגים השונים לכלכלה. הניסיון הזה יכול להיות רלוונטי לתפקידים עתידיים ככלכלן.

השכר המוצע לסטודנטים לתואר הראשון לכלכלה נע בין 25-45 ש"ח לשעה. כמובן זה תלוי בניסיון שאתה מביא איתך. אם זו כבר עבודה שנייה שלך בתחום אז השכר בהתאם.
במשרדים ממשלתיים זה תעריף קבוע לכולם מתחיל ב-25.2 (כולל ותק צה"ל) ועולה ל-26 בשנה ג'
יש משרדי ממשלה בודדים שמשלמים יותר. במשרד הביטחון למשל משלמים 30, ושמעתי שבמס הכנסה יש כאלה שהתחילו מ-28.
בחברות ייעוץ השכר קצת יותר גבוה ונע בד"כ בין 28-35 לשעה.
השכר הגבוה יותר נמצא בהייטק שם חברות משלמות בסביבות ה-40 לשעה.

ד"א תמיד מחפשים באוניברסיטה סטודנטים מהחוג לכלכלה למשרות חלקיות בחשבות/שכר/וכד'.

השילוב כלכלה-מתמטיקה מאוד הגיוני ויכול לעזור לך מאוד אם תרצה להמשיך לתואר שני או דוקטורט בכלכלה שם בהחלט צריך רקע מתמטי חזק (כרגע אני עושה תואר שני וחש את זה על בשרי).
פרופ' אבי שמחון שהיה היועץ של שטייניץ והיום הוא מרצה שלי, למד כלכלה ומתמטיקה בעברית.

מעסיקים מאוד מעריכים את האוניברסיטה העברית. כל שילוב של כלכלה שתעשה יעזור לך בעתיד. השאלה היא מה מעניין אותך?

Kayben

New member
תוספת שלי

בכלכלה לומדים כלל פשוט שההיצע גדל והביקוש נשאר זהה, (במשק חופשי ועוד כל מיני הנחות) אז המחירים יורדים. במקרה הזה, השכר.
בסופו של דבר אם תשווה את השכר ההתחלתי של כלכלן, בשנים הראשונות, לעומת מקצועות ההנדסה, ההייטק, אז הוא נמצא הרבה יותר נמוך. כלומר כביכול באמת זה מבטא הצפה מסוימת בתחום.
מצד שני, אני יכול להגיד לך שזה נובע משני דברים:
1. העבודה של כלכלן היא בסופו של דבר די פשוטה וטכנית.
הכרה של העסק שאתה עובד ובו, עבודה מול מערכות מידע, עיבוד של הנתונים הכספיים של העסק לדוחות ברורים, ניתוחים כלכלים שונים.

היא לא דורשת ידע עמוק של תכנות / הנדסה / ידע בחוקים/רגולציה.

2. המון כלכלנים משתדרגים לתפקידים שהם לא תחת הגדרת כלכלן.
אם זה בניהול זוטר, בתחומים אחרים, של מכירות, שיווק, תפעול.

בהיבט הכלכלי - עדיף ללמוד מקצוע הייטק באופן חד משמעי וחותך. שלוש סימני קריאה !!! הרבה מאוד אנשים שלומדים כלכלה כמו שציינת לא ממש אוהבים את התאוריות. אבל מניסיוני החברים שסיימו איתי.
בגלל שאופי העבודה שונה מהלימודים, זה לא מעיד על כלום.
שנית יש כאלה שפונים לתחומים פחות אנליטיים. אבל זה המיעוט.

אפשר לעבוד בתחום, בעיקר אם אתה תלמד במרכז בסמיכות למקומות עבודה פוטנציאלים שמוכנים. בפריפריה יש פחות עבודה ופחות אפשרויות לעבוד במקביל במשהו רלוונטי.
רוב חברי מהלימודים, כמוני, לא היה להם ניסיון מקדים והם התחילו במשרות כלכלן מתחיל. כלומר זאת לא היתה בעיה משמעותית.

מבחינת מקום עבודה, לא כל כך אכפת להם מה השילוב שעשית עם כלכלה. בסופו של דבר הם מחפשים אדם אנליטי שלא נרתע ממספרים.

Kayben

New member
יצא לי קצת עילג, אבל מה שלא ברור, תשאל.

כמובן זה מבטא את דעתי האישית. של כלכלן עם ניסיון של 3 שנים.

havasi

New member
תשובות חלקיות

מבחינת משרות לא חסר, אתה לומד תחום שיש בו מלא משרות, לדעתי הכי הרבה מכל תואר אחר.
משרות כמו: בנקים, חברות ביטוח, כלכלן, בבתי השקעות בקיצור מלא מלא, מבחינת המשכורת, אם תצבור ניסיון בארגון שתתחיל בו לעבוד אז גם המשכורת תהיה יפה. משכורת התחלתית מאוד נמוכה, דרך אגב, כמעט בכל העבודות.
הלימודים בעברית לתואר ראשון מאוד קשים ובפרט כלכלה, לדעתי לא יותר מחצי משרה. וגם זה בקושי.

בהצלחה

למעלה