האם יש מקום לפרשנות?

האם יש מקום לפרשנות?

היום בשיעור תנ"ך (ומחשבת ישראל) קראנו כמה פסוקים מפרשת לך לך ומורינו, כהרגלו, לקח את אחד הפסוקים המרכזיים והציג כמה דרכים לקרוא אותו. על כן, שאלתי (הכללית) היא: האם באמת רבים כלכך המשפטים הרב-משמעיים בתנ"ך, ועלינו פשוט ללמוד את ה"פרשנויות" (המידיות) האלו (ואם כך- למה? האם מתי שלא רצו להכריע בסוגיה מסיימת לכאן או לכאן פשוט ניסחו משפט שתוכל להבין ממנו מה שבא לך?), או שהייתה משמעות יחידה שלא זכתה להגיע אלינו, או... שהמורה שלי פשוט לא יודע איך לקרוא? אתן שתי דוגמאות לפסוקים כאלו ואשמח אם מלבד תשובה לשאלתי תוכלו להרחיב מעט באופן כללי על הפסוקים האלו: [מצטערת. אין לי לא זמן ולא כח לנקד.] "והאמן ביהוה ויחשבה לו צדקה:", (בראשית, ט"ו, 6) "ויאמר קין אל-יהוה גדול עוני מנשוא:" (בראשית, ד´, 13) המון תודה.

vegan

New member
בוודאי שיש

שיעור (בהלכה) הכמות או הגודל הנדרשים לקיומן של מצוות מסוימות. כוס זו קטנה מדי ואין בה שיעור לשם קידוש. היום בשיעור תנ"ך - מספר לומדי התנ"ך היום הוא במידה המספיקה לקיום מצווה. (ומחשבת ישראל) והמדינה סופרת את כמות לימודי התנ"ך, כדי לדעת, האם זו מספיקה לקיום המצווה, או שמא יש לשחרר עו בני ישיבות משירות צבאי. כמה - צורה ספרותית ל-כמו. פסוקים - שהוחלט עליהם, שנחרץ דינם. קראנו כמה פסוקים - צעקנו כמו כאלה שנחרץ דינם. מפרשת לך לך ומורינו - מסבירה עבורך, עבורך ועבור המורים שלנו כהרגלו - כמו הרגל שלו (בלשון חכמי שירת הבלטרים) לקח - מוסר השכל כהרגלו לקח את אחד הפסוקים המרכזיים - הוא לימד לקח את אחד מראשי המאפיה שנחרץ דינם בעזרת בעיטה כואבת ברגלו. והציג כמה דרכים לקרוא אותו. - הצביע על כמה כיווני הליכה והשתמש בהם כדי לצעוק עליו. בלשון ימינו: אמר לו "לך לעזאזל", "לך לכל הרוחות". כן - אדם ישר, בעל כנות. על-כן אדם ישר במיוחד. על כן שאלתי (הכללית) - אני, קופת החולים הכללית, לקחתי בהשאלה מאדם ישר במיוחד (ותמים), מכיוון שאין לי כסף לקנות בעצמי. היא: האם - היא זו שילדה אותו באמת רבים כל כך - מתקוטטים כה הרבה במוליך מים המשפטים הרב - הריבים הגיעו עד למשפטים בבית הדין הרבני משמעיים בתנ"ך ועלינו - מאז שהמעיים שלהם נעקרו ונשפכו על ספר תנ"ך וגם עלינו (איכסססס) ועלינו - והלכנו למעלה פשוט - ערום, ללא בגדים ללָמוד את ה"פרשנויות" - לזה שמורגל לשמוע את מאיר איינשטיין (המידיות) - מלעז, MID, ברמה בינונית (הפרשנויות של איינשטיין) האלו - דיברנו בטלפון

גדול!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *מתנשפת* לטאג ליין!

nutmeg

New member
Vagan!!! מה אכלת אתמול בערב?

התססו קלות זרעי האפספת?? הרגת אותי מצחוק!

גנגי

New member
תראו מה שטבעונות עושה למוח...

וגאן - מה יהיה? תמשיך ככה אני יום אחד אחנק ...

זאת למעשה הסיבה בזכותה התטבענתי..

..אבל זה לא הולך. אמנון, מה אתה אוכל? עכשיו, באמת! (או שאני אעבור אצלך באישון לילה ואגזום בשיערך..)

vegan

New member
מעיון בהודעותייך, זה דווקא הולך טוב

או שהיית ככה גם לפני שהתטבענת? אבל אם את מתעקשת, את יכולה לבוא לבקר ואחסוך קצת כסף על ספר.

רק למען הסר ספק...

אני מכוונת לפרשנות מילולית (כמו זו שנתן "וגאן") ולא לפרשנות שמעבר... [תגיבו מהר- נמאס לי לראות את השם שלי בפרופורציות כאלה בין ההודעות]

פרשנות כאקט יצירתי ../images/Emo141.gif

יש מקום חשוב למפרשי המקרא והתלמוד ביצירה התרבותית של היהודים, כמבטאים של הדעות הרווחות בתקופתם וכמעגנים של תפיסות חדשות בטכסט הקדום, שאסור לשנותו. משום כך יש הרבה פרשנים, ויש הבדלים גדולים בין הפרשנויות שלהם. לא יודע מה זו "פרשנות מילולית", אבל אם לא לכך התכוונת, התעלמי.

לא, לא.

כוונתי ב"פרשנות מילולית" היא ברובד הראשוני ביותר של הבנת המשפט- לדוגמא- האם בפסוק שנתתי:"גדול עווני מנשוא" האם החטא של קין הוא הגדול מנשוא או העונש? או בפסוק האחר: "והאמין ביהוה ויחשבה לו צדקה"- האם ה´ הוא זה שמחשיב את אמונת אברהם כצדקה? או שאברהם מעיד על עצמו וכולי וכולי.

בדברייך מובלעת ההנחה ../images/Emo141.gif

בדברייך מובלעת ההנחה, שבין כמה פרשנויות מוצעות, רק אחת היא "הנכונה". אבל אין הדבר כך (ולו רק משום שאי אפשר לברר עם הכותב לאיזו משמעות הוא התכוון). צריך להיות מודעים לכמה שיותר אפשרויות פירוש, ורצוי גם להכיר את הפרשן ואת עולמו, כדי להבין מדוע בחר לפרש כפי שבחר. בדוגמא השניה שנתת, אם הפרשן רוצה לתאר את אברהם כטיפוס פסיבי, הוא יפרש את הפסוק בדרך הראשונה שהצעת (ה´ הוא החושב). אם הפרשן רוצה לתאר את אברהם כטיפוס אקטיבי, הוא יפרש את הפסוק בדרך השניה שהצעת (אברהם הוא החושב).

כל מה שרציתי לדעת... ../images/Emo7.gif

הוא: האם במשפטים רב-משמעיים מהסוג שהצגתיטמון מידע (כניקוד או כל מיני מוסכמות אחרות מן התקופה או בכלל) היכול לתת אינדיקציה על משמעות אחת. (למעשה כשאני חושבת על זה עכשיו השימוש במילה "פרשנות" היה לא חכם בעליל.)

dage

New member
דפקא כן..

בתקופה מאוחרת יותר הוסיפו טעמי קריאה. יש טעמים המפסקים את הפסוק כמו סימני פיסוק מודרניים. למשל ישנו הסימן הזה שאני לא זוכר את שמו, שהוא כמו פסיק באמצע הפסוק ומחלק אותו לשניים, שנראה כמו שער קטן עם צ´ופצ´יק ונמצא מתחת לשורה. יש גם טעמים לקישור בין מילים ולא להפרדה. יש ונותני טעם שונים נתנו טעם מפריד במקום שאחרים שמו מקשר. הידוע ביותר הוא: דוד ויהונתן הנאהבים והנעימים בחייהם ובמותם לא נפרדו. יש טעמים שגורסים: הנאהבים והנעימים בחייהם, ובמותם לא נפרדו ויש: הנאהבים והנעימים, בחייהם ובמותם לא נפרדו המיקום השונה של הטעם מקנה משמעות פרשנית שונה לדברים. ואולי לא עניתי לך לשאלה ...

ענית, ענית! ../images/Emo51.gif לאל!

כבר התחלתי להאמין כי מילותיי מצורעות הן.. בכל מקרה, אשמח אם ניתן יהיה להפנות אותי לעוד דוגמאות או לחומרים בנושא. *אנחת רווחה*

dage

New member
מה עשית לי?! ../images/Emo8.gif

במקום לעבוד חיפשתי לך חומר. ומצאתי! אז הנה מאמר שדן בפרשנות לפי טעמי המקרא (מהאתר המעולה לתוכניות לימודים של משרד החינוך) http://www.education.gov.il/tochniyot_limudim/mikra_mamad/download/article_9.rtf והנה - ואם זה לא נותן לך פתח לדוקטורט מינימום בנושא אז אני לא יודע מה כן - ביבליוגרפיה לכל הנושא (מאותו אתר) http://www.education.gov.il/tochniyot_limudim/mikra_mamad/download/article_31.rtf

hillelg

New member
ושוב אני מפספס...

על דבריו של וגאן אפשר לומר שליצנות אחת דוחה אלף דיונים מעמיקים... (אל תיקח אותי ברצינות. היה גדול, באמת). השאלה של פרשנות היא שאלה עתיקת יומין, והיום גם קראו לה בשם: "הרמנויטיקה" (לא יודע מלשון מה זה). באופן כללי הדיון הוא האם וכיצד ניתן להגיע לדעתו המקורית של כותב הטקסט, על פי שיקולים ענייניים בלבד (ועד כמה הם קיימים), וללא הטיה מצורת המחשבה והדעות הקדומות של המפרש. הגיעו הדברים לידי כך שאחד מאבות הפוסט מודרניזם (דרידה, כמדומני) טען שאין כל אפשרות להגיע לדעתו של כותב הטקסט, ולכן גם אין זה מענייננו, וכל השאלה לגבינו היא מה אומר הטקסט לנו, בלי קשר לכוונתו המקורית של הכותב (ראיתי מישהו שתהה האם דרידה חשב שאת כוונתו הוא יבין מי שיקרא את דבריו...). יש רבים הטוענים שזוהי בעצם עמדת חז"ל בהידבקם לדרך ה"דרש". ואף על פי כן, רבים טענו שאפשר ואפשר לנסות להגיע לדעתו של הכותב (גם אם כמובן לא במאה אחוזי ודאות, אבל לא כל דבר ודאי בחיים, ונכון יותר לומר ההיפך). לכן, בוויכוחים בין הפשטנים (במיוחד של ימי הביניים, אבל כלל לא רק) כל אחד סבר כפי הנראה שדעתו היא האמיתית, או לפחות היותר מתקבלת על הדעת. איך מנסים לפענח את המשמעות המקורית? ישנם אינדיקטורים רבים, וצריך להפעיל אותם יחד: א. בדיקת המשמעויות האפשריות של המילה הנידונה, על ידי בדיקת האזכורים התנ"כיים האחרים שלה, ועל ידי השוואה לשפות קרובות (בימינו נוספה יכולת השוואה לשפות שמיות שלא הכרנו בעבר, כמו אכדית ושפות אחרות), וגם לשפות רחוקות בהבנת דרכי החשיבה והדיבור האנושי. ב. בדיקת ההקשר, הקרוב והרחוק יותר. איזו פרשנות משתלבת טוב יותר עם כוונת הפרשה כולה? ג. בדיקת ארמזים לפסוקים אחרים בתנ"ך (אם יש, ובדרך כלל ויש כאלה בשפע), ונסיון להבין למה רמז המקרא בכך. ד. ניתוח ספרותי של מבנה הפרשה (מבנה כיאסטי, מילות מפתח [המופיעות בדרך כלל 7 פעמים, ולעתים 10), ונסיון להבין מה הוא מביע. ה. ישנם כמובן הניקוד והטעמים. לגביהם אמנם קיימת מחלוקת עזה, מהו בדיוק מקורם (משה רבנו? עזרא הסופר? אנשים עלומים בזמן כתיבת המסורה, הניקוד והטעמים?), מכיון שהסימנים לכתיבתם פותחו הרבה אחרי שנכתב המקרא (אם כי אין ספק שקראו עם ניקוד, כמובן, ונראה שאף עם טעמים) - לפני כאלף שנה (וקצת יותר). האבן עזרא היה תומך נלהב של היצמדות לניקוד ולטעמים, ובין האחרונים ידוע שד"ל (שמואל דוד לוצאטו; חי לפני כמאתיים שנה, באיטליה), שטען בתוקף שאין לנו להיצמד אליהם (והביא מובאות מראשונים רבים - בהם גם הראב"ע עצמו - שפירשו בניגוד להם). וישנן עוד דרכים רבות, שפותחו ונידונו במהלך השנים. ואף על פי כן, עם כל הדרכים הרבות, פעמים רבות אנו נשארים ב"תיקו", בלי יכולת להכריע איזו מהפרשנויות היא הצודקת ("מקראות שאין להם הכרע). אמת, שיש לקחת בחשבון שייתכן ששתיהן צודקות, אך פעמים רבות הדבר בלתי אפשרי, מכיון שהן פשוט סותרות זו את זו. ובכלל, בפרשנות המקרא ישנו ממד נוסף על פני הרמנויטיקה רגילה, והיא שקשה לדבר על "כוונת הכותב" כאשר מדובר בקדוש ברוך הוא, שהגיוני שלא התכוון למשמעות אחת בלבד. על יסוד זה מדובר על ארבעת ממדי הפרשנות של פרד"ס - פשט, רמז, דרש, סוד - שאין הם סותרים זה את זה אלא משלימים (וכמו שאומר רשב"י בזוהר (בערך, ובתרגום): אוי להם לבני האדם החושבים שהתורה באה לספר לנו סיפורים בלבד, אלא הסיפורים הם כלבושים לגוף, וכגוף לגבי הנשמה, כשהסוד, הפנימיות, הוא העיקר. אבל כבר גלשנו מהנושא. אוסיף רק, שמעניינת אותי דעתו של רש"י (או רשב"ם, או ראב"ע), גם אם אני חושב שאינה "ה"פשט - מכיון שהוא מצביע על פן פרשנות אפשרי מסוים, ומשום שדברי רש"י חשובים לי כשהם לעצמם, גם ללא קשר להבנת דברי המקרא.

למעלה