בקשת עזרה וסיפור

guyscrown

New member
בקשת עזרה וסיפור

ברשותכם אתחיל ברקע, אני מספר צעיר (מאד.. -צעיר ברמת: החייל בצבא, ולצערי לא יכולתי להגיע לציפורי) וכמספר צעיר ההזדמנויות בהם יוצא לי לספר סיפור הן לרוב אחד על אחד. כאשר אני מדבר עם מישהו על איזו צרה או בעיה ופתאום בראש שלי קופץ סיפור שמתאים/מדבר על הבעיה ויש בו את ה"מסר" שיכול לגרום לשומע לרגע קטן של ההארה או הבנה שהסתכלות לשניה מהצד מעניקה. באיזשהו מקום זה כמו היועצים למלך שהיו מספרים משלים כדי לרמוז למלך על דרכי פעולה... אך כמו שזהו המקום בו מתבטא כוחי זה המקום בו מתבטא הגרעון. כשמספרים סיפור לאדם אחד על אחד במטרה להעביר מסר מסויים, כמספר אני משנה ומנווט את הסיפור לנק' אליה אני רוצה להגיע, ובכך בעצם מאבד את המשמעות הנקיה של הסיפור (ומשמעויות נוספות שיש לו), לדוגמא הסיפור עם הכדים והמים (שאחד מהם סדוק) זהו סיפור שאם אתה מספר אותו נקי ללא הכוונה מצידך המשמעויות והמסרים שמקבל הקהל הן רבות לעומת זאת אם אתה מכוון אותו אתה מעביר רק נק' אחת (אך בצורה ברורה) ומאבד הרבה יופי מסביב (אז מהי הדרך הנכונה בעצם בסיפור אחד על אחד?). הבעיה שלי היא שלאט לאט התחלתי לספר סיפורים מתוך הכוונה למסר, ולא בצורה נקיה. העזרה שאני מבקש היא שתשפטו האם הסיפור שלהלן נכתב נקי? האם אתם מכירים גירסה או האם הייתם מספרים אותו אחרת? אולי ישנם סמלים שעבדו ואתם מכירים? ותתנו לי הערות לשיפור (אני חושב שזה יעניין גם רבים אחרים). במידה והסיפור יצא נקי... מצוין בשבילי אני כבר עובד על זה זמן מה (בעזרתו של נאוון) אבל ישנם עוד סיפורים רבים לספר שמהם אוכל ונוכל ללמוד... וניגש לעניין: היה היה פעם חוטב עצים שעבד מאד מאד קשה, אבל כמה שעבד קשה כסף רב או שכר לפיו יוכל לחיות ביושר לא היה לו, הוא חי בצמצום על פת לחם ומעט גבינה. בכל יום בו היה הולך אל היער לכרות עצים היה עובר ליד ארמון המלך וחושב לעצמו "אם יום אחד אהיה מלך, אני אנהג אחרת! אני לא אקח מיסים מאלו העובדים קשה כל כך, ואם יהיה לי זהב ויהלומים לא אשתמש בהם למותרות לעצמי אלא אתרום אותם לקהילה לשיפור התנאים של נתיני..." בעוברו את הארמון היה צריך לחצות נחל, זה לא היה נחל עמוק או בעל זרימה מהירה, זה היה פלג רחב שמימיו מגיעים עד למתחת לברכיים והוא מרטיב את הבגדים והנעלים. יום אחד כשחצה את הנחל ושוב נעליו ובגדיו התרטבו החליט חוטב העצים שנמאס לו, ובכל אותו היום עסק אך ורק בבניה של גשר החוצה מעל הנהר כדי שנעליו לא ירטבו יותר בכל בוקר בו הוא הולך לעבודה. בתום שלושה ימים של עבודה קשה עמד לו גשר עץ, קצת רעוע ולא רחב, אל מספיק בשביל שיעברו בו שני אנשים בצורה נוחה. ביום הרביעי כשהלך חוטב העצים אל היער (וחצה מעל הגשר הנהדר שבנה) לפתע שמע קול, קול עבה, נוקשה כזה ועתיק "חוטב עצים גש לכן, התקרב!" תחילה לא הבין מי מדבר אליו אך לאחר מספר שניות הבין חוטב העצים שהקול הגיע מסלע גדול שעמד במעבה היער - "דיברת אלי.. סלע?!" - "אכן חוטב עצים, הנני סלע קסום ונשבעתי כי האדם אשר יברכוהו 100 אנשים לפחות אעניק לו משאלה, ואתה חוטב עצים הוא האדם הזה" - "אבל אני רק חוטב עצים פשוט, אני אפילו לא מכיר 100 אנשים, בטח לא כאלו שיברכו אותי..." - "ההה.. חוטב עצים" צחק הסלע מה שנשמע יותר כמו גשם של אבנים "אתה הוא זה שבנית את גשר העץ, ובמהלך היממה האחרונה עברו בו מאה שלושים ושניים אנשים וכל אחד מהם ברך אותך, בונה הגשר, על כך שסוף סוף נעליהם לא נרטבות בחציית הנחל. מה תהיה משאלתך תאמר לי ואני אגשימה" חוטב העצים לא היה צריך לחשוב פעמים, הרי יותר מכל הוא רצה להיות מלך, ולתקן את המיסים ולעזור לנתיניו ו... למחרת בבוקר התעורר חוטב העצים בתוך ארמון, ארמון שלו עם כיסא זהב ווילונות משי ומשרתים. כה שמח היה וכה מאושר בחלקו עד ששכח את שרצה לעשות, וכשהוא היה מלך הכל נשאר כמו שהיה, עדיין היו מיסים ועדיין היו מותרות... יום אחד החליט חוטב העצים שמלך, זה לא מספיק, הוא רוצה להיות קיסר! וכדי שסלע הקסום יגשים את משאלתו הוא החליט שאת גשר העץ שלו הוא יהפוך לגשר אבן גדול שבו כל מי שיעבור עליו עם כרכרה או עגלה יברך אותו. אך הזמן קצר והמלאכה מרובה, לכן החליט המלך לגייס את כל האיכרים והנגרים וחרשי המתכת לעבודה. האיכרים התלוננו שעכשיו זה זמן הזריעה ועם לא יעבדו את השדות לא יהיה להם מה לאכול שנה הבאה, אך למלך זה לא הזיז, גם הנגרים אמרו שזו התקופה בה מתקנים את גגות הבתים לקראת החורף אך המלך היה בשלו, ולא משנה כמה ניסו לשנות את דעתו של המלך, שיידחה מעט את העבודה או שישחרר מספר פועלים כדי לזרוע את השדות או לתקן את הגגות, רק רצונו עמד לנגד עיניו. לאחר חודש עבודה הגיע המלך מחוייך אל הסלע ואמר לו: - "נו... 100 אנשים כבר בירכו אותי?" - "לא" אמר הסלע בקול נוקשה "אבל 100 אנשים קיללו אותך, על כך שלא יכלו לזרוע את שדותיהם ועל כך שלא יתקנו את גגות הבתים והחורף יהיה קשה. חלקה השני של שבועתי הוא שאם 100 אנשים לפחות יקללו אדם מסויים אקח את כל אשר לו ואעשהו הפשוט באדם" ואכן, למחרת בבוקר כשהתעורר המלך, הוא מצא עצמו בבקתתו הישנה עם הגרזן שלו, נח בפינת החדר. - מחווית כתיבת הסיפור - עצרתי את עצמי מספר פעמים מלהכווין למטרה, הרגשתי את זה, ולדעתי הוא יצא טהור/ נקי אבל הכל יחסי לכן אני אשמח לשמוע תגובות.

love lev

New member
סיפור ממש ממש...

יפה. כתוב יפה, שום דבר לא מיותר, נקי - כאלה אני אוהבת. יישר כוח!!!

guyscrown

New member
תודה רבה, וסיפור נוסף

בשובו של האיכר חזרה לביתו, השמש כבר חלפה את מרום השמים והחלה את מסעה אל עבר פסגות ההרים הרחוקים. האיכר מוטש ועייף מעבודת היום, שם את מגלו על כתפו והחל צועד לכיוון הכפר. והנה לצדי הדרך בין ערמת האבנים הגדולה הוא רואה זנב של נמר מתנפנף הנה והנה... מחישוב קצר שעשה האיכר הוא הבין שאם ינסה לרוץ לכפר סביר להניח שהנמר יתפוס אותו מטרים ספורים אחרי ערימת האבנים ואם הוא ימתין במקומו והרוח תשתנה... אז הנמר יריח אותו ויזנק לטרפו. בלית ברירה הניח האיכר בשקט את המגל על הריצפה, קיפל שרוולים, שינס מותניים אחז בזנב הנמר ומשך. הנמר שלא הבין מה מושך לו את הזנב ניסה להסתובב ולנשוך אך אבן גדולה עצרה אותו מלהגיע לזנב. אם הוא לא יכול לנשוך את מי שמושך את זנבו אז הוא ימשוך חזרה! וכך נוצר מאבק בו הנמר מושך מצד אחד של הסלע והאיכר מושך מצידו השני יודע שחייו תלויים בכוחו. השמש כבר החלה לשקוע וכוח של האיכר כבר עמד להיגמר, אך הנה במיקרה עבר נזיר בסביבה האיכר בכוחותיו המעטים קרא לו ואמר "נזיר יקר, איזה מזל שעברת כאן, בבקשה ממך בצד השני של הזנב הזה יש נמר, אנא כך את המגל שלי מהריצפה והרוג את הנמר!" הנזיר הסתכל על האיש ברגישות וענה "לצערי ידיד לא אוכל לעזור לך, אין לי את הזכות לקחת את חייו של יצור חיי אחר" - "אבל זה נמר!! אם לא תהרוג אותו הוא יטרוף אותי! אנני יכול להחזיק עוד זמן רב!" - "אם הנמר יאכל אותך זה משום שככה נקבעו הדברים, פעם אתה למטה ופעם אתה למעלה" - "אבל זה נמר! חיה! האם חייו עדיפים על שלי?! אתה חייב לעזור לי!" התחנן האיכר - "לפי דתו של בודהה כל החיים על פני האדמה שוים ולכן חייך אינם שווים יותר משלו" - "אם כך" אמר האיכר "בוא אחוז אתה בזנב ואני אקח את המגל ואני אהרוג אותו", "אני מניח שאוכל לעשות כן" ענה הנזיר והלך לתפוס בזנב הנמר. "אתה מחזיק?" שאל האיכר "כן כן" "אתה מחזיק חזק? כי הוא נלחם" -"מחזיק חזק". לאט לאט שיחרר האיכר את אחיזתו בנמר והנזיר אכן אחז בחוזקה. שיחרר האיכר מעט את שריריו העייפים, ניקה מעט את בגדיו מהאבק, הרים את מגלו והחל הלך חזרה אל הכפר. "אבל רגע!" שמע את הנזיר צועק מאחוריו "אינך מתכוון להרוג את הנמר?" -"אתה יודע ידידי" ענה האיכר "הדברים שאמרת נגעו לליבי וגרמו לי להבין טוב יותר את תורתו של בודהה ואת משמעות החיים. לצערי לא אוכל לעזור לך, הרי לי אין זכות לקחת חיים מפני האדמה." -"אבל אבל.." -"אל תדאג אולי בקרוב יעבור פה משהו שדעותיו שונות מדעותיך ודעותיי והוא יסכים לעזור לך. כל טוב" והאיכר חזר לכפרו. לגבי הנזיר?! מי יודע אולי הוא עדיין עומד שם, מחזיק בזנב הנמר.

הארות../images/Emo140.gif

שלום לך, סיפור נחמד ומוסר השכל בצידו והנה תגובתי - על העברית והרבדים השפתיים לא שאלת - העברית לא תמיד נכונה ויש לפעמים מונחים שאינם תואמים את עולם הסיפור - "שיפור התנאים","מספר שניות","מותרות", "לגייס", "למלך זה לא הזיז", "שישחרר מספר פועלים", "נו...", "אדם מסויים". החוטב עובר על גשר שבנה ליד הארמון ושומע קול ממעבה היער - לא קול נהמה עצומה, לא רעם וברקים, אלא קול סלע. לא נשמע נכון. קול סלע "נוקשה כזה ועתיק" לא יכול להישמע ממעבה היער עד לארמון, זה נשמע לא אמין. "הנני סלע קסום" - בדר"כ לא מעידים חפצים, עצמים או דמויות פנטסטיות על היותם קסומים. הם יכולים להעיד שכושפו, שקוללו וכד' אבל לא שקוסמו. התגלית שמגלה הסלע לחוטב על אודות מאה האנשים שברכו אותו הוא רעיון נפלא, בבחינת יש דברים המתרחשים סביבנו שאיננו מודעים להם אבל חלק מסוים של העולם כן. החלטתו של החוטב-מלך על רצונו להיות קיסר היא קפיצה חדה. לא מוסבר בסיפור מניין בא לו הרעיון הזה. זה אכן מוטיב המופיע בסיפורים אבל תמיד יש בסיפור "תקופה" שבה מתגלגלים הדברים באופן מסויים המובילים את הדמות למגלומניה שבעיני עצמה היא מוצדקת. החלק הזה חסר כאן. אין לו מספיק חוויות מול הסלע כדי שיוכל להחליט שהסלע ימלא את רצונו. בסיפור "אשת הדייג ודג הזהב" יש הצטברות של חוויות מול הדג ומתקבל הרושם שכל שהיא תבקש היא גם תקבל. החלק השני של שבועת הסלע מופיע רק בסוף ולא נאמר בהתחלה. לא פייר. כשהחוטב נכנס למהלך הוא אמור לדעת את התנאים, הפרסים והגבולות לאפשרויות שלו. אחרת הוא לא חרג מכלום. לעצמים מכושפים יש תפקיד בסיפור והוא אינו תפקיד משתנה. מראש אתה יודע מה הדבר הזה יודע לעשות בשבילך ומה הגבולות. לא מוסיפים להם אח"כ אחרת הסיפור יהפוך להיות אין סופי וקטיעתו דווקא בנקודה הזו היא שרירותית. במשפט הזה "חלקה השני של שבועתי...ואעשהו הפשוט באדם", מסרת את המסר שרצית להימנע מלמסור. רק לא אתה עשית זאת אלא הסלע... אפשרות נוספת: "אבל 100 אנשים קיללו אותך....ועל כך שלא יתקנו את גגות הבתים לקראת (שיניתי טיפה) החורף הקשה. למחרת בבוקר כשהתעורר המלך, הוא מצא עצמו בבקתתו הישנה עם הגרזן שלו, נח בפינת החדר." מקווה שעזרתי. בברכה,

guyscrown

New member
תודה רבה על ההארות ויש לי שאלה

אני מניח שהשפה שלי מושפעת יותר מדי מהפן הצבאי... תודה רבה לא שמתי לב לזה בכתיבה. -אם מגלים את החצי השני של השבועה בחלק הראשון, זה לא הופך את הסיפור לצפוי מדי?

אני הייתי מוותרת

על החצי השני של השבועה. נראה לי שלא הכרחי לציין אותו אלא לתת לסלע לומר לחוטב את דבריו על 100 האנשים שקיללו אותו ואז להמשיך במה שקרה למחרת בבוקר. הקהל יכול להבין לבד שהסלע היה אחראי לביצוע השינוי. אם הגיוני בפעם הראשונה הגיוני גם ההיפך..
בברכה,

למעלה