דלתות ותעודות...

• פותח הנושא dify
  • פורסם בתאריך

dify

New member
דלתות ותעודות...

אז כאמור אני עוזרת לבחורה צעירה להשלים תעודת בגרות מאפס בימים אלו. היא למדה בחינוך הבייתי אצל הורים שלא האמינו בכלל בשיטה המקובלת ולכן לא עשתה בכלל תעודת בגרות.

התפתח אצלנו דיון בבית על השאלה כמה תעודה באמת חשובה לעתיד הפרטי של אדם.

הייתי שמחה אם תשתפו בניסיון הפרטי שלכן, לא בתדמית שברור שכל אדם צריך תעודה, אלא בשאלה האם כדי למצוא עבודה ולהתקדם בחיים הייתם צריכים תעודות, והאם התעודות היו המרכיב החשוב ביותר או שהיו עוד דברים שדחפו אתכם מקצועית (כמו קשרים, העזה, כישרון מיוחד בתחום, מרפקים, פרוטקציה, ניסיון פרקטי, ניסיון מהצבא ועוד ועוד').

כמה באמת התעודה עוזרת להתקדם בחיים לדעתכם? (מהי התקדמות עבורכם, זו גם שאלה מעניינת...)

maybesure

New member
לא אוהבת תעודות

לעיתים הן מעיבות על הכישורים האמיתיים.
נתקלתי במקומות עבודה שהיה חשוב להם תעודות: תעודת בגרות, תעודת שחרור מהצבא, תעודות של הכשרה מקצועית - אבל תכל'ס את העבודה הספציפית אני לומדת תמיד במקום העבודה. אין שום קשר בין התעודות האלו לעבודה שאני עושה.

לצערי - עדיין צריך תעודות.

האישלי למד לימודי הנדסאי אלק' ולא סיים להגיש פרוייקט כי כבר התחיל לעבוד ולא היה לו זמן. (אחרי חצי שנה של דחיות מהמון מקומות עבודה). היום הוא ללא תעודה, עובד ושווה למקום העבודה כמו 4 מהנדסים, המשרה שלו על תקן של מהנדס, התנאים שלו גם. מה שיצר את המצב הזה הוא ההתמדה, הלויאלות, היכולת לתפקד תחת לחץ, השתלטות וניהול המון פרוייקטים בו זמנית, זיכרון טכני מעולה, קליטה מהירה. אין לכל אלו שום קשר לחתיכת נייר שנקראת תעודה.
מה שכן חשוב בעיני זה לימודים, ההכשרה עצמה.

nate2000

New member
הרבה מאוד מקצועות דורשים תעודה

או רשיון למשל עריכת דין, רוקחות, רפואה, עובד מעבדה רפואית. וללא תעודה כזאת אי אפשר להשתלב בתחום.
על מנת לקבל את התעודה המיוחלת צריך להשקיע זמן וכסף. ולא פעם ההשקעה הזאת משתלמת, כי בסך הכל התעודה הזאת פותחת לך לא מעט דלתות ונותנת לא מעט הזדמנויות, אבל משם ההוכחה היא עליך. זה שיש לך הסמכה/תעודה כזאת או אחרת לא הופכת אף אחד לאיש מקצוע טוב.

במקרה של תעודת בגרות למשל, התעודה הזאת אומרת שבסך הכל היה לך את היכולת לשבת על התחת ולשנן כמויות אדירות של חומר ואז להקיא את החומר הזה מבלי להתבלבל ולשכוח בזמן הנכון. מעטים הם המקצועות שבהם נדרשת הבנה ויכולת ניתוח והסקת מסקנות.
כנ"ל גם בלא מעט תארים באוניברסיטה. בחלק ניכר מהקורסים נדרשת יכולת שינון (שגם זה יכול להוות יתרון בלא מעט מקומות עבודה) ולצערי פחות יכולת ניתוח והסקת מסקנות.
מה גם שהיום השוק פשוט מוצף באקדמאים. יש המון המון מכללות שמעניקות תארים וכל שנה נפלטים אלפי סטודנטים עם תארים כאלה ואחרים שאין בהם כמעט דרישה בשוק העבודה. ועל המעסיק לבחור מבניהם את זה שהכי מתאים לו, אז הוא קובע איזשהו סף. מה שכן בתקופה שחיפשתי עבודה, שמתי לב שללא מעט מעסיקים הניסיון בשוק הרבה יותר חשוב מהניירת. ניירת מתאימה ורלוונטית מהווה יתרון לניסיון תעסוקתי בתחום, אבל היא לא תחליף לניסיון. והדבר מאוד רלוונטי במיוחד בתחומים מסויימים: ניסיון עבודה עשיר יותר חשוב מתארים מתקדמים.

וואלה, לא יודעת.

התעודת בגרות לכשעצמה לא עזרה לי, אבל הייתי צריכה אותה בשביל להתקבל לתואר.
התואר לכשעצמו לא עזר לי, אבל הייתי צריכה להתקבל לעבודה.

לצערי הרב אני חושבת שרמת הלימודים היום (גם בתיכון וגם באוניברסיטה, לפחות בתחומים שלי) היא מהפנים לחוץ, כלומר לומדים כדי לעבור את הבחינות ולסיים ולא מעבר לזה. יש תחומי ידע נרחבים שרכשתי בהן הבנה לא דרך לימודים פורמליים אלא דרך קריאה ולמידה עצמית.
אני לא חושבת שהייתי עושה את העבודה שלי פחות טוב בלי התואר, ובכל זאת בלעדיו לא הייתי מתקבלת. ככה זה.

אגב, עכשיו אני חושבת לעשות תואר שני וזה לחלוטין בגלל שאני חושבת שזה מה שעשוי לקדם אותי מבחינה מקצועית, ולא בגלל שאני חושבת שזה באמת יילמד אותי הרבה.

dify

New member
אם התקבלת בזכות התעודה לעבודה

אז זה כן משנה. לא התכוונתי מבחינת ההכשרה אלא מבחינת פתיחת הדלת למקום עבודה.

גם אני וגם זוגתי הגענו לתחום שלנו בלי קשר לתעודות שלנו אלא בזכות כישרון. עד כדי כך שהציעו לי פעם עבודה בתחום מגוף רציני מאד כשהם הניחו שיש לי תואר שני בתחום הזה כשלי כאמור אין אפילו תואר ראשון בתחום.. הם אפילו אמרו לי את זה בראיון עבודה

הרבה אנשים שאני מכירה אמנם עשו תואר ראשון אבל הוא לא בתחום שבו הם עובדים, ואולי התואר הראשון נתן להם ביטחון להציע את עצמם לעבודה זו או אחרת אבל בעצם לא באמת נדרש לעבודה, אלא עצם זה שהתואר כאילו העיד על היותם אנשים איכותיים, תכלס, כל מי שעבד באיזשהו מקום קודם וקודם לתפקיד משמעותי או מי שבצבא היה בתפקיד משמעותי זה גם מעיד עליו כאדם איכותי ופותח דלתות לאותו סוג של מקומות שבהם התחום של התעודה לא חשוב (כי בינכה לומדים את העבודה בעיקר בשטח ואין אחריות על חיי אדם
)

אני גם מכירה כאלו שהתקבלו לעבודה, הגיעו לדרגים נחשבים, ואז השלימו תואר, מתוך ההנחה שלא יאה שאדם בדרג נכבד לא יהיה בעל תואר (לרוב השלימו תואר באיזה לימודי ערב במכללה רק כדי לקבל את התעודה שלא באמת שינתה דבר מלבד עצם הצידוק לכאורה ללמה נתנו להם עוד לפני כן את הקידום, הם ידעו שהם לא באמת צריכים את התעודה כדי להיות איפה שהם).

כמובן שיש תחומים כמו רפואה, וטרינריה, עבודה במעבדות כימיות וכד' שמצריכה תעודה מתאימה. אבל בהרבה תחומים זה לא המצב. הכי קלאסי זה למשל נושא התכנות. אני מכירה בחור שעובד בתחום שנחשב אופייני לבעלי תואר שני במחשבים, מרוויח שכר שכולנו יכולים רק לחלום עליו, ואין לו אפילו תואר ראשון.. הוא פשוט מאד כישרוני במה שהוא עושה וכשאתה טוב במה שאתה עושה זה יותר חשוב מתעודה. למיטב ידיעתי בכלל בתחום המחשבים ניסיון פרקטי מוצלח/ מרשים פותח יותר דלתות מאשר תעודות ללא ניסיון בכלל.

בערך, לא בדיוק

התקבלתי בגלל שהתאמתי מכל מיני בחינות, אבל אם לא היה לי תואר לא הייתי מגיעה אפילו לראיון. גם עכשיו כשאנחנו מראיינים אנשים (וכבר עשינו את זה כמה פעמים) מי שאין לו תואר בתחום אפילו לא עובר את שלב הסינון, ולא משנה כמה הוא מתאים מבחינות אחרות.
זה פשוט אמצעי סינון, לא פחות ולא יותר.

שאת מדברת אגב על

כאלה שהתקדמו בעבודה למרות שאין להם תואר עם משכורת חלומית וכאלה .. כמה כישרונים כאלה יש? רובנו לא כאלה..
רובנו בלי תוואר או דיפלומה לא נתקבל לעבוד במקומות כמו אמדוקס , נייס ,אינטל וכאלה..
אגב נדצה לי שסטיב ג'ובס , ביל גייטס לא סיימו את הלימודים שלהם באוניברסיטה .. הם כנראה מאוד כשרונים , אמביציונים , שמוכנים לעשות ימים כלילות גדי להצליח .. רובנו לא כאלה.

אני אגב מתחילה לחשוב על תואר שני .. גם בגלל העיניין וגם בגלל שבלי זה לא אוכל להתקדם לתחום שאני מאוד רוצה

dify

New member
משכורות חלומיות אולי לא כל אחד.

אבל עבודה בתחום שלא קרוב בכלל לתחום הלימודים כולל זה שהגיעו לשם דרך הצלחה בעבודה קודמת או התקדמות על סמך כישרון ומזל- בהחלט כן. אני מכירה רבים דווקא.

גם תעודה לא מבטיחה משכורת חלומית, היא במקרה הטוב מאפשרת את הזימון לראיון עבודה, השכר עצמו הוא עניין של מו"מ וכישרון.

Ginger L Honey

New member
אני מכירה בחור שלמד ראיית חשבון

בשלב מסויים זרק את הלימודים לפח, ואמר "עוד יום אחד של ה%^&%@# הזה ואני קופץ מהחלון!"
לקח במקום קורס תפירה.
היום בגיל 25 או 26 הוא תופר מסכים ירוקים לסרטים ומרוויח משכורות שרובנו יכולים לחלום עליהן

הוא אגב ההשראה שלי למה אני רוצה לקחת קורס תפירה בעצמי! (אולי אצליח גם להתברג במשהו דומה, אפילו שאני מאוד אוהבת את המקצוע שלי)

לדעתי, תעודה או לא תעודה, הכי חשוב למצוא את הדרך שתביא לעבודה מספקת שאוהבים.

supersonic777

New member
את לוקחת דוגמא בודדת...ראיית חשבון,בעיקר...

אם את עצמאית,את יכולה לעשות ים של כסף...
כמובן,שצריך ותק וצבירת לקוחות...

Ginger L Honey

New member
כסף זה לא הכל

לדעתי, אם אנחנו משקיעים את רוב היום שלנו במשהו, כדאי שזה יהיה במשהו שנהנה לעשות.
גם אם מדובר במעט בפחות כסף

supersonic777

New member
אולי,אבל היום,כשהכל כסף,אני לא כל כך בטוח...

אם אדם כלשהו עושה מה שטוב לו וגם נהנה מהעבודה,דיינו...מי אני שאומר אחרת...

המממ אז אצלי זה קצת מורכב

.. נכון שאין לי למשל תעודה או ראשיון מדוייק בתחום
אבל כם יש לי תואר + תעודה מאוד משקים .. בלי זה לא היו מסתכלים עלי ונותנים לי צ'נס אפילו...
למרות שאין לי 100 % ממה שנדרש .. יש לי 80 % ..

לדעתי.. תואר.. דיפלומה החכרית היום .. בעיקר אם התחום פרטקי למשל טכנאי .. הנדסה וכאלה ..
וישנם תחומים כמו עו'ס או הוראה למשל שבלי תואר לא תוכלו לקבל דריסת רגל לתחום.

dify

New member
זה לא מדויק

עם המחסור היום בכוח הוראת מדעים אנשי הייטק הולכים ומלמדים, לפעמים בלי תעודה בכלל, לפעמים עם לימודים "על הנייר" ולפעמים עם הכשרה מגוחכת שנתנה להם תעודה תוך שלושה מפגשים בערך רק כדי לצאת ידי חובה. זה תחום למשל שבו אני חושבת שכישרון וניסיון הרבה יותר חשוב מתעודה, דווקא הייתי מעיפה כמה מורות שלי מהעבר שחוץ מתעודה לא היה להן כלום

אני יודעת למשל

שבתחום האנגלית (הוראת אנגלית ) יש מחסור במורות דוברות אנגלית ברמת שפת אם .. ולמרות זאת בלי תעודות הוראה קשה מאוד להתקבל לעבודה (אפשרי כן.. אבל קשה).
בתחומי הטיפול למשל בלי תואר זה לא חוקי לטפל

אגב..

הורי בעלי דוקטורט .. תמיד לא היו ממש בעד לימודים כי אני לקויית למידה וזה קשה לי... אני זו שהתעקשתי ונאבקתי בכל הכוח.. וכיום מבררת לבגי MA ...
שוב קלקויית ל מידה זה יותר מורכב לי וממש לא מובן מאיליו

elena20

New member
לעבודה הנוכחית לא הייתי יכולה להתקבל בלי תואר

אני חושבת שהיום תואר ראשון (ואפילו כבר תואר שני בחלק מהתחומים) הוא מאסט מהסיבה הפשוטה שלרוב העבודות יש דרישה כזו.
נכון שתמיד יש סיפורים על אנשים שהצליחו גם בלי, אבל לרוב מדובר בקומץ מאוד קטן של אנשים מוכשרים וגאונים בתחומם (ומה לעשות שרובנו לא גאונים).
גם לעבודה הבאה שלי אני לא אוכל להתקבל בלי תואר ראשון ולחלק מהמשרות שאני שואפת להגיע אליהן נדרש גם תואר שני או מהווה יתרון (זו הסיבה שעשיתי תואר שני).

למעלה