ההבדל בין הנין לג'ו ג'יטסו
לעניות דעתי, כאחד שמתרגל הרבה שנים וכחבר בארגון שבו רבים הוותיקים הלומדים ג'ו ג'יטסו בברזיל וביפן, יש הבדל מהותי: הג'ו ג'יטסו החי היום, זה שמתפתח, מגיב לטכניקות חדשות ומשתפר הוא ג'ו ג'יטסו ספורטיבי. הנין ג'יטסו שלנו לא היה ולא יהיה ספורט. מבחינתי לא כל כך מעניין אם הטכניקות הגיעו מהסמוראים, מרונין או ממשפחות נינג'ה באזור איגה. מה שמשנה לי זה מה שאני יכול להרגיש, ואני מרגיש בקאטות ובטכניקות השונות התכוונות (aiming) שונה, רצחניות ורצון להזיק. אין כאן רצון לנצח בתחרות ולהיות כפופים לחוקים פנימיים של התחרות. יש בקאטות של הנין ג'יטסו אוירה פרועה, תוכן של חוסר התחשבות במה מותר או אסור. רק להבהיר את עצמי, התוכן הרצחני של הקאטות אינו התוכן של האימונים. לדוגמה, לאנשים המטפלים במשך שנים בכלי נשק מסוכנים צריך שיהיה אופי יציב, שיקול דעת, אחריות ואפילו אנושיות, אלא שכל המעלות האלו מהוות מסגרת לחתיכת שיטה שהגדיר אותה המדריך שלי: "יש לנו מזל שמסקנות הקרב של הפסיכופטים היפנים שהמציאו את הריו שלנו הגיעו עד אלינו" ובקשר לשטח, הכוונה לאימון בחוץ, ממש בחוץ. אני מצרף קישור אלא שהדרך שבה התנועה בשטח משפיעה על העמידות בחלק מהריו שאנו לומדים מורכבת מדי להדגמה, אפילו באמצעות ווידאו.