דימונולוגיה יהודית.

0Pandemonium0

New member
דימונולוגיה יהודית.

מישהו יודע משהו? את אשמדאי ולילית כולם מכירים, אבל מה עם השאר? מי הם בליעל וממון? מיהו בעל-זבוב? וכו'.

לגבי "בעל זבוב"

זהו כנראה כינוי דגרטורי ל"בעל זבול" (זבול=מקדש, קודש קודשים), והכוונה היא לבעל.

תשאל שאלה

יותר ספציפית. הרבה יותר מדי מידע. אשמדאי הוא שד מאד חביב. הייתי מגדיר אותו כשד הפטרון של ישראל. רוב הקטעים הקומיים בדימונולוגיה ובפולקלור קשורים אליו. את בליעל וממון הייתי מייחס יותר לדימונולוגיה הנוצרית. גם בעל זבוב כשד בהחלט שייך לשם. השם בעל זבול אומר שהוא הבעל בגרסה של מקום בשם זבול, בדומה לנוטר דאם דה פאריז, לדוגמא. אני לא יודע אם זבוב זה אכן עיוות של זה, אבל זה נשמע הגיוני. בנו של שאול נקרא כנראה מפיבעל, אך בתנ"ך שונה שמו למפיבושת. כמה פריטים אקראיים מהדמונולוגיה היהודית: שברירי - שד שחי בנהרות, אגמים, ובארות. מרעיל את המים במגעו, וגורם לעיוורון של השותים מהם. לא מסוכן בשעות היום (כמו שדים יהודיים רבים אחרים). לכן אסור לשתות מי מעיינות בלילה, במיוחד כאשר אתה לבד. בגמרא מובא לחש המנטרל את פעולת השד שנראה ממש כמו הנח נחמן במהופך. "שברירי, ברירי, רירי, ירי, רי". לחש זה הופך אותו למלאך רי הממונה על הגשמים. אליעזר שר הדפים - כאשר אדם עוזב ספר והוא פתוח, מגיע השד הזה אל הספר, קורא את כל מה שקרא הלומד, וגורם לזה לשכוח את כל תלמודו. פח - שר הכלבים, שיהדות ממש לא חיבבה. מעין מזדאב לפי תיאורו. השבעה נפוצה נגדו זה כמובן "הפח נשבר ואנחנו נמלטנו", והקונטקסט שלה שאותו אני לא זוכר. וכדי להוציא את הנראטיב מהדמונים הפארשים האלה, קיים גם: תאומיאל - הנקרא גם "אל אחר". הוא ממונה על הקליפה (אנטי ספירה) של הכתר, וחושב את עצמו כשווה לבורא עולם. לפעמים כותבים אותו "תומיאל", כדי להשמיט את הא' של "אלופו של עולם", ולמנוע ממנו כח. בתפילת שמע ישראל מוגדלת הד' האחרונה, כדי שלא תקרא בטעות "ה' אלוהינו, ה' אחר". ויש גם את סמאל כמובן, שהוא גבר גבר (כל זמן שהוא לא נחש נחש), הוא גם השטן ומלאך המוות של הרשעים (צדיקים מקבלים שחיטה כשירה מגבריאל). עליו כתוב הרבה בספר אדם וחווה. קטב מרירי, השד שקוטל בצהריים. קטלני גם למבט.

Mirrorshades

New member
בלייעל, שייך דווקא גם לדימונולוגיה

היהודית. לעתים הוא אף הוצג כמלאך בשם בליאל שכפר באמונה ונפל.

Y. Welis

New member
האמונה בדבר ספרים פתוחים שמביאים

מזל רע, נפוצה גם היום בחוגים מסויימים.

0Pandemonium0

New member
לאלה בדיוק התכוונתי.

תוכל לפרט עוד על קטב מרירי? וגם, נדמה לי ששמעתי פעם על שד כלב מהדימונולוגיה היהודית או הנוצרית. יכול להיות שהכוונה לפח, אבל אני לא בטוח. אתה מסוגל לחשוב על משהו? תודה

קטב מרירי

הוא השד של חום הצהריים. השפעתו חזקה במיוחד ביולי-אוגוסט (טוב, כמעט, השפעתו חזקה במיוחד בשלושת השבועות בין י"ז בתמוז בין ט' באב שבמהלכן אנחנו נמצאים גם עכשיו. יש הלכה בשולחן ערוך האוסרת על הליכה בדד בימים אלה בין השעה החמישית לתשיעית - איזור הצהריים). הוא מתואר ככדור שיער עם עין באמצע. ממית על המקום. מוזכר גם בתנ"ך, בשירה של פרשת האזינו, בקטע אפוקליפטי משהו (פרק ל"ב, מפסוק כ"ב): כי אש קדחה באפי ותיקד עד שאול תחתית {המדור השביעי של הגהינום בחלוקה היהודית} ותאכל הארץ ויבולהותלהט מוסדי הרים: אספמה עלימו רעות חצי אכלה בם {חצים זה בכלל הנשק המאגי-מיתי המרכזי. יש להרבה שדים, לדוגמא}: מזי רעב ולחמי רשף וקטב מרירי ושן בהמת {חיה מיתולוגית יהודית מרכזית - כשהו מחרבן, הירדן נעצר. מתואר בפרוטרוט באיוב, ובמסעות רבא בר בר חנה} עם חמת זוחלי עפר: נתקלתי לאזכור במקורות נוצריים לשד הקוטל בצהרי היום. אני חושב שהם ציטטו מתהילים. לא בדקתי את הקישור בזמנו, אני אחפש אולי. אני לא מכיר עוד שדים שקשורים לכלבים, למרות שאני מניח שיש עוד. היהדות מאד לא מחבבת כלבים בשל היותם חיות טמאות, ויש כל מני השבעות נגדם "ולבני ישראל לא יחרץ כלב לשונו", מיציאת מצרים. אסור לתרום כסף שהורווח ממכר כלב לקורבנות בבית המקדש. פח נחשב כאדון ופטרון של הכלבים ממש.

על לא דבר. יש הרבה, תכוון יותר

יש לדוגמא את רחב - שר של ים. סירב לעזור לאל להפריד בין מים למים ביום השני של הבריאה כדי לא לפגוע בשטח השיפוט שלו. בתגובה, נהרג על ידי האל, אך גופתו הסריחה כל כך, שהלה נאלץ להחזיר אותו לתחייה. מתואר כמעין מת וחי בו זמנית, כנראה לציון אופיו המשתנה של הים. אחראי, בין היתר, למנוע משני הלוויתנים - נחש עקלתון והשני, להזדווג, "פן ימלא זרעם את העולם". ניסה להפריע לבני ישראל בחציית ים סוף. שמות של מקומות. האנטי ספירות, שאחראיות להכיל את האור העודף מן הספירות האלוהיות. קליפות. אלה גם שמות המלאכים ששולטים בהם - תאומיאל, תורניאל, קיני, חסר, ריק, טלה, שמאל, תוריק, ערב וריק, תנין,ולילית. השמות של מדורי הגהינום - גהינום, שערי דומה, שערי מוות, באר שחת, אבדון, ושאול תחתית. מניתי שישה, אני לא זוכר אחד. היה סיפור מאד מפורסם על רב משמו, שהגיע לקהילה יהודית עם צרה. גרה שם הידרה בבית מדרש שיצאה רק בלילות. הרב של אותו מקום היה כנראה פארש, רצה שהאורח הנכבד יעזור לו בגירושה של המפלצת, אבל לא ידע איך לבקש את זה ממנו. אז במקום זה, הוא הורה על כל בני המקום להמנע מלהציע אירוח לאותו הרב, ולאחר שגמרו להתפלל, לא נותר לו אלא ללון בבית המדרש. בחצות הופיע הנחש בעל שבעת הראשים, אך הרב האמיץ לא נרתע כי הוא היה עסוק להתפלל תפילת שבע (גרסת השבת לתפילת שמונה עשרה, וכן, זה היה בשבת), ונהג על פי המשנה בכך שאפילו אם נחש כרוך על עקיבו לא יפסיק מן התפילה. אם כל ברכה שאמר, נפל לנחש ראש. אני מניח שזו הגרסה היהודית לגיאורגי הקדוש והדרקון. היה לסיפור גם מוסר השכל, שהיה קשור לשיחה של שני הרבנים המעורבים אחר המעשה. אותו אני כבר לא זוכר. בכלל ערב שבת זה זמן מועד למזיקין, בגלל שיהודים טובים אמורים לבלות אותו בבית. אי לכך, תוקנה תפילה מיוחדת אחרי תפילת שבע של ערב שבת שצריך להגיד ביחד עם כולם, ואמורה למנוע אנשים מלחוש אל ביתם ברגע שהם מסיימים את התפילה שלהם, ולא לאפשר מצב שיהודים ילכו לבד, בחושך, בזמן מסוכן שכזה. גם שדה הידועה כאגרת בת מחלת צדה בערבי שבתות. היא רוכבת על מרכבה מעופפת וחמושה בקשת וחצים של מגיפות.

0Pandemonium0

New member
מה יש לכוון? ביקשתי מידע על שדים.

ומה שנתת זה בדיוק זה, תודה
תוכל לפרט עוד על השדים שמנית כשולטים ב"קליפות" (ואולי לפרש לי מה זה אומר)? תודה

Mirrorshades

New member
רחב?

אתה בטח מתכוון לרהב. ישנם גם כאלה שאומרים שהריח של הים הוא כזה בגללו. וגם, למרות שברוב המקורות הוא מוזכר כזכר - גם כאלה המתארים אותו משום מה כשדה נקבה ששוכנת במעמקי הים. שמות מדורי גיהינום וסיטרא אחרא דומים למדי - אבל יש הבדלים. אוי, זה כל כך מזכיר לי את העבודה על המזרח הקדום בראי המיתולוגיה שעשיתי במזרחנות(עשיתי את זה ב-33 עמ'!)! אני חושב שהעלתי לכאן עמודים ממנה - ובכל מקרה, אעלה ממנה עוד בהזדמנות, כשאעבוד במחשב השני שלי...

כן, הוא

אני עובד בעיקר מהזיכרון ומהערות בכתב היד שלי על כל מני דפים מקומטים. יש מצב לטעויות בכתיבת שמות, קיצורים שאני לא מסוגל לפענח עכשיו, דברים כאלה. בניתי בזמנו מיני-שיטה למשחקי תפקידים מבוססי אגדה וקבלה.

Y. Welis

New member
מעניין שבמקור 'קטב' פירושו מגיפה

בארמית וערבית - 'חתוך'; בתהילים הוא מופיע לצד מגיפה אחרת. בתלמוד ואצל רש"י השם פורש כשד, אבל אצל מפרשים מאוחרים יותר יש חזרה לפרשנות ה'ארצית'. איפה מצאת עוד מידע על 'שן בהמות'? (לאור העדר הקאנוניזציה בתחום, לא הייתי ממהר להגדיר אותה כ'מרכזית').

הממ... פשוט הנחתי

שהכוונה היא לפגיעתו של אותו הבהמות, שבשרו יוגש לצדיקים יחד עם הזיז והלווויתן. לא בדקתי את הפרשנות בנושא. על הבהמות יש דווקא די הרבה חומר, ולא שיש הרבה קאנוניזציה של ממש בנושא הדמונולוגיה היהודית. בעיקר בגלל השינויים הפילוסופיים התכופים שמאחוריהם.

התיאור שלו מופיע

באיוב פרק מ'. אני תוהה גם אם בהמות ושור הבר הם אותה נחיה, כי אני זוכר כמה תכונות משותפות המיוחסות אליהם ממקורות שונים. והנה אתר עם מקורות בנוגע למזיקין. קצת ריק, אבל יותר טוב מכלום.

Mirrorshades

New member
אני מת על האתר הזה.

הוא פשוט נהדר. רק חבל שאין גרסה אינטרנטית לכל הספרים שאליהם הוא מקשר. בקשר לרהב, אגב, גם הוא מוזכר בספר איוב: "בְּכֹחוֹ של האל, רָגַע הַיָּם; וּבִתְבוּנָתוֹ, מָחַץ רָהַב."(איוב כו, יב). אה, וספר מדב"פ אחד שראיתי בספריה, קיבל בתרגום העברי שלו את השם "רהב", כשבמקביל שמו באנגלית התברר כ- leviathan. לא הכי מדוייק ונבון מבחינת המתרגם - נראה שהוא יצא מנקודת הנחה ש"לווייתן" ו"רהב" הם זהים.

אבל הוא ממש ריק

יש בו מעט מאד מקורות. בגמרא קיים מבחר עצום. שלא לדבר שהוא מתייחס כמעט ורק לקטגוריית המזיקין.

Mirrorshades

New member
אה, בטח. בגלל זה הוא נקרא

"דמונולוגיה יהודית". יש שדים שאינם נכללים בקטגוריית המזיקין? כמובן שהיה הרבה יותר טוב אם האתר היה מתרכז גם במלאכים, ויצורים מיתיים שאינם שייכים בהכרח רק לעולם האופל - וזה כמובן יעשה ברגע שהקורס המקורי שבשבילו נבנה האתר יחליט להתרכז בנושאים הללו. לצערי אין אתר טוב יותר בעברית לנושא הזה.

מה עם

מלאכי חבלה? המלאכים של הקליפות? אם כי זה יותר שייך למקורות קבליים ולא תלמודיים.

למעלה