האור ואני

זכיר

New member
האור ואני

אז ככה, קרוב לודאי שהשאלות שלי נובעות מהתהוות של סמטוחה רעיונית, אבל בכל זאת: הנחה ראשונה- המהירות שלי היא יחסית. הנחה שניה- גוף שנע במהירות האור או קרוב למהירות האור, המסה שלו עולה, הדרך שבא הוא תופס את העולם משתנה ועוד כל מיני תופעות. השאלות: באיזו מהירות אני נע? אפס יחסית לכדור הארץ? כמה עשרות אלפי קילומטרים בשניה יחסית לשמש? שלוש מאות אלף קילומטר לשניה יחסית לאיזה פוטון אקראי או חלקיק אחר? ואם אני נע במהירות שהיא קרובה למהירות האור, האם אני מושפע מתופעות הלוואי של תנועה במהירות האור? האם אני מודע להשפעתן? וואללה... תודה מראש

ailag

New member
תנועה

קודם כל, צריך כל הזמן להזכיר לעצמנו להגיד: "יחסית, יחסית, יחסית". אין "המהירות שלי" , יש "המהירות שלי יחסית למערכת הזאת" אין "האורך שלי", "המסה שלי" , יש "יחסית למערכת".. הבנת את הרעיון. אז אני עונה אחד אחד: באיזו מהירות אתה נע? - אפס יחסית לעצמך ולכדוה"א, נכון. (ד"א, בסעיפים הבאים אני מתעלמת מזה שכדוה"א נע בתנועה מעגלית -> תאוצה, ואני מניחה שאין שום גוף שמאיץ ביקום) - כמה-שזה-לא-יהיה יחסית לשמש, נכון. - יחסית לפוטון? מה זאת אומרת יחסית לפוטון? הקיום שלו ממש ביזארי. אם אתה תצליח אי פעם "לשבת" על פוטון אז: קודם כל, לא יהיו שום פוטונים אחרים, כי במהירות האור גודל השדה של גל אלקטרומגנטי (כמו פוטון) הוא אפס. (לא בטוחה אם זה יקרה גם לפוטון שאתה עליו). שנית, הזמן יהיה ממש מוזר - כל שני דברים שקרו באותו זמן, יקרו באותו מקום. כל שני דברים שקרו באותו מקום יקרו באותו זמן. כל החישובים שקשורים לעולם כזה משתנים לגמרי (חלקם בלתי אפשריים - כוללים אינסופים). מעולם לא הייתי פוטון, אבל לא נראה לי שקיים בכלל "עולמו של פוטון". ואם אתה נע במהירות שקרובה למהירות האור יחסית אליי, אתה לא מרגיש בשום תופעה - כי אתה תמיד במהירות אפס יחסית לעצמך. אני, לעומת זאת, אראה עליך אפקטים יחסותיים (ואתה עליי) כמו התכווצות ועליה במסה. אז אתה לא מודע להשפעתם של האפקטים - כי במערכת שלך אין עליך אפקטים יחסותיים. במערכת שלך פועלים אפקטים יחסותיים רק על אחרים, שנעים במהירויות אחרות.

זכיר

New member
ובכל זאת...

אחרי שהפכתי והפכתי באינפורמציה החדשה.. נשארתי תקוע. המהירות היחסית שלי לעצמי היא אפס? תמיד? אין לזה משמעויות לגבי? אני עכשיו פה? מה זאת אומרת?

זכיר

New member
וזה לא רק אני!

כל חלקיק שנספור, או שלא, ביקום הזה מהירותו ביחס לעצמו היא אפס הכל עומד מלכת? מה קורה כאן?

ארינמל1

New member
תשובה

מה זה מהירות של גוף א יחסית לגוף ב? השינוי במרחק בין שני הגופים. אז מה המהירות שלך יחסית לעצמך? השינוי במרחק בין הגוף שלך... לגוף שלך.
שזה כמובן 0. יחסית לגופים אחרים יש לך מהירות כלשהי כמובן, ולכן היקום לא עומד מלכת.

זכיר

New member
יכול להיות...

... שהשינויים במרחק נובעים מעיוותים במרחב? ומה זאת אומרת שיש לי מהירות כלשהי? הרי המהירות שלי שונה יחסית לכל גוף אחר.. אז אתה טוען שהמהירות שלי היא גם וגם וגם וגם... ככה, בגדול, לא נראה לי שיש לי מהירות. (והס מלהזכיר... ...כיוון)

ailag

New member
אין לך כלום, ה-כ-ל יחסי

אין לך לעולם מהירות כלשהי סתם, יחסית לכלום. יש לך מהירות אפס יחסית לעצמך תמיד (אי פעם השגת את עצמך? זה אפשרי?) כשאתה עוקף מישהו שנוסע באיילון ב80 קמ"ש יחסית לכביש ואתה ב100 קמ"ש יחסית לכביש, המהירות שלך יחסית אליו היא (בערך!) 20 קמ"ש. (הבערך הוא בגלל חישוב אחר ביחסות, שלא רלוונטי לנושא שלנו) הבעיה שלנו, שאנחנו רגילים למדוד מהירות יחסית לאדמה ואז לא להגיד יחסית למה מדדנו. אבל אין שום מערכת קבועה ובסיסית, כל המהירויות הן יחסיות. כלומר, להגיד שנסעת ב-20 קמ"ש בדוגמה הקודמת זה בסדר גמור. (השוטר יעצור אותך על שנסעת ב100 קמ"ש _יחסית_לכביש_. וואו, דז'ה וו..) אין שום דבר מוחלט ביחסות, כמעט. הדבר היחיד המוחלט (פחות או יותר) הוא "קרה או לא קרה" : פצצה נעה במהירות יחסית לכדוה"א, בזמן t=0 נלחץ המתג שלה. האם היא תהרוג אותנו? כן או לא. חוץ מזה - הכל תלוי במערכת שממנה אתה מודד. בהחלט יכול להיות שתבצע שתי מדידות שונות משתי מערכות במהירויות שונות - ושתיהן יהיו נכונות. למשל: לדעתי המסה שלי היא X (מדדתי). לדעת חללית שנעה לידי, המסה שלי היא דוקא 100000000X . שנינו צודקים, הכל יחסי. אז "לא נראה לי שיש לי מהירות" - השאלה היא מהירות יחסית למה. נ.ב. שינויים במרחק נובעים מעיוותים במרחב - זו כבר יחסות כללית, וזה נכון במידה מסויימת, אבל אלו לא החישובים שעשינו כאן. גם בלי עיוותים במרחב יכולנו להגיד שמרחקים מתקצרים.

זכיר

New member
סליחה..

איך בדיוק מדדת את המסה שלך? אם מדדת בדרך המסורתית, אז: קיבלת את דעתו של המשקל שלך. זתומרת שלחללית לידך יש דעה אחת, ולמשקל שלך יש דעה אחרת. יחסית לעצמך- אין לך מסה, אין לך מהירות, אין לך מיקום, וגם לא מתי. מכיוון שעצמך הוא כלי המדידה העיקרי שלך, ומכיוון שאין לך שום יכולת למדוד את עצמך, ומכיוון שכנראה את מסתמכת על כלי מדידה חיצוניים לך (שקרוב לודאי, סובלים מנקודת ההשקפה המוגבלת בזכות עצמה שלהם), המסקנה- את לא יודעת כלום על עצמך. מה דעתך? נסחפתי?

ailag

New member
לא ממש

יחסית לעצמי יש לי את מסת המנוחה, שהיא מה שטען המשקל שלי (בהנחה שהוא באמת מדויק). או שראיתי אפקטים אחרים במרחב שנגרמים עקב מסה בגודל מסוים. חללית שטסה מהר יחסית אליי תראה אפקטים אחרים ולכן תמדוד מסה אחרת אצלי, גבוהה משלי (מסת המנוחה כפול sqrt(1-v²/c²) אם נרצה לדייק) יחסית לעצמי יש לי מהירות בגודל אפס. יחסית לעצמי יש לי אורך מסויים , שמו אורך המנוחה, בהנחה שכולי נעה באותה מהירות. אם אתה תנוע במהירות שלי, תסכים איתי ב100% בנוגע לאורך שלי. אם תנוע מהר, תמדוד אורך "מעוך" (אני "אמעך" בכיוון התנועה שלך). ולא רק זה, אתה גם תטען שמדדתי את האורך שלי לא נכון, כי הסרגל שלי גם הוא מעוך. אבל אורך יש לי. יש לי מיקום , והוא תלוי במערכת הצירים שלי. אם אגדיר את הרגליים שלי בתור הראשית, המיקום שלי הוא (0,0,0). אם אגדיר את דלת חדרי בתור הראשית, המיקום שלי הוא (0.5,0.5,0) (במטרים). יש לי מיקום. אתה, בחללית שלך, תטען שגם המרחק ביני לבין הדלת התכווץ. אתה צודק וגם אני צודקת, אבל כן יש לי מיקום. הוא פשוט משתנה בין מערכות. למה הכוונה ב"אין לך ... מתי"? בוודאי תסכים שהשעון שלי מתקתק ועוברות השניות .. (אמנם השעון שלי מתקתק בקצב שונה בשבילך, אבל עדיין) אני יודעת הרבה על עצמי, ואתה יודע הרבה על עצמי, אנחנו פשוט לא נסכים על שום דבר בגלל שבדוגמה שלי אנחנו נעים במהירות יחסית זה לזה, ולכן גם שאר הגדלים יחסיים.

זכיר

New member
תיראי מה זה...

את עדיין תלויה בגורמים חיצוניים (בהנחה שהם מדוייקים..) מסה.. מה זה בכלל? כמות החומר? גם כמות החומר היא יחסית? או שנתווספה או נעלמה כמות אנרגיה בלי שנשים לב והמיקום שלך? בלי לזוז מילימטר זינקת כ 0.7 מטר במרחב... מה זה אומר על המיקום שלך? או על דעתך על המיקום שלך? והשעון? אם המחוגים שלו יעמדו מלכת? מה תאמרי? שהזמן עצר? או אולי שהשעון מקולקל? אנחנו אולי לא נסכים על כלום (כל אחד והחללית שלו, בזמן שלו, במקומו וכו) אבל כמו שזה נראה כרגע, את עשויה לא להסכים אפילו עם עצמך.

Deathatred

New member
הערה קטנה בקשר למסה

ישנו פירוש של תורת היחסות בו המסה נשארת גודל סקלר אינווריאנטי. בפירושים ה"פופולריים" מוגדרת מסה יחסותית שנתונה בפועל ע"י
m=M/Sqrt(1-v^2/c^2)​
כאשר m היא המסה היחסותית ו M היא מסת המנוחה. כך שמדידת המסה היא לא כזאת בעייתית (מדידת מסה תקנית נעשית ע"י השוואה במאזניים לוקליים ליחידת מסה תקנית. כלומר: בצד אחד מניחים את הגוף הנמדד ובצד שני גודל בעל מסה ידועה או מסה שהוגדרה באופן שרירותי - כמו למשל משקולת שמסתה הוגדרה להיות 1 קילוגרם). ובקשר לתחושת מעבר הזמן - הנושא הרבה יותר סבוך מאחר שהוא כולל גם אספקטים של תודעה ופסיכולוגיה ולא רק היבטים פיסיקליים גרידא.

ailag

New member
אתה לא עובד עם יחסות

בלי לזוז מילימטר זינקתי 0 מטר במרחב, במערכת שלי. במערכת שלך אולי זינקתי 0.7 מטר, אבל במערכת שלך גם המהירות שלי היא לא אפס. את המסה deathatred הסביר. אם המחוגים של השעון יעמדו מלכת, והשעון אידיאלי, אסיק שאני נעה במהירות האור (אם עדיין אהיה מסוגלת לדאוג לדברים כמו השעון שלי במערכת הביזארית של האור). חוץ מזה - השעון האידיאלי שלי תמיד יתקתק בקצב קבוע וחלק. אתה תחשוב שהשעון שלי מתקתק לאט מדי אם אנחנו נעים במהירויות שונות, אבל לא דיברנו על המערכת שלך פה
אמרת כמה משפטים לא ברורים, אם תוכל להבהיר אותם: א. "את עדיין תלויה בגורמים חיצוניים" - אילו גורמים חיצוניים? (חיצוניים למערכת שלי, כש"המערכת שלי" כוללת כל דבר שנע במהירות שלי) ב. "את עשויה לא להסכים אפילו עם עצמך" -
(אי אפשר להכנס לנהר פעם אחת?)

זכיר

New member
אחד, אחת

או קיי אז זה לא שלא התעוררו שאלות חדשות . פשוט המערכת קרסה זמנית אחרי שהשלמתי מסה של 1000 מילה (כמה צפוי) אז בקצרה- לא הבנתי מה זו מסה. הבנתי שאני צריך להבין גם מסת מנוחה וגם מסה יחסותית ולא רק את הקשר בינהם. יש יותר מפירוש אחד לתורת היחסות.(בעיה?) אפשר לקיים שפה משותפת לגבי מדידות מסה. זה לא פתרון כי אפשר להמציא "שם" לכל דבר ש"אינו ניתן לתיאור" או "לא ניתן לבטאו במילים" תודעה ופסיכולוגיה אינן נפרדות מפיזיקלי גרידא. התפתחות התיאוריות הפיזיקליות לוותה בשינוי תודעה ולהיפך. תקן אותי אם אני טועה. גליה, שוב מזלט אני בור מזמן לא הרגשתי רודף אחרי זנבי במרץ דומה. את תיארת שינוי במיקום שלך בלי קשר אלי ((0,0,0) (0.5,0.5,0)) המיקום שלך נקבע על ידי אין ספור דעות בתוך המערכת שלך ומחוץ לך. המהירות שלך נקבעת על ידי אין ספור דעות מחוץ למערכת שלך. בכל טבילה בנהר אני נהנה מחדש. הבחירה שלך, מתוך הדעות הנ"ל לקביעת מיקומך ומהירותך עשויה להשתנות. החיים יפים למרות כל מה שיגידו לך. נראה לי שאת כבר יודעת את זה. :)

Motti19

New member
אני יכול להגיד באותה מידה שאין

צורך לייחס. לפי תורת הקוונטים הירח אינו "רלוונטי" כל עוד אינני מביט בו. מסיבה זו אין טעם ליחסויות, לא כן?

למעלה