דנמרק- לימוד שפה

Mirizzi

New member
אולי אנחנו מגדירים "לשלוט בשפה" בצורה שונה

האדם המדובר הגיע ללא ידע בדנית כלל, ולאחר שנה וחצי עבר את הבחינה הרשמית של רמה (מודול?) 5 והתקבל לאוניברסיטה. שליטה בשפה ברמה אקדמית (כלומר להיות מסוגל להבין ולהתבטא) ברמה של טקסטים מדעיים אכן מצריכה למיטב ידיעתי 5-10 שנים. השאלה שלי היא כמה זמן יקח לי עד שאוכל לנהל שיחה ברמה שמספיקה לעבודה. ד"א, אחד מהשיקולים שלי נגד הגירה הוא שבתור מהגר לעולם אשמע "אידיוט", גם אם תוכן הדברים שלי מתוחכם. ד"א, נתקלתי בלא מעט רופאים עולים שידעו מספיק עברית על מנת לעבוד (גם אם בסביבה עם דוברי רוסית רבים) לאחר חצי שנה בלבד. לגבי תוכנית גרין קארד, לא מודאג. סה"כ התוכנית הזו אושרה לא מדאגה לאנשי העולם השלישי אלא מצורך של המדינה במהגרים "איכותיים". במקביל מנסח האיחוד האירופי תוכנית הנקראת "בלו קארד" על בסיס אותם עקרונות. לא ילך בדנמרק - נחפש מקום אחר. בכל אופן, את הבקשה אגיש בעוד שלושה חודשים עם קבלת האישורים הנדרשים, אז כרגע אין לי אפשרות למהר. ד"א, המגמה להקשחת התנאים לאשרור רישיון אינה דראסטית כל כך. ההבדל העיקרי הוא הצורך לעבור את הבחינה בהתחלה במקום לאחר שנתיים. כבר עברתי את הבחינות הישראליות והאמריקאיות, כך שעוד בחינה יהיה דבר מציק, אבל לא בלתי אפשרי. אני לא מומחה, ומסיבות כאלו ואחרות אני לא מתכון להמשיך להתמחות במידה ואשאר בישראל, אבל תודה על הטיפ. מענין אותי היחס לזרים בדנמרק - שוב, מאנשים המתגוררים שם קיבלתי את הרושם שמדובר בחברה די סגורה שלא ממש יודעת להתמודד עם ה"זרים" שנופלים עליה, גם ברמה האישית. עד כמה שנאת הזרים נפוצה? עד כמה מראה שאינו "נורדי" גורר אחריו גילויי שנאה גלויים וסמויים? תודה!

אספרסו2

New member
עברת את

הבחינות האמריקאיות ובכל זאת אתה מנסה להתמודד עם אירופה?!

Mirizzi

New member
הבחינות האמריקאיות לא קשות במיוחד

בטח שביחס לישראליות (הוצאתי באמרקאיות ציון גבוה מזה שהוצאתי בישראליות). הבחינות האמריקאיות מאפשרות לך לעבוד שם בתור מתמחה, ולאור אי-הוודאות לאחר אישור רפורמת הבריאות, אני לא בטוח שכדאי להמר על השוק הזה - מה גם ששוק העבודה לרופאים בארה"ב עובד הפוך ממה שאני מחפש: שכר גבוה (למדי) תמורת שעות עבודה עבודה מרובות מאוד. אני מעדיף להרוויח מעט פחות (אם כי בחישוב לשעה אני לא בטוח שזה יוצא פחות), ושאוכל להשקיע גם בעוד תחומים שאני אוהב (מחקר, ביו-טק, וגם חיים אישיים). אבל כנראה שבארה"ב מקבלים זרים יותר, זה נכון.

אספרסו2

New member
כן.כאן באירופה השמרנית,

בניגוד לארצות הברית וישראל שבהן הרדיפה אחר הממון מעוגנת בחוק, המירוץ הרבה יותר צנוע,לפחות במוצהר, וכשנמנע מירוץ העכברים-יש יותר פנאי לאיכות חיים. בהצלחה.

Solsikke

New member
איכות חיים

איזו משמעות יש לכמה כסף יש לך בבנק אם אין לך זמן להינות ממנו? לקח לי שנה להתאקלם וללמוד להעריך את דרך החיים כאן בדנמרק (בשנה הראשונה הייתי עסוקה בעיקר בלחשוב שמרבית הדנים בטלנים חסרי מוטיבציה, היום אני מבינה ששעות העבודה המטורפות שנחשבות לסטנדרט בשוק ההיטק הישראלי, שבאו על חשבון חיים אישיים, הן הטרוף האמיתי) המרוץ קיים גם כאן אבל הרבה יותר הגיוני ופחות שוחק, ומשאיר אותך בסופו של יום עם מספיק כסף וזמן להינות מפירות עמלך :)

Solsikke

New member
Prøve i Dansk 3

מה שאתה מדבר עליו הוא Prøve i Dansk 3 שמודול 5 מסיים אותו. מדובר במסלול שאמור לקחת שנה וחצי בממוצע אם אתה מתחיל ממודול 1. קיימים 3 מסלולי לימוד דנית, כל אחד מהם מחולק למודולים. PiD 1 מיועד לאנלפאבתים ואנשים חסרי כל השכלה בסיסית. PiD 2 מיועד לאנשים עם עד 9 שנות לימוד וידע בסיסי באנגלית. PiD 3 מיועד למרבית האוכלוסיה. אם זכרוני אינו מטעני צריך לסיים את מסלול PiD3 במסגרת הדרישות לאישור שהייה קבוע או לאזרחות (איני זוכרת לאיזה מהם). בנוסף, מי שמסיים בהצלחה את PiD3 יכול להמשיך ל Modul 6 שנותן Studieprøven. ככל הידוע לי כדי ללמוד באוניברסיטה דנית צריך את modul 6 אלא אם תוכנית הלימוד ניתנת באנגלית :)

dotandvir

New member
הטוב, הרע והלא נורא

אני חושב שטוב שאתה יוצא לדרך מפוכח ויודע מה עומד לעומתך. קח בחשבון את הדברים הבאים על סמך נסיוני בשוודיה: 1. השפה לא באמת קשה (אני לא יודע איך הדנית בהשוואה לשוודית) ואם אתה לוקח קורסים אינטנסיביים במסגרת פרטית אז תוך שנה תוכל לעשות הרבה. אני הייתי בשוודיה שנה וחצי שבמהלכן לא יכולתי להוציא משפט מהפה בשוודית בלי 10 טעויות דקדוק והיום אחרי שנה וחצי של לימוד עצמי לא מסודר אני מסוגל לקרוא ספר רגיל מהספריה, להקשיב לרדיו או לצפות בסרט או טלויזיה ללא כתוביות (כתלות בהגיה) ולהביע את עצמי כמעט בכל מצב בחיי היום יום. 2. השוודים (ועל פי מה שהבנתי גם הדנים) מאוד אוהבים את עצמם ולא אוהבים זרים - אל תיקח את זה אישית הם שונאים את כולם במידה שווה. זה לא אומר שלא תצליח להשתלב בדנמרק רק קח בחשבון שתמיד תהיה צמודה אליך תווית המהגר שהצליח. 3. אני חושב שדנמרק היא עדיין אחת המדינות הכי סוציאליות מבין מדינות סקנדינביה וזה כבר אמור להגיד לך הרבה. הכי חשוב שתבוא מוכן ותדע איך להתנהל מול הבירוקרטיה - כל השאר יסתדר לבד בזמנו. יחסית לישראל צפה לתנאי עבודה הרבה יותר מתחשבים בזמן הפנוי שלך ובך בתור אדם שהוא לא רק מכונת עבודה וילדים. מבחינת כל השאר צפה להתאקלמות ארוכה שתהיה קצרה באופן יחסי אם תמצא בת זוג דנית. דותן

forglemmigej

New member
דותן

enten er du et geni eller jeg er meget meget dum men efter otte år i Danmark har jeg stadig mange fejl​
לגבי הדנים הם אנשים פתוחים ומקבלים כל אחד ואחד אלא אם הוא מתחרפן ואז הם מראים לו כתף קרה אבל זה בכל מקום כך. יש לי הרבה חברים זרים אף אחד מעולם לא התלונן שהוא מרגיש דחוי מי שכן מרגיש דחוי זה מי שמזלזל בערכים המקומיים או מי שמנסה להיות יותר דני מהאפיפיור!

Mirizzi

New member
זה בדיוק מה שמפריע לי

(עם google translate, כבר אין מחסומי שפה. אולי אני אלך עם איזה לפטופ צמוד...) - מפריע לי שלנצח אני אשמע שם אידיוט, ולא משנה גם אם יהיו לי דברים מאוד חכמים לומר. בפן המקצועי זה ממש יכול לפגוע, ואני רואה את זה בקרב הרופאים העולים.

Solsikke

New member
jeg er uenig :)

Selvfølgelig vil du lave mange fejl, men man skal jo lære, ikke? Man skal ikke være et geni for at skrive og snakke dansk uden at lave mange fejl.. Hvis du snakker og skriver så ofte som muligt kan du faktisk blive meget dygtig vil jeg mene :)

dotandvir

New member
אני בכלל לא גאון

ואין שום צורך לכתוב לי בדנית - אני דובר שוודית להזכירך וכן, כמובן שאני טועה לעיתים תכופות, אבל רק ככה משתפרים - לא? אני עובד כבר שנתיים ותשעה חודשים בערך באותו מקום עבודה ולמרות שהמקום מאוד בינלאומי עדיין יש הבדל ביחס של השוודים אחד לשני ולזרים. דותן

forglemmigej

New member
הדנית היתה סתם בדיחה

יש לך חושומור גרוע משלי..עוד מעט תשמע כמו ישראליסק

dotandvir

New member
חס וחלילה

פשוט לא הבנתי למה ענית לי בדנית. הבנת השוודית שלי באמת מאוד טובה - המורה בקורס שהלכתי אליו (ונשרתי ממנו כי הוא שעמם אותי) אמרה לי שהבנת השוודית שלי ברמה של שני קורסים מעל הקורס שהייתי בו. גם הדיבור שלי יחסית שוטף ורק אם הכתיבה נשארתי מאחור אבל אני חושב לקחת קורס ולסגור את הפער. נ"ב שוודיה היא לא מדינת החלומות שלי אבל אני נמצא פה כרגע מבחירה. דותן

Solsikke

New member
בדנמרק

על סמך נסיוני בדנמרק: 1. בחצי השנה הראשונה השפה קשה, לאחר מכן מתרגלים, ואם לוקחים קורסים ומתרגלים תוך שנה שנה וחצי בהחלט תוכל בהחלט לקרוא ספרים, לראות טלויזיה, להבין את האנשים סביבך ולדבר באופן מובן. לדקדוק מתרגלים, ואוצר מילים מורכב יותר נבנה לאורך זמן כמובן. כמו בכל דבר בחיים ככל שתתרגל יותר - תשתפר מהר יותר. 2. מעולם לא נתקלתי בשנאת זרים בדנמרק או מקרב חברים שוודים... צריך פשוט להכיר את ההבדלים התרבותיים ולכבד את התרבות המקומית, הדנים מאד גאים במדינה ובהיסטוריה שלהם כעם וכל עוד לא תיפול למלכודות תרבותיות כמו חוק יינטה תגלה שאנשים כאן ממש לא שונאים זרים :) 3. אני לא חושבת שדנמרק יותר סוציאליסטית משוודיה ונורווגיה, זה תלוי מאד בתחום החיים אליו מתייחסים. הפערים כאן הרבה יותר קטנים ויש מעמד ביניים שלא כמו בישראל. אם כי עם הממשלה שיש לנו מאז 2001 המדינה הופכת פחות ופחות סוציאלית.. הבירוקרטיה מעייפת כמו בכל מדינה אחרת וצריך המון סבלנות, אבל ככה זה תמיד עם בירוקרטיה לא? :p תנאי העבודה משמעותית יותר מתחשבים והזמן הפנוי מוערך מאד, משך ההתאקלמות תלוי בקשר שלך לתרבות.. אם בת הזוג שלך דנית מן הסתם ההתאקלמות תהיה מאד מהירה :p

forglemmigej

New member
באמת אף פעם לא אומרים לך

מה אמרת? למיטב שנות ניסיוני, לדבר ברור ולהבין טלויזיה וסרטים זה חמש שנים וצפונה יש לי פה מכרים ישראלים שהם כמעט שלושים -עשרים וחמש שנים ובכל זאת יש להם בעיות עם השפה לא פעם כך שלדעתי שנה וחצי זה מעט מדי זמן. אני רק השנה אחרי שמונה שנים פה הלכתי לאוניברסיטה הלימודים הם בדנית לא באנגלית ואני יכולה להבין את ההרצאות, לא הייתי מעיזה לפני כן ללכת ללמוד. דוקא אין הבדלים תרבותיים הם מאד דומים לישראלים בישירות אין חרטא בשום דבר ולמעשה ישראל היא תרבות אירופאית (והוקמה גם על ידי חלוצים אירופאים) הרבה יותר מאשר אמריקאית מה שנוטים לחשוב , אי לכך ההשתלבות שלנו ממש מהירה.

Solsikke

New member
אולי המצב שלי קצת שונה

מהמצב של מהגר רגיל שמגיע לכאן לעבוד.. וברור שמדי פעם שואלים, ומדי פעם חסרה לי מילה (הפתרון שלי הוא פשוט לעקוף את זה ע"י הסברת המשמעות של המילה שאני מחפשת או לעבור לאנגלית תלוי עם מי אני מדברת).. אני מסוגלת לנהל שיחה (גם בטלפון) בדנית ולהבין, ומבינים אותי, אני רואה טלויזיה, קוראת עיתונים, ומדברת דנית ואנגלית בבית.. מצד שני בסיכוי סביר זה כי פשוט לא הייתה לי ברירה, ובזה המצב שלי שונה ממהגר שעובר לכאן רק לצורך עבודה.. המשפחה והחברים שלי החליטו לשפר את הדנית שלי ויהי מה, כך שכולם (כולל בעלי) התחילו לדבר איתי בדנית בלבד כבר די מזמן וזה שיש לי רקע בצרפתית וגרמנית מהבית בהחלט עזר.. לא הייתי מנסה לקרוא טקסט מדעי בדנית עדיין או לשבת בהרצאה באוניברסיטה בדנית, אבל למזלי הכל בתחום שלי באנגלית גם ככה :) ברור שכוונתי לא הייתה שניתן לדעת את השפה על בוריה או ברמה אוניברסיטאית לאחר שנה וחצי, אבל להסתדר בשיחות חולין רגילות ולהבין על מה אנשים מדברים? זה בהחלט זמן סביר, בייחוד אם לוקחים קורס אינטנסיבי ומתרגלים הרבה בבית - למרות שלדעתי הקפיצה המשמעותית עבורי הייתה זה שאנחנו מדברים דנית בבית. מבחינה תרבותית, זה נורא תלוי לאיזו תרבות ישראלית את רגילה

למעלה