האם יש מקום לפרשנות?

nutmeg

New member
ועל זה

המורה לבלשנות שלי היה אומר: coherence is in the ears of the beholder

nutmeg

New member
אין מילה טובה

בעברית ל- coherence (במילון כתוב עקביות... נו באמת!) בכל מקרה, כדי שטקסט יהיה קוהרנטי צריך לשבת מישהו מולו ולפענח. כשהטקסט מתיישב בתוך חוקי דקדוק מנוסח בברור (קרי - רעיון מרכזי, נושא נשוא מושא... בלה בלה בלה) יש פחות סיכויים לפרשנויות מרחיקות לכת. ככל שהטקסט עמום יותר הרעיון המרכזי חמקמק ומעורפל - כך "פרוץ" הטקסט לסיכויי פרשנות יצירתית רבה יותר. בכל מקרה, מה שהמורה שלי אומר הוא שלמעשה, בעיניו, אין טקסט לא קוהרנטי, יושב מול הטקסט אדם שלא פיענח! יבוא אדם אחר עם נקודת מבט שונה ויכולת להסתכל על הטקסט מעט אחרת, ויבין.

hillelg

New member
דומה לדעתו של דרידה, שהזכרתי

דיברנו פעם על כך שבלשנות ופוסט מודרניזם הולכים יד ביד, לא?

nutmeg

New member
לא כל הבלשנות.

יש בלשנים מאוד דוגמטים: סמנטיקאים למשל או "תחביראים" (אלו העוסקים בתחביר), שלא לדבר על פונטיקאים שעסוקים בהפקות צלילי השפה. סמיוטיקה היא זו בעלת קוי דימיון לפ"מ... אבל רק קוים. מטרות הפ"מ והבלשנות שונות המה.

hillelg

New member
ודאי

הכיוון עליו הצבעתי הוא יותר בכיוון ההפוך - אדם בעל אידיאולוגיה פוסט-מודרנית, ינטה יותר לעסוק בלשון ובשפה, ופחות בתכנים עצמם, שאינם קיימים (או שאינם רלוונטיים) לגבי דידו.

hillelg

New member
אוי, לא

עדיף כבר עקביות (או עקיבות). זה תרגום מילולי עד זוועה.

hillelg

New member
זו היתה מחמאה?

בעצם, מה זה משנה למה התכוונת? הריני מכריז בזאת על הודעתך כעל מחמאה! [אגב, מה מקור המילה? תשתעשעו מאוד לדעת, אני חושב] תודה, שלי! [ועל מנת שהקוהרנטיות ההרמנויטית של הניב הלז תהיה יותר בהירה, אוסיף: לא התכוונתי להגיד לנוכח מולי שיכיר בבעלותי.]

איתמר ש

New member
מה זה, הלל?..

שתי שבתות רצופות בבית?! נו נו נו!...
באמת מה המקור של ´מחמאה´? ועוד בקשה - מישהו יכול לכתוב לי את הפסקה הבאה מתוך השיר ´שיויתי´ של אצ"ג (או עדיף - את כל השיר...), משהו כמו: "כל המגמה אינה ריבוע בית על מלאת, אלא להיות בוב מבו, כענף בעץ ה..." לא זוכר מה. תודה! (מצורף קובץ לא קשור בגרוש, אבל מצחיק בטירוף. [צריך להפוך אותו ל-mpeg]. תהנו!)

hillelg

New member
מחמאה -

תהילים נה,כב: "חלקו מחמאות פיו וקרב לבו, רכו דבריו משמן והמה פתיחות". יענו, דברי פיו היו חלקים יותר מחמאה...

גנגי

New member
מה שמזכיר לי שבירושלים

יש רחוב שכולם מכירים כ"רחוב מְטודלה". (הכוונה, כמובן, ל"רחוב בנימין מִ-טודלה"...)

zarn

New member
הרמנויטיקה

מלשון "הרמטי" וזה מצידו מהאל הרמס. אאז"נ הרמס הוא אל הדעת, וספרים שיוחסו הסתירו, כביכול, מתחת למשמעות המילולית מיני כישופים. מכאן- טקסט הרמטי הוא טקסט המסתיר את תוכנו. שיר הדורש פיענוח הוא דוגמה אחת. דוגמה אחרת היא דילוגי אותיות בתורה. אני משער (אך אינני יודע) ש"סגור הרמטית" זה גילגול נוסף של המשמעות. "על דם בדם תשלמו, ומעבר לאמאן תישכנו בצל מוות"

nutmeg

New member
הרמן, מי?

משהו שהיה לי במחשב... גם מגדיר הרמנויטיקה אבל גם (ובעיקר) זהו מאמר שמפריד בין מה ש"אמת" לבין מה ש"מובן". לא מאור לגויים, אבל מאמר שממפה יחסית טוב כמה מונחים פילוסופיים הקשורים לחשיבה.

hillelg

New member
../images/Emo51.gif

הצצה קלה מבהירה לי שזה ודאי לא על שם אף הרמן, מכיון שזה hermeneutics, ב-e. אבל אם זה על שם הרמס, עדיין לא הבנתי מאיפה ה-נ´. אלא אם כן זה כתוב במאמר, ובו טרם הספיקותי לעיין (מאותה הצצה זה לא נראה כך. בכולופן, אני צריך ראש וישבן בשביל לקרוא מאמרים מקצועיים באנגלית. לא עכשיו).

למעלה