בקשות מההורים

מיציאלה

New member
בקשות מההורים

שלום,
אני חדשה פה, ואני יודעת שזה פורום לגבי יחסים עם חמים וחמות, אבל נראה לי שלמרות שאני כותבת לגבי ההורים שלי, זה רלוונטי גם בגלל נקודת המבט מהצד שלו עליהם כחמים, וגם כי אלו היו יכולים להיות החמים של כל אחד מאיתנו.

העניין הוא כזה, יש לא מעט פעמים שההורים שלי באים בבקשות עזרה כאלה ואחרות. אני תמיד מספק את העזרה המבוקשת, אבל זה תמיד מפריע לי.
זה מפריע לי כי הבקשות שלהם תמיד מגיעות בלי להתחשב בצרכים שלי וביכולות שלי, בקשות בנושאים שהם יכלו לפתור בלי להיעזר בי, בקשות שאני אף פעם לא הייתי מבקשת מהם בלי להתחשב בצרכים שלהם באופן בו הייתי רוצה שיתחשבו בצרכים שלי.

שתי דוגמאות:
1. אני עכשיו בתקופת מבחנים לחוצה. האוטו של אמי התקלקל והיא התקשרה אלי כדי לבקש ממני לנסוע עם אבי בשעות הערב להביא את האוטו למוסך. היא ביקשה ממני לבצע את המשימה כי היא מפחדת לנהוג בשעות הערב, ומחר בבוקר היא בעבודה. זה מפריע לי כי אני אמורה ללמוד למבחן, כי הם יכולים לנסוע היום במשך שעות האור, אבל מעדיפים לבקש ממני על פני לקטוע את עיסוקיו של אבי (שכמובן אפשר לקטוע באותו אופן שאפשר לקטוע את עיסוקי). לחילופין הם תמיד יכולים להזמין גרר וזהו (האוטו במצב שדי מסוכן לנהוג בו).

דוגמא אחרת:
2. לפני כשבועיים, הם התקשרו אלי שאבוא לתלות כביסה בביתם (יש לציין כי אני גרה עם בעלי באותה העיר) כי הם לא בבית ואחי שגר איתם יצא לבלות ואינו מוכן לחזור. לא הפריע להם שיש לי עיסוקים אחרים, הם לא העלו על דעתם שמקסימום הם יכולים לתלות את הכביסה כשיחזרו הביתה, ואם חלילה תסריח אז מפעילים שוב את המכונה וזהו...

זה מפריע לי, אבל אני לא אומרת שום דבר. אני מרגישה שאני לא יכולה, כי בעבר כשסרבתי לעזור מסיבות אלו ואחרות התגובה היתה מאוד מעליבה. אני גם חושבת שעזרה הדדית זה חלק חשוב מאוד מלהיות משפחה, אני פשוט לא מצליחה להעביר גבול הוגן, גבול של מתי זה לגיטימי לבקש אחד מהשני ומתי לא. אני מעולם לא הרשתי לעצמי לבקש מאמא שלי לבוא אלי לתלות לי כביסה - מעבר לכך שאני לא מעלה על דעתי לבקש ממנה לעזוב הכל בשבילי, אני תמיד דואגת להערך מראש ולא מפעילה את המכונה אם אני לא מתכננת להיות בבית בשביל לתלות אותה...
ההורים שלי מעולם לא הציעו את עזרתם בדבר. הם לא יכולים לעזור לנו עם קניית דירה, ולא נראה כי בכוונתם לעזור בשמירה על ילדים (אמי אפילו אמרה בעבר כי לדעתה סבתא ששומרת על הנכדים צריכה לקבל על כך תשלום). אבל אני חוששת לבסס את היחסים בצורה בה לא לגיטימי לבקש עזרה כי אני מפחדת שאולי יום אחד כן אצטרך אותם ולא ארגיש בנוח לבקש.

יש לציין שמצבם הכלכלי של הורי לא מדהים, הם לא רעבים ללחם חלילה, הם אפילו מרוויחים מעל הממוצע במשק, אבל מסתבכים כל הזמן בצרות למיניהן, ולפעמים גם מבקשים ממני לחלצם (חתימה על ערבויות וכדומה). אמא שלי משונררת אותי בכל הזדמנות (אם אני למשל הולכת לסופר היא אוהבת להוסיף לי דברים לרשימה, או מבקשת ממני להשתתף בהוצאות על אירועים משפחתיים, דבר שהיא לא מעלה על דעתה לבקש מאחי למשל).

גם בעלי לא מסתכל על כך בעין יפה, כל דבר שהם מבקשים תמיד מעלה אצלו תגובה לא נעימה. הוא אף פעם לא יקבל בברכה בקשה שלהם לעזרה. לטענתו הבקשות שלהם לא לגיטימיות, יכול להיות שהן באמת לא לגיטימיות, אבל כל כך קשה לי להתמודד עם זה בעצמי שהתגובה שלו ממש לא עוזרת.

אני פשוט לא יודעת איך לומר להם לא, אני ממש חוששת לענות לשיחות טלפון, אבל עונה בכל פעם כי אני מקווה שאולי לשם שינוי סתם מתקשרים לשאול בשלומי. כואב לי שרוב ההורים שאני מכירה הם אלה שעוזרים לילדיהם, ואיכשהו אצלנו אני ההורה האחראי והם הילדים, או לפחות כך זה מרגיש.

אני ממש זקוקה למישהו שיאמר לי משהו חכם שיעזור לי להתמודד עם העניין הזה...

Miss Lynn

New member
מה אוכל לומר לך?

רק דבר אחד- הגיע הזמן לפתח עמוד שדרה.

את עכשיו אישה נשואה, יש לך משפחה בית, את כבר לא גרה אצל ההורים.... את צריכה לכבד את ההורים ולעזור להם אבל יש דברים שעוברים גבול. את אמורה לרוץ לתלות כביסה והיא לא יכולה לשמור על הילדים?

את לא אמורה לרוץ לתלות להם כביסה עם כל הכבוד. הם אנשים אחראיים מספיק כשיחזרו הביתה יתלו את הכביסה.

תלמדי להיות חכמה, את לא יכולה עכשיו? תאמרי "אויי אמא סליחה אני לא יכולה עכשיו אני בדיוק לומדת למבחן\אני בדרך לרופא\ אני לא עושה היום קניות גם מחר לא\ בעלי עשה כבר קניות\לא היה בסופר את מה שרצית" הם כבר יבינו את הרמז אחרי כמה פעמים.

והשאלה המתבקשת...למה את מפחדת כל כך מהתגובה שלהם?

דבר אחרון- בשום אופן את לא חותמת על ערבות לאנשים שלא אחראים על הכסף שלהם, את רוצה מחר להיכנס לבעיות שלא תצאי מהם בחיים?

greyPilo

New member
האמת

דבר ראשון בדקתי מה הגיל שלך, וכשראיתי אותו בכרטיס אני לגמרי בדעה של זו שמעליי - תתחילי לפתח עמוד שדרה.
תלמדי לסרב בצורה אסטרטיבית וכנראה שגם יעשו לך מצפון אחר כך, אבל תלמדי להתעלם.
ברגע שתציבי את הגבול הזה, סביר להניח שיהיו כמה שבועות או חודשים של פרצופים אבל זה ייפסק.
כל עוד את ממשיכה לעזור, ואני הכי בדעה של צריך לעזור להורים, מה זה צריך, חובה! אבל באיזה מחיר?
והסיפור עם הכביסה למשל - נראה לי כמו פינוק מגוחך.
האם לפתוח את זה לשיחה - זה משהו שהוא אפשרי מבחינתך?

restart2

New member
גבולות

היי
ברוכה הבאה

נתחיל מהסיפא- לא חושבת שיש עצה שתעזור לך לשנוי התנהגות.
ההתנהגות שלך נובעת מהרגל, קושי ,פחד ומניפולציה אישית-
את מתארת זוג הורים שעסוקים בהישרדות, לא פנימו כי את בנית לך
תא משפחתי נפרד.
נראה כי מה ששלי שלי ומה ששלך שלי..
כן המשימה של שימת גבולות היא שלך, משום מה עם אחיך הם מכירים בגבולות..
זה לא יקרה אם את לא תפנימי שינוי.
שינוי תפיסתי יוביל אותך לשינוי התנהגותי.
את נמצאת בואקום ונראה שקרובה להתפרצות.

אני ממליצה לך לבחון שינוי התנהגותי בזמינות שלך.
או לדוגמא- להפעיל ולשקף בחזרה, דיברת על הדדיות-
בקשי מאמך שתערוך לך קניות= השלמות בשבוע הקרוב.. יש לך מבחן ואת עסוקה..
בקשי מהורייך סיוע ואולי באמצעות התגובה בקשי לשוחח על התחושות שלך והרצון
לסמן גבולות חדשים -
תתחילי לשים עצמך במקום שונה.
למדי מאחיך.

בהצלחה
אירית

נומלה

New member
אין ברירה אף אחד לא יגיד לא בשבילך

את צריכה להתחיל להגיד "לא"! "מצטערת אני לומדת לבחינה עד יום שלישי. אחר כך אני אשמח לעזור". "לא אוכל להגיע לביתכם עד שעה XX." או פשוט: "לא מתאים לי עכשיו." השיטה היא תמיד לא לספר את הסיבה לחוסר רצונך לעשות משהו וכן לספק שעה או תאריך מספיק מאוחר שיורידו אותם מהענין. ובענין הסופר, אם היא מתקשרת לבקש, את תמיד יכולה להגיד "אוי אני מצטערת. בדיוק הייתי בסופר אתמול ואני לא הולכת שוב השבוע". (למה אמא שלך צריכה לדעת שאת הולכת לסופר???).

באופן אלטרנטיבי את יכולה להתחיל לבקש גם בדיוק כמוהם ואז יקרה אחד מהשניים: או שגם הם יתחילו לעזור לך או שיתחיל להיות לך יותר נעים להגיד "לא" כי תרגישי ממש שמנצלים אותך.

mykal

New member
בקשות מההורים,

לפי הכותרת חשבתי שהמצב הפוך,
יש לילדים בקשות מההורים.

אם יורשה לי הייתי מנסחת את דבריך--דרישות מאמא אלי--שלא נוחות לי.
ולמה?
י מה שלא ברור לי ממה שכתבת, מה הקשר שלך עם הוריך?
האם הוא מושתת רק על מה אני מבקשת/רוצה/צריכה ממך,
או יש גם מערכת יחסים של שיחה, ואפשרות להסברה.
כי זו נראית לי הדרך הנכונה,
לומר אמא, אני מעריכה ואוהבת, ואפילו אשמח לעזור, אבל,
לא בהנחתה מעכשיו לעכשיו, וגם שתשאלי אותי אם אני יכולה,
יש לי בית משלי--וחובות משלי, והדרך של הדרישה לא נעימה ולא נוחה.

בעיני זה לא תנאי לאי עזרה שלה כשתצטרכי,
וגם את תהיי מחויבת לאותם כלים שדרשת ממנה.

אין לך סיבה לחשוש, כשמדברים ומסבירים הכל פשוט יותר, בעיני.

shira3121

New member
את פשוט צריכה לומר לא

אני לא מצליחה להחליט אם הדוגמאות שהבאת הן יותר חצופות או הזויות, במיוחד הבקשה של הכביסה. אחרי כמה פעמים שתגידי להם לא הם ילמדו ויחיו עם זה. אני מניחה שאת פוחדת שאם תסרבי להם הם לא יאהבו אותך/לא ירצו להיות בקשר אבל את צריכה לחשוב טוב האם הקשר הנצלני הזה תורם לך.

ר ב י ד

New member
השאלה הנשאלת היא כמה פעמים בחודש

ההורים מבקשים ממך עזרה.

לא נראה לי שהם עושים את זה בכוונה להכביד עלייך.

לא יקרא כלום אם תעזרו להורים שלכם, מעניין אם אמא
תגיד לך בובה שלי בא לי לתת לכם צ'ק מתנה לבטח תקחי
הפסקה מהלימודים ותרוצי אליה על ארבע.

shira3121

New member
זה לא הכמות אלא האיכות

ולבקש לבוא לתלות כביסה זה פשוט הזוי בכל צורה אפשרית.

קצת קשה לי לענות כאן

כי מצד אחד : אני מאד מבינה את המצוקה. יש לך את החיים שלך, לא מדבר במשהו שהם לא יכולים לבד ונראה לך כאילו החיים האישיים שלך לא מעניינים אותם.
מצד שני : אני רואה בכיבוד הורים ערך עצום בפני עצמו. זו מצווה שנחשבתלקשה ביותר. כי באמת לא חוכמה לכבד הורים כשנח לי - החכמה היא לכבד כשלא נח לי (כבוד = כ.ב.ד. זהו עול כבד).
אני לא הייתי מסרבת לבקשות ישירות של ההורים שלי. מקסימום שואלת אם ניתן לעשות יותר מאוחר.
(דוגמא קטנה : לאמא שלי קפץ הפקק של החשמל והיא לא הצליחה לסדר את זה. אני לא הייתי בעיר, אבא שלי היה בחו"ל והיא התקשרה לאחי להתייעץ איתו מה לעשות. הוא נתן לה כמה דרכים לפתור את הבעיה ולא הצליח לה. בסוף הוא הגיע אליה במיוחד , בדק, החליף חלק , הכל הסתדר והוא חזר הביתה. וכל זה כשהוא נמצא במרחק שעתיים(!) נסיעה לכל כיוון וגם יש לו עבודה משלו לסיים. היא לא ביקשה - אבל זהו סוג של כיבוד הורים).

אז מה כן עושים?
שני דברים במקביל : אח - לנסות לדחות דברים. מבקשים ממך לבוא עכשיו? אז אם אפשר לבוא בעוד שעה כי... וכאן חשוב להשמיע סיבה שתראה לצד השני שיש לך חיים. ("יש לי מבחן ממש גדול מחר ואני לחוצה בזמן").
שנית - לשתף בקשיים שלך לגבי ניצול הזמן. כי אם את אומרת שיש לך המון דברים עוד לסדר ואת לחוצה ולא תספיקי וכו' - ההורים יעשו אולי שיקול אם לקרוא לך או לא.

לא ציינת אם יש לכם ילדים - אם לא, הרבה פעמים הורים סבורים שהילדים הנשואים בטלים מעבודה. בעיקר כשהם רגילים לראות אותם עוזרים להם בבית ברווקותם.

והערה אחרונה : לגבי כיבוד הורים כמצווה : אם הדבר מקשה על שלום-בית או בעלך לא רוצה שתעזרי להורייך : אז שלום בית קודם לכבוד הורים. אבל ה במקרה חריג שכבוד ההורים עלול להוביל לפרוק התא המשפחתי .

הדוגמא שנתת על החשמל אצל אמך

שונה באופן מהותי מהדוגמאות שהיא הציגה.
כל אחד מאתנו - אני מקווה - עושה בשביל ההורים שלו. ואם לא הוא צריך לעשות.
יחד עם זאת, רובנו לא מרגישים שזה ניצול כי לא מזניקים אותנו על דבר קטן ושטותי ומצד שני גם לא נותנים חזרה.

אני מוכנה לרוץ עם אמא שלי לבדיקות רפואיות למרות שאני אפסיד ימי עבודה (ואני צריכה כל שקל),ואני ארוץ אליה לסדר לה את הנייד (זה מרכז הצרות שלה), ואטפל עבורה בבירוקרטיות וכן הלאה... כי אני יודעת שהיא עשתה בשבילי הרבה במהלך החיים שלי ושמגיע לה.
אני גם יודעת שהיא לא תתקשר אלי להכניס לי דברים לרשימת הקניות(אני מתקשרת אליה לפעמים מהסופר להגיד לה שיש מבצע ממש מדהים והיא מסרבת בתוקף שאני אקנה. למשל לפעמים יש אצלנו עגבניות/מללפון/פלפל בשקל לקילו לעומת ה10 שקלים שזה עולה בכל מקום אחר), או תריץ אותי לתלות לה כביסה גם אם זה אומר שהכביסה תחכה במכונה עוד שעתיים שלוש - יום שישי עשיתי מכונה בבוקר כי היה יום יפה ושכחתי מזה לגמרי עד 22:00 בלילה. תאמיני או לא, יצאה עם ריח מדהים של המרכך.

כך שכן, להתאמץ עבור ההורים זו חובה, לא בחירה (בעיני) אבל לא כשיש תחושת ניצול חזקה כל הזמן.

mykal

New member
מותר משהו?

אם כבר 'נגעת' בדוגמת החשמל,
לא אהבתי את הדוגמא--כי מקרי קיצון הם מקרי קיצון.
אני לא הייתי מטריחה את בני שעתיים לכל כיוון, כי מה?
אין שכן נדיב? אין חשצלאי בסביבה, אין דרך אחרת להסתדר?

זה בדיוק ההפוך של שואלת השאלה, אנחנו שמחים לעזור להורים--
אבל, כן יש מה שנקרא גבול הטעם הטוב. לא מעכשיו לעכשיו אם זה לא מקרה חרום.
ולא בשטויות שאפשר לבד.

כאן יש הרגשה של כפיה בדרך לא נעימה, שמלווה ברגש של פחד--חבל.

רק להבהרה

אמי בכלל לא ביקשה ואפילו לא חשבה שאחי עומד להגיע. הוא אמר לה שהוא יתקשר עוד מעט והחליט לבוא ולסדר לה בעצמו.
אין כאן לא כפיה ובטח לא פחד.

mykal

New member
רק להבהרה

דוגמאות קיצון הן לא מוכיחות על
ה--main stream , על הנורמה.

כשהשואלת מביאה מקרים--הבעיה איננה ה'עזרה'
הבעיה --איך מבקשים, מה מבקשים, באיזו תכיפות ובאיזה צורה,
שזה יוצר אוירה שלא נעימה ולא נוחה.
אני בטוחה שלו היתה מרגישה שזו שעת חירום (ואפילו פחות מכך)
היא היתה עושה ברצון.

לו אני אמך, זו היתה הפעם האחרונה בה הייתי 'שואלת' מתיעצת עם בני--
משהו שטכנאי יכול לעשות, תמרת תשלום לא מצדיק, נסיעה (עולה כסף)
וזמן (שוה כסף) וכח וטרחה. אני הייתי שומרת זאת למצבים שאין פתרונות כאלה.

דוגמא באופן כללי

לא אמורה להוכיח משהו. היא מקסימום מנסה להאיר את הדיון גם מנקודה אחרת.
הדוגמא שהבאתי מראה על רמת הקרבה אישית, על נכונות לתתת מעצמך גם אם זה בא על חשבונך (זמן וכסף).
אני בטוחה שגם אחי ידע שהוא יכול להזעיק חשמלאי או לבקש ממשהו - הוא בחר להגיע בעצמו.
האם אני הייתי נוהגת כמוהו? לא. כי אני לא ברמה הזו. אבל אני יודעת להעריך את מה שהוא עשה.

אני חושבת שכיבוד הורים היא מצווה - שחייבים בה גם אם מרגישים "פריירים" או "מנוצלים".

לא מסכימה אתך מנק' מבט של ילד

אמא שלה (בדוגמת החשמל), וגם אמא שלי, לא מבקשות וגוררות אליהן אף אחד,בטח לא מרחק של שעתיים נסיעה.
זה משהו שבא ישירות מהילד. שימי לב, היא ספרה שהוא,על דעת עצמו, החליט להפתיע בביקור. אני גם מנסה להעזר במי שנמצא בסביבתה הקרובה קודם (לרב אחותי) אבל לפעמים יש דברים שצריך לטפל בהם עכשיו. אם החשמל קפץ לה ב22:00 בערב אני לא אשלח אותה לאף שכן (בקומה שלה משום מה יש רק נשים לא נשואות.הגרושה, 2 אלמנות ורווקה זקנה) היא לא מכירה יותר מדי טוב את האנשים בבנין, היא גרה שם מעט זמן, זה לא השכונה שגדלנו בה או חיינו בה שנים.

אני אתן לך עוד דוגמא,
בסופות וגשמים (ושלג) שהיו לפני כחודש, אמא שלי הלכה לקניות וחנתה בחניון תת קרקעי כדי שתוכל להעמיס את הרכב וכו באופן מוגן.
באמצע נהיתה אפסקת חשמל.היא נאלצה להפסיק את הקניות באמצע, לא היו קופות וכל השאר וניסתה לחזור לרכב ומסתבר שהחניון סגור. אי אפשר לפתוח אותו כי אין חשמל (הגנרטור יצר רק אור בסופר עצמו,ואולי אולי אולי שמר על המקררים)
היא היתה תקועה בסופה, מרחק הליכה רציני מהבית שלה בחושך. היא יכלה כמובן לצאת לרחוב (שהיה גם חושך מוחלט כי תאורת הרחוב כבתה) ולתפוס מונית. אבל היא התקשרה ושאלה אם אני אוכל לבוא לקחת אותה -מה שאומר להתחיל ללבוש שכבות,לצאת לסופה ועוד עם ילדה. אז יצאתי ולקחתי אותה. במקרה גם הילדה לא היתה אצלי אותו ערב. זה ניצול בעינך? בעיני לא. כי אם המצב היה הפוך גם אני היתי קודם מנסה אותה לפני שהיתי מזעיקה מונית ומשלמת כמה עשרות שקלים.

mykal

New member
משהו התפספס,

1)בשרשור כאן בתגובה--ממש התיחסתי למקרה חרום כמשהו נפרד לגמרי.
הדוגמא שאת הבאת עם אמא הוא מקרה חרום.ואז לא מזמינים 'מיקור חוץ'

2)וזה שילד יכול ועוזר להורים זו בהחלט מחויבות,
ואני האחרונה לזלזל בענין.ועזרתי לאבא שלי בכלל לא מעט.

3)נכון שאני אורחת כתבה שאח שלה החליט ובא ולא אמא בקשה,
ולמרות שאני מכבדת ומעריכה מאוד --כתבתי מהצד של אני האמא,
מנסה לא ליצור מצב שהבן ירגיש שאם לא הוא אז....יקרה משהו.

4)כל הדברים האלה מתיחסים לדוגמא הקיצונית הזו.
פותחת השרשור לא נמנעת מלעזור--אלא שבדינמיקה יש בעיה קשה.

מיציאלה

New member
הדוגמא שנתת מדגישה את ההבדל

כתבת שבמצב הפוך גם את היית מנסה את אמך קודם לפני שהיית מזמינה מונית.
אצלי זה בדיוק הפוך, הורי מזעיקים אותי כדי חלילה לא להוציא כסף על מונית,
בעוד שאני קודם כל אחפש פתרון כמו להזמין מונית לפני שאבקש חלילה את עזרתם.

אני לא יודעת למה אני מרגישה לא בנוח לבקש מהם עזרה, אני חושבת שזה בעיקר בגלל הפרצוף של אמא שלי ברגע שמבקשים ממנה משהו,
או בגלל דברים שהיא אמרה בעבר (כמו למשל לגבי שמירה על הילדים),
אבל זה מהשאני מרגישה ואולי בגלל זה, גם בקשות ממש לא קיצוניות שהם מבקשים ממני, מפריעות לי...

חשבת שאולי הבעיה היא אצלך?

גם אמא שלי אמרה הרבה פעמים שילדים יולדים להורים ולא לסבים,וסבים לא צריכים לטפל בהם. בפועל, היא באמת עוזרת לי מעט מאוד עם הילדה פיזית.היא מפנקת וקונה לה בגדים ומשחקים וקשקושים, אבל מבחינת לשמור עליה היא מאוד לא מעוניינת ולא משתפת פעולה בשמחה יתרה.
מאחר ואני גרושה ולפעמים צריכה במסגרת העבודה להגיע לכנסים בערבים,אני מציבה לה עובדה. היא לא מסרבת. אם אני ארצה לצאת לבלות היא כן תסרב.
ואת יודעת מה? זה לא מפריע לי. למרות שהיתי שמחה לעזרתה לשחרר אותי לצאת לבנות את פרק ב', אני מסכימה עם האימרה שלא ילדתי ילדים כדי שאמא שלי תגדל לי אותם.
זה לא אומר שאני לא עוזרת לה במה שאני יכולה,והיא לי במה שהיא יכולה.
תנסי את ההורים שלך, תנסי לבדוק אם תוכלי לקבל מהם את אותה עזרה שהם דורשים ממך (למשל להוסיף להם מלפפונים לרשימת הקניות כי "שכחת" באותו שבוע) אם אמא שלך עושה פרצופים תדעי להתיחס בהתאם.

למעלה