אוקיי,
בעזרת העט ניתן לשלוט בעובי הקו בהתאם ללחץ. בעזרת העט ניתן גם לשלוט במידת "זרימת" הצבע (אם נשווה לאייר ברש). אבל אי אפשר לעשות את שניהם בו זמנית בעזרת הלוחות השכיחים והפשוטים.(עד כמה שאני יודעת, אפשר לבחור אחד מהשניים בלוחות הפשוטים, כשהשימוש הנפוץ הוא עובי קו משתנה כי את עניין השקיפות אפשר לסדר בדרכים אחרות). יש לוחות מתוחכמים שבהם ניתן להחליף עטים שכל עט הוא אחר, ואז יש עטים שהם ממש כמו אייר ברש, עם הפעולה הכפולה (ואז אתה יכול לשלוט גם על עובי וגם על מידת השקיפות בקו אחד), ויש עטים לקליגרפיה, אבל לוח עם עטים מתחלפים עולה 300$ יותר וללוחות הפשוטים אי אפשר להוסיף עטים. אבל בעט הפשוט שאני עבדתי איתו, זה ענין של בחירת ההעדפות שלך לגבי העט הדיגיטלי (עובי קו או צפיפות צבע), העדפה שנגזרת מהיכולת הטכנית של התוכנות בעצם והממברשות שאתה עובד איתן. ובתוכנות יש כל מיני מברשות וכל מברשת "מתוכנתת" לעבוד אחרת כשהלחץ על העט אינטנסיבי או כשהלחץ מתון וזה מאפשר לך דברים שונים. העטים הפשוטות הם לא כמו אייר ברש. באייר ברש אתה שולט על שלוש דברים בו זמנית - גם על עובי הקו לפי המרחק של היד של מהדף, גם על החלקות/חיספוס של הקו על ידי כמות האוויר שאתה מזרים, וגם על כמות הצבע. בעט אתה לא יכול לשנות את המרחק שלך מהלוח ולכן המקבילה לו היא הלחץ של העט, מיומנות נרכשת. ולכן על כמות הצבע ועל מידת החלקות של הקו אתה שולט בעזרת מאפיינים שונים בתוכנה. אבל בשבילי בינתיים הלוח הפשוט הוא מספיק טוב וגם השאיפות הריאליסטיות שלי לא גבוהות מבחינת החלקה, למרות שבהחלט אפשר להגיע אליה גם עם הלוחות הפשוטים, זה פונקציה של זמן ונוחות. בשביל מי שמצייר הרבה וצריך יעילות בעבודה וזמנו יקר לו אז הלוחות עם העטים המתחלפים זה דבר חשוב, אבל לא עבדתי עם אחד כזה אז לא יכולה להגיד כלום מנסיון. המברשת שאני השתמשתי בה בציור הזה, היא גם דקה יותר וגם מוציאה פחות צבע - ככל שהלחץ עדין יותר. ובלחץ גבוה היא מוציאה קו עבה וצבע רווי. וגם יש לה איכות של צבעי מים, כלומר שמסביב לגבולות הקו הצבע טיפטיפה צפוף יותר (בניגוד לאייר ברש שהקו מתפוגג בשוליים). אבל יש המון סוגי מברשות וכל אחת מהן מתנהגת אחרת, ובפוטושופ שבע הוסיפו מלא מברשות ריאליסטיות ואפשר גם לבנות מברשות לפי תכנון שלך. ויש כמובן את פיינטר שמתמחים במדיה טבעית. הסיבה שזה נראה ככה היא בשום אופן לא בגלל השמירה של הקובץ. סתם שתדע (אמיר) ש jpg שומר בשש עשרה מליון צבעים ולא כמו גיף. הדחיסה שלו זה לא בצבעים אלא במבנה שהמידע מאוחסן בקובץ. הסיבות שיש מעברי צבע כאלו הם בגלל שלא השתמשתי במברשת עם שוליים ש"מתאדים" כמו מברשת אייר ברש המסורתית בפוטושופ, אהבתי את האפקט הזה של צבע. והעבודה עם המברשת הזאת התאימה לצורת החשיבה שלי, קשה להסביר דברים כאלו במילים, אבל אולי כל אחד מעבד את הדברים בראש ומחשב דברים בצורה קצת שונה ולי היה נוח עם איך שהמברשת הזאת עובדת ואהבתי את האופי של זה. חוץ מזה, משתמשים בשקיפויות שונות של הקו שבהן אתה שולט בעזרת התוכנה ואפשר למתן את המעברים גם על ידי זה ולי זה לא היה חשוב. בקיצור, העט הדיגיטלית מאפשרת לך לצייר קווים זורמים ורכים באופן טבעי, דבר שהוא לא קל עם עכבר, וזאת בעיני המעלה הגדולה ביותר של העט. בשביל מאיירים שעובדים עם תוכנות וקטוריות העט מאפשרת את הדבר החשוב ביותר שאינו אפשרי בלי עט והוא עובי קו משתנה וזורם מאוד. לדעתי תקנה לוח גראפי אם אתה מתכוון לצייר הרבה עם המחשב. כמו שבטח ראית בעבודות של אנשים מוכשרים, אפשר להגיע במחשב לעבודות ריאליסטיות לחלוטין, עם הרבה השקעה, אפילו עם עכבר בלבד! בדיוק כמו כל מדיה אחרת של עבודה. זה בסך הכל כלי עבודה מסויים. כמו אייר ברש או שמן או גואש, אפשר להגיע לכל דבר שאתה רוצה כמעט, אם אתה יודע לעבוד, כשלכל מדיה יש יתרונות וחסרונות משלה והאביזרים שאתה משתמש בהם עוזרים לך. תראה למשל את העבודות של שולי בבמה, שם הוא משתמש במברשת של אייר ברש מסורתי והמעברים רכים ככל שהוא רוצה אותם רכים. אתב בטח כבר יודע שהאביזרים הטכניים שעומדים לרשותך הם רק חלק ממה שיוצר את העבודה ומה שחשוב זה לדעת לעבוד איתם טוב כדי להביא את התוצאות למקסימום, אז לוח גרפי מקל עליך את העבודה, בדיוק כמו שמכחולים טובים וגמישים עושרים לך לעומת מכחולים עם שערות שבורות. אז אם אתה מתכנן או נהנה לצייר במחשב ונמאס לך מהתנועה הלא טבעית של ציור עם העכבר אז תקנה לוח דיגיטלי ואני ממליצה על הלוחות הקטנים יותר. הגדולים ממש לא נוחים. הלוח שיש לי הוא בהשאלה מאחי שאוהב כל מיני "גאדג´טס" גם כאלו שהוא לא תמיד צריך. היה לו פעם לוח גדול וזה היה ממש מעצבן לצייר איתו. אבל אני אוהבת דברים קומפקטיים ואולי למישהו אחר הגדולים נוחים יותר. בקשר לדרך עבודה אז חשוב להכיר את המשתנים של התוכנה, זה הכי חשוב ודרוש זמן להתרגל לעבודה עם העט. קצת קשה להתרגל לצייר כשהעיניים שלך לא רואות את קצה העיפרון, קואורדינציה עין-יד שמתפתחת (די מהר) כשאתה מבלה כמה שעות עם העט שלך מול המסך. אבל שמעתי שיש גם לוחות שהם מעין מסך שאתה מצייר עם העט ישירות על המסך. הלוח שעבדתי איתו הוא wacom בגודל של 4x5 אינץ´. אם אתה רוצה לדעת עוד דברים תשאל ואולי אני אוכל לעזור. ננה