יפה, אבל לא מספיק...
כי בכל-זאת זאת אמנות *לחימה*. גם איש קיודו, שהיום יורה רק על מטרות מעץ או קש, צריך, בסופו של דבר, לפגוע במטרה (ראה הלינק); וגם איש אייאידו, שמתאמן על קאטות בחרב, צריך להיות מסוגל לחתוך מאקיווארה (או איך שלא קוראים למחצלת המגולגלת). אפשר להחליט שאני לא מתאמן ללחימה - אבל אז זו כבר לא אמנות לחימה, אלא משהו שהיה פעם אמנות לחימה; חלק משיטות האייקידו (או, כמו שאייקיפריק יצעק מייד
, חלק מהמורים לאייקידו) הלכו בכיוון הזה, וכמובן הרבה מהמורים לטאי-צ´י. אבל אם אתה עוסק באמנות לחימה, אז אתה צריך להיות מסוגל ליישם את מה שלמדת במציאות: קשת צריך לדעת לירות, לוחם צריך לדעת להילחם, סייף צריך להיות מסוגל להסתייף - גם מול אויב שלא מכיר את הכללים שלך. השאלה של "מי ינצח" אינה רלוונטית - היא תלויה ביותר מדי משתנים, והיא מעידה רק על מצב נתון: אדם X מול אדם Y בתאריך T בשעה H במזג-אויר W... וכך הלאה. השאלה החשובה (לדעתי) היא אם אני היום יותר טוב בשיטה שלי משהייתי לפני שבוע. אם כן, אז היכולת שלי בלחימה משתפרת משבוע לשבוע - גם אם בקרב הבא שלי אני אפסיד, אני עדין משתפר! וגם אם אנצח, זה לא אומר שבקרב הבא לא ינצחו אותי! אז נכון שאמן-לחימה ישאף לא להסתבך בקרב, אבל מה תעשה אם יתקיפו את אשתך? או את הילדים שלך? לא תמיד אפשר לברוח... ואז תדע אם אתה "רקדן קראטה" או אמן לחימה - לא לפי ניצחון או הפסד, אלא לפי הדרך שבה התמודדת עם המצב! אבל זו רק דעתי, כמובן...