בקשות מההורים

מיציאלה

New member
אני בהחלט מבינה שהבעיה היא אצלי

תמיד האמנתי שאי אפשר לשנות אנשים, אלא את עצמך והם ישנו את עצמם בעקבותיך (אולי),
והתמיכה שלכן כאן בפורום, חיזקה את הנקודה הזאת שאני מאוד מתקשה ליישם כשזה מגיע להוריי.

אולי בנוסף לשינוי הנוגע לשימת גבולות מהצד של עד כמה אני עוזרת, ולקבל את זה שהעניינים והעיסוקים שלי חשובים לא פחות מהצרכים שלהם,
אני גם צריכה ללמוד להתעלם מפרצופים, ולא לקחת את זה ללב...
ולבקש עזרה כשאני צריכה אותה במקום לנסות רק להסתדר לבד.

אכן יש צורך בהרבה עבודה עצמית :)

מיציאלה

New member
אה ולגבי הרכב

כן, יש לה רכב, אבל היא מאוד לא אוהבת לנהוג,
ויא גם ממש לא מתחזקת אותו כמו שצריך ולכן כל הזמן מתקלקל.

ולכן, לכל מקום שהיא יכולה, היא מבקשת ממני לקחת אותה.
עד לאחרונה, כל שבת שהיינו נוסעים לסבא שלי לצהריים בנתניה, היינו אוספים אותה ומחזירים אותה אחה"צ, ואחרי שעה יוצאים שוב מהרצליה, ונוסעים לחדרה להורים של בעלי. עד שבסוף אמרתי לה שמעכשיו אנחנו נוסעים מוקדם להורים של בעלי במקום לעשות הלוך חזור כל הזמן.

כן, הבעיה היא אצלי... גם זה שאני מצפה ממנה לחשוב על הנוחות שלי ולא לבקש דברים מוזרים (בדיוק כמו שאני מחשבנת את הנוחות שלי) זה כנראה בעיה שלי... (לא בציניות)

לפעמים יש חוסר מודעות

למשל בנושא הטרטור. אם היא למדה שהיא יכולה לבוא אליך בכל בקשה ודרישה ואת עושה, אולי היא חושבת שזה בסדר מבחינתך.
העובדה שכן הצלחת לעמוד על שלך בנושא הנסיעות בשבת, מראה שאפשרי להתחיל להבהיר לה מתי עובר הגבול או ליצור אותו בשבילה.
לעזור להורים זו חובה בעיני, אבל לא במחיר של ביטול עצמי.
ומשהו קטן לגבי הרכב, אם את הנהגת הקבוע שלה, את יכולה להגיד לה שמחירי הדלק קורעים אתכם ושתשמחי אם היא תצטרף לדלוק מדי פעם כי את לוקחת אותה המון לדברים אישיים שלה. (סתם תהייה, אם תתחילי את הנסיעה בלומר שאין לך טיפת דלק וצריך להיכנס לתחנה ותתדלקי, היא לא תציע להצטרף? אני לוקחת את סבתא שלי מדי פעם לכל מני מקומות - אחיות שלה, אירועים וכו, והיא לרב מתעקשת לשלם דלק גם כשבאמת צריך לתדלק והכוונה לגמרי לא היתה "להפיל" את זה עליה)

זה נכון. בעיקר כשהיא לא ביקשה ממנו.

אבל גם כשהיא כן מבקשת ממנו דברים : הוא לא מתרעם, נותן ועוד מוסיף משלו.

בגמרא יש דוגמאות למהו כיבוד הורים. ומהספורים הללו לומדים כמה המצווה הזו קשה. כי גם כשההורה מאבד את ממונך, גם כשהוא מכלים אותך ועוד - אתה מחוייב לנהוג בו בכבוד.
אז אני מניחה שגם כשהוא נותן לך הרגשת "ניצול".

אגב, אני גרה קרוב להוריי ולמרות שיש לי ילדים קטנים ובעל שעובד עד מאוחר ואני עובדת בעצמי : אני מעמידה את עצמי לרשות הורי כשהם מבקשים ממני. וכן. לפעמים זו הסעה פשוטה מכאן לשם - כשהם יכולים לקחת מונית (יש אפשרות כלכלית) ולפעמים זה לקנות להם דברים במקום שהם יסחבו לסופר. אז מה? אלו ההורים שלי ואבא יש רק אחד ואמא יש רק אחת.

Miss Lynn

New member

ללמד את ההורים לתת כבוד לזמן שלך...

נשמע שההורים שלך התרגלו לכך שאת פנויה וזמינה להם ולכן מבקשים עזרה וסיוע ולא חושבים פעמיים.
לאחיך הם לא מתקשרים, כי כנראה הוא עסוק / לא יכול בדרך כלל.
אם את תתייחסי לזמן שלך בכבוד, ההורים שלך ילמדו ממך ויבינו שאת לא תמיד פנויה.
אם מבקשים ממך לעזור ואת אומרת כן - הם מניחים שאת יכולה ויש לך זמן. אם היו מבקשים והיית אומרת, לא עכשיו אני עסוקה, אולי היו מחפשים פתרון אחר.

אז איך בכלל עושים את זה? אני לא חושבת שאת צריכה לפתוח על זה שיחה, אלא לשנות את ההתנהגות של עצמך.
כשההורים פונים לבקש עזרה כלשהי, אם מתאים לך ולא מפריע לך, את כמובן יכולה לעזור.
כשלא מתאים לך בגלל שאת עסוקה, לומדת למבחן, לחוצה בזמן וכו'- תסבירי שאת לומדת למבחן / קבעת תוכניות אחרות וכו'.

השינוי לא יהיה דראסטי להם ברמה של לפתח איתך ריב- כי במה שיכולת עזרת, אבל הצבת גבול לעזרה.
אני לא חושבת שצריך ללכת לקיצוניות השניה של לא לעזור אף פעם אלא ללמוד לתת את העזרה כשמתאים לך לעזור וזה לא פוגע בך. כך הם ירגישו טוב שאת עוזרת, את תרגישי טוב שבכל זאת את עוזרת אבל לא תרגישי מסונג'רת ובעלך יראה שיפור מהמצב הקודם...
עם הזמן ההורים שלך ילמדו שגם לך יש עיסוקים והתחייבויות ואת לא זמינה 24/7 וילמדו גם לחפש פתרונות אחרים.

אני לא חושבת

שפורום יכל ללמד אותך לומר לא.
ואת צריכה ללמוד את זה יחד עם למידה של אסרטיביות. זה משהו שאני חושבת ששוה לשלם עליו כסף ושחובה ללמוד אותו.
אמא שלך מרגישה יכולת לנצל אותך (להקפיץ אותך לתלות כביסה) כי היא יודעת שאת לא אומרת לא.
יש בקשות שהן יותר הגיוניות, ובטח אם במקביל גם את יכולה לבקש ולקבל מהם. יש בקשות שהן פשוט לא.

את מוסיפה וכותבת שאמך מוסיפה לך דברים לרשימת הקניות - איך היא יודעת שאת עומדת לצאת לקניות?
אם היא לא רעבה ללחם, למה את לא אומרת לה שכבר הית בקניות מוקדם יותר או יום קודם, או שאין לך כונה ללכת בזמן הקרוב? (אם זה משהו שהיא מוכנה לחכות אז שתחכה. תדאגי שהיא תחכה באמת.לא יום ורבע.)

ועוד משהו לגבי הערבות

אף פעם אל תחתמי ערבות למי שלא מוכן לעשות את זה למענך
אף פעם אל תחתמי ערבות למי שלא מתנהל בחוכמה כלכלית ויכל לדרדר אותך לתהום יחד איתו (הוצלפ באים קודם לערבים לעקל להם, רק אחרי זה למי שבאמת לא החזיר את ההלואה שלקח)

מיציאלה

New member
קניות

היא יודעת שאני יוצאת לקניות,
כי שאני מתאמת איתה מתי אני באה לאסוף אותה (כן, אני אוספת אותה לכל מקום, היא מעולם לא מציעה להביא אוטו בעצמה),
אני מסבירה לה שאוכל להגיע רק בעוד שעה כי אני בדיוק נכסת לסופר...

נראה לי שאני פשוט לא צריכה לומר מה אני עושה... אני פשוט מרגישה צורך גם קצת לשתף ולנהל שיחה נורמלית. ולא לחשוב כל הזמן מה היא עלולה להוציא מהדברים שלי שיגרור בקשות כאלה ואחרות. אני ממש מקווה שיום אחד, אני אוכל פשוט להרגיש שבא לי להציע...
מאמינה שזה יבוא כשהבקשות המוזרות יפסיקו, כשהעזרה תהיה הדדית...

לגבי נושא האיסופים וההסעות

כמה פעמים בשבוע יוצא לך לאסוף אותה?
בעיני, זה לחלוטין טבעי לאסוף אותה אם אתן נוסעות יחד לאותו מקום, אבל יש שלב שבו צריך למתוח את הגבול.
בפעם הבאה שהיא מבקשת ממך לאסוף אותה למקום שאליו אפשר להגיע במונית בשעה סבירה ובמרחק סביר- תגידי לה שהפעם את לא יכולה כי את עסוקה ושתיקח מונית.
את לא נוטשת אותה או משאירה אותה בלי אמצעי תחבורה- את מותחת גבול.

תתחילי להתחמק.

ברור שעקרונית עדיף להיות כנה, לפתוח את הנושא, להיות אסרטיבית, להסביר את עצמך, לשמוע אותם וכו' וכו' אבל יש לי הרגשה שבמקרה שלך זה רק יתפתח ליותר התעסקות וטחינת שכל, אז פשוט תחזיקי סטוק של תרוצים זמינים: את לא יכולה להגיע לתלות כביסה כי יש לך תור לקוסמטיקאית, אחר כך את נפגשת עם המנחה שלך ומחר יש לך בשעה 8 פגישה בירושלים, בשעה 12 את לוקחת את החתול לקבל חיסון כלבת, בשעה 4 רופא שיניים, בשעה 6 שאיבת ביציות, בשעה 8 צילומים לתכנית דוקומנטרית ובשעה 10 מגיע הטכנאי של המיקרוגל...

ayaht

New member
כאב לי לקרוא את מה שכתבת

"בעבר כשסרבתי לעזור מסיבות אלו ואחרות התגובה היתה מאוד מעליבה"
"אני ממש חוששת לענות לשיחות טלפון"...

מקווה שתמצאי את הדרך לחזק את עצמך.
אין שום סיבה שבעולם שתרגישי ככה.

אותי לימדו שעזרה מבקשים, לא דורשים.
ו"לא" היא תשובה לגיטימית בדיוק כמו "כן".

את לא בנאדם רע.
מותר לך גם לסרב כשלא מתאים.
ואין שום הצדקה לתגובות מעליבות.

טליה 70

New member
מה שמשתמע

ממה שכתבת זה שאת נמצאת בלופ עם עצמך ועם התחושות שלך שמנצלים אותך. כמה מזה זו אמת וכמה שנדמה לך. את שבויה בתוך מערכת יחסים ממש לא בריאה ותרומתך לכך, בעיניי, גדולה. את חוזרת על כך שאת פוחדת לסרב שמא בעתיד תצטרכי עזרא ולא תקבלי כי סרבת. ככה לא בנויים יחסי משפחה תקינים. לעניות דעתי המפתח לפתרון נמצא בידייך. את זאת שצריכה להגיע עם עצמך להחלטה שאת בודקת כל בקשה שלהם בצורה עניינית ומגיבה בהתאם. כשמתאים לך לעזור תעשי זאת בחפץ לב וללא שיקולי רווח והפסד. ואל תצפי מבן זוגך שיפתור לך את הבעיות שיש לך עם הורייך, ההפך הוא הנכון. הוא לא צריך להיות מעורב ישירות וזה יותר בריא לכולם. בקיצור בשורה התחתונה אצלך מצוי הפתרון!

מיציאלה

New member
תודה לכולכן, כמה תובנות

ראשית, תודה רבה לכולכן, שטרחתן והקדשתן מזמנכן להתייחס :) כולכן אמרתן דברים מלאי טעם, תודה!

אני חושבת שעיקר המסר שאני צריכה לקחת מהתגובות שלכן,
זה שאני צריכה לקחת את הכדור לידיים שלי, ובאמצעות שינוי ההתנהגות שלי, לגרור שינוי בהתנהגות שלהם.
אני לא יודעת עדיין לחלוטין איך לעשות זאת, אני לא חושבת שאני יכולה לפתוח את זה לשיחה.
כמו שכתבתי, בעבר ניסיתי, והם בכלל לא הבינו מה אני רוצה, או הבינו והגיבו בצורה לא נעימה ואין לא רוה להתמודד עם זה שוב.
הם חושבים (כמוני) שמשפחה זה בשביל לעזור אחד לשני כשצריך, ולא רואים את הגבול איפה שאני רוצה לראות אותו.
אולי באמת כמו שחלקכן כתבתן, לשנות גישה, ובאמת לשים את הצרכים שלי במקום הראוי להם,
ולא להתבייש לומר שאני עסוקה, ולא לחשוב שהעיסוקים שלי פחות חשובים, או ייחשבו לפחות חשובים.
ועדיין קל להגיד קשה לעשות...
נראה לי שבטווח הקצר, פשוט לא לענות לטלפון ישר כשהוא מצלצל (יש לי חברות ששמות את הטלפון על שקט באופן קבוע וזהו),
אלא לקחת את הזמן לחשוב האם נוח לי עכשיו לעזור במשהו,
ולחזור אליהם אחרי כמה דקות (עם תירוץ מוכן מראש) או כשנוח לי (אני בטוחה שאם יהיה משהו דחוף באמת יתקשרו שוב)
וככה לאט לאט הם יתרגלו שאני עסוקה ואולי אפילו יתרגלו לחפש פתרונות לבד.
זה בעיה לומר להם שאני לא יכולה "בהנחתה" (כפי שהציעה mykal) כי רוב הבקשות שלהם זה דברים "דחופים"
שלא יכולים לחכות לכשיהיה לי נוח, בדיוק כמו הכביסה שאחרת תסריח.

ועדיין, הרבה מהבקשות שלהם הן בקשות שקשה לי להסכים להן, ואני מרגישה שאני לא יכולה לסרב.
Miss Lynn וblueDecil כתבו ובצדק, שאני לא אמורה לחתום ערבות למי שלא מתנהל באחריות עם הכסף שלו.
זה נכון, אבל בסיטואציות בהן זה קרה, והתחלתי לשאול שאלות (עוד בלי לומר לא אפילו) תקפו אותי מכל הכיוונים,
עשו לי העלבויות כאלה ואחרות וכל מיני אמירות מכוערות, ואני לא בטוחה שכשזה ההורים שלי אני באמת יכולה לומר לא.
דברים כאלה הם לא מבקשים סתם, זה לרוב לא סכומי כסף ענקיים (ולא שאני מזלזלת בכסף, אף סכום),
וכשהם מבקשים משהו כזה זה כי זה באמת משהו שהם לא יכולים לסדר בצורה שונה. ועדיין, אני משקשקת בכל פעם מחדש.

זה נכון מאוד לגבי אחי הם מכירים בגבולות, זה כי מינקות הוא מעולם לא תרם לבית שום דבר,
גם היום כשהוא כבר בשנות ה-20 לחייו, הוא מתחמק מכל הזדמנות שבה יש אפילו סיכוי קלוש שיבקשו ממנו עזרה,
גם אם זה לאסוף דברים מהרצפה של החדר שלו (הוא גר בבית).
אמא שלי הולכת אחריו כמו שפחה, ולי זה כואב מאוד, אבל גם פה לא עוזר לי לדבר איתם,
התגובה מגעילה באותו אופן (אמרה לי שאני קנאית, אחרי שכל השנים אני עוזרת בכל בקשה, וגם בלי בקשה).
בכלל הסיפור לגבי אחי הרבה יותר מורכב, בהיבט הזה אנחנו ממש הפוכים, וכך גם בהיבט של התנהלות כלכלית. אבל זה כבר סיפור לשרשור אחר...

את לא צריכה לשאול שאלות לגבי ערבויות

את פשוט צריכה להגיד לא.

במקרים קיצונים, אני מרשה לבעלי לגייס אותי כרעה, והוא הרע המגויס שלי. כשחברים ביקשו מאיתנו, אני הייתי הרעה וסירבתי. נכון שהורים זה אחרת, אבל להיות ערבה של הורים זה לא ענין של כיבוד הורים בכלל לדעתי.

להיות ערב למישהו, זה להיות מוכנה להפסיד את כל סכום הכסף לו את ערבה. לזה את אומרת כן, או לא כשמבקשים ממך לחתום.
את לא צריכה להסביר את עצמך, לא למצוא סיבה טובה, לא לעכב אותם פשוט להגיד לא. כי לא. כי זו החלטתי.

dori78

New member

בדיוק טיפלתי עכשיו בעבודה במישהו שחתם ערבות לחבר טוב.
המשכורת שלו מצטמצמת בחצי, מעכשיו לשלוש השנים הקרובות, עד שיסיים להחזיר סכום של 101,000 ש"ח.
ולא מדובר בעובד היי-טק עם משכורת של 5 ספרות. אחרי הצמצום הוא יקבל פחות משכר מינימום.

מסקנה:
פשוט לא לקחת על עצמך התחייבויות שאת לא יכולה לעמוד בהן, על אחת כמה וכמה אם הן לא שלך מלכתחילה.

איך אפשר לסרב לחתום ערבות להורים?! לאחים?!

לחברים - אני מבינה. אבל לא להורים או אחים. (ואגב : גלגל חוזר. מי יחתום עבורנו ערבות אם נצטרך?).

אנחנו חתמנו ערבות עבור אחי, אחותי וגם בן-דוד של בעלי.
פעם התקשר לבעלי מישהו שהוא למד איתו לפני 15 שנה בערך. מאז לא היה שום קשר ביניהם. הבחור התקשר אלינו - ואחרי ה"מה נשמע" ו"מה קורה" הוא סיפר שהוא עומד לקנות בית וביקש מבעלי שיחתום עבורו ערבות.
בעלי עוד שאל אותי וכמובן שלא הסכמתי. (ההוא התקשר שוב, שמע סרוב ונעלם לעוד 15 שנים....).
אבל להורים ולאחים? אם המשפחה לא עוזרת - אז מי יעזור?

למעלה