ברת מזל?

FuzzyWuzzyGirl

New member
ברת מזל?../images/Emo4.gif

איך צריך לומר - ברת מזל או בת מזל? בדקתי במילון ההוה ומה שהיה כתוב התייחס רק ל"בת מצוה" (שצריך לומר "בת", "בני" ו"בנות" - ולא "ברת", "ברי", ו"ברות".) לא היה כתוב שם שום דבר על הצורה הנקבית
של "בר מזל". מישהו?
מירי

קרמיט524

New member
ה"ה אבן-שושן קובע במילונו

שהריבוי הוא לפי "בן". לפיכך: "בר-" "בני-" "בנות" ותודה לזוגי שיחי' שטרח ובדק. לגבי צורת הנקבה- אם זכרוני אינו מטעני, לאחר כל הזמן שעבר מאז שזפו עיני בפעם האחרונה את "ודַייק": זה תמיד "בת-". כלומר- בת-מזל.

Boojie

New member
ביחס לצורה התקנית, המילון צדק.

אני טוענת כבר הרבה זמן שהמילה "בר" עברה בידול משמעות מהמילה "בן" (כשמשמעותה בימינו היא "ניתן ל-" או "בעל-"), ולפיכך יהיה נכון בשלב כלשהו לאשר את צורת הנטייה הפרטית שלה (ברת, ברי, ברות וכדומה). אנשים משתמשים בזה באופן אוטומטי מאד, גם אנשים ששפתם אינה עילגת בדרך כלל, מה שאומר משהו על המקום שהמילה תופסת בשפה.

hillelg

New member
הבהרה

'בר' היא מילה בארמית. נטייתה של 'בר' בארמית לרבים היא 'בני', ולנקבה היא 'בת'. זו הסיבה שיש לומר 'בת מזל' ו'בני מצוה'. 'ברת מזל' היא מי שמזלה הוא בר, נקי, ללא רבב.

Boojie

New member
אנא הענק לי את מידת הכבוד המספקת

כדי להניח שאני יודעת את זה. אם היית טורח לקרוא מה כתבתי, היית מגלה שדיברתי על בידול במשמעות, כלומר על שינוי שחל במילה מאז ימי הארמית העליזים ועד היום. משום מה, נראה שלא חשת צורך להתייחס למה שאמרתי, אלא למה שנדמה לך שאני לא יודעת. הטענה ש"בר" זו מילה ארמית והיא צריכה לנטות כמו בארמית שקולה לטענה ש"משכנתא" זו מילה ארמית, ולכן היא צריכה לנטות לפי הארמית. למי שלא שם לב, האקדמיה הכריזה שהצורה התקנית היא "משכנתה", על פי צורת הנקבה המקובלת בעברית. האקדמיה גם הכריזה שאפשר להטות "תיאטרונים" ולא "תיאטראות", ו"מדיומים" ולא "מדיה". לא ייאמן, אבל הזמן מתקדם, אפילו במה שנוגע לשפה.

Eldad S

New member
נדמה לי שהלל כתב

את הערתו עבור FuzzyWuzzyGirl, למרות שהוא כתב את זה בהמשך להודעתך שלך. לכן, אולי לא כדאי לקחת את ההערה שלו באופן אישי.

למעלה