דיון - חוק ומוסר במ"ת

Nihau

New member
מוסר, חוק, צדק ושלטון במ"ת: דיון

במ"ת הרבה פעמים הדמויות מוצאות את עצמן במצבים קשים בהם יש לבחור בין פעולה לפי דרך הלב והמוסר האישי לעומת פעולה לפי חוקי הארץ והמלך וצדק אישי לעומת צדק קוסמי ושאר ירקות. קיימות הרפתקאות רבות הסובבות סביב שבירת החוק ועשית צדק. אני אתן דוגמא קטנה מסוג a blast from the past שאינה רלוונטית יותר ולכן ראויה לדיון (כלומר אין לי סיבה לפחד מעינויים קשים ותליה בחוצות העיר בגלל שהעליתי אותה כאן): בבוקר בהיר את בווילנדורף קירסטן נעלמה. כלומר היא לא הייתה בחדר שלה בפונדק. בדיקה בחדר המבולגן אך חסר כל שריד לחפצי קירסטן העלה אפס יחידה קירסטן. חיפוש מעמיק וחטטני הנעשה בידיהן האמונות של חבריה העלה רמז מרטיטי לבבות לגורלה המשוער של הבחורה הנעלמה: טיפת דם אחת טריה על הרצפה! חבריה המודאגים יצאו לחפש אחריה ברחובות העיר ולאחר מספר שעות של חיפושים ברחבי העיר בחום הקיץ הקופח והעלאת השערות שעם הזמן הפכו ליותר ויותר מופרכות נחתה עליהם ההשראה! היא נחטפה ונרצחה! עכשיו רק נותר להם לברר מי בדיוק עשה את זה. מעבר מהיר על זכרונות היומיים האחרונים העלה אצבע משימה במוחותיהם הנרגשים כלפי אחד מאנשי העיר שבא לשוחח עימם ביום קודם, בחור נאה ועשיר שקירסטן התאהבה בו בבירור. החליטו החברים לערוך חקירה פרטית צולבת מול הבחור אולם נתקלו בהתנגדות ראשונה עוד בשלב הדלת. היא העזה להיות נעולה. נו טוב, בלית ברירה שברו את הדלת של הסוויטה הכי יקרה בפונדק. ואז ניצבו מול התנגדות שניה, בנשקים שלופים ומבט עויין אם כי מעט הלום משינה שהופרעה בצורה כה מיידית ניסה הבחור הישן לברר מה בדיוק הם רוצים ממנו עד כדי כך שישברו לו את הדלת. הם הכריזו על אשמתו הברורה בפניו והוא מצידו הכחיש וביקש לקרוא לבעל הפונדק ולמשמר העיר לעצור את אלו שכרגע פרצו לו לחדר. לא עבר זמן רב ואכן כל השותפים לסיפור הגיעו לבית המשפט. שם למזלו הטוב של הבחור הייתה אבן קסומה המגלה חוסר אמת ולאחר תחקור כל הנאשמים, העדים והמאשימים התברר כמה דברים. הבחור אכן לא עשה דבר לקירסטן. חבריה צריכים לשלם לבעל הפונדק על הדלת שהרסו. הבחור וויתר להם על הפיצוי הכספי שהשופט חייב אותם לתת לו על עוגמת הנפש כאשר שמע עד כמה דאגו לחברתם. קירסטן כנראה בריאה ושלימה פרט לדקירה באצבע מסיכת נוי ובדרך הביתה ומסיבה כלשהי פשוט לא טרחה להודיע שהיא עוזבת. ולכולם שלום. במקום אחר, עם חוקים עירוניים אחרים המצב היה יכול להגמר הרבה יותר רע. אל השה"מים מבינינו: איך הייתם מטפלים במצב? איזה שיטות שיפוט ושיטור הייתם מכילים? עד כמה משתנים החוקים מעיר לעיר? מארץ לארץ? ממשטר למשטר? אל השחקנים מבינינו: עד לאיזו רמה הייתם שוברים חוק? עד כמה אתם מתחשבים בחוק בשיקולים שלכם במשחק? עד כמה אתם דמויותיכם חיות לפי חוקים מסודרים? כמה טוב אתר מכירים את החוק בערים ונשמעים לו? ספרו כאן על הדילמות מסוג זה שנתקלתם בהן, על הפתרונות, על המרדפים- אם יש, על יחס המשטרה לחברי הקבוצה ועל מערכות החוק והמשפט בעולמכם.

ye! I like it

עד לאיזו רמה הייתם שוברים חוק?- הרמה מאוד משתנה אבל הכל עם הרבה שיקול דעת. לא יודע אם זה קשור, אבל תמיד אני משחק דמויות שקולות ולא פזיזות. עד כמה אתם מתחשבים בחוק בשיקולים שלכם במשחק? שוב- האם יש סיכוי שנכנס לכלא-לא אעשה זאת. אך למשל ביום שלישי במשחק הדמות שלי שהיא מאוד שקולה איימה בחרב עם ביריון ונכנסה לקרב מכות. זה תלוי כמה המנחה מכניס אדרנללין. ככל שיש יותר אקשן הסיכוי שהדמות תעבור על החוק גובה. פשוט אתה לא שם לב. עד כמה אתם דמויותיכם חיות לפי חוקים מסודרים? מעט מאוד. אני לא מנסה לעבור עליהם במתכוון, אני מנסה לשמור מהם מרחק שלא ייפגעו בי ותו לא. מערכת השילטון התגלתה כמאוד לא יעילה מתי שתקפו אותי באישון ליל, אבל כמאוד זריזה מתי שברחתי מביריון ואשף ערמומי והם טענו שתקפתי אותם, אך לפני שניות הם ירו עליי לעיני עשרות עדים...

dragon zlotnik

New member
אבישר, להזכירך

אתם שדדתם בנק ואחרי זה תפסתם כנופיית שודדים שהציקה לכפר הזה ושיחקתם אותה תמימים, בתור מנחה (בד"כ), אני בד"כ לא אוהב שהדמויות עושים דברים טיפשיים שמראים שהם לא נכנסים טוב לדמות, כמו שפעם אחת הם חשבו להיעצר בגלל שזה כיף לברוח מהכלא, אמרתי להם את זה והם הבינו, בכל מקרה פעם הייתי עושה משטר מאוד חלש ואיטי אבל היום אני בד"כ משתדל לעשות משטר גדול זריז ונרחב, ברוב המחוזים ובמיוחד של הברונים/דוכסים/רוזנים הגדולים והפרנואידים, אז כמו שאמרתי בארצות מכובדות (במיוחד באימפריות) יש משטר רחב וזריז, אבל בארצות נידחות יש משטר איטי וקטן.

פרנואידים?

אם דמויות עושות מעשים טיפשים זה סימן שמשעממם להם. לא דיברתי על שוד הבנק וכו' דיברתי על המפגש ביום שלישי. למה אתה אאומר שהרוזנים/דוכסים/ברונים החזקים הם פרנואידים? במשטר פידואלי (שבו יש דוכסים רוזנים וכו')(בהנחה שפשוטי העם יצאו ממעמד הצמיתים, אבל זה לא קשור)כל שליט מגובה באופן מלא מהמלך, ואם יש לו מרידות בממלכה, אז המלך יתערב כיוון שזה נחשב מרידות בממלכה שלו והוא יישלח פרשים מכל רחבי הממלכה!

dragon zlotnik

New member
הם מפחדים שלא יעשו

את עבודתם נאמנה והמלך יכעס עליהם, בכל זאת המלך מעדיף שהמשמר של הרוזן/דוכס/ברון, יעשה את העבודה והוא לא יצטרך לעבוד ועם זה לא כך, אז הוא אולי ימנה מישהו אחר שיעשה עבודה יותר טובה.

בורן

New member
יש מקרה

אני משחק בעוד משחק חוץ מהמשחק עם אבישר וזלוטניק, ובו קרה פעם שחברים שלנו (שניים מתוך חבורה של חמשה) נעלמו בתוך המערה. זאת אומרת, עמדנו בפתח המערה,, ופתאום גילינו שהם חסרים ושיש צעקות מאבק מהמערה. לפי החוק, היה אסור להיכנס למערה, אבל תושב אחד שעבר לידינו אמר לנו: "כדאי שתיכנסו. כל שניה שאוזלת מגבירה את הסיכויים לצד שחבריכם מתים." האיש נראה מפחיד ומסתורי. "אני הייתי שם בפנים פעם..." וההבעה על פני הייתה מבוהלת, כאילו הוא נזכר באירוע מבעית. הוא הלך משם ונעלם לפני שהספקנו לשאול אותו עוד פרטים. עמדו חסרי אונים מול המערה. שני שומרים הביטו בנו בחשד, כל הזמן, בלי להסיר מבט, כדי לבדוק אם אנחנו נכנסים. אמרנו לעצמנו: "נהמר על עצת האיש המסתורי". "מה אם השומרים?" "חברים שלנו יותר חשובים- נהרוג אותם." "השתגעת?" בכל מקרה- שחטנו אותם מאחורה בסוף, ונכנסו למערה. כמו שאבישר אמר- אם יש הרבה אקשן- לא אכפת לך מהחוק.

Nihau

New member
אדרנלין ופשיעה הולכים יחד אה?

לפי מה שאתה אומר ככל שהדמויות מתרגשות יותר ממשהו כך יש יותר סיכוי שהן יזנחו את החוק היבש ויפעלו לפי ליבן. תקן אותי אם טעיתי.

תשובותי ../images/Emo13.gif

לשבירת חוק יש שני מניעים אפשריים. משחק דמות ריגשי עמוק ומעניין - ושאר מניעים אחרים. במקרה של שאר מניעים אחרים אני אישית הייתי זורק על הדמויות את הספר (נשמע יותר טוב באנגלית). המציאות נושכת וחובה לזכור את זה. במקרה של משחק דמות יש להסתכל על הסיטואציה בעין ביקורתית. אם הפעולות הפושעות נעשו מתוך כוונה חיובית (דאגה לחבר - הצלת חיים - הורדת שלטון מושחט - וכו') לרוב תגובת התושבים תהיה יותר מקלה וחיובית (יש לעשות הבדלה בין החוק עצמו לבין בני האדם ששומרים עליו - החוק היבש יכול לדרוש את כליאתה המידית של החבורה - אך השופט יכול לרחם עליהם - שומר הכלא יכול להיות משוחד - וכו'). מובן שבחברות שבהן החוק הוא ערך עליון יחס האוכלוסיה ישפיע פחות על המצב והדמויות עלולות בהחלט למצוא את עצמן מאחורי סורג ובריח (או עם לולאה על הצוואר). כאשר הפעולות נעשו ממטרות זדוניות כלשהן רוב הסיכויים הם שהדמויות יקבלו עונשים מקסימליים - ויקופחו זכויותיהם - עקב יחס האנשים שאחראים על החוק. מובן שהשאיפה היא לא לכלוא את הדמויות בחוסר מעש לחודשים (אין שום התנגדות ללהטיל עליהם קנסות ולשלח אותם חזרה אל העולם בארנקים מרוקנים
). אך לעיתים המציאות דורשת. בעולם ימי בינימי שכזה פתוחות גם אפשרויות של עונש גופני - כריתות איברים למיניהן , עינויים , סדים , ושאר חוויות נעימות. אין כמו מראה שומר המס המלכותי כלוא בסד בכיכר העיר (ורגום בעגבניות) כדי להרתיע פושעים פוטנציאלים כמו הדמויות. מצד שני - גם החוק הוא יותר פתוח/ראנדומאלי. במקומות מסוימים השחטת הרכוש הציבורי היא עניין יומיומי שאין בו כל עניין חוקי , במקומות אחרים שריקת מנגינות בציבור הינה עבירה חמורה שדינה קנס כבד , החוקים משתנים -מאד- ממשטר למשטר - ומאיזור לאיזור - לפעמים עד לרמה אבסורדית. (משטרת שריקות מפטרלת ברחובות העיר - אזניהן מוטות בחיפוש אחר עבריינים מוזיקליים צעירים). שיטת השיטור לרוב מורכבת משוטרים (אחראים על תפיסת חשודים בפשע ועצירתם) ושופטים (אחראים על קביעת והטלת עונשים על אותם עבריינים). לפעמים אותם האנשים ממלאים את שני התפקידים. לפעמים מועצה עממית מבצעת את תפקיד השופט , לפעמים המון זועם מבצע את שני התפקידים , יש כל מיני אפשרויות
. בהתחשב בסיטואציה ובמיקומה אני מאמין שהייתי מטפל במצב שתיארת בדרך דומה , אולי הצד הנפגע לא היה מוותר על כל הפיצוי - אבל באופן עקרוני הטיפול נשמע לי בסדר גמור.

DDN

New member
דיון טוב!

וכאן, אולי זה המקום היחיד, שדווקא השימוש ב"נטייה" יכול להועיל. למה? כדי לדעת את דעת הדמויות על החוק. קודם כל, צריך לזכור שרובנו כבני אדם, כמה שנטען אחרת שואפים לסדר טוב. (ואני מדבר על רוב האוכלוסייה). ואני לא מדבר על דברים קטנים כמו לא לתקן את הקופאית בסופר שטעתה בעודף ונתנה מטבע של עשרה שקלים במקום חצי שקל, או דברים כאלה. זה לא נחשב. כולנו בסופו של דבר, לא שודדים בנקים, לא פורצים למקומות, לא תוקפים אנשים סתם ברחוב ולא סוחטים ילדים בבית ספר בשביל הכסף שלהם לכריך של הצהריים. - תפיסת העולם הורודה שלי. ועכשיו בנוגע לדמויות: כשה"מ - שיטות שיפוט ושיטור - כשאני בונה מדינה/עיר, תמיד ברשימות שלי אני דואג לציין את נטיית השלטון, נטיית האזור ונטיית השליט הישיר. כלומר - מקום שנטיית השלטון שלו היא "סדר טוב" זה מקום שבו הרשויות ידאגו לסדר של המקום, ומצד שני, יהיו צודקות דוגמא: כשילד עני יגנוב תפוח בשוק, הוא ינזף ותו לאו, והרשויות יצאו מגדרן לדאוג לילד, כדי שמצב כזה לא יחזור על עצמו. יתרה מזאת, אם הסוחר "העניש" בעצמו את הילד בצורה כזו או אחרת - הוא יענש בעצמו. למה? כי הילד מסכן, וצריך לדאוג למסכנים (תמיד הטוב בא לפני הסדר). לעומת זאת, במקום כמו במשחק שבו אני מריץ בפורום, שנטיית השלטון (לכאורה) היא "סדר מרושע" - החוקים נועדו כדי לשרת את השליטים (נאורון והדוכס), ומי שעובר עליהם יענש בחומרה. ע"ע גולי, סיריס ואריזארד שרק חשד בנסיון להתנקש בדוכס זיכה אותם בעונש מוות.
הכל תלוי באופי שרוצים ליצור למשחק ולאווירה. בגלל זה, משהו חוקי בעיר אחת, יכול להיות לא חוקי בעיר אחרת ולהיפך. ישנו פרק של "מסע בין כוכבים - הדור הבא" בעונה הראשונה שבו יש כוכב שהוא לכאורה "גן עדן", והמשטרה המקומית רוצה להוציא את ווסטלי להורג. למה? הוא דרך על הדשא בטעות במקום שהיה רשום שזה אסור - ויש להם עונש אחד לכל פשע שהוא - מוות. מקום כזה, נטיית השלטון בו היא סדר נטראלי - הסדר הכי חשוב, ולא משנה לטוב או לרע. שוב, הכל תלוי באווירה שרוצים ליצור למקום. בגלל זה החוקים ממקום למקום יכולים להשתנות, אדרבה מארץ לארץ. כשחקן: הדמויות שאני משחק הן ככללן טובות ושומרות חוק. אולי אני שחקן גרוע, אבל כאלו הדמויות שלי. אלכסנדרה ודומיניק לדוגמא, היו משתדלות לא לשבור בכלל את החוקים. רולנד, היה מכופף את החוק אבל לא שובר אותו. לא יוצא להתחשב ב"חוק" המקומי, אלא יותר במוסר (וזו עוד שאלה לדיון - חוק מול מוסר)

Nihau

New member
יש מקום לדון כאן על חוק מול מוסר

אחרי הכל זו הכותרת הרשמית. רציתי לפתוח דיון על כל האלמנטים של הנושא.

DDN

New member
../images/Emo6.gif

קוראים לזה שמחה לאיד. ובאנגלית TO GLOAT זה סתם אני.

DDN

New member
אני שה"מ במשחק הזה

אני מחליט מה אסור ומה מותר.
זה הכל מאהבה.

למעלה