"בראשית ברא אלוהים את ..."

• פותח הנושא Pftt
  • פורסם בתאריך

Pftt

New member
"בראשית ברא אלוהים את ..."

פסוק מפורסם זה, כמעט אין אדם החי בעולם המודרני שלא זכה להכירו. אך, בזמן האחרון, הפסוק העלה בי שאלות מסויימות. כמו - מדוע אלוהים ברא את העולם ואת האדם ? אלוהים הוא אינטרסנט? אלוהים הולידנו ותחם אותנו בכדור הארץ (נעזוב לרגע את התפתחות המדע) בכדי מה? בכדי להפגין אהבה? הדבר הוא עדיין בגדר האינטרס. גם יש פה קושי מסויים, האם אלוהים יכול לחזות מעשיו-שלו? אם לא, אולי הוא לא הכל יכול והכל יודע..? אם הוא יכול לדעת מה הולך להיות, אז מדוע להפוך את עניין בריאת האדם לבריאה גשמית ולא בגדר הידיעה האפריורית? אני מבין שאני חותר פה לעניינים שיכולים להשתייך אל פילוסופיה (ותאולוגיה), אך הפורום הוא פורום שעוסק בתנ"ך ועניין אותי לשמוע הסבר שיותר מתקשר לנאמר בתנ"ך ופחות הסבר הקשור לתפיסת עולם סובייקטיבית. כמו כן, הדיון הוא לא בהקשר אקזיסטנציאלי ומשמעות החיים של האדם, שכן, השאלה היא מה הביא את אלוהים לברוא את העולם ואת האדם, ולהגיד "כדי שנוכל להגשים את עצמו, לעבוד את אלוהים ולשמור מצוות" אינה תשובה סבירה, שכן עדיין נשאלת השאלה מדוע אלוהים ברא "יצורים" כמותנו, במבנה גופנו, כפי שאנו, כדי שיוכלו לעבוד אותו ובלה בלה בלה.. איזה סיפוק יוצא לו בכלל מכל העניין? העניין של השמירת מצוות והתלות בו כהורים? האגו האישי של יישות זו? (מדומני שניטשה אמר משהו בסגנון - "אני לא יכול להאמין באלוהים שרוצה שבחים כל הזמן"). יכול להיות שהשאלה היא מגוחכת מצדי, מכיוון שאני שואל מה קורה "בראשו" של אלוהים עצמו, אך אינני בקיא בתנ"ך יותר מאשר מה שתוכנית הלימודים מציעה, ואם יש סבירות שאלוהים "רומז" או טוען נחרצות על מעשי בריאתו בספרי התנ"ך, אשמח לדעת ו\או להיות מופנה למקורות יותר מוסמכים שעוסקים בנושא לפי הכתובים בתנ"ך. יישר כוח.

Pftt

New member
נ.ב

רק רציתי לנצל את ההודעה על מנת לשאול האם הקריאה בברית החדשה נחשב "כחטא"?

יוסי ר1

Active member
זה אינו הפורום הנכון. התנ"ך נחתם

לפני שהומצאה זו הברית כביכול החדשה. נסה בפורום תורה שבעל פה, שם יפסקו וינמקו לך מה נחשב.

Pftt

New member
זו הייתה שאלה כבדרך אגב

אך עדיין לא עניתם לי על השאלה המרכזית בדיון.

Pftt

New member
כל הזמן הזה

וכל הדיונים על מהות החיים, ואין קול ואין מענה בתנ"ך על שאילה ישירה כלפי אלוהים - למה? האם זה נחשב כשאילה ופקפוק באלוהים, ולכן אין הדבר כתוב? בשביל מה אלוהים ברא את כל המערכת הזו - את כדור הארץ, הטבע, גלגול נשמות..? אשתמש בניסוח סלנגי - "מה הקטע שלו"? "סתם", רצה ליצור ולפקח על עולם כלשהו כפי שילדים אוהבים לפקח על שבלונות ולהאכילם? להיות שליט-עולם? אם בני האדם נבראו בצלמו, אולי רצה הוא להתנסות בעצמו דרכנו? הסתקרנות לבחון את כוחותיו? כל הדיבורים האלה על עשיית טוב, להגיע אל אלוהים, מצוות, ועדיין נשגב מבינתי - מהם מניעיו של אלוהים לכל זאת, לכל המערכת הזאת בכל המישורים האפשריים. היש הסבר בתנ"ך?

יוסי ר1

Active member
בתנ"ך , הסבר מניעי הבורא מופיע אצל

איוב, ומסתכם בערך בתשובה שאדם קטן מדכי להבין את מניעי הבורא. בקבלה לעומת זאת, תמצא ים של הסברים מפורטים איך ולמה.

פלגיה

New member
השאלה שלך היא מחוץ למסגרת התנ"ך

לכן התשובות לה ניתנות במסגרת מחשבת ישראל, הקבלה וכדומה. התנ"ך אומר העולם קיים. נקודה. אין כאן חקירה של למה ושל לשם מה. השאלה עולה בספר איוב, אבל גם שם אין תשובה.

יוסי ר1

Active member
תשובת ד' לאיוב.

פרק ל'ח בספר איוב פותח במילים "ויען ד' את איוב מן הסערה ויאמר". ויען, זו צורת פתיחה לתשובה. צורה זו מופיעה שם מספר פעמים לאורך הדיון בין ד' לאיוב. אם לא היתה שם תשובה, היה אמור להיות כתוב ויאמר ד' אל איוב, או וידבר, או כל צורה אחרת. אז יש שם תשובה. אך מה התשובה? רוב התשובה עוסקת בתיאור נפלאות הבריאה, לצד קטנותו, אפסותו וסופניותו של האדם. לענ"ד, יש להבין זאת כך, שהקב"ה מחזיר לאיוב את הפרופורציות והפרספקטיבה הנכונה. איוב מצפה שהקב"ה יתנהג בצורה מסויימת. יש להבין את תשובת הקב"ה, שהוא אינו חייב מאום לנבראיו, ונבראיו אינם מסוגלים לרדת לחקר סיבותיו , עקב מגבלותיהם. דברי ד' מחזירים את האדם להיות פסיק קטן בתוכנית הבריאה הכוללת, ומעמידים את הקב"ה במרכז. קיצוניות הפוכה בתשובה לשאלה ניתן למצא למשל בפירושו של הרב אשלג על ספר הזוהר, פירוש הסולם. מי שיעיין בהקדמה לפירוש, יקרא כי הבריאה נוצרה כדי למלא מעיין חסר כביכול של הקב"ה. הגישה היא שהקב"ה, מהיותו מקור הטוב והשפע, טיבו להטיב. ואי אפשר להיות מיטיב, אם אין מי שיקבל את הטוב, ולכן נבראנו , כדי שלמקור הטוב יהיה על מי להשפיע את טובו... זו גישה מאד מעניינת, אבל כאמור, בעייה בה, שהיא צריכה להניח כי הקב"ה מושפע מצורך כלשהו או חסר כלשהו. אני כשלעצמי מעדיף להאמין כי אנחנו, עם כל הכבוד לשכלנו ולמורכבותינו, עדיין רחוקים מלהיות מסוגלים להכיל את כל תובנות הבריאה, קל וחומר את סיבותיו של הקב"ה.

Pftt

New member
מעניין

גם אוסיף וארחיב, שמפירושו של הרב אשלג על ספר הזוהר - כפי שציינתי, אלוהים הוא אינטרסנט. מדוע אינטרסנט? מטרת הבריאה היא אינטרס מצידו להטיב. בדיוק כמו שזוג הורים מביאים ילד לעולם מתוך רצונם האישי. מלבד זאת, לא הבנתי למה הכוונה היא בלהטיב - שכן, אנו, בני האדם, רוצים הטבות מטבענו - דבר שנחרט ע"י אלוהים בבריאתו. אז זהו? אלוהים ברא יצורים שכמותנו שלא מסתפקים במה שיש ורוצים הטבות? זה כמו לנצל חולשה של ילד לסוכריה (תהא טוב ואביא לך, אחרת, פליק בתחת, וכולנו יודעים מהו הפליק בתחת ועד כמה לפי התנ"ך הוא צורם). יותר נכון, מאין משחק שלו. זה גם אפרופו נורא מציק לי, שהאהבה של אלוהים אינה אהבה ללא תנאים, אלא בתלות במעשינו. שוב, רק מראה שאלו תכונות אנושיות בקרב האל, או שמא תכונות אלוהיות שלנו שקיבלנו מהאל? חוץ מזה, גם עם כל הכבוד לשכלנו ולמורכבותינו, אני חושב שכן באפשרותנו להבין את סיבותיו ותובנות הבריאה. מה שנחוץ לנו הוא ביאור טוב. אתה ממעיט בערכנו ואילו מגדיל בערכו של הקב"ה, שכן כל מה שידוע לנו עליו הוא מהתנ"ך, וגם את התנ"ך אפשר לסלף (אם אינני טועה, המחקרים הוכיחו כי התנ"ך לא נכתב בידי משה בהדרכה אלוהית אלא בידי אנשים שחיו אחרי זמנים אלו, באמצע זמנים אלו ותיעדו, וכו'.). מאין אתה יודע שיכולתנו השכליות הן לא כמו יכולתיו של הקב"ה? חקר המוח עדיין בחיתוליו, לך תדע מה נגלה על הפוטנציאל השכלתני הטמון בתוכנו, בני האדם הגיעו עד כה, בשימוש כה מועט של השכל, ותראה מה השיגו. עד שלא תהיה המילה האחרונה בחקר המח, כל מה שתגיד על שכלנו ותובנות האל יהיו בגדר השערה.

Pftt

New member
להבין את בריאותיו של אלוהים

במישור הפיסי הוא בהחלט סביר והוא מה שמתקיים כיום. כל חוקי הטבע, הפיסיקה, הכימיה, כל המדע - כולם מעמידים את העולם על קנו. במישור הרוחני, יש אלפי תורות מסורבלות מאין כמותן על כל מיני דברים מטאפיסיים, דתיים אשר מעמידים את העולם על קנו הרוחני עד כה, בני האדם כן הצליחו להבין, ואף הייתי אומר - טוב מאוד, וגם לחלוק - על בריאות האל. סיבותיו? גם את זה אני משוכנע שנבין. אחרי הכל, אפילו אתה ציינת שהמקובלים מתייחסים ל"רצונותיו" של אלוהים וסיבות בריאותיו - או שמא טוען אתה שאלו סתם דברים מושלים? אין מישור ולו אחד שבהם בני האדם לא הראו התקדמות "בהבנת האל", גם החילוניים וגם הדתיים. הינך שוכח שבני האדם נבראו בצלמו של אלוהים, בינתיים הדבר המוכח היחידי הוא שאנחנו סופיים ומוגבלים פיזית. בתחום הנפשי (ובטח השכלי) כל מה שתטען עדיין יהיה בגדר השערה בלבד שמבוססת על גישה דתית שמלכתחילה איבדה אובייקטיביות בניסיונה הנואש להקטין את ערכו של האדם. אלוהים לא ברא כפילים - זה נכון, אך אף אחד לא יודע עד כמה הוא הגביל אותנו בגופנו.

יוסי ר1

Active member
בא נעשה הבחנה בין מה שבתנ"ך ובין

מה שבקבלה. בתנ"ך, כפי שציינתי, יש בתשובת ד' הבהרה חד משמעית בדבר אפסות האדם, ויותר מכך, בדבר גדולתו של הקב"ה, שאין לאדם שמץ סיכוי להתחיל להבין. לא אתחיל אפילו להתווכח עם הטיעונים שלך דוגמת "מאין אתה יודע שיכולתנו השכליות הן לא כמו יכולתיו של הקב"ה?", בטח לא בפורום זה. גש לפורומים אחרים, דתות, או תיאולוגיה, או פילוסופיה וכיוצא בזה. גם על הטיעונים של מחקרים שהוכיחו... אין לי עניין להתווכח. אתה | מאמין שהוכיחו? שייערב לך. לגבי דברי הרב אשלג, שוב, אין זה הפורום המתאים לדיון על פרשנות קבלית. על כל פנים, כוונתו בלהטיב אינה במילוי הגחמות שלנו, כי אם ביצירת עולם שיוכל לקבל את הטוב שהאל מעוניין לשפוע. לגבי התכונות האנושיות שאתה טוען לגבי הא-ל, הפכת את היוצרות. הא-ל אינו תולה את אהבתו בדבר, ובחר בנו מכל העמים לא בגלל תכונותינו הטובות, כי אם מכך שזהו רצונו, למרות התנהגותינו הנלוזה.

spirit18

New member
המהר"ל

חקר המוח עדיין בחיתוליו, לך תדע מה נגלה על הפוטנציאל השכלתני הטמון בתוכנו, בני האדם הגיעו עד כה, בשימוש כה מועט של השכל, ותראה מה השיגו. עד שלא תהיה המילה האחרונה בחקר המח, כל מה שתגיד על שכלנו ותובנות האל יהיו בגדר השערה. אפילו אם תממש את הפוטנציאל שלך - אתה עדיין תהיה מבחינת "טבע". כדי להכיר את ה- "שכל עליון" צריך סיוע מ-ה'. אקיצר - אם אתה מחפש תשובות, קנה את ספר "דרך חיים" של המהר"ל.

masorti

New member
אכן, ה"גולם" הוא בהגדרה אנדרואיד...

שהרי לפי ויקיפדיה, אנדרואיד הוא... "יצור מלאכותי (בדרך כלל רובוט) הדומה בצורתו לבן אדם... יצור זה יכול להיות רובוט, סיבורג או יצור אורגני שנוצר באופן מלאכותי." ה"גולם" נוצר מעפר (חומר אורגני), הוא יצור מלאכותי, והוא דומה לבן אדם. לכן הוא אנדרואיד.

יוסי ר1

Active member
טעות! הראשון הוא האמורא רבא:

"בעו צדיקי ברו עלמא שנאמר כי עונותיכם היו מבדילים וגו' רבא ברא גברא שדריה לקמיה דר' זירא הוה קא משתעי בהדיה ולא הוה קא מהדר ליה אמר ליה מן חבריא את הדר לעפריך..." (סנהדרין, נ'ה, ב). אגב, הפעם הראשונה שמיוחסת למהר"ל יצירת הגולם, היא בכתביו של ר' ידל רוזנברג.

masorti

New member
שום טעות...

אני ידעתי שיש בגמרא תיאור גלמים (רק לא זכרתי היכן ומי יצר אותם), ולכן רשמתי על המהר"ל שהוא "אחד הראשונים" ולא הראשון.

למעלה