דברים שרציתי לומר

Ayelet S

New member
דברים שרציתי לומר

המכתב החמישי בסדרה - נכתב למאיר שלו. מאיר היקר, מקורם של הרהורי כתיבת שורות אלו בהחמצה. ב15- לאוגוסט השנה, נטלת חלק – יחד עם גבריאלה אביגור-רותם ודב אלבוים –באירוע שהתקיים במבואות מערות בית גוברין. במסגרת המפגש - שנערך בסמוך לחג האהבה ט"ו באב - כל אחד מכם נשא דברים בנושא "אהבה במקרא". עם היוודע לי דבר קיומו של האירוע , לא התאמצתי להסתיר את שמחתי. כי בעיניי, שלושתכם - כל אחד בדרכו הוא – נמנים עם הטובים שביוצרים שלנו. כי קריאת יצירותיכם העשירה את עולמי הפנימי והסבה לי הנאה מרובה. כי להאזין למוצא פי שלושתכם על במה אחת מהווה הזדמנות פז נפלאה שאסור להחמיצה. וכי למרות שגיאוגרפית , המרחק בין ירושלים עירי לבית גוברין איננו רב כל כך, מעולם לא נשאו אותי רגליי לשם. היה לי ברור שאני לא אחסוך שום מאמץ במטרה להגיע למפגש הזה. והנה ערב לפני היום המיועד , משהו קרה ושיבש את תכניותיי. נאלצתי אפוא לבטל את השתתפותי באירוע. לא אפרט כאן את גודל האכזבה שהייתה מנת חלקי. החלטתי שבמקום לשקוע בהרהורי צער על ההחמצה, מוטב יהיה לנקוט בצעדים קונסטרוקטיביים. במחשבותיי החל לנבוט הרעיון של פניה בכתב אל שלושתכם. לפני מספר שבועות, המכתב אל גבריאלה אביגור-רותם יצא מן הכוח אל הפועל. עתה, הולך ונשלם המכתב אליך. הספר עמו הפלגתי אל תחילת המסע אשר הוביל אותי לגילוי עולמם המרתק של יצירותייך היה דווקא "עשו". זה קרה מתישהו בתחילת שנות התשעים, זמן קצר לאחר שפשטתי את מדי הצבא. כעבור מספר שנים, הצטרפו אליו האחרים: "רומן רוסי", "כימים אחדים", "בביתו במדבר". את כולם אהבתי והם מלאו אותי תחושת עונג והנאה . במהלך קריאתם, נגלה בפני סופר פורה, שהמעיין ממנו עטו שואבת השראתה , הוא בלתי נדלה. סגנון כתיבתך נוגה ונוגע ביופיו הפיוטי , בתיאורים ממכירי -הלב המהווים מיזוג מושלם של מציאות ודמיון. מבלי משים לב, הפכתי שבויה בפלאי יצירותיך. אך במרוצת השנים, הפכתי ערה יותר ויותר לעובדה שקיימת התייחסות אמביוולנטית לספרייך, הן בקרב חוגי המבקרים הספרותיים , הן בקרב קהיליית הקוראים . מתרבים ונשמעים הקולות הטוענים שיש להבחין בתהליך של מחזור חומרים עקבי ושיטתי הנותן אותותיו בכתיבתך. טוענים ש"רומן רוסי" מהווה ספינת הדגל שבצלמה ועל פיה נבנו כל הספינות האחרות. טוענים שהנך מתעקש להיאחז בנהלל כזירת ההתרחשות של רוב ספריך והנך ממאן לצאת ממנה (למעט אולי גיחות קצרות לטובת עיר הקודש ב"עשו" ו "בביתו במדבר" ). טוענים שהדמויות המאכלסות את ספריך נותרות קטנות ושטוחות, ויתרה מזאת – דומות האחת לשניה. טוענים שספריך לוקים בהעדר עלילה. טוענים שאולי –אולי אבד לך מגע הקסם. או שמא הוא מוצה עד תום לאחר כתיבתם של "רומן רוסי" ו"עשו". לא פעם, מאיר היקר, אני מוצאת עצמי בעמדה המאלצת אותי לגונן על רחשי לבי כלפי יצירותייך. לשם כך, עליי לגייס צבא ארגומנטים אשר ינסו את כוחם בלנמק מדוע עבורי – לחם של ספרייך לעולם לא ינוס. ומדוע אני עדיין מתעקשת להמשיך ולהימנות עם החוג הנוהר אחר כל יצירה חדשה פרי עטך הרואה אור. מכתב זה נהגה ככתב הגנה. כתב הגנה וחיזוק. איש נהלל יקר שלי, אני סבורה שאין ולא יכולה להיות דרך לנסות ולהבין אותך ואת תמצית יצירותייך , מבלי להפנים את משמעותו העמוקה של נהלל – המקום, שהוא מהווה את תוך תוכו של גרעין עבודתך . פה, על אדמת העמק, טמון – בעיניי – המפתח לפענוח המניעים המבעירים את עצמותייך וגורמים לכך שידך תאחז בעט ותכתוב. וכשאני כותבת שורות אלו, אל מול עיניי , חולפת דמותו של בן נהלל אחר, שגם עליו המקום השפיע ולדעתי עדיין ממשיך להשפיע רבות. זה הוא יהונתן גפן. לימים, כשקראתי את ספרו האוטוביוגרפי "אישה יקרה", חוט מחשבותיי הוביל אותי לדמיון מסוים בין שניכם. כי גפן, שהאלים ברכו אותו במידה לא מבוטלת של כשרון וכריזמה , אך בו זמנית לא חסכו ממנו את הקללה הרובצת על בני שבט הדיינים, גפן עם הקול המזכיר רסיסי זכוכית שבורה וברים אפלים אפופי עשן סיגריות, גפן שאורותיה של אמריקה קסמו לו והוא הלך שבי אחריהן, גפן היה ונשאר- בתוך-תוכו פנימה - בן נהלל. וכמה שהוא ניסה לברוח ולהתכחש לכך, עברו תמיד השיג אותו. כי כזה הוא טיב שורשיו של האדם. לעולם לא יניחו לו. לעולם לא ישתחרר מהם. נהלל כ- state of mind. נהלל כפלנטה אחרת. נהלל כמקום בו גדלתם, חונכתם וטופחתם. ואין לי צל של ספק שאת היופי, הטוהר, ואת הכוח ליצור, שאבתם – בין היתר – מהפסטורליה האידילית של נהלל. והייתה זו פסטורליה שהפכה לגדר פולקלור העומדת איתנה כסלע בבסיסן של כל היצירות שלך. והלא נהלל היא קודם כל שפה. ואיזו שפה ! עברית שכמעט שכחנו שאי פעם הייתה כזאת. עברית ספוגת ניחוחות משכרים של חציר, רקפות, ואקליפטוסים גם. עברית שראויה שיגמעו אותה בלגימות קטנות ומדודות, פן יחמוק טעמה. עברית שהיא מעשה אומן. לעיתים - בוקעים ממנה פעמוני הצחוק הרועם. לעיתים - יללת העצב קורעת הלב. באותה משיכת קולמוס, הנך יודע להביע בה את מרירות הכאב, ואת מתיקותו של העונג. את השמחה המלבבת ואת היגון הקודר. ודמויותיך. דמויותיך אשר כרתו ברית עולם עם אדמתם. אנשים חזקים, נפילים מזן נכחד, העומדים בגבורה אל מול כל המכשולים אשר מזמנים להם כוחותיו של הגורל. או שלא. אך בין אם כך או כך, הם לעולם לא יאבדו את ארציותם ואנושיותם הכובשות. כי מאדמה הם באים ואל האדמה הם ישובו. כי למרות שלפעמים הם נראים בעלי ממדים גדולים מן החיים, לרגע הם לא חדלים להיות ייצורי בשר ודם. אפילו כאלה שהכל נמחק מזיכרונם לאחר שגופם מפריש נוזלים. (ראה את בני משפחת יופה ב"פונטנלה"). דמויותייך, יקירי, הם פסיפס רחב של ישראל שלנו. של אז, של עכשיו ואולי של זאת שעדיין נמצאת בתהליך של התהוות, זאת שמאבקה בחיפוש אחר זהותה לא תם עדיין. במציאות העגומה בה אנו חיים, המזמנת לנו אירועים טראגיים כה רבים, לעיתים יש ונדמה שהייאוש והאכזבה גוברים על התעוזה והתקווה, ונוגסים בכל חלקה טובה. רציתי לומר לך , יקירי, שבמציאות הזאת, קריאת יצירותייך מהווה סוג של עידוד ונחמה, מקור בלתי נדלה של אמונה ושאיפה למחר טוב יותר. כי פעם היינו כאלה. כמו הגיבורים שבספרייך. ישרים, תמים וטהורים. ואולי שלא כגיבורים שלך, גדלנו, התבגרנו. ובדרך קרו לנו כמה דברים. חלקם נפלאים. נושאים לגאוות עד. חלקם – פחות טובים. אבל, אם רק לא ננטוש את האמונה במה שהיינו ובמה שבכוחנו להיות, אם רק נתמסר בעוז רוח ליישם את המטרות העומדות לנגד עינינו, נוכל להפוך את חיינו פה לנסבלים יותר, לנעימים ויפים יותר. כמו שוודאי השתדלו לעשות בנהלל. נהלל שהיא, בעיניי, משל . מעיין מיקרוקוסמוס של ארץ ישראל הקטנה. יום חמים אחד, ימים מספר לאחר שסיימתי את קריאת "פונטנלה", עלינו –משפחתי ואני - לרכב בדרכנו לסוף שבוע באחד מהקיבוצים בצפון. ובדרך, החלטנו לעשות חניית ביניים בנהלל. וכאשר פריחתם המרהיבה של האירוסים חובקת אותנו, ואורה המסנוור של השמש הסומאת מכאיב לארובות עינינו, פילסנו את דרכנו בשביליה המתפתלים של המושבה. מראהו עוצר הנשימה של העמק נפרס אל מול עינינו במלוא הדרו. ילדינו הקטנים קיפצו להם עליזים וצוהלים על השבילים. ואז, הבטחנו לעצמנו שנעשה כל מה שביכולתנו, כדי שבבוא היום, גם ה

Ayelet S

New member
המשך

ילדינו הקטנים קיפצו להם עליזים וצוהלים על השבילים. ואז, הבטחנו לעצמנו שנעשה כל מה שביכולתנו, כדי שבבוא היום, גם הם יגלו את יפי אגדות הקסם של המקום, כפי שהוא משתקף משלל יצירותיך. יישר כוח ! שלך, איילת

Guy K

New member
תגידי איילת,

למרות שהתשובה כבר נראית לי די ברורה מהנימה ששזורה במכתב היפהפה שלך: מה דעתךעל פונטנלה? אני עכשיו קורא אותו, ואני זוכר שקיבלתי עליו אזהרות אינספור לפני שהתחלתי, שהוא לא מוצלח במיוחד. לא זכור לי אפילו למה בדיוק. בינתים אמנם לא הגעתי רחוק מדי, בקושי שניים שלושה פרקים אל תוך הספר, אבל כרגע אני חייב לאמר שאני מאוכזב, מבולבל, ובעיקר - משועמם! איפה הסיפור? מיהן הדמויות האלו שלא הצלחתי להיקשר אליהם - עזבי להיקשר - אני אפילו לא מצליח להבדיל ביניהן ממש? מה דעתך? אהבת את הספר? שתי יציאות גאוניות של שלו בספר, בעיני לפחות, הן צורת הכתיבה הכאילו לא ערוכה עדיין, עם הכפילויות וההערות שהמספר משאיר בספר, ממש כאילו אני קורא קובץ וורד של אותו הגבר, והקשר בין הפרשות הגוף ואבדן הזכרון. רעיון מצחיק, מעניין, ומקורי. אבל אם לסכם את הספר ממה שקראתי בינתים, הוא חוזר על עצמו, מספר את אותו הסיפור בטרחנות מעייפת, ולא מעניין. ממש כמו ביקור אצל דודה מזדקנת וחסרת חברה. ההבדל הוא, שאת הדודה אני חייב לבקר, וספר אני לא חייב לסיים. בינתים אני ממשיך ומקווה לטוב, נראה איך זה יהיה בהמשך. אז יש לך עידוד עבורי?

דוסטו

New member
למרות שאני טוען שמ.שלו אכן ממחזר

חומרים, ומרדד דמויות ועלילה, על אף זאת אני חוזר ומביע את התרשמותי העמוקה מהמכתבים המצטברים של איילת. אני חושב שאת, איילת, בונה לעצמך לאט לאט חומר לספר "מכתבים מקורא ליוצרים". יישר כוח! היות ואני חושב שיוצרים לא בדיוק גולשים בפורומים, אני מקווה שתשומת ליבם של הממוענים מופנית למכתבייך. זה ללא ספק 'ישמן להם את הנשמה'. אין כמו תגובות של קוראים. הם הרי בסופו של דבר 'הכתובת' של הסופר.

renjintso

New member
מותר לענות? וגמלי יש שאלה לאיילת

גיא, לדעתי, וותר על פונטנלה. אני התאכזבתי ממנו קשות. אני מאד מאד אוהבת את שלו, צהלתי וששתי למצוא ספר שלו בחבילה מהבית, אחרי כמה חודשי התנזרות מעברית, ואיזה מפח נפש. אוסף שאריות שירדו בעריכה של רומן רוסי (וטוב שכך). עלילה קלושה, דמויות משעממות, ואפילו הכתיבה רחוקה מלהיות מבריקה. בניגוד אליך, ממש לא אהבתי את הגימיק עם הסלאשים וההערות, זה עיצבן אותי. איילת - אני קראתי את רומן רוסי אחרת לגמרי ממך. תמים ויפים? כמו שהיינו פעם? המיתוס של "נהלל" הוא בדיוק מה ששלו מנסה לנפץ, ובמקומו הוא מציג את נהלל, המקום האמיתי, בכל יופיו וגם בכל כיעורו הלא מבוטל. הוא לועג בלי סוף ל"קשר לאדמה", ומראה את הזיוף שיש בססמאות האלה. הדמויות שלו רחוקות מלהיות גדולות מהחיים (רילוב השומר, מירקין הנוקם ונוטר, פסיה צירקין העסקנית, לוין, ריבה מרגוליס הפסיכית ועוד...). הן כולן נורא אנושיות, מעוררות רחמים במקרה הטוב, מעוררות חלחלה במקרה הרע, ורב הזמן מעוררות גיחוך. אלו גם דמויות ממש מדוייקות שאני, כבוגרת התיישבות האובדת, זיהיתי כמעט בכל אחת מהן מישהי שאני מכירה אישית. אני חושבת, אגב ש"עשו" שונה מאד מרומן רוסי (הוא לא ממוקם בעמק, אגב), ושניהם ביחד הם המיטב של שלו. אהבתי גם את בביתו במדבר, אבל את כימים אחדים פחות. פונטנלה, כאמור, לדעתי היה מוטב לו, ובעיקר לנו, שלא יראה אור.

Ayelet S

New member
אז הנה איילת משיבה

ראשית כל, מותר לנו לראות את הדברים אחרת. אני אהבתי את "פונטנלה" והבעתי דעתי על כך. בעיניי אין הוא מיותר כלל וכלל. הוא עוד אחד מן הספרים היפים והנוגים של שלו. אז, אנחנו קראנו אותו אחרת, בדיוק כמו שקרה לנו עם "רומן רוסי". לי הדמויות כן נראו דמויות גדולות מן החיים, חזקות, מה שנקרא בשפה האידית mentsch ומאוד-מאוד שונות מהדמויות העכשוויות.והזמנים ההם היה בהם משהו מן הקסם שאני מתקשה למצוא היום. ואולי, רק אולי, בגלל שאני בסופו של דבר, די outsider , ואני לא באה מההתיישבות העובדת, יש לי נטייה מסוימת לעשות אידיאליזציה של הדברים, ולפרש אותן בצורה יותר ....רומנטית. אין זה אומר שדעותינו הכה שונות לא יכולות לדור בשמחה וחדווה אלו לצד אלו.

renjintso

New member
בשמחה ונחת אגוזים מפצחת ../images/Emo8.gif

בטח בטח שמותר לנו לראות את הדברים אחרת. לזה נועד הפורום, לא? דעות שונות מוסיפות עניין, וגם עושות אחלה מירוצי סוסים. מעניין, באמת. מהם הספרים שאתן קוראות "מבפנים" ומכירות אישית את הדמויות, לעומת ספרים עם קסם של עולם זר מאד? אצלי הראשון הוא שלו, כמובן, שפשוט כותב על הבית שלי, ומתאר להפליא את נוף מולדתי. גם יעקב שבתאי ושיטוטיו האינסופיים בעיר הכי אהובה עלי בעולם. השני... לאיודעת, אולי שלום עליכם, מנדלי מו"ס, חלף עם הרוח במידה מסויימת. מה אצלכן?

Ayelet S

New member
Hi, Guy!../images/Emo13.gif

לאחר שקראתי את תהיותייך לגבי "פונטנלה" קרו לי שני דברים: 1. התברר לי שאין לי , ממש אין לי מענה הולם לחדות השאלות. 2. חשתי שעליי להפגיש בינך לבין אחותי שלה היו בזמנו כמעט את אותם טיעונים לגבי הספר. כאשר התחילה אותו, היא נשמעה די נלהבת ואף דיווחה על כך שהיא נשאבת אט-אט לזרועות העולם השלוי הכה אהוב (כן, כן, גם עליה!). אבל - מצב זה לא האריך ימים. לאחר קריאת 50 העמודים הראשונים בערך, המנגינה החלה להשתנות. פתאום, "זה נהיה משעמם, רדוד, תחושה של deja vu אופפת את הכל". בקיצור, היא חרקה שיניים וסיימה את הספר, לפי טענותייה "רק כדי לא לאכזב אותך". תראה, גיא, הלא על טעם וריח אין להתווכח, וחכמים מאתנו אמרו ש"beauty lies in the eyes of the beholder". אותי הספר שאב בעוצמה אל מחוזות הזמן והמקום. אני הרגשתי שהאופן שבו הוא מציג את הסאגה המשפחתית, תוך כדי תיאור שלושת הדורות על המנטליות, המנהגים והאופי הכה שונה של חייהם הוא מרתק. אבל זאת באמת דעתי האישית שאפילו במשפחתי אין לי שותפים לה. (גם בן-זוגי לא כ"כ "השתגע" על הספר. עצתי לך: אם אתה לא נהנה ולא זורם עם "פונטנלה", אל תסיים אותו. כי באמת לא מוכרחים. כפי שאמרת- דודה צריך לבקר אבל ספר ממש לא מוכרחים לסיים.

bambi31

New member
תענוג, פשוט תענוג

למרות שבנושא שלו אני פחות מסכימה איתן ויותר נוטה לדוסטו אני חושבת שהכתיבה שלך פשוט מדהימה, מרגשת, קולחת. חוזרת שוב על הרעיון שהצעתי לך בפעם הקודמת-לכתוב ספר! שם כבר יש לך

neta2

New member
איילת את מדהימה../images/Emo24.gif

פשוט ככה. מרגש, מקסים , כתיבה מופלאה וככ אמיתי. את מוכרחה להוציא ספר. זאת תהיה חוויה לכל.

ILet

New member
איילת, היה מאד מרגש לקרוא את

המכתב. קראתי 3 ספרים של שלו: רומן רוסי, עשו, בעיקר על אהבה. אהבתי את שלושתם. אני בהחלט מתכוננת לקרוא עוד ספרים שלו [עיין ערך אחרית הימים]. כושר הביטוי שלך נהדר ושפתך עשירה. ממש תענוג לקרוא

Ayelet S

New member
../images/Emo51.gif. דווקא את "בעיקר על אהבה"

טרם קראתי. הבנתי שזהו ספר המאגד תכנן של מספר הרצאות שנשא בזמנו מאיר שלו על נושא האהבה בספרות העולמית. נדמה לי שאף יש התייחסות לנושא במקרא, ביצירתו של תומס מן "מוות בונציה" ובעוד מספר יצירות. כמוך, בונה על אחרית הימים כיעד לצמצום פערי הקריאה.

ILet

New member
אכן, הוא מתייחס לאהבה כפי שהיא

משתקפת במספר יצירות ספרות. מוות בונציה, ספר בראשית [הידע הרב שלו בתנך מרתק], יוסף ואחיו של תומס מאן,עלילות גלגמש, מטמורפוזות מאת אובידיוס, מובי דיק, הרחק מההמון הסוער, לוליטה, מגילת סן מיקלה, ביאטריצה של גוטמן,גיזת הזהב, נמרו של טרייסי של סארויאן, הרוח בערבי הנחל, ועיר קסומה של יהושע בר יוסף. קראתי את הספר הזה בעקבות מאיר שלו. נהניתי ממנו. ההערות וההארות שלו לספר מעניינות מאד. אני צריכה ורוצה לקרוא את שאר הספרים שהוא מתייחס אליהם בספרו. מה יהיה? מתחיל להיות צפוף גם באחרית הימים.

למעלה