בקשה לעזרה בפענוח

דדיחתם

New member
בקשה לעזרה בפענוח

שלום, בהתייחס להודעתי מלפני כמה זמן אודות סידור התפילה של הרב יצחק חטם, סבס סבי, שמצאתי לא מזמן - http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=325&msgid=89293971 שיפרתי את האיכות. ראשית אני מצרף את הקובץ שכבר צירפתי, אודות רשימת ילדיו. האם מישהו מצליח להבין יותר ממה שאני ודב הכהן ביקשנו בפעם שעברה? "5612 אנכי נולדתי ר"ח אדר יצחק רפאל חאטים 5639 מירקאדה [שם אישה] כ"ה (?) סיון 5642 רבקה (?) שבט 5649 (שם מטושטש) טז תמוז אברהם חאטים נר"ו 5653 אסתר יא (?) אדר 5656 סופי יט טבת" בתודה, דדי

דדיחתם

New member
דף נוסף, שוב הלידות ואולי פטירות

בדף זה, בהתחלה יש שתי שורות לחלוטין לא ברורות, רובן מחוקות אך אולי ניתן לקרוא. אח"כ יש את רשימת הלידות בהבדלים קלים : נולד לי בן אברהם __ תמוז נר"ו? 5649 נולדה לי בת סופי ... נר"ו? 5656 נולדה לי בת ושמה רבקה? 5642 נולדה לי בת כ"ה סיון ושמה מירקדה 5639 נולדה לי בת י"א אדר ושמה אסתר 1896 אח"כ יש עוד שלושה שמות עם תאריכים שונים, אולי כותב מתי נפטרו הוריו? (אולי רחל ואברהם אך לא בטוח) בשורה הראשונה - רחל בת ___ 1902 השניה - משהו עם 1884. השלישית - אברהם בן ___ רבקה 1902. אח"כ יש משהו לא ברור שמתחיל ברחל, ואח"כ יש שורה בלאדינו. הבנתי מנכדתו שזה כתב היד של אמה, שהתרגום לו הוא "סבא שלי נפטר ב-1902?" - לכן אני חושב שמדובר בפטירות. תודה

דדיחתם

New member
קטע תפילה או פרק מהתורה?

לא מצליח לזהות. תודה מראש לכל העוזרים!

דב הכהן

New member
פיוט קבלי בעברית

זהו פיוט על עשר הספירות, הפותח במילים "אל מסתתר בשפריר חביון". כל טוב דב הכהן

דדיחתם

New member
תודה, האם זה אומר עליו שהיה קבליסט

או שזה היה נוסח שגור ונפוץ בקרב יהודי איסטנבול?

דב הכהן

New member
לא בהכרח. זהו פיוט נפוץ,

ובמיוחד בין יהודי תוריכה אומרים אותו לאחר הלימוד שעושים לעילוי נשמות. לפני הלימוד שרים את הפיוט "בר יוחאי", אף הוא מלא רמזים מיסטיים, לומדים קטע מהזוהר ולאחר הלימוד שרים "אל מסתתר".

דדיחתם

New member
את הצד המיסטי של יהודי תורכיה הכרתי

רק בהקשר לשבתאי צבי... אגב, יש דרך לחקור את טטר-פזרג'יק ? משפחת סבתי משם.

friend9

New member
../images/Emo63.gifאל מסתתר.

אל מסתתר. המחבר, לפי אותיות ראשונות בכל הבתים: אבהם מימין. אל מסתתר בשפריר חביון, השכל הנעלם מכל רעיון, עילת העילות מוכתר בכתר עליון, כתר יתנו לך יהוה. בראשית תורתך הקדומה, רשומה חכמתך הסתומה, מאין תמצא והיא נעלמה, ראשית חכמה יראת יהוה. רחובות הנהר נחלי אמונה, מים עמוקים ידלם איש תבונה תוצאותיה חמישים שערי בינה, אמונים נוצר יהוה האל הגדול עיני כל נגדך, רב חסד גדול על השמים חסדך, אלוהי אברהם זכור לעבדך, חסדי יהוה אזכיר תהילות יהוה. מרום נאדר בכח וגבורה, מוציא אורה מאין תמורה, פחד יצחק משפטינו האירה,אתה גיבור לעולם יהוה. מי אל כמוך עושה גדולות, אביר יעקב נורא תהילות, תפארת ישראל שומע תפילות, כי שומע אל אביונים יהוה. יה זכות אבות יגן עלינו, נצח ישראל מצרותינו גאלנו, ומבור גלות דלנו והעלנו לנצח על מלאכת בית יהוה. מימין ומשמאל יניקת הנביאים, נצח והוד מהם נמצאים, יכין ובועז בשם נקראים, וכל בניך למודי יהוה. יסוד צדיק בשבעה נעלם, אות ברית הוא לעולם, מעין הברכה צדיק יסוד עולם, צדיק אתה יהוה. נא הקם מלכות דוד ושלמה, בעטרה שעטרה לו אמו, כנסת ישראל כלה קרואה בנעימה, עטרת תפארת ביד יהוה. חזק מיחד כאחד עשר ספירות, ומפריד אלוף לא יראה מאורות, ספיר גזרתם יחד מאירות, תקרב רנתי לפניך יהוה.

דדיחתם

New member
תודה חבר

מעניין, זה היה הדבר היחיד בכתב ידו בסידור זה, מלבד העניינים הגנאולוגיים. אנסה בעתיד ללמוד קצת על פיוט זה.

דב הכהן

New member
המשך הפיענוח

"נפטרת מרת זקינתי [השמות מחוקים, אולם סריקה באיכות טובה יותר אולי תאפשר קריאה] 22 לחדש אדר נולד לי בן אברהם בט"ז תמוז ש'[נת] 5649 נולד[!] לי בת סופי בי"ט טבתש' 5656 נולד[!] לי בת ושמה רבקה 18 שבט 5642 נולד[!] לי בת כ"ה סיון ושמה מירקאדה 5639 נולד[!] לי בת י"א אדר ושמה אסתר 5653 נפטרת מרת אמי רחל בת סולטאנה 6 תמוז 5644 נפטר מר אבי 12 טבת 5662 אברהם בן דולסה רבקה" אחר כך יש חזרה של השם רחל בת סולטאנה ומשהו לא ברור באותיות לאטיניות. דב

דדיחתם

New member
דב, אני כל כך מודה לך

עד לפני כמה זמן כבר לא האמנתי שאוכל להתקדם בצד הספרדי שלי, כי יש הרבה פחות לחקור - מסתבר שטעיתי! אני ממש מתרגש. סידור התפילה הזה היה עשרות שנים אצל בת דודה של סבי, ואף אחד לא ידע על כך. לפני כשלוש שנים שוחחתי איתה כי ידעתי שיש לה את תמונת סבה, והיא אמרה לי שיש לה גם סידור בו הוא רשם את לידות בניו. לא מיהרתי למרות שהמידע הנו חשוב. היא לא אמרה לי כמובן על הפטירות כי היא לא הבינה את הכתוב. כלומר אוצר משפחתי חשוב נותר בלתי מפוענח ובלתי ידוע שנים רבות. ולא מזמן הלכתי אליה, כדי לראיין אותה ולצלם את התמונה ואת הסידור. זה פשוט פנטסטי, עד לא מזמן ידעתי בוודאות רק את שם הסבא של סבי, ומאוד בספק את שמות הוריו, שאחות סבי אמרה לי ולא הייתי בטוח שהיא יודעת את זה מידיעה מוחלטת, כי בני דודיה לא ידעו על כך, וכעת אני יודע בוודאות את שמות הוריו של סב סבי כולל פטירות, וגם את שמות סבתותיו! ובנוסף גם את תאריכי לידתו ולידות ילדיו (שעל הבכורה מביניהן לא ידעתי עד לאחרונה, ובילדותי חשבתי בכלל שהיו לו בכלל רק בן ובת). פשוט סיפוק אדיר. אין ספק שכשאחד מאבות המשפחה הנו רב, זה מקל על המחקר כי יש חומרים כתובים. אגב, מה הכוונה ב"מרת זקינתי" ? סבתא שלי? אשתדל לסרוק את שתי השורות העליונות שוב. תודה מקרב לב.

דב הכהן

New member
אני שמח שיכולתי לעזור

באמת חומר אדיר "גנוז" בספרי תפילה ולימוד משפחתיים, וברוב המקרים, מבלי ידיעה, בני המשפחה מתפטרים מהם. לדבי שאלתך על "מרת זקינתי", בדרך כלל צורות הפנייה היו כדלקמן: אבא - מר אבי אמא - מרת אמי סבא - מר זקני סבתא - מרת זקנתי

דדיחתם

New member
תודה, ויש לך מושג למה מחקו את זה?

למחוק את השורה שעוסקת בסבתא שבטח נפטרה כ"כ הרבה שנים לפני המחיקה - נראה דבר משונה ביותר! ניסו להסתיר משהו? נתקלת בדבר כזה? אכן אני לא יודע מה היה גורל הסידור אם לא הייתי מצלצל אליה, אני לא בטוח שהילדים שלה היו כ"כ מתעניינים בזה. וחבל שהיא לא יידעה את כולם, אבל מוטב מאוחר מאשר אף פעם. נהוג לכתוב את הסבתא דווקא בהתחלה? מעניין שבמקום בו אמור להיות שם הסבתא, נראה כאילו יש שם אחר ממה שכתוב למטה (כשכותב על אימותיהם של הוריו). אשתדל לסרוק את זה בבירור. הסבתא בטח נולדה בערך ב-1800, כך שאם אדע גם את שמות הוריה, אוכל לדעת כ-230 שנה אחורה! שוב, תודה תודה.

דדיחתם

New member
דב, איך אתה מציע לי להמשיך לחקור

בתור מומחה לאימפריה העותומנית, עכשיו כשיש לי יותר פרטים? כמו כן, כיצד ניתן להשיג יותר פרטים על רב אחר שאני צאצא שלו, שהזכרת בשרשור הקודם, רחמים פיאדה מפלובדיב? דדי

דב הכהן

New member
לגבי אסתנבול אני מציע לך לבדוק טוב

את המאגר שהכיל פרופ' דניאל קזז. אני משוכנע שתמצא שם חומר. לגבי בולגריה, ישנם ספרים שנכתבו על קהילות בולגריה. כדאי לעיין בהם. לגבי הרב רחמים פיאדי, "מר זקנך", אני מכיר שני פרסומים שהוא הוציא לאור, המכילים פיוטים לימים הנוראים, שהוא תרגם מעברית ללאדינו: 1. אם אפס. טריזלאדאדו י קומפוזאדו די מ"ר רחמים ישראל פיאדי, רב הכולל די פלובדיב. פלובדיב, 1900 בערך. 1 עמ'. (תרגום: [פיוט] אם אפס. מתורגם ונערך על ידי מעלת רבי רחמים ישראל פיאדי, רב ראשי בפלובדיב). מספרו בבית הספרים הלאומי הוא 97L117. 2. טריזלאדו די איל שיר אליך ה' נשאתי עיני... קומפוזאדו די ח"ר רחמים פיאדי. פלובדיב, 1900 בערך. 1 עמ'. (תרגום: תרגום הפיוט 'אליך ה' נשאתי עיני', נערך על ידי חכם רבי רחמים פיאדי). העותק היחיד הידוע של פרסום הזה שייך לביל גרוס, אספן יודאיקה. יתכן ויש לי צילום ממנו איפה שהוא... כל טוב ובהצלחה, דב הכהן

דדיחתם

New member
תודה רבה שוב

אתה חושב שהייתי יכול גם להגיע לקיום הפרסומים דרך האינטרנט? אגב, בפעם הקודמת כתבת שמדובר ברחמים בן ישראל, ועכשיו פשוט אני רואה ששמו השני הוא ישראל, מה שלאו דווקא אומר ששם אביו הוא ישראל (כמו שיצחק רפאל חטם הוא דווקא בן אברהם). לגבי צילום הפיוט - אשמח אם תמצא את העותק. לא דחוף כמובן, אבל זה יהיה פנטסטי. חן חן. דדי

דדיחתם

New member
דניאל קזז מחשב את כל המידע שלו?

או שרק את חלקו? כי כשבדקתי לא מזמן, לא מצאתי מספיק בני משפחת חטם (לפחות לא את אלה הקשורים אליי) באתר שלו.

למעלה