דילמת האב האנוס

דילמת האב האנוס

רציתי לשתף אתכם חבריי הפורום היקרים בדילמה קשה בה אני מתחבט מזה זמן כאבא אנוס לילד חמוד ומתוק. כהורים כולנו מעוניינים לתת לילדינו את המיטב שבמיטב,מה שנקרא הטופ שבטופ,כמובן שלא הכל ביכולתינו,אבל זה מה שאנחנו משתדלים ומנסים בכל כוחינו. כידוע אחד הדברים הבסיסיים בנתינת האהבה והחום מההורים לילדים הוא ההשתתפות וההקשבה שלנו לילדינו בחוויות אותם הם חוו במהלך היום בבי``ס/ת``ת חברים או כל מקום אחר,וכאן מגיעה סיפור הדילמה הקשה שלי,ילדי יחידי מחמד עיניי מגיע מדי שני וחמישי מהת``ת עם סיפורי מופתים שהמלמד סיפר בכיתה על צדיקים ורבנים, סיפורים שכל המאמינים אוהבים לספר ולהאמין, ושעל השקרים האלה גידלו ומגדלים דורות של אמונות טפילות ושיקריות,ושאני בתוך ליבי כמובן בז וצוחק עליהם ועל הבלוף שבהם,וכאן הבעיה הקשה בה אני מתחבט, מצד אחד אני רוצה מאוד שבני ירגיש כמה אני נהנה לשמוע את סיפוריו וכמה אני משתתף ומתפעל מהיופי שבסיפורים שהוא יודע כ``כ טוב לדקלם ממה שהקשיב בת``ת,אך מצד שני אני גם רוצה מאוד שהוא יראה שאני לא ממש מתפעל מכאלה סיפורי שטויות ושזה ממש לא חשוב,אמנם בני מעולם לא שמע ממני סיפורים כאלה וגם מעולם לא ישמע ממני, ולהיפך,אני משתדל כל הזמן לתת לו להבין במרים סמויים שאני מתפעל ורואה חשיבות רק מדברים אחרים כמו סיפורים על אנשים שהתנהגו במידות טובות או שסייעו לחלשים וכו` אך לא סיפורי דימיונות מהתורה מדרשים וסיפורי החסידים,אז כאן הדילמה הגדולה שלי,מה לעשות,מצד אחד אני חייב להראות לבני כמה אני נהנה ומתפעל ממה שהוא מביא מהת``ת (וכידוע אני לא אוחז בשלב שאני יכול לדבר עם ילדי שכל האמונות האלה בשקר יסודם)אך מצד שני אני ממש לא רוצה שהוא יראה בחיים את אבא שלו מתפעל או מתרשם מכאלה סיפורי מעשיות מטומטמים,אבל אז אני חושב לעצמי שבעצם אני פוגם בשיתוף שלי עם הילד בסיפורי חוויותיו מהת``ת שהרי אלו חלק מחוויותיו,לא קלים חיינו כאנוסים,אשמח לשמוע דעתכם.

מבין אותך

אני אף פעם לא התחברתי לסיפורי צדיקים. אבל זה לא סותר א העובדה שאני יכול להשתתף בחוויה של הסיפור עם ילדיי. לדעתי, זה קשור רצת לאנטיות מסוימת לכל הקשור לדת שאתה בז לה. תחשוב לרגע מה היה קורה אם הילד היה מספר לך סיפור על פיה טובה. היית טומר לו שזה לא אמיתי? ברור שלא. האם כל האנשים שמספרים לילדם על סנטה מאמינים בו? לא. ילד אוהב לשמוע סיפור על דמיונות וזה עושה לו טוב. אל תערב את זה כל כך עם עניין הדת. יש דרך להתפעל גם בצורה שהילד לא בטוח שאתה מאמין בזה באמת. הילד שלי סיפר לי על יציאת מצרים והמכות, והתלהבנו אתו (מאמין או לא זה סיפור מעניין לילדים) ובסוף הוא אמר לנו "אבל זה רק בכאילו נכון?" ומעולם לא אמרנו לו שזה לא היה. כנראה שילד קולט כשהאבא לא מאמין גם אם הוא משתתף אתו בחווית הסיפור. שום ילד לא מאמין בסנטה ואין סיבה שיאמין במופתים אחרים. ילד מאמין רק כאשר מפמפמים לו את זה כל היום גם בת"ת וגם בבית. שהמורה ימשיך לספר מה שבא לו, ואתה בבית תתן לילד את ההרגשה שזה סיפור מדהים כסיפור אך רק כסיפור, על אף שאתה לא מאמין בו. תתמקד בלקח המעניין והטב של הסיפור יותר מאשר לדמויות והמעשים בפועל.

בעיקרון אתה צודק

יש סיפורים שיש בהם לקח או מוסר השכל ואיתם כן אני מסתדר כי אז אני מיד מתמקד בלקח ההוא ונותן לילד להבין שזה העיקר בסיפור ולא השטויות מסביב,הבעיה מתחילה בסיפורים המדומיינים ממופתי צדיקי הדורות המפונטזים כמו ריפויי חולים בדרך נס או כל הסיפורים הידועים שמספרים על האדמורי``ם והרבנים שאין בהם שום לקח או מוסר ושהמטרה בסיפור הוא להראות את גודלו של המסופר וכוחו בעשיית המופתים, בסיפורים האלו אני פשוט נתקל בדילמה קשה,אם אשדר לבני שזה לא מעניין אותי(וזה מה שיש לי לעשות כדי שיבין שהסיפורים האלה הם בבלת כי אני הרי לא יכול לומר לו במפורש שהם סיפורים דימיוניים) הוא עלול לחשוב שהוא לא מעניין אותי או שאני לא מקשיב לו,שזה הדבר הכי גרוע מבחינתי.

בעניין סיפורים כאלה

אני ממליץ לך לומר לו, שאם גם הוא רוצה שהוא יהיה גדול שיעריצו אותו כמו את אותו אדמו"ר או באבא, אז כדאי לו להתנהג יפה ולהיות ילד טוב, כי מי שילד טוב אנשים אוהבים אותו. כשהוא יגדל, הוא כבר יבין לבד שלרפא חולים הוא לא יוכל, אבל לפחות יאהבו אותו כי הוא חונך להיות ילד טוב.

כן,אתה בהחלט צודק

רק שיש לי בעיה שכשאני שומע את סיפורי הדימיונות האלו המכונים סיפורי צדיקים עולה לי כזו בחילה ותיעוב שאני פשוט לא מסוגל לדבר עם בני על הסיפור הזה בכלל,אין מה לעשות,זו מהות הבעייתיות בחיים שלי.

ואוו באיזה מלכודת אתה נמצא!

אתה נהנה - התרגלת לחיים מפוצלים במילכוד? כל עוד שמדובר רק בך ניחא, וילדים קטנים קולטים והרבה - אז לא נראה לי שאתה יכול במציאות שכזאת להעניק חום ואהבה לבנך יחידך אשר אתה אוהב - בדיוק ההיפך!!!

הלו

אל תתחיל איתי. תגיד עלי מה שבא לך רק לא שאני מחסיר באהבה וחום לבני. הגם שאין לך שום הסבר הגיוני לדברים שכתבת.

סוג ב

New member
טוב, תודה על מה שעשית בשבילי

לעצם העניין, אתה כותב שתשמח לשמוע את דעתנו. דעתי לא ממש רלוונטית, כי משום מה, הילדים כמעט ולא מספרים לי על נפלאות הבורא. טוב שיש להם אבא ושהוא רחוק מהבית שלי. פה ושם, כשיוצא להם לספר לי איזה מעשיה, אני משתדלת בעדינות, לפתוח להם את העניים ולשאול אותם מה הם חושבים על זה.

נפלאות הבורא

מילא אם זה היה מסתיים רק בנפלאות הבורא הבעיה שהיום העיקר זה נפלאות הברואים...

תזרום איתם

אתה יודע איך זה אצלנו. מילה קטנה של פיקפוק מהפה של הילד שלך והוא בחוץ למה לך להעייר אותו כבר בגיל הזה את הסרטים האלה???

mister xy

New member
לשתף פעולה ולזרום עם זה

הנושא הזה נוגע מאד לליבי. כתבתי כבר פעם שהיה לי מאד קשה עם זה כי אני לא מסוגל לספר לילד שקרים וגם לא לשתף פעולה עם סיפורים הזויים. הבעיה היתה שכל פעם הייתי שואל בסוף הסיפור אם זה אמיתי או לא. אז אם היה מדובר בעוד איזה סיפור חסידי הייתי אומר לילד שלא נראה לי שהסיפור אמיתי אבל כשהיה מדובר בסיפור תנ"כי או מדרש חז"ל הייתי בבעיה כי פחדתי שהילד יספר בחיידר מה אבא אמר. אבל ברגע שהתחלנו להראות לילדים סרטים וספרים חילוניים ראיתי שם איך שהם מתייחסים בקלילות לכל האגדות בין אם זה אגדות יהודיות או אגדות העמים ובספר אחד יכול להיות סיפור מגילת אסתר לצד סיפור על בת הים או דג הזהב. מאז התחלתי לשתף פעולה והפסקתי לשאול על סיפורים אם הם אמיתיים או לא. כרגע, מבחינתי ומבחינת הילדים כל הסיפורים הם אותו דבר בין אם מדובר בסיפורי התנ"ך, מדרשי חז"ל או אגדות דיסני. אני חושב שלא מזיק לילדים לעוף קצת על כנפי הדמיון. אני לא אומר שחייבים להראות לילדים סרטים חילוניים בשביל זה, מספיק לספר להם גם סיפורים אחרים חוץ מסיפורי מופתים ודמיונות חז"ל ולתת להם יחס דומה. כל זה מדובר בילדים קטנים. כשהילדים גדלים ממילא הם כבר קולטים עד כמה אבא/אמא מאמין/ה לסיפורים האלו...

אוקיי

רק שהסיפור אצלך שונה מהסיפור אצלי כנראה... אצלי אם אומר לילד על סיפורי חסידים שזה שטויות והוא יחזור על זה בת``ת זה יהיה בדיוק כמו שאצלך הילד יגיד שהסיפורים של התורה לא אמיתיים...

mister xy

New member
אל תגיד שזה שטויות

ואל תכנס בכלל לדיון מה נכון ומה לא. פשוט לזרום עם כל הסיפורים ולנסות לשתף פעולה עם הדמיון הילדותי. אצלי זה עבד יופי ויום אחד אפילו הילד שאל אותי "אבא, מי מנצח ספיידרמן, באטמן או גוליית" ואז נתתי לעצמי צל"ש כי ידעתי שהצלחתי. (גם את זה ספרתי כבר פעם)

אל תתלהב יותר מידי מסיפורי הבדים

ואל תתעלם. תקשיב, תשמע, ותמשיך הלאה, לספר לו על כיפה אדומה או סינדרלה באותה נשימה. או לפחות התיחס לסיפורים כמו שסיפר אחת מאגדות גרים... אם קיבלת החלטה, זמנית או לא, שהילד יתחנך במוסד הזה, בגיל הזה, לא תוכל לבלבל אותו, כשהוא יגדל תוכל לתת לו להבין שזה לא תורה למשה מסיני, בתקווה שהוא יקלוט את זה לבדו. וגם אם לא, תוכל תמיד להאיר את עיניו. הכי חשוב בעיני, לחשוף את הילדים לעולם מושגים נוסף מחוץ לכתלי התלמוד תורה / החדר / בית כנסת. וזה לא חיב לסתור את מה שהם לומדים. זה בהחלט יכול ללכת ביחד. בד בבד עם סיפורי תנ"ך, מעשיות על עגלונים מעופפים וקפיצות דרך, תקנה לו אתה אנציקלופדיה לילדים, סרטי טבע, ספרי ילדים שאין בהם כל פסול שתמצא בחנויות ספרים כמו צומת או סטימצקי, דברים שיעשירו את עולמו ויפתחו לו את הראש מחוץ לד' אמות הרובע היהודי. מנסיון זה מרתק אותם פי כמה. (אם תרצה המלצות לספרים יש לי כמה, אגב, אמא שלי בביקורה האחרון כאן, טרחה לציר כיפות לראשים של הקטנים בספר מעשה בחמישה בלונים...)

זה שני דברים שונים

את מדברת על עולם המושגים של בני ואני מדבר על השתתפות עם בני בחוויות מהת"ת שאני ממש בז להם. ברור שיש צורך להעשיר ולחשוף את הילדים כמה שיותר לעולם מושגים שאין להם מהת"ת ואני אכן משתדל מאוד לעשות זאת,כמובן במגבלות שאני יכול לעשות זאת בלא שיתוף פעולה ממשי מההאמא האדוקה של הבן אני מדבר על עצם ההשתתפות שלי בחוויות של הבן כשהוא מגיע ומספר מהמלמד שלו את סיפורי בצדיקים השטותיים שלהם,אני חושב שאם כשאקשיב לו למה שהוא מספר מהת"ת אספר לו מעצמי את הסיפורים שלי רק אפגע בו ובעצם אראה לו שלא ממש מעניין אותי מה שהוא מספר,אני חושב שיש חובה להורים לשבת כל יום עם ילדיהם בגובה העיניים ולשמוע את כל מה שיש להם לספר מחוויותיהם,כדי להראות להם כמה שזה מעניין אותנו ההורים מה שמעניין אותם,וכאן הדילמה שלי מכיוון שמצד אחד אני רוצה לשדר לבני שזה לא ממש חשוב סיפורי השטויות האלו אך מצד שני אם אני משדר לו את זה בעצם אני מפחית מכמות ההשתתפות שלי בחוויות שלו.

אם תשב איתו בגובה העיניים

ובאותה צורה גם על סיפורי אלף לילה ולילה, אז הנה שידרת לו שסיפורי התנך לא ממש רציניים. אתה לא צריך להגיד אף מילה, הוא יעשה בעצמו את ההשוואה. בכלל,כשאתה יושב עם הילד ומספר לו או מקשיב לסיפורים שלו,אתה אמור לשדר לו שאתה מתעניין בו עצמו ובהנאה שלו מהסיפור,וממילא התוכן של הסיפור שולי יחסית. אתה לא צריך להביע דעה על הסיפור,כי הוא לא שאל אותך אם אתה מסכים איתו או לא, כל מה שהוא רוצה זה שתזדהה עם החוויה שהסיפור נותן לו.

אכן

כנראה שזה הפיתרון לנסות להפריד בין ההזדהות וההשתתפות עם הילד לביןההזדהות עם הסיפור עצמו.

למעלה