בראשית רבה - תשובות.
1. נראה לי ש'רבה', על שם האמורא שמופיע שם ראשון (רבי חייא רבה, נראה לי), אם כי גם 'רבא' יכול להיות (שזה בעצם 'גדול', בארמית). RABA, בכל מקרה. 2. לא, אלו אינם ספרים חיצוניים, וכן, זה מאוחר לתנ"ך. אלו לא ספרים חיצוניים, כי במקור אלו דרשות, ששייכות לז'אנר התורה-שבעל-פה, יעני שבכלל לא כתבו אותן בהתחלה. קיבוץ הדרשות, העלתן על הכתב בצורה מסודרת ועריכתן, היה תהליך שלקח זמן. הספרים החיצוניים הם יותר עתיקים (בדרך כלל - מאמצע תקופת בית שני, לעומת המדרשים שהם מאוחרים מעט), והמאפיין אותם הוא שהם נכתבו, אך לא הוכרזו כחלק מהקודקס התנ"כי. כיום, לכל חומש יש מדרש רבה (וגם למגילות - לזכור שמדובר בדרשות שנאמרו בבתי כנסת בדרך כלל). המקור הוא בכולופן 'בראשית רבה', שהוא גם המדרש הקדום יותר (מבחינת זמן עריכה), ועל שמו נקראו גם שאר המדרשים על סדר החומש 'רבה'. ויקרא רבה הוא מדרש עתיק גם כן. שמות רבה הוא בכלל צירוף של שני קבצים של מדרשים, ובמדבר רבה הוא מאוחר מאוד (מאוד. בערך המאה ה-12, אני חושב). 3. הם בעברית וארמית (ארץ ישראלית), לסירוגין. אפשר בדרך כלל לקרוא אותם ברצף. ב
מהדורת האינטרנט של אתר 'דעת' יש גם תירגום במקומות הרלוונטיים (ויש גם ספרים עם פירושים וביאורים). עניתי?