גניבה לאור היום

לא, פרגית בעולם האוכל היא לא אותה פרגית מעולם

החי. כשחקלאי ידבר על פרגית הוא יתכוון לתרנגולת צעירה. כשמסעדן/שף/קצב ידבר על פרגית הוא יתכוון לירך של עוף ללא העצם. אין שום קשר בין השניים והמושג המשמש במסעדנות אכן מבלבל ומוזר, אבל כך נהוג בכל מקום בארץ.

אספרסו2

New member
שם שהפך

למותג וגרר איתו תמחור לא הגיוני . בגרמנית אין מיתוג כזה וכך אני רוכש "פרגיות" אצל הקצב המקומי,במחיר 3 אוירו לקילו, בשר ללא עצמות.

prizman

New member
או להפך,

מותג שהפך לשם. זו המצאה שיווקית גרידא ודי עתיקה אפילו. זה לא שאני לא יודע מה מכונה פרגית בישראל רק שכחובב השפה העברית אני לא מקבל את זה שחברת תנובה תמציא לי שפה חדשה. אולי אני סתם קשיש נרגן אבל בעיני לפרגית יש רק משמעות אחת ושוק תרנגולת ללא עצם נשארת אצלי שוק תרנגולת ללא עצם. היא לא עוברת מטמורפוזה להיות פרגית. אגב, זה גם הנתח המועדף עלי בעוף אבל לא זוכר כמה הוא עולה.

noa scotland

New member

מלפפiן

New member
בהחלט, כל העופות נשחטים

בגיל 6 שבועות, כך שכל עוף בסופר הוא למעשה תרנגולת צעירה. האמונה שפרגית זה איזה עוף צעיר ומובחר יותר הוא טריק שיווקי ותו לא.

ARSENIK

New member
למיטב זכרוני המצאה של אווזי

אני זוכר ראיון עתיק בו הוא סיפר על המצאת השם המצויין הזה, 'פרגיות'. :) זה תפס נהדר, מה לומר, נותן לאנשים תחושה שצוותי ציידים מתגנבים בלילה לשמורות טבע על מנת לאתר עבורם חוגלות בתולות. אגב, הרוב המוחלט של מה שמכונה 'שקדי עגל' הוא בעצם לבלב.

avat

New member
בא רק נעשה סדר במונחים

אין חלק בעוף שנקרא פרגית. פרגית היא תרנגולת צעירה שטרם הטילה. יש חזה, שוק, ירך, כנפיים, אם תרצה גם גרוגרת וישבן (מאכל מדהים, אגב). המכונה פרגית כיום הוא הירך, בעבר הוא היה יקר בהרבה מהחזה. עקב תרגיל שיווקי מדהים של שיפודיה שמכרה"שיפודי פרגיות" קרי: חתיכות ירך על שיפוד בגריל, גדל הביקוש לחלק זה. עד כאן העובדות. ולנושא, הכרזת על "גניבה לאור היום" ואז שאלת, אז שואל או מודיע? הירך אינו איכותי מהחזה, זה עניין של טעם אישי ויעודות בבישול. לשיפודים הוא מעולה כי הוא מתייבש פחות וסלחני יותר ל"גריל מן". להקפצה או טיגון בהחלט מתאים. לשניצל - הוא יצא שמן מידי לטעמי, עוף בטמפורה זה בהחלט דומה לשניצל ולכן לטעמי עדיף החזה. אלא אם כן זה מהמקומות שעכשיו זה יעמוד שעה בפס והבשר יתייבש. אז בהחלט עדיף ירך. בתאבון

"פרגיות עולות פי שניים מחזה עוף"

avat מעליי אכן עשה סדר. אסיף רק שלפחות בשופרסל באינטרנט, חזה עוף טרי עולה 27.99 לק"ג, ואילו ירכיים טריים עולים 23.99, שאחרי הורדת עצמות זה בטח יוצא דומה ל-27.99. אז בהחלט יש כאן סוגייה מעניינת מתחום הבלשנות העברית, אבל גניבה? אולי בלילה, לאור יום בטוח שלא.

salo22

New member
קצבים רבים

מוכרים מגשי "פרגיות" ב 40 וצפונה, בעוד חזה עוף נמכר 20 ומשהו. בהחלט במקומות הקטנים שאני מכיר, אמורים להיות הבדלים, אני לא קונה בשר ברשתות הגדולות אז לא יודע מה הולך שם.

dfl

New member
המחיר שציינת הוא עם העצם

המחיר בלי עצם - לפחות 40 שקל לקילו

כמי שמבין בנושא - זה ההבדל

חזה עוף גולמי (מה שמכונה "פרפר") עולה כ-16-17 ש"ח לק"ג + מע"מ (מחיר סיטונאי) כאשר החזה כבר פרוס ונקי, המחירים מגיעים ל-20-21 ש"ח לק"ג כרעיים עולים בין 12.5-14 ש"ח לק"ג + מע"מ (תלוי בגודל הירך) הפרגית היא למעשה בשר הירך של העוף מפורק מן העצם ומנוקה. סטייק פרגית לא מעובד עולה בין 23-28 ש"ח לק"ג + מע"מ. את סטייק הפרגית צריך כמובן לנקות משאריות עור ועצמות ויש בלאי מסוים שצריך לקחת בחשבון. וחשבתם שכאן אין קומבינות???? יש מה שנקרא "פרגית ארוך" או "פרגית פלטה", וכאן מפרקים גם את הירך וגם את השוק. מחירה של פרגית ארוכה זולה ממחירה של הפרגית "הקצרה" ב-6-7 ש"ח לק"ג. ההבדל הוא כמובן בטעם, משום שבשר השוק יבש יותר מבשר הירך וגם סיבי יותר ולכן הוא מוריד את האיכות של הפרגית. לא מעט מסעדות משתמשות בפרגית "ארוך" כדי לקצץ בעלויות, בהנחה שהרוב המוחלט של הסועדים לא ירגיש כלל בהבדלים בטעם. המעבר בין כרע עוף רגיל לסטייק פרגית נקי שנצלה על האש דורש המון עבודה וגם יוצר המון בלאי. עובד מיומן באטליז יכול להרוויח עד 12,000 ש"ח לחודש. תעשו חשבון ותבינו למה פרגיות עולות יותר מחזה עוף.

prizman

New member
די קשה לי להאמין שעובד באיטליז

מקבל 12,000 ש"ח בחודש אבל אני לא מכיר את התחום. קשה לי להאמין אלא אם הוא עובד בערך 16 שעות ביממה. זה סתם מההכרות המועטה שלי את התחום, לא מידע מעמיק בנושא. עובדים בפירוק עופות אני דווקא מכיר, הם מרוויחים סביב ה 6000 ש"ח לחודש. לא בנטו אלא בברוטו. אם יש לך הצעה לשכר כפול אשמח לשמוע ואעביר להם.

כמי שמי שלא מבין בנושא, ביררתי עם הקצב שלי.

לדבריו, מ-1.5 קילו ירכיים מקבלים קילו "פרגיות". אם נתבסס על המחירים שציטט חולהחורף, קילו פרגיות צריך לעלות 21 ש"ח מבחינת החומר. אפשר להוסיף עוד 2-3 ש"ח מחיר עבודה. אז הפער צ"ל 10-15% לכל היותר. שאלתי את הקצב הנחמד (הם מוכרים חזה עוף ב-59 ש"ח ואת הפרגית ב-78), אז למה יש הבדל של פי שניים ברב המקומות? תשובתו היתה: נו טוב, יש גם מרכיב פסיכולוגי...

כמה תוספות לעניין

לגבי מה שאילן אמר לגבי המרכיב הפסיכולוגי - ברור שכאשר רוצים לשדר שמוצר יוקרתי יותר (ולא רק פרגית לעומת חזה עוף) אז יש פער מחירים לא הגיוני בין מוצר נחות לנעלה יותר. לגבי משכורות - יש גם רוסים ואתיופים שעובדים בשופרסל ובחצי חינם בקצבייה ומפרקים עופות תמורת 4500 שקלים בחודש... אני ציינתי במפורש שמשכורות כאלו יכולות להגיע אצל עובדים מיומנים מאוד, כאלו שיכולים לפרק בשעה כמה עשרות קילוגרמים של עוף גולמי (פרפרים או ירכיים) למוצר בר מכירה (כמו שניצל או סטייק פרגית). אני אישית מכיר אחד כזה באטליז שאני קונה שם מדי פעם, אולי אין עוד הרבה כמוהו, אבל שמעתי על עובדי אטליזים מיומנים שמגיעים למשכורות של 8000-9000 שקלים בחודש.

כמה עשרות ק"ג לשעה? וואו. כבוד

לאותו עובד. והוא בוודאי מצדיק את המשכורת הגבוהה. עדיין, עלות מרכיב העבודה לק"ג מוצר סופי נשארת קבועה. נגיד שהעובד הזה עובד 200 שעות בחודש בשכר חודשי של 12 אש"ח. אם הוא מפרק 30 ק"ג עוף בשעה, אז עבור 20 ק"ג פרגית שהוא מייצר בשעה הוא מקבל 60 ש"ח, כלומר, עלות ק"ג היא כ-24 ש"ח לפני מע"מ. כל היתר זו פסיכולוגיה. אבל לגופו של עניין השרשור המקורי - אני חוזר בי. אכן, אם רב האנשים תופסים את הפרגית כיקרה פי שניים מהחזה עוף, לפרסם פרגית ולמכור חזה - זו גניבה לאור יום.

בהתחלה גם אני לא האמנתי

בעל האטליז שאני מכיר אמר לי בשעתו שהוא הביא עובד חדש "תותח", אבל בעלות חודשית מטורפת של קרוב ל-12,000 ש"ח. אני לא הבנתי מה פשר השכר הזה, אבל כמה פעמים שנכחתי במקום וראיתי את הבחור עובד, פשוט הייתי בהלם, הבן אדם עובד כמו מכונת ירייה בלי עצירה. רק בפרק הזמן הקצר שהייתי שם הוא פירק חצי קרטון חזה עוף (זה אומר כ-8 ק"ג)...

למעלה