דבקה או הורה ?

אנדי54

New member
הערה לעניין זה

לא כל ריקד שמתהדר בשם 'דבקה' הוא אכן דבקה. כל למשל, בריקודים 'דבקה ענבר', 'דבקה הילית', 'דבקה נופר', 'דבקה דקלה', אין כל מאפיין שניתן לשייך אותו באופן ממש לריקוד הדבקה. אלה 'סתם' ריקודים בעלי מאפיינים מזרחיים. ולמען האמת, גם 'דבקה בנות הכפר' אינה דבקה (למרות שזהו שם השיר), אלא יותר ריקוד מעגל. תשאלו את גמליאל... מצד שני, יש ריקודים שאינם מתהדרים בקידומת 'דבקה' אך יש להם מאפיינים של דבקה. כך לדוגמא 'יפו' (זהו השם במקור, ללא הקדימון 'דבקה'), 'ההלך', 'זכריה', 'אתגר' ו'בראשית'(מי מכיר את האחרונים?), כולם של מושיקו, וכן 'המאורסת' (זוכרים?) ו'סולו דרבוקה' של שמוליק גוב ארי. ככלל, רוב הדבקות הקלאסיות נרקדות על לחנים שמשקלם המוסיקלי הוא 2/4, אם כי יש יוצאים מהכלל. ולגבי הריקודים שמתהדרים בקידומת 'הורה' - גם לא כל אלה ראויים לקבל את הקידומת הזו. לדוגמא - כל קשר בין הריקוד 'הורה בן' למושג הורה הוא מקרי לחלוטין (למי ששכח - זהו שיר איראני), ודוגמא שתפתיע רבים - הריקוד 'הורה אגדתי' צריך בכלל להקרא 'דבקה אגדתי' (כך לפי גמליאל) - כל מי שיבחן מקרוב את הצעדים של הריקוד הזה יגיע בעצמו למסקנה הזו. עכשיו נסו לרקוד אותו בשרשרת במקום במעגל. ההורות הבלקניות המקוריות נרקדות על לחנים בעלי משקלים שהאוזן הישראלית תתקשה לעכל. רוב ההורות הישראליות חוברו על לחנים שמשקלם המוסיקלי הוא 4/4 מהיר.

קצת על משקל מוזיקלי

המשקל מתאר את רצף הפעמות (יחידת הספירה הבסיסית של המוזיקה) הבאות בזו אחר זו. המוסיקה נכתבת ב"תיבות". בכל תיבה אמור להיות מספר פעמות קבוע (שמצויין בתחילת השורה, ליד המפתח). המשקל נכתב בצורת שבר, כשהמונה מציין את מספר הפעמות בתיבה, והמכנה את ערכן (רבעים, שמיניות, חצאים וכו' - אלה הם חלקים של התו השלם, ובדרך כלל יעידו על מהירותו של הקטע, כשחצאים יהיה איטי יותר מאשר רבעים, ושמיניות מהיר יותר מאשר רבעים..) המשקלים הנפוצים ביותר הם 4\4 (שנקרא גם משקל מרובע) ו- 4\3 (שנקרא גם משקל משולש). כמו שכבר נאמר כאן קודם - ההורה היא דוגמה טובה ל 4\4 וכל הואלסים הם במשקל 4\3. זה על קצה המזלג. בהצלחה...

אנדי54

New member
הלחן שעליו בנויה 'דבקה רמות'

הוא בעל משקל של 4/4. כך גם הלחן של 'דבקה גלבוע' ושל 'דבקה חמור'. לעומת זאת, 'דבקה העמק', 'דבקה כפרית', 'דבקה בדואית' ושל 'דבקה רפיח', בנויות על לחנים שמשקלם 2/4.

יפה! ולדוגמא...

קצב/ספירה של ואלס (המקצב שיותר קל להסביר): 1-2-3....1-2-3....1-2-3...וכו'

בואלס - עד כמה שאני שם לב

יש פעימה אחת ארוכה {נניח שלם} ושתי פעימות קצרות.. נניח חצי. איך הגענו למשקל 3/4 מזה?

לא פעימה ארוכה...

פשוט, הדגש הוא על הפעימה הראשונה (1-2-3)ואח"כ באות שתי הפעימות. נו טוב...קשה להסביר בפורום. זה כמו ללמוד נגינה בהתכתבות.. אני מציעה לך לקחת שעורים בנגינה
... ועד אז, כשניפגש, אנסה לתת לך "שיעור פרטי" (לא בואלס
...בספירות).

אתר שמצאתי בגוגל

בנושא משקלים - הנה הקישור... אבל להבנה טובה יותר - אני חייב דוגמא. וזה מזכיר לי סיפור אמיתי שסיפר לי המנחה שלי פעם - כשהוא היה סטודנט: סטודנט א': "המרצה - אפשר לקבל דוגמא להסברך?" המרצה: "בוודאי.. הנה דוגמא: בלה בלה בלה... {איזו דוגמא עם הסבר מייגע וארוך}" סטודנט ב': "המרצה. אפשר בבקשה דוגמא לדוגמא?"

../images/Emo204.gif ../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif....

הקישור הוביל אותי לויקיפדיה של "אין ערך כזה"....

להפוך שיר איראני להורה...ממממ...

דווקא רעיון לא רע. לך תדע...אולי בזכות "הורה בן" יגיעו ימות המשיח לאזורנו...

nomi1000

New member
בקיבוץ אפק ליד קרית ביאליק

רוקדים בכל שבוע דבקות, מלמדים דבקות ישנות ונשכחות,- וככל שיהיו יותר רוקדים המעונינים בדבקות כן ילך ויגדל הזמן המוקדש להן. לדעתי ריקודי הדבקה מוסיפים המון שימחה ואנרגיות חיוביות להרקדות - ומשה אורון מומחה לרקודי דבקה, פרטים אצל משה אורון 0544-424897

אתמול בזכותו רקדנו את "מחול גרוזיני

שכנראה נכנס לקטגוריית אחת הדבקות הטובות ביותר שחוברו אי פעם. (בהרקדה של שמעון מרדכי).

למעלה