דמי משלוח וטיפ?

בתוקף תפקידך לשעבר , אשמח אם תבהירי

לנו: דמי המשלוח שהמסעדה גובה הולכים אליה או לשליח? זה יקל עלינו אם נדע.

PantherettePitz

New member
הם הולכים למסעדה

לכיסוי הוצאות דלק וכד׳.
במסעדה שעבדתי בה שילמו לשליחים משכורת אבל היא לא הייתה גבוהה והם בהחלט התבססו בעיקר על הטיפים.

החתולית

New member
המקרה הספציפי הזה שונה

מפני שלא הייתי נותנת לשליח הזה טיפ, גם אילולא חייבו בדמי משלוח. בדיוק כפי שלא הייתי משאירה טיפ למלצר שמתנהג כך.

גםצופה

Member
מנהל
ההתנהגות של השליח באמת מרגיזה...

בעבר לא נתתי טיפ על משלוח - אולי משהו סמלי של שקל. ביחוד במשלוח שיש בו תוספת של דמי משלוח - אבל בשנים האחרונות כשהבנתי עד כמה בעלי העסקים דופקים מאד את השליחים/מלצרים (כמה אחיינים שלי עבדו כמלצרים...) התחלתי לתת טיפ ביד רחבה...
זה שבעלי העסקים פועלים בצורה מסריחה זאת לא הבעיה של השליח...
ונקווה שמישהו מנבחרי הציבור יקח על עצמו את העניין ויפעל למען אותם שליחים/מלצרים ויחייב בחוק [כי הרי בלי חוקים כל אחד עושה מה שהוא רוצה...] לשלם להם שכר הולם...

אני בדרך כלל נדיבה בטיפים

ונותנת טיפ גם אם יש דמי משלוח כי אני יודעת שזה לא מגיע לשליח, אבל... במקרים כמו זה שתיארת אין שום סיבה לתת טיפ, וכבר קרה לי שנתקלתי בשליחים שהתנהלו בצורה דומה ואת הטיפ שהיה מוכן השארתי לעצמי.

יש שליחים שנוהגים לשאול כמה עודף את רוצה - גירסה מתקדמת של ה"את רוצה עודף?" שנשאלת. שאלה כזאת גורמת לי לירידה ברצון להשאיר טיפ. בפעם אחרת השליח טען שאין לו עודף "קורה שנגמר העודף!" התקשרתי למסעדה ושילמתי באשראי, ויידעתי אותו שבניתי על העודף בשביל הטיפ. הוא לא השליח הראשון שנתקלתי בו שבנה על היעדר עודף כדרך להגדיל את הטיפ.

בכללי - אני אף פעם לא הבנתי את אלו שמעבירים ביקורת ו"דורשים" טיפ, ואת מתארת מקרה מהקיצוניים שיצא לי להכיר, כולל מהתקופה שמלצרתי לצד קולגות שנהגו לומר דברים בסגנון ללקוחות שהשאירו טיפ נמוך מדי לטעמם.

Gargeran

New member
השקפת העולם שלי בנושא... דמי משלוח הם לא טיפ

הרבה יותר נוח לנו לחשוב שהדמי משלוח כוללים טיפ, אבל כמו שהרבה מלצרים לא מקבלים משכורת חודשית אלא מקבלים רק את שווי הטיפים שהם מקבלים, יש גם מקומות שבו השליחים לא מקבלים משכורת כלל אלא רק את הטיפים שהם מקבלים.
אז מה זה הדמי משלוח? לרוב הם מיועדים לכסות עלויות של המסעדה לדלק עבור השליחים. מה שמסביר גם למה למשלוחים למרחקים ארוכים יותר גובים בדרך כלל דמי משלוח גבוהים יותר.

עם זאת, אני מוכרח לציין שכשאין דמי משלוח, או שהם מזעריים מאוד, אני נוטה לתת מעט יותר טיפ לשליח מאשר אם יש דמי משלוח גבוהים. לא כי השליח אשם, אלא כי באמת נראה לי מוגזם שההוצאה שלי הופכת לכזו של אחוזים גבוהים מידיי לעומת מה שהזמנתי בפועל.
אני בכל מקרה מקפיד לתת טיפ מינימאלי של 5 שקלים לשליח (ולרוב לא יותר מ-10 שקלים, חוץ במקרים חריגים של מזג אוויר סוער ולא נעים שאני מרגיש שמגיע לשליח משהו אקסטרה), אבל במקרה הספציפי שתיארת לגבי ההתנהלות של השליח, אני לא יודע אם הייתי נותן את הטיפ אוטומאטית.

La la la 20

New member
מרגיש לי כמו כסת"ח

עם כל הכבוד למסעדות שמבצעות משלוחים.

תמחור המנות במסעדות אינו משאיר אותן עם גירעון תקציבי, גם במקרה של משלוחים. נכון, למסעדות יש הרבה הוצאות אבל מצד שני נחסכות עלויות של לקוחות הישובים במסעדה. הרי יש לך מטבח, יש לך מי שעונה לטלפונים ואתה צריך מישהו שישנע את האוכל מקום למקום. 15 ש"ח זה שליש מיכל דלק בקטנועים למיטב הבנתי ואני גם יודעת שעיסקיות ומשלוחים לא הולכים יחד כך שהמחיר הוא מחיר מלא לאורך כל היום.

רוצה לומר, חיוב על משלוח זה רק כי אפשר וזו הנורמה הנהוגה. אם אפשר להרוויח עוד 12-15 ש"ח אז למה לא למקסם רווחים? למה פיצה דומינוס לא גובה כסף עבור משלוחים? במה המודל העיסקי שלה שונה מכל מקום אחר שעושה משלוחים?

זה אותו התירוץ שמשתמשים בו למחיר המשקאות הקלים במסעדות כי עלויות המנות לא מכסות את עצמן (בולשיט) לדעתי זה פשוט כי אפשר ולכן אני אף פעם לא אזמין שתיה מוגזת במסעדה רק בגלל החוצפה לחייב מחיר לכוס הכפול ממחירו של בקבוק ליטר וחצי. בירה אני כן אזמין למרות שגם שם יש פערים מרגיזים.

אני אוהבת שמגישים סודה ומים מינרלים כמו ב"שולחן" ולא מזלזלים במצלצלים שאנחנו משאירים על האוכל. הכבוד צריך להיות הדדי.

botenli

New member
אני איתך

אם אני מזמינה הביתה אני "חוסכת" למסעדה את העלויות של מקומות ישיבה, שכ"ד, ארנונה, מלצר וכולי.
השקפתי:
אנחנו מזמינים לעיתים קרובות מהג'ירף בחיפה.
המסעדה תמיד מפוצצת כשמגיעים ולחוצה, בגלל זה לי לא נעים לשבת שם ואני מעדיפה להזמין הביתה.
יש להם מינימום הזמנה של כמה עשרות שקלים ודמי משלוח של כמה שקלים, אין לנו בעיה עם זה כי תמיד מגיעים לסכומים גבוהים יחסית, קרוב ל200 ש"ח.
להבנתי הם עושים הרבה מאוד משלוחים והשליחים תמיד יוצאים עם כמה שילוחים יחד.
להשקפתי אני עושה למסעדה טובה כשאני מזמינה ולא מגיעה ולכן זה קצת מקומם אותי שאני בכלל נדרשת לשלם שילוח (במיוחד שלוקח להם לפחות שעה להגיע וזו נסיעה של 4 דקות גג), בכלל אני לא מבינה למה תמחור המנות לא מוזל להזמנות, כמו שקפה בTA עולה פחות מישיבה בבית קפה. אגב אני לא בטוחה אם המנה שמגיעה במשלוח נדיבה באופן זהה למנה שמקבלים בישיבה.

אז ברור שאני משלמת שילוח, כי אין ברירה, אבל זה גם מתבטא בטיפ, למרות שברור לי שהשילוח הולך למסעדה והטיפ לשליח.
בשורה התחתונה אני משתדלת לתת סביב 10 ש"ח טיפ ללא קשר לכמה עלה המשלוח, אבל לגמרי נדיבה יותר עם שליחים של דומינוס וכו' שלא דורשים כסף על השילוח ומגיעים מאוד מהר.

דקלה21

New member
פיצה דומינוס

ההשוואה לא טובה כי כל הממשק של דומינוס הוא למשלוחים או T.A, יש להם כמה חבר'ה שעובדים במקום ועושים הכל: שירות, הכנת מנות עד שזה מגיע לשליח ואליך הביתה. הפיצות של דומינוס גם לא הכי זולות. אי אפשר להשוות למסעדה שעובדת רגיל וגם מוציאה משלוחים. הרבה פעמים השליח גם לא שייך למסעדה אלא עובד בחברת קבלן של משלוחים.

נמנמונת

New member
מסעדות ללא משכורת בסיס?

בתור מלצרית בעבר הלא רחוק, עם הרבה חברים מלצרים - לא נתקלתי בדבר כזה, חוץ מאשר במסעדות יוקרה שבהם ממילא הממוצע לשעה גבוה מאוד מאוד. אפילו בכרמלה בנחלה ז"ל, היה לנו מינימום לשעה של 27 ש"ח, שאם לא הגענו אליו מהטיפים (וזה קרה לפעמים במשמרות בוקר) היינו מקבלים השלמה. כך שלמעשה הטיפים שלנו בעיקר מצמצמים את העלות למסעדה, או מנפחים למלצר את המשכורת - ולא שבתור מלצרית לא נהניתי להרוויח עשרות רבות של שקלים לשעה, אבל אני בהחלט לא חושבת שיש סיבה שדווקא ילדה בת 20 תרוויח סכומים כאלה, בלי שום כישורים מיוחדים (ולא שזה קל להיות מלצר, אבל הרבה יותר קשה להיות עובד נקיון, לדוגמא).

גם לגבי השליחים - אני מניחה שברוב המקומות (ותקנו אותי אם אני טועה) הם מרוויחים מינימום לשעה לפחות, או תשלום קבוע פר משלוח אם הם באים במיוחד (יש מקומות שלא מחזיקים שליח משלהם אלא מתקשרים לאחד במקרה הצורך). בטח אם השליח הוא של אחת מחברות המשלוחים (משלוחה, תן ביס וכו'), הוא מקבל משכורת ולא רק טיפים. ונכון שיש ימים שבהם השמש קופחת/יורד גשם, והשליח נורא מסכן, והכי לגיטימי לתת טיפ בנוסף לדמי המשלוח - אבל זה לא מחוייב המציאות לדעתי, מאותה סיבה שרשמתי לגבי שכר המלצרים.

אגב, באופן אישי אני משאירה טיפ נדיב לכל שליח שמגיע אלי, דמי משלוח או לא, וכנ"ל למלצרים במסעדות, אבל יותר מתוך סולידריות מקצועית מאשר כל סיבה אחרת....

Gargeran

New member
אז אנחנו מגדירים דברים בצורה שונה

אם עושים השלמה ל-27 ש"ח לשעה לא מדובר במשכורת בסיס... ואם את מחשיבה את זה בתור משכורת בסיס, אז כפועל יוצא משתמע בפועל שהמסעדה לוקחת לך כסף על טיפים אם את מרוויחה את ה-27 ש"ח ומעלה...
גם המשפט של "אני לא חושבת שיש סיבה שדווקא ילדה בת 20 תוויח סכומים כאלה בלי שום כישורים מיוחדים" 27 שקל לשעה, או 40 שקל לשעה, זה לא בהכרח יותר מידיי כסף, במיוחד כשלא תמיד עובדים יותר מידיי שעות בחודש. גם למה זה רלוונטי אם המלצרית בת 20 או 30? העבודה היא אותה עבודה.

נמנמונת

New member
אבל 100 שקל לשעה זה כן יותר מדי בעיני

לא הבנתי למה התכוונת לגבי המשכורת בסיס, אני התכוונתי שגם אם לא תשאיר טיפ - המלצר/שליח לא יישאר בלי כלום, אלא פשוט ישאר עם משכורת נמוכה יותר - אבל עדיין בגדר הסביר (כלומר מינימום ומעלה, כמו שמקבלים הרבה מגזרי עבודה אחרים שעובדים לא פחות קשה).

ואני עדיין חושבת שאין שום הצדקה מוסרית שמלצר, בין אם הוא בן 20 או 30, ירוויח 100 ש"ח לשעה כמו שאני הרווחתי במקומות מסויימים, או אפילו "רק" 50-80 ש"ח לשעה כמו שמרוויחים היום ברוב המסעדות התל אביביות שהן לא בתי קפה, מנסיון. נכון, למלצר זאת לא עבודה קלה - השעות לא תמיד נוחות, אתה מתוזז בין השולחנות, וכן - צריך להיות רהוט ואינטיליגנטי במידה. אבל גם להיות קופאית בסופר או פועל נקיון זו לא עבודה קלה, וגם להם לא תמיד יש משרה מלאה, שלא לדבר על תנאים סוציאלים, עובדי קבלן וכו' וכו' - אז אם אתה נותן טיפ כדי שהמלצר לא יידפק, קח בחשבון שהוא אל נדפק ברמה שלא יהיה לו מה לאכול - ברוב המקרים הוא פשוט ירוויח קצת פחות. זה שהרמות שכר האלה נהיו נורמה, וגם אני בתור מלצרית התמרמרתי על לקוחות "קמצנים" שגרמו לי להרוויח "רק" 50 ש"ח לשעה ולא 60, זה סיפור אחר.

miss owl

New member
כל רעיון הדמי משלוח מעצבן אותי

לא מבינה את זה ויש מסעדות שאני לגמריי נמנעת בגלל זה .בכל אופן טיפ קשור לנדיבות ומצב הכסף קטן באותו רגע ולרוב דווקא בהזמנות קטנות יוצא לי לצ'פר יותר - מרגיש כאילו מישהו עושה לי טובה ומציל אותי מהרעב.

לא, אף לא שקל

אם אין דמי משלוח אני שמחה לתת לשליח. אם יש, ובטח אם הסכום לא סימלי, אז השליח לא מקבל ממני שקל.

(אלא אם מדובר על גשם נוראי ואז כן)

IsraAd

New member
זה תלוי

בית עסק לדעתי לא צריך לקחת דמי משלוח, הוא יכול להשתמש במינימום הזמנה.
את הטיפ לשליח הלקוח אמור לקבוע לפי מספר פרמטרים של זמנים איכות ושירות וכו.
לבקש גם דמי משלוח וגם מינימום הזמנה זה חוצפה.

amirjob

New member
אם יש ספק, אין ספק

אין כללים אחידים ולכן אף פעם לא יהיה ברור אם השליח מקבל משכורת ואם מקבל אז כמה

ברמה התיאורטית אני מרגיש יותר טוב בלשלם לשליח טיפ כי אם הוא לא מקבל משכורת אז אכן יוצא שהוא עבד חינם.

אני בדרך כלל לא מזמין משלוחים מהסיבות הבאות:

1. אין לי שום שליטה על איכות המנה, גודלה והזמן שייקח לה להגיע
כ"כ אין לי זמן לוויכוחים אין סופיים בנוסח " נפצה אותך בהזמנה הבאה על הפיצה הלא אפוייה..."

2. מחיר המנות במשלוחים בסה"כ : מנה+משלוח+טיפ הופך להיות יקר מאוד ביחס למה שאני מקבל בצלחת
אני מסתכל על הסך הכל 45+10+5 זה הרבה ולא משנה איך החשבון הזה נוצר.

3. שליחים מתבלבלים לפעמים בכתובת וזה לא נעים כשדופקים ב-10 בלילה בדלת של השכנה ומבקשים אותך

4. אין לי שום ביטחון לגבי הרמה של השליח, כבר קרה לי בעבר שהגיעו כל מיני טיפוסים מפוקפקים
ולכן כל הסיטואציה הזו ממש לא נוחה לי.

יוצא דופן מבחינתי זה דווקא פיצה דומינוס : השליחים נראים כמו בני אדם ויש דרך לדעת מה אני מקבל תמורת התשלום
ויש גם התחייבות על הזמן והתמורה נראית לי בסך הכל הוגנת מאוד.

"השליחים נראים כמו בני אדם"

"הגיעו כל מיני טיפוסים מפוקפקים"', "שליחים מתבלבלים לפעמים בכתובת"
...
קצת מוגזם, ביקורתי מדי ובעיקר לא נעים. לא ברורה לי הביקורת הזו, אבל היא כ"כ לא רלוונטית לנכתב.

למעלה