דילמה יהודית

noa128

New member
דילמה יהודית

אני מעלה את השאלה כאן, כי התרשמתי שכאן יש לא מעט משתתפות מהמגזר הדתי. אשמח לעצתכן, ואני מקווה שאינני פוגעת כאן שלא במתכוון ברגשותיו של איש. אנחנו חילונים. בני חוגג ברמצוה בעוד שבועיים. בתחילת הלימודים אצל הרב הוחלט לבקשתי שהילד יעלה לתורה עם הטלית והתפילין של אבי ז"ל. השבוע נבדקו התפילין בחב"ד והתברר שהם פסולים (ושהם שייכים לאחי, אף אחד לא יודע היכן התפילין של אבי). תפילין חדשים עולים יותר מ 1,000 ש"ח, לא מעט וממש לא בתקציב שלנו. אנחנו כאמור חילונים, כך שמבחינתנו מדובר בהוצאה לצורך חד פעמי, לפי אורח חיינו לא צפוי הילד להשתמש בתפילין אחרי העלייה לתורה ועד לשבת חתן בעוד כך וכך וכך שנים... שאלתי - מהיכן אפשר להשיג תפילין משומש/ להשאיל או כל דרך שהיא שתפתור את הצורך שעלה כעת לקנות תפילין חדשים בסכום שצויין. (עוד נקודה - הילד שמאלי, כך שרוב התפילין הקיימים יצטרכו לעבור "טיפול" שיהפוך את הקשירה ויאפשר לו שימוש בהם). אביו של הילד שגדל בבית דתי (אין לו מושג היכן התפילין שלו כמובן...) אומר ש"לא מעבירים תפילין".. אנא עצתכן.

מירי 4

New member
לא הבנתי משהו

העליה לתורה היא בשבת ?? כי בשבת לא מניחים תפילין.

noa128

New member
נכון. צודקת , אבל חלק מכל העניין

הוא הנחת התפילין ביום חמישי שלפני העלייה לתורה. הלימודים אצל הרב כוללים גם את נושא הנחת התפילין, חשוב לנו שילמד גם את זה וחשוב גם לו. נשמע לנו לא נכון לעשות "חצי עבודה" ולהסתפק בעלייה לתורה בשבת . הלימודים לבר מצווה כוללים גם את עניין הנחת התפילין ולכן נדרש כאן פתרון לעניין התפילין. פיתרון שלא יעלה עוד 1000 ומשהו ש"ח...

אביבקיץ

New member
הרב לא יכול לסייע?

הרב בודאי מכיר הרבה מאד אנשים שיש להם תפילין שהם יכולים להשאיל ליום אחד. אלא אם כן מה שבעלך אומר הוא נכון, ואנשים דתיים מתנגדים להעברת תפילין בין אנשים. ואם בעלך מתנגד להעברת תפילין, מה ההצעה שלו? אין לילד חברים שעשו בר מצווה לא מזמן ומכונים להשאיל?

מירי 4

New member
בד"כ לא מעבירים תפילין

אבל למיטב ידיעתי זו לא הלכה. וגם אם יש מנהג כזה, לדעתי אם יש מי שישאיל זו לא בעיה שלכם (כלומר, בהנחה שאתם אמנם חילונים אני לא מבינה למה שמנהג כזה יפריע לכם יותר מהעבירה של אי הנחת תפילין למחרת וכו') אפשר להסב כל תפילין כך שיתאימו לשמאלי, צריך רק להיות בקי בקשירת הרצועות (אבא שלי שמאלי ואם מתעורר צורך כי משהו שכח וכו' אז מצליחים להתאים) אפשר לברר כמה יעלה תיקון, אפשר לברר כמה יעלה רק הקלף, ולהשתמש בבתים וברצועות הקיימים (או להיפך, תלוי מה פסול) אפשר לברר בחב"ד אם הם משאילים. והרבה מזל-טוב. אם את באזור ב"ב את יכולה לחפש את ספר הטלפונים של בני-ברק, בסוף יש רשימת גמח"ים, אני בטוחה שיש גם גמ"ח תפילין.

ציפי ג

New member
איפה קונים ב-1000 ש"ח?

לנו עלה עכשיו 2700 ש"ח לשני שלנו. לא מעבירים תפילין, אבל לאחי הגדול יש חמישה זוגות בערך, אולי הוא יהיה מוכן להשאיל. אני אבדוק איתו (והוא שמאלי).

תּמר

New member
נראה לי שבכ"ז כדאי להשקיע בתפילין

מכיוון שיש ילדים שממשיכים להניח תפילין לאחר בר המצווה (למרות שמשפחתם רחוקה מהיהדות), או כשהם מתבגרים. ואם לא - זה יחסוך לו הוצאה כשיגיע זמנו של הבן שלו
בכל זאת אני מבינה שזאת הוצאה מאוד מאוד כבדה. אני מציעה לברר אם אפשר לתקן רק את מה שפסול (אם מדובר במשהו שאפשר לתקן). ועוד עצה - לברר בחב"ד אם יש להם מידע היכן אפשר להשיג תפילין במחיר שהמשפחה יכולה לעמוד בו. לא שמעתי על כך שאסור להעביר תפילין. הבעיה היחידה היא העובדה שהוא שמאלי.

noa128

New member
תודה ותודה על התגובות

אז כך - אבי הילד לא מתעקש ש"אסור" אלא אמר זאת כמענה להצעתי להשאיל תפילין, הוא פשוט לא מאמין שאדם שמחזיק תפילין יעביר אותם הלאה.. לתקן את התפילין (הבעייה היא בקלף) עולה כמו לקנות חדש. אבי הילד יפנה היום לרב וינסה לראות אם יש מצב להשיג תפילין במחיר זול יותר, ערכנו סבב, רוב הגברים במשפחתנו אינם מניחים תפילין ואין להם תפילין שאפשר להשאיל. מי שמחזיק תפילין ומשתמש בהם לא יכול כמובן להשאיל אותם. לעניין הויתור על הנחת התפילין - חשוב לי להסביר מהיכן מגיע בכלל הרצון שלנו, כחילונים, ללמד את הילד להניח תפילין ומעידודנו לעלות לתורה. בעיניי חינוך ליהדות הוא חשוב. אנחנו בוחרים, כיהודים חילונים, לחשוף את הילד לידע הזה, לעבור איתו את הנושא ולציין את בר המצווה באופן היהודי והמסורתי. בעיניי הרצון לא לותר על הנחת התפילין אינו קשור לחומרת העבירה, אנחנו לא רואים באי קיום מצוות "עבירה" או הוכחה להיותנו פחות יהודים מאדם שומר מצוות, ההסתכלות שלנו על הנושא היא חינוכית, חינוך בסיסי ליהדות, היכרות עם מנהגים ומסורת ומצוות בסיסיות. ושוב תודה על תשובותיכן.

noa_f

New member
הרי יש את אלו שעומדים ברחוב ומציעים

לגברים להניח תפילין. אז ודאי שאפשר להעביר תפילין. אני גם הייתי שואלת את הרב, אבל ממה שאמרת כאן בזמנו, נשמע שהוא ינסה לשכנע אתכם על קנייה דוקא... (מתוך מטרה שהילד ימשיך להניח תפילין)

noa128

New member
הוא באמת ניסה ../images/Emo13.gif

היום ידבר איתו האיש, גם יברר איתו עוד כמה דברים.

מירי 4

New member
להרבה דתיים יש יותר מזוג אחד

יש של נפטרים שנשארו במשפחה ועוד סיבות שונות ומשונות. יש גם השאלות, לטובת מי שהתפילין שלו בתיקון, לדוגמא. את יכולה לשלוח לי מסר מאיפה את, אולי אוכל לעזור.

iris mom of two

New member
מה שאני הייתי עושה

אמנם אני לא בטוחה איך הם בארץ, אבל הייתי פונה לחב"ד לראות אם יש להם תפילין להשאלה. אני יודעת שבבית חב"ד פה ניתן להשאיל. הייתי שואלת חברים שאינם דתיים אבל באים מבית דתי (למשל לבעלי יש תפילין, שהייתי בכייף משאילה לך, הם יושבים ומעלים אבק כבר שנים - לא בדיוק, שמרתי עליהם במקום בטוח מנזקים). להרבה מהם יהיו תפילין בבית ולא בשימוש. אני יכולה לחשוב על כמה בני משפחה שלי שאני כמעט בטוחה שמחזיקים תפילין בבית ולא משתמשים בהם. בנוסף, אולי יש כמה משפחות שעומדות בפני אותה דילמה ותוכלו לקנות תפילין יחדיו? נשמע כחילול השם, והייתי עושה את זה רק בתוך המשפחה (ככה ניתן להשתמש בתפילין תמיד כשצריך).

noa128

New member
תודה על העיצה

כל הקשר נעשה דרך חב"ד, השיעורים אצל הרב מתקיימים שם וגם בדיקת התפילין ו"הצעת המחיר" - הכל שם. כאמור, בנזוגי יבדוק היום עם הרב אם יש מצב לפתור את הבעייה בעלות נמוכה יותר, כרגע עושה רושם שדרכם זה לא יילך, הם לוחצים שנקנה לו תפילין (ואת חתן הברמצוה בעצמו כבר שכנעו שהוא חייב להמשיך להניח תפילין מידי יום, היינו צריכים להבהיר לו שזה לא "חייב" אלא "בוחר" כמו נישוק המזוזה שהחל לאחר השיעור הראשון אצל הרב, והכיפה שהוא 'שוכח' להסיר... ). מהמשפחה כאמור לא תבוא הישועה, כבר עשינו סבב, כולם חילונים אפיקורסים כמונו

noa128

New member
לא נילחץ

אבל אם הילד נשבה בקסם הדת נראה בזה כשלון בחינוך שלנו ולפני שאתם קופצים אני אסביר. אנחנו משתדלים לחשוף את הילדים למגוון, לדת ולתרבות, לאורח חיים חילוני ולמסורת. גיסי וגיסתי חזרו בתשובה לפני מס' שנים. היא עוד באה מבית מסורתי, הוא היה אז עולה חדש שכל נושא היהדות היה רחוק ממנו בילדותו ובבגרותו. בינתיים עבר להם. הם שוב חילונים. כשחזר גיסי בתשובה הראה לי בנזוגי בדיוק ממה הוא חושש. ההוא הפך למיסיונר. בכל מפגש ישב וציטט לנו והטיף לנו על אורח חייו ועל כמה שאנחנו לא יודעים ולא מבינים כלום. "כשהבנאדם לא מכיר בכלל דת, יכול כל רב מחזיר בתשובה למלא לו את הראש בכל מיני דברים שאין דבר בינם ובין יהדות". מהסיבה הזו אנחנו מחנכים את הילדים כפי שאנחנו מחנכים אותם. אם יחליט הבן לחזור בתשובה, זה יהיה מתוך היכרות עם כל האופציות, לא כי הוא היה תמים ונבער ומישהו "גילה לו את האור". בגילו הצעיר חזרה בתשובה שווה להתלהבות מתורות מיסטיות או כל דבר אחר, זה לא מהלך שבא מבחירה אמיתית ובוגרת. אני מודה שאני ממש לא בעד המשיכה הזו שלו, זו התלהבות שאין מאחוריה כלום והיא (גם) מנוגדת לאורח החיים בבית.

תּמר

New member
אני לא בטוחה שאנשים שמכירים את כל

האופציות, לא יפלו בשבי מחזירים בתשובה. זה לא קשור לאינטליגנציה. התאור על גיסך החוזר בתשובה, הוא תאור קלאסי של הרבה חוזרים בתשובה - מישהו "גילה להם את האור", והם הולכים לקיצוניות. עם הזמן יש כאלו שנוטשים בחזרה ויש כאלו שמתאזנים ומוצאים את דרך האמצע. מעטים נשארים בצד הקיצוני. יש לכך סיבה הגיונית. כשעוברים מאורח חיים אחד לאחר, קשה להשאר עם רגל אחת פה ורגל אחת שם. הרבה יותר קל להתנתק לגמרי, להתכחש לעבר ולאמץ דרך חדשה. כשהדרך החדשה כבר חלק מאורח החיים, זה הזמן להתאזן ואף לחזור לקשר עם אורח החיים הקודם. לכן אני יכולה להבין שאנשים שקיצוניות דתית לא מתאימה לאופיים, ייטשו את הדרך הזאת לגמרי, ולא יגיעו לבסוף לאיזון. (לפי שיטת הרמב"ם, בד"כ יש ללכת בדרך האמצע ולא לסטות לקיצוניות. אך כשמדובר על חזרה בתשובה [והכוונה כאן - נטישת הרגל רע לטובת הרגל טוב, נגיד - מקמצנות לנדבנות] הוא אומר שצריך קודם כל ללכת לקיצונית [בדוגמה שלי - פזרנות] והיא תביא לבסוף לאיזון. כמו בדוגמה של דף מקופל. אם נרצה לישר אותו, נצטרך לקפל אותו קודם לצד השני.) למרות כל מה שכתבתי, אני מכירה גם חוזרים בתשובה שלא הלכו לקיצוניות.

noa128

New member
תמים ונבער לא קשור לאינטליגנציה

תמים ונבער = טאבולה ראסה

למעלה