ברכת הדרך

nevuer

New member
ברכת הדרך

לְר.

בִּרְכַּת הַדֶּרֶךְ

נִשְׁמַטְתִּי בְּצַד הַדֶּרֶךְ.
אִישׁ לֹא עָצַר
אִישׁ לֹא נָתַן
בִּי מַבָּט.
בָּאת
בְּיָדִי נָגַעְתְּ
וְאוֹתִי נָשָׂאת בְּחֵיקֵךְ בְּרֹךְ.
אֶת הַקֶּשֶׁת נָתַתְּ
בְּלִבִּי
וְהֶחֱזַרְתְּ בִּי נִשְׁמָתִי בְּחֶמְלָה.

aiziq

New member
בִּרְכַּת הַדֶּרֶךְ

בִּרְכַּת הַדֶּרֶךְ <-- תפילה הנאמרת בעת מסע או לפני היציאה אליו -שץליכנו לשלום ותשיבנו לשלום. או אפשר להבין גם כברכה הנמסרת מפי הדרך, על דרך שמבינים את הביטוי ברכת המלך.

נִשְׁמַטְתִּי בְּצַד הַדֶּרֶךְ.
אִישׁ לֹא עָצַר<-- שורה מיותרת לטעמי, השורה שבאה אחריה חזקה ממנה וכאילו מכילה אותה, כי אם לא נתנו מבט בוודאי שלא עצרו להגיש סעד.
אִישׁ לֹא נָתַן
בִּי מַבָּט.
בָּאת
בְּיָדִי נָגַעְתְּ
וְאוֹתִי נָשָׂאת בְּחֵיקֵךְ בְּרֹךְ.<-- ספרותי פרוזאי מדי. אפשר גם לוותר על השורה הזאת.
אֶת הַקֶּשֶׁת נָתַתְּ <-- מציע לכתוב בליבי נתת ואז נוצר מבנה מדורג ששומר על החריזה כשכל שורה ( החל מבאת) גדולה יותר מקודמתה. ונוצר אפקט מתרגש.
בְּלִבִּי
וְהֶחֱזַרְתְּ בִּי נִשְׁמָתִי בְּחֶמְלָה.<-- זה שייך לברכת 'מודה אני' ולא שייך לברכת הדרך. לכן אני מציע לחשוב על כותרת אחרת שתכיל גם את התפילה הזאת וגם את תפילת הדרך.

איציק.

nevuer

New member
תגובה

תודה רבה על הביקורת. על קצה המזלג:

הכותרת "ברכת הדרך" עמוסה במשמעויות וקשה לי לוותר עליה למרות הערתך בשורה האחרונה. האסוציאציה לתפילת הדרך כמובן מכוונת, אבל בכוונה נמנעתי מהכינוי הרווח ובחרתי בכינוי "ברכת הדרך" במקום זאת.

לגבי "איש לא עצר" - אני מסכים. יש לשורה אפקטים מסוימים (למשל החזרה על "איש לא...", שמדגישה את הניגוד הסמוי בין האיש [הסתמי] לאישה [המסוימת]), אבל גם אני הגעתי לאחר זמן למסקנה שהיא מיותרת. אבל אני כבר מעדיף שלא לבצע שינויים בשיר (לאחר ששלחתי אותו לר.).

השורה "ואותי נשאת בחיקך ברוך" חיונית מבחינתי. זה חלק חשוב מהמסר של השיר. הצירוף "נשאת בחיקך" יש קונוטציה מקראית שחשובה לשיר ("שאהו בחיקך כאשר ישא האומן את היונק"), והוא מתפרק לחלקיוו: "נשאת" אותי מן הארץ (כנגד "נשמטתי") והרמת אותי אל "חיקך". המילה "ברוך" מקבילה מבחינת המיקום והתפקיד התחבירי ל"בחמלה" שבשורה האחרונה - לרמוז שהרוך והחמלה קשורים זה בזה. ויש כאן גם משחק מילים בְּרֹךְ-ברכה (למען האמת אפילו הרהרתי באפשרות לכתוב את השיר ללא ניקוד, רק כדי שאפשר יהיה לקרוא "בחיקך בָּרוּךְ", אבל ויתרתי על הרעיון), שמחזק את המוטיב של הברכה שמופיע כבר בכותרת, ונרמז גם בדימוי הקשת.

בשורות "את הקשת נתת / בלבי", שינוי סדר המילים יטשטש את הרמיזה המקראית הברורה והחיונית ל"את קשתי נתתי בענן" שבפרשת נוח. שבירת החריזה מכוונת, כי העניין הוא לא בחריזה אלא בחזרה על הצליל at = אַתְּ. אולי הייתי צריך לכלול את "בלבי" באותה שורה, אבל היו לי שיקולים גם לשבירת השורה.

השורה האחרונה רומזת שזו, בין השאר, ברכת (או תפילת) הודיה. היחס לתפילת הדרך פחות חשוב בעיניי.

למעלה