בראשית ג'

LIRAN BR

New member
בראשית ג'

ערב טוב :) אני תלמיד כיתה י"ב, והיום בשיעור למדנו את פרק ג' בספר בראשית. כחלק מתוכן הפרק, נאמרו גם כמה דברים על "הפרת ההרמונייה בין האדם לאשתו". "בין הגבר לאישה יהיו יחסי כוחות לא שוויוניים. האישה תשתוקק אל הגבר והוא ינשול בה"(מתוך הסיכום שהמורה הכתיבה לכיתה) בנוסף להכתבה נאמרו מצד המורה עוד כמה אימרות פמיניסטיות בקשר לחלק הזה בפרק כמו הדגמות מעוד מקרים בפרק שמראים על מעמדה ה"מסכן" של האישה, לעומת המעמד הגבוה שהגבר בנה לעצמו. בסופו של עניין נוצרה התלהבות מצד הבנות בהנהגת המורה על כל העניין, ולבנים נוצרה תחושת אי נעימות. העניין יכול להיראות/להישמע מאוד שולי, ואני בטוח שעוד הרבה מהכיתה שלי לא חושבים כמוני, אך לדעתי נעשה כאן מעשה לא אתי. האם באמת יש תוכן כזה בפרק, או שזהו פירוש פמיניסטי עצמאי של המורה?

סוריאל

New member
מה ז"א 'פירוש פמיניסטי'?

המורה שלך לא הסתפקה בהצגת התיאור המקראי 'כפי שהוא' אלא ציינה את עמדתה כלפיו - אם הבנתי נכון, עמדה של חוסר הסכמה. אם כך, התשובה לשני צדי השאלה שלך היא 'כן': יש תוכן כזה בפרק - הוא מסביר למה האשה כפופה לגבר (נכון, זה עונש ולא מצב אידיאלי, אך זה המצב בעולם הזה ולא נראה שהוא עתיד להשתנות - לפי תפיסת המחבר); וזה אכן פירושה העצמאי של המורה, בכל מה שנוגע ליחס שלה לתוכן הזה.

LIRAN BR

New member
אם כך...

זוהי תפיסת המחבר, וגם תפיסת המורה מהכתוב - איך המורה יכולה להביע דעתה על משהו שכבר מובע ע"י המחבר? פירוש פמיניסטי, הכוונה לפירוש שמקצין את חולשתה של האישה לעומת הגבר, עוד יותר ממה שכבר מוצג בכתוב.

מוגג

New member
או ההיפך

פירוש פמיניסטי מראה על חוזקה של האשה ועל מרכזיותה בסיפור.

סוריאל

New member
אבל גם פירוש 'שוביניסטי'

עשוי להחליש את דמות האישה יותר ממה שמוצג בכתוב. מה מפריע לך: שהמורה שלך פירשה את הפרק באופן שגוי, או שהביעה את עמדתה הבקורתית ביחס אליו? אינני מבין את שאלת/קובלנתך "איך המורה יכולה להביע דעתה על משהו שכבר מובע ע"י המחבר": כל פרשן רשאי להביע עמדה ביחס לטקסט שהוא מפרש. כל עוד הוא מקפיד להבדיל בין מה שהטקסט אומר לבין מה שהוא - הפרשן - חושב על הטקסט, אין בכך בעיה מתודית. בעיה יכולה להתעורר כשהפרשן לא מסוגל להפריד בין מה שהוא חושב על הטקסט למה שהטקסט אומר (הפרדה מלאה אולי בלתי אפשרית, אבל עדיין יש להתאמץ להפריד עד כמה שאפשר).

יוסי ר1

Active member
כפי שכתבו יפה קודמי,

פמיניסטי או שובניסטי תלוי מאד בגישת הקורא ולא רק במה שכתוב בטקסט. חבל מאד שהמורה בחר/בחרה לפרש באופן גס לכיון אחד שאליו נוטה דעתו/ה, ולא להציג את אפשרויות הפרשנות הנוספות. מלבד זאת, גם אדם וגם חווה הוצגו כחלשים - חולשת האשה שהתפתתה לייצרה, חולשת הגבר שהתפתה לאשה.. כמו כן הצגת השוני שבין הגבר לאשה אינו הופך את האשה לנחותה או את הגבר לשווה יותר. ברור שעולה מהכתובים שלגבר תכונות הנהגה יותר מלאישה, אבל לאשה תכונותיה ,שלה שאינן נופלות בחשיבותן.

פלגיה

New member
לזה קוראים "פרשנות"

שים לב שגם כאשר לומדים ספרות, או היסטוריה, מה שאתה מקבל זאת בעצם תפיסת העולם של המורה שמלמד והדגשים שהוא (או היא) בחרו להעביר לכם. כל פרשנות לטקסט צריכה להראות תימוכים בכתוב, ואני חושבת שזה היה שם. (בעצם המקצוע היחיד שאינו תלוי בשיקול הדעת ובדעה האישית של המורה הוא מתמטיקה. כל דבר אחר, כולל מדעים מדוייקים תלוי בפרשנות, שמקורה בהשקפת עולם) ללא קשר עם הפירוש המסוים שהיא אמרה, אני חושבת שתחושת אי הנוחות שלך בזמן השיעור היא דבר טוב, כי היא מראה שאתה מפעיל בקרה וחושב על הנאמר ולא מאמין לכל דבר שנאמר. מצד שני אם אתה רוצה להראות דעה נגדית - אתה בעצמך צריך למצוא תימוכין לדעתך בכתוב.

במובן מסוים

ובנסיבות מסוימות, זה לא חייב להיות עונש. אשה מאוהבת בעצם נותנת לבן זוגה, שהיא משתוקקת אליו, את המקום של שליט לבבה, ואפילו נהנית מזה. אם הוא לא מנצל את המצב בדרך לא נאה, ומתגמל אותה בהתאם.

במקרה זה../images/Emo63.gif

התנ"ך משקף מציאות שהכיר הכותב. וגם דורות אחר כך שלט המצב הזה בתרבויות רבות. במקומות מסוימים - עד היום.

LIRAN BR

New member
אי הנוחות שלי

בזמן השיעור נבעה מהתמיכה החזקה שלי בשוויון בין המינים. לא שוביניזם ולא פמיניזם...פשוט שוויון(קצת חולמני, אבל בכל זאת). באותו רגע בשיעור לא היה לי מספיק ידע על הכתוב בשביל לתת למורה דרך אחרת של הסתכלות עליו. אני מסכים מאוד עם העובדה שלמורה צריך להיות ערך מוסף משלו(השקפת עולם) על החומר הנלמד, אך נטייה חדה לכיוון מסויים(פמיניסטי, חולשת האישה לעומת הגבר, הקבלת הכתוב למצב שרווח כיום) לא נראית לי מקובלת. מין הראוי שהמורה הייתה מציגה את המצב משני הצדדים, צד הגבר וצד האישה.

princes15

New member
זה שוביניזם!!!הכל שוביניזם!

פמיניזם בתנ"ך?אני דתייה ובחיים שלי לא ראיתי מקרה אחד של פמיניזם!

אלי ו.

New member
איך יכול להיות פמיניזם בתנ"ך

אם הרעיון הפמיניסטי הוא המצאה בת פחות ממאה שנים? אפשר לדבר על מעמד האישה במקרא או על מעמדה ביחס לחברות קדומות אחרות אבל נסיון לנתח אירועים מקראיים לפי אמות מידה מודרניות הן לא יותר משטות.

princes15

New member
אני אמרתי שיש שוביניזים

בתנ"ך לא פמיניזם. אם לא שמת לב אני ואתה חושבים אותו דבר.

למעלה