ג'וג'יטסו או קונג-פו?

שאולין קונג פו, קראטה מסורתי

הפקידו... לא חסרות אמנויות לחימה. אני רק לא בטוח שהקטע המיסטי יהיה דומה למה שאתה מתאר לעצמך כרגע.

Palm tree

New member
עדיין לא מבין את ההבדל

אני מודע לעובדה שההבדל מאוד מושפע ממורה למורה, ושקשה לערוך השוואה בין ג'וג'יטסו לקונג-פו משום שיש סוגים רבים ומגוונים כ"כ של קונג-פו. עם זאת, אני עדיין מבקש ממכם עוד פעם לנסות ולנסח במילים הבדלים כללים בגישה שמיושמת בשתי אומנויות הלחימה הללו. האם בגדול, אחת דימנית וזורמת יותר מהשניה? ישירה יותר או עקיפה יותר? האם באחת יש דגש יותר על גמישות או חוזק או מהירות מהשניה? רק כדי לקבל רושם ראשוני לגבי הגוון הכללי של אומנות הלחימה.

zv66

New member
לכל המלאכים של הפורום...

רק המורה חשוב?! ממש לא! ברור שגם האומנות חשובה כי כל אחת שונה מהשניה ומציעה משהו אחר! לא לכל אחד מתאים טאייצי ולא לכל אחד מתאים מואי טאי... הבחירה הראשונה צריכה להיות של האומנות ורק אחרי זה של המורה! אחרי שהמתאמן בוחר אומנות שמתאימה לו הוא צריך לחפש מורה טוב באומנות שבחר...ולא הפוך!

לא יודע

אני לא בטוח שהבחירה הראשונה בהכרח צריכה להיות של השיטה. במקרה שלי כן, בחרתי בשיטה שלי, ידעתי שזה מה שאני רוצה ללמוד. אבל לפי סיפור ששמעתי הלך אדם ברחוב וראה את מאסטר ניר מתאמן. האדם התרשם כל כך מאיכות התנועה שלו, שהוא התחיל ללמוד אצלו, ועדיין לא הפסיק. היום הוא המדריך הראשי בבית הספר. שאלה - אם תפגוש אדם, ואחרי שלמדת אומנויות לחימה במשך 15 שנים (או כל זמן אחר שנראה לך מכובד מספיק), ותתמודד מולו בקרב, והוא ישכיב אותך על הרצפה בלי לזוז בכלל, האם לא תחשוב ללמוד אצל אותו אדם??? לפי הבנתי, ככה התפתח בי"ס לטאי צ'י ביפן שכולל אלפי תלמידים. יש את מה אתה מחפש ללמוד באומנות לחימה, ויש את מה האומנות לחימה (השיטה) באה ללמד אותך. במשך הזמן, אתה נפתח למה שהאומנות באה ללמד אותך, ומניח בצד את הצפיות שלך. אני התחלתי ללמוד טאי צ'י כדי ללמוד להרגע. האומנות באה ללמד אותי גם להיות תקיף כשצריך. להלחם בעצמי ולא לוותר. להתמיד. עם הזמן אני מנסה ללמוד גם את זה. האומנות באה ללמד אותי להתעמק בפרטים הקטנים, תוך הבנה של העקרונות בגדול. השיטה באה ללמד אותי לבנות בית בשלבים. קודם כל הבסיס, ורק בסוף את הגג. להגיד שכשבאתי ללמוד טאי צ'י חיפשתי ללמוד את כל הדברים האלה??? קשה לי מאוד להגיד דבר כזה. לא הייתי מודע אליהם בכלל. אבל זו הדרך להגיע למה שאני רוצה. וגם, מה שאני רוצה משתנה בדרך.

mickeym

New member
ככה זה גם אצלנו!

מספרים שיום אחד התהלך לו קובי סנסיי באלפי מנשה עלית, ופתאום נתקל בסיפו גרוזנברג. סיפו גרוזנברג בדיוק חזר מסמינר שהעביר ביפם על דמיון מודרך, ואכל לו להנאתו פלאפל. פתאום, משום מקום נזלה הטחינה של הפלאפל הישר אל חולצתו החדשה של סיפו מושיקו (מייד אין לטביה). מייד זינק סיפו אחורה, והטחינה פגעה ברצפה (כמו במאטריקס, באמא שלי!). קובי, שכל כך התרשם זינק לעבר סיפו כדי לשאול אותו איךך עשה זאת. סיפו, מייד הזמין אותו להדגמת צ,י וחד"מ. וזה הפך לתלמידו הבכיר. (תמורת סכום סימלי כמובן. אפשר למצוא את התעודת באייס קנה ובנה ביפם). בתמונה: אחד הותיקים מנסה לתרגל טכניקות צ,י כנגד זליגת טחינה.

ציניות?

בארץ לא מקובל למצוא מורה בדרך זו. בארץ אם מורה ידחוף אותך עשרות מטרים, מקובל יהיה לתבוע אותו ולהאשים אותו במרמה, לחפש איפה הוא עבד עליך, ומה הטריק. בארץ הסקפטיות והציניות מקובלות מאוד. בארץ אנשים לא חולקים זה לזה הרבה כבוד.

there is no kong fu

קונג פו כמונח אפילו לא מתייחס לאמנויות לחימה. ראה דיונים כאן ובפורום וושו, ובאתר של בן טל-שחר. עם זאת - אל"ס (אמנויות לחימה סיניות) כוללות קשת רחבה ומגוונת מאוד של שיטות. יש בהן שיטות דינמיות וזורמות (כגון גמש"ד או ווינג צ'ון או טאי צ'י) שיטות ישירות (כגון שינג אי) ועקיפות (כגון פה קואה) יש דגש על גמישות (כגון וושו מודרני) ומהירות (ווינג צ'ון כבר הזכרנו?). אין גוון כללי לאל"ס. חלקן אני מניח (אין לי ידע בתחום) יהיו דומות מאוד לג'וג'וטסו. עיקר ההבדל אני חושב (ושוב, אין לי מושג אמיתי - אני בעיקר מנחש כאן) נעוץ באבולוציה של השיטה. ג'וג'וטסו היה המוצא של סמוראי שאיבד חרבו בקרב. חלק מהטכניקות אולי מסתמך על שריון שהן הסמוראי והן יריביו לובשים, חלקן וודאי נועד לתת מענה כנגד התקפה עם חרב יפנית (למרות שאלו בד"כ התקפות מאוד יעילות, וכמעט אין סיכוי לאדם לא חמוש להתמודד מולן, עדיין אלו התקפות בעלות גוון שונה במובהק מהתקפות בסיוף מערבי למשל). יש אולי דגש רב יותר על טכניקות הריגה במכה מאשר על טכניקות השתלטות, בגלל הצרכים בשדה קרב. מצד שני אני מודע לאסכולה שלמה של טכניקות השתלטות על פושעים שנלמדה ביפן הפיאודלית. אין לי מושג אם היא חלק מהג'וג'וטסו או לא. שוב - כל זה ניחוש שלי. אנשים שמתאמנים בג'וג'וטסו או אל"ס או יודעים יוכלו לעזור הרבה יותר.

למעלה