האם זה יהיה מוסרי ?

האם זה יהיה מוסרי ?

אני מחפש עבודה . יש לי אפשרות לעבוד במפעל של תפילין . השאלה היא אם ראוי לעבוד שם כשאנשים סומכים על זה שאדם ירא שמיים עושה את זה בו בזמן שאני לא כזה ?!

mister xy

New member
מה כל כך חשוב בפרט הזה?

דין פרוטה כדין מאה ודין מאה כדין פרוטה

האם השכר הגבוה נובע מעצם היותך ירא שמים?

אם כן, זו בדיוק מהותה של הונאה. בלי קשר, לאנוס עדיף לעבוד בעבודה שאינה קשורה לתעשיית הדת והמהדרין אף יאמרו במקום שאינו דתי כלל. אם חלילה וחס תיחשף אניסותך, תרצה בנוסף לכל הבלאגן המשפחתי גם להפסיד את עבודתך?

קתרזיס

New member
לא מסכימה

כלומר ברור שאם יש לו אפשרות לעבוד במקום שבו יוכל להיות חופשי אז מצויין... אבל בקשר להונאה, גם להגיד שאלוהים קיים ושהוא רוצה שתעשה ככה וככה זו הונאה... אז מי התחיל קודם? חוץ מזה חוקי ההונאה הם ממילא נספח של מי שמאמין - ע"ע תשובתו של עץ שתול

דגלמנגה

New member
אכן הונאה, כי לפי חוקי המדינה אסור להגביל כך

מציעים לך 50 שקל לשעה - קח. המעסיק עבריין עפ"י החוק. המועסק סתם מורד במוסכמות חברתיות.

עץ שתול

New member
כנראה שעוד נותר לך מספיחי האמונה

אחרת לא היית כלל מעלה כזו שאלה. א) אותם אנשים שיניחו את התפילין הרי לא יודעים שאתה כופר. ב) וכי מדוע הינך חושש להכשלה שלהם כשאתה בעצמיך אינך מאמין בזה ולא מניח כלל תפילין? לדעתי כל הענין של מוסר הוא רק כשאתה גורם סבל או צער כלשהו לזולת. אך כל עוד ואין כאן פגיעה ישירה באיכות העבודה או גרימת סבל או הפסד וכדו' לאדם אחר, אתה יכול להיות רגוע מצפונית ולהתעשר בכיף מהעבודה המוצעת.

אם יורשה לי לחלוק על כבוד תורתו

לדעתי הענין של מוסר הוא לא רק כשהזולת ידע מזה, אלא אפי' במקרה שהוא לא ידע אבל לפי אמונתו התפילין האלו לא מוהדרים והוא שילם עליהם טבין ותקילין כדי שיהיו הכי מהודרים, יש בזה גם בעיה מוסרית. נ.ב. מעכשיו לאחר פרסום האשכול כל מעסיק בתחום התפילין יבקש מהמועמד לעבודה שיחתום לו שהוא לא כותב בפורום חרדים בעל כורחם, סתם סיבכת את הענינים.

עץ שתול

New member
הפרדוקס הגדול

אבי שילם טבין ותקילין לתפילין שלי שהם מהודרות בשיא ההידור שקיים, אך לבושתם הגדול הם טחובים אי שם עמוק עמוק בארון:-

אגס 10

New member
אתה לא צודק

יש מושג של פגיעה באימון,של רמאות,וזה ודאי יש כאן. האם למשל תיתן לאדם דתי בשר חזיר אם הוא לא ידע שזה בשר חזיר? זה שההוא מאמין בשטויות לא מתיר לרמות אותו.

עץ שתול

New member
קודם כל אין בזה רמאות

כי התפילין בכל מקרה יהיו כשרים, ואם משהו מוצא בזה הענין של תוספת הידור אז זה המצאה שלו בלבד, ולכן זה לא דומה בכלל לבשר חזיר שזה כבר בגדר של כרת! עוד סיבה מדוע זה לא דומה, כי בלהכשיל את השני בבשר חזיר אתה לא תראה מזה כל רווח מלבד הענין של 'לפני עור לא תתן מכשול', אבל במקרה שלו כתוצאה מעבודתו הוא מתפרנס. ואולי אף אפשר להוסיף ולהסתמך בעינינינו את האמור - 'חייך קודמים'.

אגס 10

New member
לא מדויק

אם למשל הבשר הטרף יהיה הרבה יותר זול אני גם ירויח מזה פרנסה טובה...

קתרזיס

New member
אז יש פה עניין של בצע

תרוויח בכל מקרה, אבל תכשיל מישהו בשביל עוד טיפונת כסף... במקרה שלו התפילין עדיין כשרים...

yoni13077

New member
אתם מפספסים את הנקודה..

מה זה משנה אם זה טיפונת כסף או הרבה כסף‏?‏? הענין הוא עקרוני לגמרי. אם להאכיל מישהו חזיר זה בסדר אז אעשה זאת גם בלי שום תועלת עבורי. אם זה לא בסדר לא אעשה את זה גם אם זה ייתן לי הרבה כסף. בעיני זה לא מוסרי בכלל כשאדם משקיע המון כסף למשהו שנראה לו חשוב מאוד. אם מישהו ישלם לי המון כסף על חול מחוף מציצים למשל (בכוונה לקחתי דוגמא שאין לה קשר לרוחניות כלשהי‏)‏ כי הוא חושב שזה טוב לו למשהו, לרגע לא אחשוב לעבוד עליו ולתת לו חול מחוף סמוך. גם אם זה בולשיט מוחלט. זה ענין של יושר ואמינות.

yoni13077

New member
ובכל זאת..

מה שציינתי הוא מהבחינה העקרונית, כדי להדגיש שזה שהשני אינו יודע ולי יוצא מזה רווח זה לא הענין. לעצם הנקודה של התפילין זו כבר שאלה מורכבת, אם היה מדובר בסופר עצמו די ברור שזה לא מוסרי. לגבי דברים אחרים מסביב זה בהחלט יכול להיות שונה.

קתרזיס

New member
אוקיי

מסכימה איתך בגדול שזה לא לגמרי מוסרי. כלומר לא הייתי מרגישה נוח לעשות את זה בעצמי... מצד שני, האם אמונה באמת חשובה לתפקיד שהציעו לו? האם זה משנה את ערך התפילין באמת? או שזה רק מנהג שצץ עם השנים ואין לו קשר לדת המקורית? ואם היה רק בתחילת דרכו לכפירה והיו עוברים בו אי אלו הרהורים תוך כדי העשיה, האם גם אז היה צריך לוותר? סה"כ לא מדובר בגוי, ולא מדובר בחילוני - מדובר במישהו שמתוך הקהילה החרדית... שמשתדל לעמוד בכל החוקים - לפחות למראית עין. אף אחד לא מקיים את כל המצוות עם כל הטעמים כל הזמן. גם לא חרדים אמיתיים. איפה באמת עובר הגבול? אם היה חוזר בתשובה בטח לא היו מציעים לו, אף על פי שהאמונה אצל חוזרים בתשובה חזקה לפחות כמו זו של חרדי ממוצע - אז כמה האמונה באמת חשובה וכמה הפרטים החיצוניים? הדוגמה שנתת עם החול היא מצויינת כי באמת - החול נודד ממילא והגדרות החופים הן שרירותיות... אבל מצד שני - ייתכן שיש סיבה מסויימת כמו אירוע שקרה בחוף מציצים ושינה את הרכב החול (פגיעת מטאור למשל) כך שזה משנה אם זה משם או לא. בכל מקרהת אני בוחרת בחיי לעשות דברים בכנות אבל לי יש את הפריבילגיה שאף אחד מסביבי לא מצפה ממני למשהו ספציפי (אני חילונית כופרת במוצהר). לעומת זאת אתם נאלצים להסתיר הרבה פעמים ביום - רק כדי להשאר "בסדר" עם הסביבה... אין פה כל כך הרבה בחירה.

yoni13077

New member
זה לא בהכרח רק מנהג

לגבי כתיבת ספר תורה למשל יש הלכה שאומרת "ספר תורה שכתבו מין (אפיקורס) יישרף". כלומר יש בהחלט התייחסות שונה בתשמישי קדושה לכך שייעשו לכל הפחות על ידי אדם מאמין. אני לא מדבר על דרגות קיום מצוות כי בהחלט כפי שציינת אף אחד לא מקיים הכל כל הזמן, אך עדיין יש הבדל גדול. זה שאני לא מאמין בדברים הללו לא משנה את העובדה שהאנשים המאמינים בה מייחסים לכך חשיבות עצומה, ושוב, לא לגבי כל דבר אלא לגבי תפילין שמי שמכיר ויודע מבין את החשיבות וההקפדה של אב שמכניס את בנו לעול המצוות ואת כל ההשקעה שעושה כדי להשיג תפילין מהודרות. למרות כל זה אני לא חושב שהדברים חד משמעיים, אלא שהצד הזה גם ראוי לו שייאמר. :)

דילמה קשה...

הדילמה הזו קיימת בכל תחום, אם זה בלהטריף את המיקרו, לקנות אוכל לא כשר וכ'ו.. לא הייתי עושה את זה אם היתה לי אופציה אחרת, אבל כמו שכתבו פה, אין אף אחד שניזוק מזה באופן ממשי, גם מבחינת אמונה, הם את שלהם עשו.. השאלה היא כמה אתה מחוספס ואיך זה מרגיש לך, אם המצפון שלך לא ישגע אותך, לך על זה. ואם זה מרגיע אותך כבר שמעתי על דברים יותר גרועים, רבנים מחופשים, מלמדים בחיידר... ולך תדע איזה מה'גדוילים' הוא חרדי בעל כורכו... הכל יכול להיות...

למעלה