גמגום

yardengold

New member
גמגום

היי טוב אני ממש צריכה את העזרה של כולכם- מכיוון שאתם הכי תוכלו לעזור לי. אני במגמת תיאטרון בתיכון ואני לקחתי על עצמי תפקיד של בחורה שמגמגמת (אם אתם מכירים את ההצגה- קן הקוקיה) קודם כל, רציתי להגיד לכם שלא ידעתי שאני אחשף לעולם חדש- לא ידעתי שיש פורומים ואתרים על גמגום והתחלתי ממש לחקור את זה. דבר שני, אמרו לי שגימגום נעשה רק באותיות החי"ך ונגרם כתוצאה של חסימת אויר (רצון להוציא אויר)- האם זה נכון?? כנראה שאני אלך לקלינאית תקשורת:) אני אשמח ואודה לכולכם אם תעזרו לי! -ירדן-

stkachov

New member
מה שאמרו לך

זה לא נכון. חוץ מזה לא הבנתי ממש במה את צריכה עזרה? אילו עוד שאלות יש לך?

shuky63

New member
לא ראיתי את ההצגה,אבל ראיתי 5 פעמים

את הסרט.שם זה היה בחור מגמגם בשם בילי. גמגום מאד קשה.בלוקים איומים בהתחלת מילים. בעקרון יש המון סוגי גמגום. חזרות על אותיות,דיבור מהיר ובלוע,הוספת מילים והברות שלא קשורים וכמובן תקיעה מוחלטת עם התאמצות איומה להוציא מילים שבא לביטוי בדיבור בקצה הנשימה. את צריכה לחשוב איזה רמת גמגום תהיה לדמות.אם היא צריכה להגיד הרבה דברים מן הסתם לא יכול להיות לה גמגום קשה מאד כי זה יתפוס את כל הזמן של ההצגה.

GUY639

New member
מניסיון אישי

לצערי, אפשר לגמגם בכל אות ובכל שפה. אפשר לגמגם במילה שמתחילה ב-ב', ד', ט' או ש', אפשר בכל אות, זה לא קשור לאותיות בהגייה של פוצץ, חוכך או משהו אחר, למורות שאני, אבל אני יכול להעיד על עצמי רק באופן אישי ואני יודע שזה לא תקף לגבי כלל המגמגמים, נוטה לגמגם יותר, לדעתי, במילים שמתחילות עם הברה שהיא מודגשת בהתחלה (מילרע אם אני זוכר נכון) מאשר בסוף. רצית לדעת אולי איך לשחק יותר טוב מגמגמת? נראה איך אפשר לעזור לך... הרבה מגמגמים מאוד ירגישו לא בנוח לדבר על זה, גם אני, אבל הכל בשביל ההופעה, The show must go on. קודם כל, בתור מגמגמת, אם את נתקעת באמצע מילה, יש לך שתי "אפשרויות", את חייבת לבחור להשתמש רק באחת מהן ברוב המקרים, ככה זה יהיה יותר אמין. האפשרות הראשונה היא לחזור על אותה הברה כמה פעמים עד שהמשך המילה יוצא. למשל - "נה..נה...נה...נה..נתניה" (מילה טריקית קצת באמת, מילרע). אפשרות אחרת היא לא להוציא אף צליל, לנסות אומנם להגיד "נתניה" (מה שתוקע את המילה זה המעבר מהצליל "נה" ל"ת"), אבל לנסות להוציא את זה בפעם אחת, ואז לעשות כל מיני פרצופים בשביל לנסות לשחרר את זה. אל תעשי משחק מוזגם, המגמגם שמנסה להוציא את המילה מנסה בו בזמן לעשות תנועות עם הפרצוף והגרון בשביל לשחרר את המילה אבל גם לעשות אותם מסווים ככל הניתן. הורדת הראש, "הקשחת" הגרון ותנועות קצת עם שרירי הצוואר תוך כדאי ניסיון לפתוח פעם אחת את הפה בשביל להגיד את המילה אבל לא להצליח יהיו משכנעות. וואו, אני האמת מרגיש שאני מביא פה תיאור קצת קר ויבש, וקצת..כואב, למגמגמם שקורא את זה, אז תדעי שגימגום עבור המגמגמים הוא לא עניין של מה בכך. הם מתביישים בזה, כועסים קצת על עצמם כי זה קורה להם ושונאים את זה. תתנהגי בהתאם. כמובן שהם לא מפגינים את כעסם בפומבי, הם מקווים שהסביבה תבחין בזה כמה שפחות. לכן אני רוצה גם להגיד לך משהו קצת לא קשור - אם וכאשר תתקלי באדם מגמגם (ויש סיכויים טובים לכך, 1 מ-100 מגמגם, ותפגשי כנראה לפחות כמה מאות אנשים בחייך), אל תראי לו שאת שמה לב לגימגום, בשום פנים ואופן אל תשלימי עבורו את המילה (כי כך את מראה ששמת לב לגימגום שלו, זה די משפיל עבורו, אני יודע שאין לך מושג, ואני לא אומר את זה מתוך אגרסיביות, פשוט הבנתי שאת לא מגמגמת אז את לא מכירה את התחושה, אז תצטרכי פשוט להאמין לי), וגם על תדברי איתו על הגימגום שלו, זה חשוב. מגמגם הוא אדם שתסכולו העיקרי נובע מכך שקשה לו להתבטא ולדבר, וזה חיסרון מעיק מאוד כמובן. יש דרגות שונות של גימגום - מתדירות מאוד גבוהה עד לכמעט אפסית, תשחקי לפי דרישות התפקיד, אבל אל תגזימי. גם בשביל ל"צאת" מהמילה התקועה צריך לקחת לך לפחות 4 שניות. פחות מזה זאת שאיפה של רוב המגמגמים, אז אם תשחקי כמגמגמת שאחרי 3 שניות משתחררת מהתקיעה במילה זה לא יהיה משכנע. אם יש לך עוד שאלות ספציפיות את מוזמנת לשאול, ובהצלחה.

a9981

New member
דיעה שונה ומנוגדת

צריך להבהיר שכל מה שכתבת פה לא מתייחס לכלל האנשים המגמגמים. ממש לא. למה לא לדבר איתו על הגמגום? זה איזשהו סוד נורא ואיום? בהחלט עדיף לדבר על הגמגום (אם רוצים), למה להשאיר את זה בגדר טאבו שלא מדברים עליו? זה אפילו יכול לעזור להמשך השיחה, לשבור את הקרח. לצאת "מתקיעה" לא יכול לקחת פחות מ-4 שניות ?? מאיפה הבאת את זה? (תגיד לי...אתה מודע לעובדה שיש גימגומים מסוגים שונים...?? לא נראה לי). גם להשלים את המילה יכול להיות בסדר לפעמים (מנסיון), זה תלוי בבן אדם. "אל תראי לו שאת שמה לב לגימגום" ?? אז מה עדיף, להדחיק את כל העניין?? כאילו הוא לא שם?? אבל הוא כן שם. אני לא מסכים.

GUY639

New member
תשובה

נכון, כתבתי "מניסיון אישי", ואני יודע שזה לא מתייחס לכלל האנשים המגמגמים. בקשר ל-4 שניות, בסדר - לא עשיתי מחקר בנושא או משהו, אבל אני יודע שאם אני לפחות "נתקע" במשך שנייה-שתיים זה לא מהותי כל-כך, הצד השני לא שם לב לזה וזה לא מסוג הגימגום שגורם למבוכה. להשלים את המילה, אני לא חושב שיש הרבה מגמגמים שהיו רוצים בכך... ולדעתי כן עדיף להדחיק את העניין. כן עדיף להתייחס אליו כאילו הוא לא שם. ככה הגימגום יפחת. אם תחשוב על העניין כל הזמן ולא תתעלם ממנו הוא יישאר בעוצמה גבוהה, אם תתעלם ממנו וגם מכרייך, לעניות דעתי וגם מניסיוני האישי, הגימגום יפחת. ולמה לא להתעלם מזה? זאת לא בעיה שצריך לשים לב אליה בשביל שיהיה ניתן לפתור אותה (כמו משקל יתר או עישון למשל), זאת בעיה שגם אם תחשוב עליה הרבה ותתעסק בה היא לא תשתפר בדרך כלל. לדעתי הדרך הכי טובה לשפר את הבעיה היא להתעלם מהגמגום, הוא לא יעלם כתוצאה מזה, אבל הוא ייחלש. לדעתי, הגימגום לא טראומתי כל כך לשותף לשיחה כפי שהוא טראומתי למגמגם, ולכן השותף לשיחה לא לוקח קשה את הגימגום, ואין לו צורך בהסבר מתנצל על המצב או בדיחה ל"שבירת הקרח" בנושא, כי לו הגימגום לא כ"כ מפריע. ולמה לא לדבר על הגימגום? כי זה לא מעניין. שוב, לדעתי, עדיף פשוט להתעלם מזה. ובקשר לכל הדברים שכתבתי - הם מתייחסים אלי כמגמגם, משום שאיני מכיר כמעט עוד אנשים מגמגמים באופן אישי וגם אם אני מכיר אותם איני יודע רבות אדותיהם. אז מהניסיון שלי (וכתבתי את זה), כל מה שכתכתבי רלוונטי לגבי מגמגם קל ולעיתים בינוני כמוני. אם היא צריכה לשחק דמות מגמגם אחרת, מישהו אחר, שיודע יותר ממני, יוכל לספר לה על כך.

yardengold

New member
לכולם

אני רוצה להודות לכם על העזרה! למדתי על גימגום בחמש דקות האחרונות (שקראתי את התגובות שלכם) מאשר מה שלמדתי בכל החיים. למדתי וחקרתי את הנושא והבנתי שאני די בורה בכל העניין הזה.. אני אשמח לעוד תגובות או "עצות" למיניהן כי זה בהחלט התפקיד הכי קשה למשחק... וגם כתבות או מאמרים יעזרו... אז בקשר לתגובות: אני חושבת ללכת לקלינאית תקשורת כדי שתביא לי אפילו איזה שמץ של "פתיח"... שתעזור לי אני באמת הולכת להשקיע את כולי בהצגה הזאת, ובעזרת השם כשהתאריך יהיה סגור- אתם כולכם מוזמנים:) תודה!

IllUS CratioN

New member
../images/Emo142.gifבורה?

כל אחד שהוא לא מגמגם <חוץ מהקלינאי תקשורת והפרופסורים למיניהם> בור בעניין הזה.

yardengold

New member
אני מתכוונת לזה שלא ידעתי שיש גמגום

קל או קשה או אנשים שנתקעים דווקא בתחילת מילה או באותיות דגושות... גם לא ידעתי שיש אתרים, פורומים או איגודים שתומכים זה פתאום נתן לי ראייה אחרת על התפקיד והבנתי שזה אפילו יותר קשה ממה שדמיינתי

shuky63

New member
אנסה לתת לך עוד רעיון כיצד להכנס

לקטע של הגמגום. קודם את צריכה להפוך מאד מודעת למה שקורה לך באברי ההגוי,השפתים השיניים החייך הגרון(איזור מיתרי הקול)בזמן הדיבור וזה מאד שונה ממה שקורה אצל אדם לא מגמגם שלא מודע בכלל למה שעושים האיברים האלה בזמן הדיבור. תנסי לדבר כמה דקות תוך כדי זה שאת מודעת לאיברים האלה ואז תנסי להפעיל במודע לחץ יתר על אחד האיברים האלה ותראי מה זה עושה לך. זה מה שקורה בדרך כלל למגמגמים והם מגיעים למצב שבגלל לחץ היתר הם לא מסוגלים לבטא הברה מסוימת כי השפתים למשל נסגרות אבל במהודק מידי וההברה לא יוצאת.אז בדרך כלל קורים אחד משני הדברים.או שמנסים ללחוץ בכח על ההברה הזאת ולהוציא אותה או שמנסים לחזור על ההברה או המילה שלפניה בתקוה שכך המחסום יפרץ ואז יש לפעמים מקרים שמגמגם יכול לחזור מספר רב של פעמים על מילה או הברה. רק אל תזדהי יותר מידי עם התפקיד,ולא תצליחי להפסיק לגמגם בסוף ההצגה.

למעלה