האם אתם שונאים?

sheketz

New member
לשאלת הרלוונטיות:

עבודה בה אנשים עובדים בצוות קטן ואינטימי ושעות רבות מתחככים זה בזה יש בה בעיה להביא מישהו "שונה". אז יש כאן הצדקה מסוימת לא לקבל אישה דתיה לצוות הזה, כי זה עשוי לקלקל לעבודה וליחסי האנוש שהתגבשו. ישנה השאלה לגבי הנכונות של מעסיק פוטנציאלי לקחת סיכונים (או היעדרה). אינני חושב שאפשר לכפות סיכונים על המעסיק - כאשר סיכון זה משהו שנראה למעסיק כסיכון ולא חייב להיות משהו אובייקטיבי. כמו כן יש כאן ניגוד בין שוויון הזדמנויות לבין הסיכון שלגיטימי לדרוש ממעסיק. ההזדמנות המינימאלית שהמעסיק חייב לתת היא לראיין את המועמד ולא לפסול על הסף, מעבר לזה קשה לדרוש. עוד יש כאן משקל לטעם האישי. אני מניח שמעסיק או מישהו מטעמו לא חייב לקבל לעבודה מישהו שלא נראה לו גם על סמך תחושת בטן, אולי זה נראה לא הוגן מנקודת מבטו של המועמד לעבודה אבל מנקודת מבטו של המעסיק זה כנראה הגיוני ביותר וקשה מאוד לדרוש אחרת. בקיצור, "רלוונטיות" אינה מילת קסם שפוטרת את הכל.

eitangn

New member
לא מסכים

"עבודה בה אנשים עובדים בצוות קטן ואינטימי ושעות רבות מתחככים זה בזה יש בה בעיה להביא מישהו "שונה". אז יש כאן הצדקה מסוימת לא לקבל אישה דתיה לצוות הזה, כי זה עשוי לקלקל לעבודה וליחסי האנוש שהתגבשו" - זה הכל שאלה של פתיחות וסובלנות. במקום עבודתי יש עובדים מכל הסוגים, מאתאיסטים עד חרדים. טיפה של התחשבות הדדית, ואין כל בעייה. סתם דוגמה טרייה מאתמול. התחלף יצרן החלב שקונים לקפה. עברו לקנות חלב 'מהדרין' בעקבות בקשה של מישהו. טעם הקפה לא השתנה, ואיש לא יצא במלחמה "נגד כפייה דתית"... וכשהיה משבר ונדרשה עבודה בשבת, לא ציפו מדתיים להגיע, ומצד שני הם לא עשו מזה סיפור. זה הכל שאלה של פתיחות וסובלנות.

sheketz

New member
כמובן שזו שאלה של פתיחות וסובלנות

אלא שלכל מקום עבודה יש אופי שונה.

eitangn

New member
לכל מטבע יש שני צדדים...

ציטוט: "השאלה האם למורה (שאמור, לפחות בתאוריה, לתת גם דוגמא אישית) הקריטריון של היותו דתי או לא הינו רלוונטי או לא היא שאלה טובה, אבל בהחלט קיימת." אם לגיטימי לדרוש ממורה בחינוך הממלכתי-דתי להיות דתי בעצמו ובאורח חייו, לגיטימי באותה מידה לדרוש כי מורה בחינוך הממלכתי-כללי יהיה חילוני. זכותי כי המחנך של ילדי יחנכם ע"פ אמונתי, אינה נופלת מזכותם של דתיים הדורשים מחנך דתי לילדיהם.

snift

New member
נכון.

שים לב שלא הבעתי דיעה בנושא, רק הבהרתי שבמקרה הזה השאלה הינה רלוונטית, להבדיל מברוב המקרים האחרים שבה הדת אינה רלוונטית כלל.

תמיר1991

New member
אמרתי שיש לי בעיה עם זה?

אני תומך בזכותו המלאה של מעסיק לבחור את מי שיעסיק לפי ראות עיניו, וכן, אפילו אם זה יפלה אותי בתור חילוני, יהודי, מזרחי, תל-אביבי, סטודנט, ואפשר להמשיך אבל הרעיון הובן...
תמיר.

eitangn

New member
גישה מוסרית

הגישה המוסרית אומרת כי יש לשפוט אדם לפי כישוריו לתפקיד, ולא לפי צבע עיניו, או עורו, או הכיפה על ראשו. נכון כי אין יכולת אכיפה של הרעיון והחוק בעסק פרטי קטן.ממילא בעסק כזה המחליט הבלעדי הנו בעל העסק, אין כללים או מנגנון, ואין הוא חייב הסברים לאיש. עם זאת, לא הייתי רוצה למצוא כללים מפלים בקבלה לעבודה, בבנק למשל, אפילו בהיותו בבעלות פרטית.

תמיר1991

New member
"גישה מוסרית" - למה שכל בנאדם יהיה

"מוסרי"? אני לא אעשה אפליות כאלה, אולי מסויימות [מה לעשות...פ אבל בגדול אקבל אנשים לעבודה לפי כישוריהם. אבל אם מישהו אחר רוצה להעסיק רק אנשים מסויימים, זכותו. בבנקים למשל, אסורה אפליה - אבל בעסקים קטנים ובינוניים? זו חירות המעסיק! תמיר.

eitangn

New member
נכון, זכותו. וזכותי להביע דעה עליו.

וגם פומבית. ובעידן האינטרנט זה קל.

תמיר1991

New member
אמרתי שאין לך זכות?

זו גם זכותי להביע דעה על כך, ולטעמי זה חוק מיותר. תמיר.

snift

New member
לא נכון.

עסק הינו ישות משפטית בפני עצמה. גם אם מדובר בעסק פרטי עדיין יש חוקים והחוק מגדיר שאסור להפלות אדם על מסך מינו/עדתו/גזעו וכו'. גם אם יש דברים שמותרים לך בבית שלך, הם אסורים בעסק, אפילו אם מדובר בעסק פרטי. לפי החוק הקיים היום, אפליה על בסיס דתי הינה אסורה. אדם שמבצע אפליה כזו הינו עבריין. העובדה שלא ניתן כמעט לאכוף את החוק לא אומרת שמי שעובר עליו אינו פושע.

snift

New member
לא.

מי שעובר באור אדום הוא פושע גם אם אין שם משטרה לתפוס אותו וגם אם הוא לא דרס אף אחד. מי שמעלים מס הוא פושע גם אם לא תפסת אותו. מי שאונס הוא פושע גם אם הנאנסת לא מתלוננת. מי שעושה פשע הוא פושע.

eitangn

New member
אילוץ חיצוני

בענף ייצור יין האבחנה הנה בגלל דרישות הנובעות מכשרות. לייקב ללא כשרות אין כל בעייה. "ויש עוד מספיק מקומות עבודה ששואלים אותך אם אתה שומר שבת או אוכל כשר למרות שזה כלל לא עניינם." - לא נתקלתי, אך הייתי מגיב בשאלה מנומסת "למה ההתעניינות?" דרך אגב, גם לשאלה על פרופיל רפואי צבאי אני עונה כי אין זה רלוונטי, ואשמח לענות על כל שאלה רפואית רלוונטית.

טשאפק

New member
יש איסור מפורש לשאול על פרופיל

זאת לעומת שאלות חטטניות אחרות שאינן אסורות במפורש, אך בהחלט יכולות להתקבל כהוכחה לאפלייה בקבלה לעבודה.

eitangn

New member
פרופיל לא רלוונטי מחוץ לצבא.

גם באבטחה אסור לשאול על פרופיל צבאי. פרופיל צבאי זהו איפיון שנתפר למשימות צבאיות ובא למדוד מידת התאמה לביצוע משימות אלו. כל נושא הפרופיל וסעיפיי ליקוי הנו פנים צבאי, וגם שם מסווג כאישי. אם ביכולתו של מעסיק אזרחי לפרש את משמעות הפרופיל וסעיפי ליקוי, הרי שהוא מחזיק במידע צבאי מסווג - וזאת עבירה על החוק. אפילו אני, שהייתי קצין שלישות, לא הייתה לי גישה לספר הפרופילים, וכל שאלה ספציפית הייתי צריך להפנות לרופא היחידה. זה החוק.

goanin

New member
אני לא שונא

ואני מאד מאד חילוני. ואת לא יודעת מה הייתי עושה לבת @#$!#%^ הזאת! אני מבקש ממך, דווחי עליה ותמררי לה את החיים! אני למשל, לא אוכל דברים שמכילים סוכר ומרגרינה וכאלה, אני רוצה לראות שמישהו יעשה לי פרצוף עקום על זה! וזה כמו לא לקבל צמחונים לעבודה כי הם לא אוכלים על האש בחברת אלה שעובדים איתם. מה שהיא עשתה זו התרסה מופגנת נגדך ונגד סגנון חייך. זו לא נאורות! תראי לה מה זה.

למעלה