הכל בעין הבוהה (שר העין)
שאלה לי. נניח שדמות כלשהי רוצחת את זקנת השבט שלה, המנהיגה הבלתי-מעורערת. זה רע? בעיקרון, הייתם (וגם אני) ישר קופצים ואומרים כן, זה רע, אפילו מרושע! אבל, נניח שהשליטה הזקנה גרמה לפני-כן, במזיד ובכוונה תחילה, למוות איטי וכואב של האדם שאותו הדמות אוהבת יותר מכל, האדם היחיד שבשבילו היתה מוכנה לקפוץ לכל תהום אפשרית ולחזור ממנה. האם הדמות עדיין רעה, או שמא מדובר בנקמה מיוסרת? ויתרה מכך - האם נקמה מיוסרת היא רעה? נניח שבאמצע קרב בארים, מישהו זורק כוס ובטעות פוגע במרפק של דמות, אולי אפילו פאלאדין. הפאלאדין קצת שיכור ולא שם לב למה שהוא עושה, אלא רק מרגיש את הכוס ורואה מישהו קרוב אליו. האגרוף שלו עף בצורה מוכנית, ופוגע באיש הקרוב אליו שלא עשה לו כלום. זאת היא ה"נקמה" של הפאלאדין על הפגיעה, ללא יותר מדי מחשבה תחילה ובמעטה אלכוהולי במקצת. האם זה עושה את הפאלאדין רע? דוגמה נוספת. בשוק מלא תחרות, כל מקצוע מכבד את עצמו. גם רוצחים. מי שקרא את סדרת ולאד טאלטוס יודע על מה אני מדברת. רוצחים שכאלה יכולים לנהל חיי משפחה נהדרים, רק שבמקרה העבודה שלהם היא לקחת חיי אדם. אם הם לא היו עושים את זה, מישהו אחר היה עושה, מה גם שהכסף היה הולך לאותו מישהו אחר - שבוודאי גם הוא צריך אותו. האם להיות רוצח, אם כן, זה רע? או שמא זאת עבודה שמצילה אותך מרעב והשפלה? דוגמה אחרונה (וואו, זה מתארך...). גנב - האם הוא טוב או רע? הוא בהחלט לא מנטיית "סדר", ברוב המקרים, לפחות בקטע המקצועי, אבל מה אם הוא שומר על שאר החוקים באדיקות, פרט לזה שאותו הוא מפר על-מנת שלא לגווע ברעב? האם עדיף במקום זאת להיות סוחר סמים? לרדת לזנות? להפוך לצמית, או לעבד כפייה? רע-זה רע, הינה הצהרה מופרכת מעצם השימוש במילה לצורך הגדרתה. בנוסף, זה דבילי לגמרי, מכיוון שאני לא מכירה ולו אדם אחד שיפגע בחפים מפשע רק בשביל ההנאה הסאדיסטית שלו. תמיד יש משהו מאחורי זה, גם אם מדובר ברגשי דחייה והתעללות בעבר. אין סיכוי שאדם "רע" יגדל באופן נורמלי. ומי שיצביע על היטלר יחטוף סטירה, כי הוא באמת חשב, כך מסתבר, שהוא עושה את הדבר הנכון. לא אמרתי שאנשים הם לא אידיוטים. סליחה על הבוטות המוגברת.