האם זה יהיה מוסרי ?

אין לך יראת שמיים גדולה מזו

כזה זהירות בממון אחרים לא נשמע מאז הסיפור על רב ועלוואלע או רב העזניל. הרי, לא מודבר כאן בזהירות על מעשה שלא יעשה כדבעי או דיבור לא כראוי, או אפילו לא על מחשבה לא ראויה אתה מדבר כאן על המצב התודעתי של תת ההכרה שלך בזמן שתייצר את התפילין, שיש חשש שהכפירה שנמצא בתאים האפורים של המוח שלך ישפיע על התפילין, זה מדריגעס אמיתי. מירא שמים שכזה הייתי קונה תפילין.

answers2

New member
זה דווקא קל

וממש שונה מלהטריף כלים וכדו'. אין שום הגדרה ל"ירא שמיים", ואינך חותם בעת קבלתך לעבודה על כך שבכל רגע נתון בשנות עבודתך לא תכפור בבורא עולם או משו. גם הם כשהם מוכרים את התפילין אינם מתחייבים לכך, וגם אם כן , אין לזה משמעות כיוון שאי אפשר להתחייב על מה שבליבם של העובדים בכל שעה ובכל יום. לגבי עשיית התפילין ע"י מי שאינו מומר מבחינת "מחלל שבת בפרהסיא", הרי אם אתה באמת חרדי בעל כרחו , הרי שאין יותר "לא בפרהסיא" מזה, וידועים דברי החזון איש שאפילו אם מישו נוסע בשבת , אבל כשהשכנים הדוסים שלו רואים הוא נמנע מלהתניע עקב בושה וכדומה, הרי שאין עליו דין מחלל שבת בפרהסיא. הדברים כך הם לגבי יין נסך, קל וחומר בתפילין, שאין דין שפוסל תפילין שנעשו בידי מומר (מלבד הפרשיות עצמן). לגבי עשייה לשם מצווה, מה מונע ממך לעשות אותן לשם מצווה? לא זו אף זו , אלא שאם חוזר ואומר בפיו תוך כדי העשיה "לשם מצוות תפילין ", הרי שגם אם בליבו חושב אחרת אלו מחשבות בטלות, ודברים שבלב אינם דברים. לפיכך אני ממש לא רואה פה שום בעיה מוסרית, ולו תיאורטית.

מתבי6

New member
אם אתה ירא שמיים במובן המוסרי

אין בעיה מאף צד שתעסוק בזה

grinberg

New member
מכיון שאתה אנוס אבל מבחוץ אתה שומר

לא נראה לי שזה בעיה, כי מבחינת החרדים אתה עומד בכללים כי מה שבעיקר קובע זה איך אתה נראה מבחוץ. ובגלל שכל החיים שלך אתה חי באונס ואתה חי את החיים ככה, אתה לא צריך להתחיל לסבול דוקא בדברים שאתה יכול גם ליהנות. אתה מספיק סובל מהדברים שלא גורמים לך הנאה.

alleko

New member
עיקר העניין

הוא לא שבאמת ירא שמיים יכתוב אלא שהאדם מצדו עשה מה שהוא יכול בשביל זה ועל זה נאמר האדם יראה לעיניים ועד אחד נאמן באיסורין וכל זה (מן הסתם לא מדובר פה באנשים ששכרו משגיח אישי שהם מכירים בעצמם) ובכל מקרה מוסריות זה דבר אינבידואלי לפי ההרגשה של האדם ובטח שאין בזה קביעות מוחלטות

יש בעיה נוספת

זה מזכיר לי את השאלה אם זה מוסרי לירוק לתוך אוכל שאף אחד לא רואה. פה יש בעיה שאם יתגלה למפרע שאתה אפיכורס התפילין שלהם יהיו פסולות ואז גרמת להם נזק ממשי ולא דמיוני כי הערך של התפילין ירד.

תמר154

New member
בהחלט לא מוסרי...

שלחתי מסר כי איני חפצה שחברי הפורום הטיפשי הנ"ל יסקלו אותי. אני חושבת וכמעט בטוחה שהדבר אינו מוסרי היות שאנשי המפעל הזה בטוחים שהנך ירא שמים בעוד שאינך כזה... אם אתה חוטא לבד , מדוע גם להחטיא אחרים???. יום טוב!

rachel437

New member
האם זה יהיה מוסרי ?

אם מישהו נכנס למסעדה ומבקש סלט אבל בתנאי שיחתכו את העגבניה לפני המלפפון, האם זה מוסרי לא לחתוך את העגבניה לפני המלפפון. מי שעשה מעשה לא מוסרי זה מי שטען שאלוהים ציוה על עמו להניח תפילין, כל היתר דומה לחיתוך עגבניה לפני המלפפון, אבל כל אדם נולד עם רמת מוסריות שונה, לכן הכי טוב לעשות שאלת חכם, ומכיון שאין הרבה חכמים בקרב הרבנים וגם הם נוגעים בדבר ופסולים הלכתית לדון בנושא עדיף לשאול קאדי מוסלמי או כומר נוצרי.

yoni13077

New member
גם בדוגמא של העגבניה זה לא מוסרי..

מה השאלה בכלל?? אם בן אדם בפירוש משלם לך על פעולה מסויימת ממילא את זכאית לכספו רק אם ביצעת את הפעולה. זה שהפעולה מטופשת וזה שהיא לא ניתנת להוכחה זה לא קשור בכלל... אם זה מה שהוא ביקש והוא התנה את זה בזה ברור שזה לא מוסרי.

rachel437

New member
עד היכן האנוס צריך להיות מוסרי

יש כאלה הפוסקים כי מחללי שבתות וכופרים בעיקר יינם הוא יין נסך, האם אנוס חרדי צריך להודיע כי אסור לשתות מיינו? ומה עם בני אנוסים שהם בני נידה, האם הם צריכים לספר על כך לפני שהם משדכים את ילדיהם? החרדים מקפידים להיקבר ליד יראי שמים, האם האנוס החרדי צריך להשאיר צוואה שהוא כופר בעיקר כדי שחס ושלום שכנו לאחר המוות לא יפגע מכך?

moshe010

New member
אנוס

לא יכול להיות מוסרי בענינים אלו לכן גם בענין התפילין ההכרח לא יגונה וכאנוס חסר השכלה האפשרויות להתפרנס מאוד מצומצומות ואין לו הרבה בררות וכשם שמצפונו צריך להשלים לרמות לגבי יין נסך, קידוש, הבדלה,זימון, הצטרפות למנין, קבלת כסף בכולל במרמה,קמחא דפסחא,חתימה לתוכנית ערבים, ועוד רבות כך מצפונו יצטרך להשלים עם עבודתו בתפילין אבל אם יש לך ברירה אחרת אז בשבילך בשביל השלוות הנפש שלך עדיף לעסוק בדברים אחרים שלא מכניס אותך לקונפליקטים

למעלה