דימונולוגיה יהודית.

Mirrorshades

New member
טוב, נכון.

באמת אין שם מלאכי חבלה. לא חשבתי על זה. סמאל הוא לא בדיוק נחשב גם כן. ולגבי סמאל - אין גם פירוט של 12 השרים שלו, ושל השדים שממלאים את האנטי-ספירות.

זה דווקא יש לי מתחת ליד

אני אחפש ואכתוב. אגב, איך קוראים לאנטי ספירות בעברית? כי קליפות זה לא בדיוק זה, קליפות זה היעד אליו מתעלים האנטי ספירות את הכוח. יש ארבע קליפות, קליפה נוגה (שאפשר לנצל אותה לעבודת ה'), רוח סערה, ענן גדול, ואש מתלקחת.

Mirrorshades

New member
שם עברי לאנטי-ספירות?

ספירות התומאה. וגם: ספירות הנגד של סיטרא אחרא. הקליפות עוטפות את גן עדן, אם אינני טועה, ומונעות את התקשורת של האל עם מאמיניו.

Mirrorshades

New member
לא.

מלאכי החבלה הם ההפך הגמור ממלאכי השרת. מטרתם היא לחבל בכל דבר טוב, להסיט את הצדיקים מן הקדושה וגם להתעלל ברשעים, בגויים ובכופרים.

Y. Welis

New member
הפרשנות על 'שן בהמות' בדברים

היתה תמיד 'הרחלין נושכין', כלומר אפילו הבקר והצאן ינשכו לעיתים. 'בהמות' נטו לעומת זאת הוא אכן יצור אגדתי (היפופוטם, בפירוש ה'ארצי'), מסדר הגודל של רהב, לווייתן, נחש-בריח ונחש-עקלתון.

לאו דווקא היפופוטם

אמנם השם בהמות משמש לציון היפופוטם בכמה שפות, בינהם רוסית, אין זיהוי מדויק עם החיה. התיאור באיוב הוא די ביזארי. ניסו להתאים אותו לכל מני דברים. השם בהמות נובע מזה שהוא שקול כנגד בהמות רבות. גם התנין סובל מבעייה דומה של התאמה, כי לא לגמרי ברור למה התכוונו במקורות כשאמרו את זה. כל מני תיאורים סותרים. עוד חיות מגניבות כוללות את הזיז, עוף החול, שור הבר (שיש זיהוי מסוים בינו לבין הבהמות). יש גם תיאור מוזר של עולמות ורקיעים בבראשית רבה, בו מסופר על הגזעים ששוכנים בכל אחד מהם. זה מובא גם באגדות עם ישראל. בגרסה שאני שמעתי, אגב, היו נחש-בריח ונחש-עקלתון הזכר והנקיבה של הלוויתן. ואת רהב לא הייתי משייך לחיות מיתולוגיות. יותר לאלים כטוניים. ולמרות הפירוש, נדמה לי עדיין סביר שמדובר באותו הבהמות, אף כי היפוך החזון של "וגר זאב עם כבש" גם נשמע חביב.

0Pandemonium0

New member
מה דעתך לכתוב קצת מאמרים על היהדות?

הפורום יבש גם ככה, ואתה יכול לתרום הרבה.

לא יצא בזמן הקרוב

מחר אני מתחיל לעבוד במקום שימנע ממני קשר רציף לאינטרנט בשבועות הקרובים. מה שאומר גם שלא ממש יראו אותי פה בזמן הקרוב.

זה גם

אני מניח שזה הושפע ממנה, אלה אגדות מתקופת התלמוד, ככלות הכל. יש סיפור על זה שעוף החול הייתה היחידה מבין הבריאות בגן עדן שסירבה לאכול מפרי עץ הדעת, ונתברכה במעין חיי אלמוות. נתקלתי בו בעוד כמה מקומות.

0Pandemonium0

New member
טוב, אז אני אתרום קצת.

בלפגור-שמו בא מהאל בעל פעור. לעיתים מתואר כבחורה יפהפייה, ולעיתים כגבר עירום ומזוקן בעל קרניים טפרים. הוא השד שעוזר לאנשים להמציא המצאות, ומפתה אותם על-ידי כך שהוא מציע להם המצאות גאוניות שיהפכו אותם לעשירים. האמינו שהוא פיתה אנשים באמצעים של עצלנות, וזה החטא המשויך לו, מבין שבעת החטאים. תפקידו לזרוע מריבה בין אנשים והוא מפתה אותם לרוע מתוך הבטחות לעושר. קשה להעלות אותו באוב מפני שהמנחה שלו היא גללים.

0Pandemonium0

New member
רונוב-ronove.

מרקיז של הגיהנום, תחת פיקודו נמצאים 19 לגיונות. הוא מופיע בצורת מפלצת ומלמד שפות.

מהתיאורים

הם נשמעים תואמים יותר את הדמנולוגיה הנוצרית. הרי ביהדות לא קיים המושג של ה- Seven Deadly Sins וגם, עד כמה שאני יודע, מונחים כמו "מרקיז" ו"לגיונות".

0Pandemonium0

New member
נכון, הם מהנוצרית.

אבל זה מה שיש לי, אני לא מכיר שדים יהודיים.

בעיקרון

בעל זבוב הוא אחד משמותיו של האל הכנעני בעל, לפחות באיזור מסויים. הדמנולוגיה היהודית יחסית לא מפותחת בעיקר כי היהדות המוקדמת לא מאמינה בשדים, אך בספר איוב מוזכר השטן.

למעלה