זה לא תפוז, זו העדשה
לא יודע אם יצא לך לעבוד עם העדשות הללו (DC) בימי הניקון שלך. אלו עדשות בעלות מבנה אופטי פשוט ומה שמייחד אותן הוא היכולת לשלוט באופי הבוקה בצמצמים פתוחים (עד 5.6). אין להן את החדות של העדשות החדישות, אבל יש להן אופי שהופך אותן לעדשות פורטריט משובחות. גם אורך המוקד מעיד על כך.
ניקון הוציאה שתי עדשות בסדרה הזו: 105 ו-135. שתיהן בצמצם 2 ושתיהן בעלות מנגנון פוקוס מכני. הן עדיין נמכרות כחדשות למרות שאני לא בטוח אם הן נמכרות מהמלאי או שעדיין בייצור סדרתי.
זו עדשה שצריך ללמוד לעבוד איתה. לא על מנת להשיג חדות או למקם את נקודת הפוקוס אלא על מנת לנצל את יכולת השליטה בבוקה.
לא שיש לי טענות כנגד עדשות חדות. להיפך... יצרני האופטיקה היום מייצרים עדשות מצויינות. מה שקצת חסר היום הן עדשות מיוחדות כמו הסדרה הזו של ניקון, או עדשות ״טילט אנד שיפט״. מצד שני - את חלקן הגדול של הפונקציות שהעדשות הללו מילאו בעבר אפשר ליישם היום באמצעים דיגיטליים כמו חיבור מספר חשיפות או יישורי קוים מתכנסים, מה שמסביר אולי את היעדר הפיתוח של עדשות מיוחדות.
אלו עדשות שניסו (ולרוב הצליחו) לגשר באמצעים אנלוגיים על החסרונות של עידן הצילום האנלוגי. היום, כשהכל דיגיטלי והצילום בפילם הפך לנישה נוסטלגית, הועם זוהרן.
איכשהוא - מתוך היכרות עם הסגנון של שאול, יש לי תחושה שהוא בדיוק האדם שידע להפיק מהעדשה הזו מטעמים.