דיון: צום ביום השואה

מה שטוב

New member
בנוסף לקינות

יש דרכי הנצחה דתיות נוספות: כמו שכתבה פלגיה - יזכור לנספים. גם אצלינו השואה מוזכרת בסדר פסח (בכל דור ודור עומדים עלינו...)

מסכימה ומוסיפה-

דרך השמות . (כמו שפלגיה ציינה) הנכדים נקראים ע"ש הסבים והשרשרת הזו צפויה להמשך . לכל שם יש פנים ששייכות אליו, סיפור שמסביר מיהו בעל השם ומה הוא היה. אין זכרון חי מזה. וכן, אמירת יזכור וקל מלא רחמים בכל חג והעדויות שנשארות לנו כצוואה וכנכס צאן ברזל הם שימור של הזכרון. ומי יודע, אולי דוקא בגלל קיומו של י' בטבת ישמר זכרון השואה טוב יותר מאשר כ"ז בניסן...

חגיתל2

New member
לא ממש יעזור

תראה מה הולך בתשעה באב, בי' בטבת, בשאר הצומות, אפילו בפסח. זו הופכת להיות המלחמה הפרטית של הדתיים, כל אחד מהימים האלה בא לציין אירוע משמעותי בתולדות האומה, אבל הזמן שעבר השכיח ואפילו בתקשורת בקושי מציינים את הימים האלה ורק מדברים על כך שביטלו הופעה של זמר מפורסם שהיה אמור להופיע בתשעה באב. צר לי לומר לך, אבל בעוד כך וכך שנים, רק אלו שצמים בתשעה באב, יזכרו ויציינו את היום הזה. רק אלו שמחוברים לעם ולמורשת שלהם יידעו לזכור ולא לשכוח, לא שכחנו את פרעה שהעביד אותנו במצרים ולא שכחנו את נבוכדנצר שהחריב את ביהמ"ק ושילח אותנו לגלות ואנחנו לא נשכח גם את השואה, גם אם יעברו עוד הרבה הרבה שנים. לגבי אלו שאינם יודעים מה זה ט' באב - לגביהם אני לא בטוחה בכלל לצערי, מה הם או הנכדים שלהם יזכרו ביום הזה. אני מצטערת לומר כאלה דברים קשים ביום כזה, אבל ככה אני כדתיה רואה את המציאות.

yair_bar

New member
מנהל
לדעתי מדובר בגלים

עניין של שמירת על מצוות ומנהגים בקרב הלא דתיים הוא אופנת דל. יש תקופות בחיי העם שבהם יש התרחקות מהדת וממנהגיה ויש תקופות שבהן יש חזרה גדולה. זה כמו אופנה וזה בא והולך. עצם העובדה שהמנהגים נשמרים מראה שהם חזקים מאופנה כזו או אחרת, ואין לך מה לחשוש. שרד כל כך שנים לפנינו וישרוד המון שנים אחרינו. היו תקופות של התבוללות ולהתרחקות הרבה יותר גדולות מהיום ובכל זאת המסורות עברו

חגיתל2

New member
ברור שישמר

עברנו תקופות ארוכות וגדולות, אבל השאלה היא מי יידע לשמור. מי שהופעה של זמר מחו"ל חשובה לו יותר - לא יידע לשמור. זה הכל עניין של חינוך, אבל כשהילדים שלי רואים את אמא צמה הם שואלים למה וזה נכנס אצלם בראש הרבה יותר מכל שיעור שהם יקבלו בבי"ס. י' בטבת אצל הדתיים הוא יום צום שעניין השואה הוא חזק ועקרי. הפעילויות שנעשות לילדים הם כמעט ורק בנושא זה, מפני שלחורבן המקדש יש תקופה ארוכה וקשה בקיץ (מי"ז בתמוז עד תשעה באב). חבל שהציבור החילוני לא מאמץ את היום הזה ליום זיכרון ויום אבל לאומי על מה שקרה, במקום זה ברדיו ששמעתי הכל היה כרגיל וזה מאד עצוב.

אני לא חושב שרק בעזרת צום נזכור

הרי אף פעם לא שכחנו לרגע והמודעות ליום הזה לא פחתה מעולם, והרי אף פעם לא צמנו עד היום ביום השואה. לעומת זאת משנה לשנה פחות ופחות אנשים צמים ביום כיפור או בשאת הצומות. אניל משל לא יודע מהו צופ גדליה למרות שהוא מתקיים, כך שאין קשר בין צום לבין זכרון. אני גם לא אענה את הקיבה שלי בשביל בית צום לזכר בית המקדש (י' בטבת נדמה לי) כי ביננו זה בסך הכל מבנה שנהרס.. נמאס כבר לבכות על כל אבן וכל קיר, אני מעדיף להתאבל על המתים שלנו ולא על אבנים. אני לא בטוח שהדתיים עושים פחות להנצחת השואה למרות שלא בדקתי את זה. הרי בני עמם הם הקרבנות, וכי למה שלא יעשו לזכרם ? לעומת זאת, אם הזכרנו דתיים, לי אישית נורא מפריע ש"מנהיג" רוחני כמו עובדיה יוסף , גדול מפיצי השנאה של דורנו, ממשיך גם היום, 7 עשורים אחרי השואה, להטיף לפילוג שנאה והפרדה בקרב עם ישראל. משמיץ את החילוניים והחינוך שלהם, משמיץ את השמאלנים, האשכנזים, חובשי הכיפות הסרוגות, את בית המשפט ואת כל מה שמייצג את החוק במדינה. ביום הזה חייבים להוקיע אותו ואת דומיו. ביום הזה יותר מתמיד עלינו להטיף לאהבת ישראל ולקירוב לבבות. ללא הבדל בין עדה, צבע ומוצא. לעמוד על המאחד שביננו ולא על המבדיל. 6 מיליון מתו לנו בגלל שנאת חינם . לא רוצים שגם בתוכנו יהיו כאלה שתורמים להפצת השנאה !

yair_bar

New member
מנהל
לא מסכים איתך לגבי חלק מהדברים

אנחנו לא שכחנו כי אנחנו דור 2 ו-3 לשואה. אך מה יהיה על הדור ה-6? והדור ה-10? אנחנו בתקופה מאד מורכבת כי עדיין חיים ניצולי שואה שיוכלו להעביר את הסיפור. מה ייקרה 200 שנה אחרי שניצול השואה האחרון ימות? מה יהיה כאשר המנהיגים יחליטו מסיבות פוליטיות לבנות על נרטיב אחר של העם? גם בשנים האחרונות בעקבות העלייה הגדולה מארצות שונות, יש אוכלוסייה שלמה שלא הייתה קשורה קשר דם ראשון לשואה. הדבר משפיע. רק בזכות בתי הספר הדבר עדיין נמצא בתודעה אך מה יהיה על הדורות הבאים? אין פה קשר לדת עצמה, למנהיגיה עלי אדמות ולדעותיהם בנושאים שונים.

אני מבין את החשיבות שבלזכור ולהזכיר

אבל ההוכחה היא שגם כשיש צום אנחנו לא ממש מקפידים עליו. לכן אף אחד לא מבטיח שהצום מרענן את הזכרון טוב יותר. העובדה היא שביום כיפור פחות ופחות אנשים צמים משנה לשנה, כך שהצום הוא לא סממן של זכרון. אנחנו לא חייבים את ניצולי השואה בחיים כדי לזכור. הרי יש אירועים היסטוריים רחוקים הרבה יותר שאותם אנחנו למדים ויודעים. אם מלמדים אותנו בבית הספר על כל הקסמים מהתנ"ך (אהרון אחז במטה והוא הפך לנחש, משה הכה בסלע ויצאו ממנו מים, דלילה גזזה לשמשון את השיער וכוחו נחלש וכו' וכו'..) אז מן הסתם ימשיכו ללמד אותנו את הטרגדיה הכי גדולה שקרתה לעם שלנו. אני רוצה להאמין שכך יהיה לעד. אבל כמובן ששום דבר לא בטוח לגבי העתיד שלנו או של העולם כולו, ואם מאיזו שהיא סיבה עם בוחר להפסיק להתאבל על אסונות שקרו לו, אז אולי אי אפשר יהיה להתווכח עם זה, ואולי יום אחד יהיה עתיד ורוד יותר לעולם כולו ואף אחד לא ירצה יותר להתעסק בהיסטוריה הרחוקה. קטונתי מלנבא את העתיד. דיה לצרה בשעתה.

שוב מסכימה אתך שמוליק.צום אינו ערובה לזיכרון

שיחה, לימוד והעלאת הנושא בצורה מושכלת בבתי הספר היא הדרך הנכונה. הראה לי מישהו שבאמת יודע מהו צום עשרה בטבת. חוץ מהדתיים אין הרבה חילוניים שיודעים על מה ולמה, מה גם שמה שבא בכפייה גורם לאנטגוניזם ומשיג תוצאה הפוכה. רק בדרכי נועם - אין דרך אחרת.

מה שטוב

New member
אתה יודעי למה הם מתו?!

אני לא. א. מה הקשר בין אבל על השואה לבין מה שרצית לומר על הרב עובדיה?(ואני לא מתווכחת כרגע עם עצם הדברים שלך. רוויי שנאה לכשעצמם) לא עם כל דבר אפשר לתפוס טרמפ על השואה. ב. בי' בטבת לא צמים רק על חורבן מבנה. מתאבלים על החורבן, הגלות, ההרג וכל הסבל שבא בעקבותיו. כולל גירושים, פוגרומים וגם השואה.

את באמת לא מבינה את הקשר ?

דיברנו כאן על השואה שנגרמה בגלל שנאת חינם, ועל הצורך לשמר את הזכרון שלה.. עד כאן זה ברור ? אז באותה הנשימה, כפי שחשוב לנו לזכור את השואה ואת הגורם לה שהוא בעיקר שנאת חינם, חשוב לא פחות למנוע ממטיפי שנאה להמשיך ולפעול. לא לתת להם במה, למגר את התופעה, ולהשתמש נגדם באמצעים החוקיים שיש לנו (אלה שהוא לא מכיר בהם) כדי למנוע את המשך ההטפה ההרסנית הזאת. דבריי רוויי שנאה ? לא ולא !! אני דיברתי על הצורך להטיף לאהבת ישראל ולקירוב לבבות. ללא הבדל בין עדה, צבע ומוצא. אבל את בחרת להתנער מהעיקר, להתעלם ממה שמר עובדיה עושה, ולהשליך את זה עלי. אני לא אתפלא אם את נמנית בין חסידיו, וזה הדבר הכי פחות מחמיא שאפשר להגיד על מישהו.

למעלה