בקשה למדריך אילתור.

idoroll

New member
בקשה למדריך אילתור.

אולי מישהו יכול לקשר למאמר טוב שמסביר על אילתורים בגיטרה, בעמוד המאמרים של הפורום יש משהו לגבי אילתורים בג'אז שזה לא בדיוק מה שאני מחפש. בינתיים אני מתרגל סולמות אבל אני לא מרגיש שאילתור בא לי מעצמו, כנראה שאני צריך דחיפה ... תודה.

ShiraCohen

New member
קפיץ קפוץ.

נראה לי שצריך לכתוב גם כמות סויימת של טקסט כדי שזה יקפוץ נכון ? מישהו יודע את חוקי ההקפצה ?

idoroll

New member
חייב תשובה דחוף !!!!1111 מיד היום עכשיו !1!!

טוב ... זה לא ממש דחוף אבל אולי ככה מישהו יראה את ההודעה ויענה לי ....

ShiraCohen

New member
זה היה בצחוק ...

אם לא הבנת. אבל כנראה שככה זה עובד ... כי במשך יומים אף אחד לא ראה את ההודעה שלי, אבל הרבה אנשים אחרים ששאלו שאלות בסגנון "דחוף !!!!" לגבי החלפת אקורדים קיבלו תשובות. אחרת פשוט לא רואים את ההודעה ...

eVeR WiSH

New member
תלמד את הסולמות שהולכים על הגשר

שים מנגינה ותתחיל פנטטוני הוא הכי נוח להתחלה

tomerol

New member
אגב שאלה

מה זה בעצם סולמות? הסבירו לי אבל לא ברור לי עדיין

Kfitzi

New member
סולם זה אוסף צלילים שחלה עליו חוקיות מסויימת

שני הסולמות המוכרים ביותר בעולם המוזיקה : מאז'ור מינור המילה "מאז'ור" מייצגת צורה התקדמות מסויימת שאם תעקוב אחריה תקבל את אוסף הצלילים שנקראים Xמאז'ור. הנוסחא המאז'ורית היא : טון, טון, חצי טון, טון, טון, טון, חצי טון. (טון = שני שיריגים) רוצה לומר, בוא נבחר למשל את "סול". סולם סול מאז'ור יתחיל בצליל סול, ויתקדם ממנו לפי הנוסחא המאז'ורית : סול - טון קדימה יתן לנו את הצליל? לה - טון קדימה יתן לנו? סי - חצי טון קדימה דו - טון קדימה רה - טון קדימה מי - טון קדימה? פה דיאז - חצי טון קדימה - שוב סול. G A B C D E F# G שריגים בגיטרה יהיו : 3 5 על מיתר 6 2 3 5 על מיתר 5 2 4 5 על מיתר 4 אותו דבר על סולם מינורי : הנוסחא המינורית היא : טון, חצי טון, טון, טון, חצי טון, טון, טון, שוב נבחר את "סול". סולם סול מינור יתחיל בצליל סול, ויתקדם ממנו לפי הנוסחא המינורית: סול - טון קדימה יהיה ? לה - חצי טון קדימה? סי במול - טון קדימה? דו - טון קדימה רה - חצי טון? מי במול - טון קדימה פה - טון קדימה? סול. G A Bb C D Eb F G שריגים בגיטרה יהיו : 3 5 6 על מיתר 6 3 5 6 על מיתר 5 3 5 על מיתר 4 לגבי מספרי השריגים - אם אתה רוצה לדעת את כל הצאוור של הגיטרה, פשוט תמשיך לפי הנוסחא. תקשיב טוב טוב למה שאתה מנגן כי אם תנגן את הסולם כמה פעמים ותחפש את ההמשך שלו - כל צליל שלא יהיה בסולם ישמע לך מזייף. תנסה לנגן את הצלילים שנתתי פה לסולם המאז'ורי . נגן 3 פעמים הלוך וחזור את הצלילים האלה (במיתרים 6 5 ו 4). לאט לאט ותקשיב למה שיוצא. אח"כ - תנגן שריג 3 במיתר 4 (הצליל פה) - שומע את "הזיוף" הזה? האוזן מתרגלת לסולם, מתרגלת למבנה שלו... סטייה ממנו תיהיה מאוד מורגשת. ככה שאם אתה מנסה להמשיך למצוא את הסולם על כל הגיטרה - אם אתה מקשיב לצלילים שאתה מנגן, תוכל לדעת בקלות מתי אתה טועה. הסולמות אגב, רצים על כל הגיטרה. שים לב שהנוסחא היא עגולה והיא ממשיכה לנצח... אתה רק צריך להמשיך להתקדם איתה ואתה תמצא את כל המקומות בגיטרה ששיכים לסולם שלנו. מקווה שהנבירה הזאת לא הייתה לשווא ומקווה שזה עזר לך או למישהו. תיקונים, קללות והצעות להטבות מיניות יתקבלו בברכה.

idoroll

New member
תודה, הסבר מעמיק.

אולי אתה יכול להוסיף משהו לגבי אילתור על סולם.

Kfitzi

New member
בשביל להסביר את נושא האילתור

אני משתמש בהמון דוגמאות וזה יותר מסובך להסביר ככה בפורום. בשביל אילתור צריך לדעת כמה דברים בסיסים : 1) את הסולם או הסולמות של הקטע. 2) הקצב, המשקל והתחושה שלו. 3) היררכיה בסולם ותיאוריה. 4) כל מרכיבי הטכניקה. אפשר לאלתר מבלי לדעת את כל אלה, אפשר ללמוד "פוזיציה" מסויימת ופשוט ללכת עליה בשיטת הניסוי והטעיה. -כאן- אתה יכול למצוא את הפוזיציות של לה מינור פנטטוני. (הטוניקה שלך מוקפת בעיגול). סולם פנטטוני יותר נוח לאילתור בהתחלה בגלל העובדה שיש בו פחות צלילים ויותר קל לזכור אותו. כדי לאלתר בצורה שתיהיה לך נוחה ומהנה - תלמד את הפוזיציות הללו. (זה אחלה תרגיל טכני) קח את הפוזיציה הראשונה - נגן אותה משהו כמו 20 פעם הולך וחזור. בקצב איטי (ואם אתה ממש ממש מעוניין אז טיפה להאיץ את הטמפו - בשלב הראשון זה רק כדי לשנן את הפוזיצה ולא בשביל לעבוד על הטכניקה). אח"כ תתקדם בשלשות - מתחיל מהצליל הראשון, מתקדם שלושה צלילים, מתחיל מהצליל השני מתקדם שלושה וחוזר חלילה עד הסוף וחזרה. אח"כ אותו דבר ברבעיות - מתחיל מהראשון מתקדם ארבעה מתחיל מהשני מתקדם ארבעה. כשדע את הפוזיציה הראשונה ברמה טובה - תלמד את השנייה. אותו דבר מהתחלה. כשתסיים את השנייה, תחבר בינהן. תעלה בראשונה - תרד בשניה, תרד בראשונה - תעלה את השניה. תחליף באמצע המהלך פוזיצה. כמה שתדע את הפוזיציות שלך יותר טוב ככה יהיה לך יותר מקום לנגינה כשתאלתר. חשוב - לזכור ולהכיר את המקומות המסומנים בעיגול. זה צליל היסוד שלך, התחנה הבטוחה. לשנן אותו. השלב הבא, שזה ממש להתחיל לאלתר, אחרי שהקרקע כבר טיפה מוכנה, זה שלב קריטי שאני יודע לעשות רק באחד על אחד עם בן אדם. אם אתה מעוניין\יכול להגיע לכאן - אני יעשה לך שיעור חינם חינם רק בשביל לעזור לך לשבור את הקרח הראשוני. כשאתה מאלתר, אתה יוצר מוזיקה, תחשוב על זה ככה. אתה לא מנגן דרגות בסולם ואתה לא מנגן פוזיצה הלוך חזור... אתה עושה מוזיקה. מלודיה... זה משהו אחר. מקווה שעזרתי. בהצלחה!

The Walrus

New member
../images/Emo45.gif

ואם אני יכול להוסיף, נראה לי מיותר ללמוד את כל הפוזיציות האלה עכשיו, עדיף להתחיל באחת. אני ממליץ על השנייה, היא הכי פשוטה לדעתי.

Kfitzi

New member
אני חושב שכמה שיותר מהר

הוא יכיר את הצוואר של הגיטרה, ככה הוא יהנה מהנגינה יותר. בשבוע, אפשר ללמוד את הפוזיציות האלה פרפקט. כל יום עובדים על פוזיציה אחת - משהו כמו 30 דקות עבודה רק על הפוזיצה. לומדים חדשה ומשלבים יחד עם הקודמות שאתה יודע. ביום שישי יושבים חצי שעה ורק מנגנים את הפוזציות הלוך וחזור, מחליפים באמצע, מנסים להקשות על עצמך. יום שבת נחים ורואים טלוויזיה. יום ראשון - יש לך בסיס רחב מאוד שממנו אתה יכול לשאוב אח"כ הרבה מאוד. כולו שבוע עבודה. 30 דקות ביום במשך 6 ימים - ואתה צב נינג'ה על הסולם הזה. מהמצב הזה אתה בעצם כבר יודע את כל הסולמות הפנטטונים על הגיטרה... וכמעט גם את הסולם המינורי, אתה יודע את המינורי אז את יודע את המז'ורי... (הרי ההקבלות מקצרות לך 98 אחוז מהדרך). ואם אתה יודע את כל הסולמות הפנטטונים, המינורים והמז'ורים בגיטרה - יש לך בסיס רחב ונוח שממנו אתה יכול להתקדם. זה לוקח הרבה פחות זמן ממה שזה נראה. שבוע\שבוע וחצי ואתה במקום אחר לגמרי ברמת המוזיקאי שאתה. אם אתה לומד פוזיציה אחת, ואתה יודע אותה טוב - הרבה נוהגים - פשוט "להנות" ממנה. יודעים אותה טוב, עשוה את הסוויצ' בראש מאחד שלומד פוזיציות לאחד ש"מנגן" ואחרי 4 חודשים אתה מגלה שאתה יודע פוזיציה וחצי. זאת בעיה מאוד מאוד נפוצה בעיקר בגלל קיצורי הדרך האלה בהתחלה. וחבל.

Kfitzi

New member
ההקבלה של פוזציות מינור\מז'ור

הסולם המינורי הוא ניגזרת של הסולם המז'ורי - הוא נובע מתוכו... מה שזה אומר בשפה יותר פשוטה - אתה יודע אחד מהם, אתה יודע את השני. ניקח את נוסחאת ההתקדמות של המז'ור (כתוב מספר דרגה ואחריה גודל המרווח) 1 - טון - 2 - טון - 3 - חצי - 4 - טון - 5 - טון - 6 - טון - 7 - חצי - 1 נסתכל טוב טוב על הנוסחא של המינורי ונמצא את הקשר בינהם אם נתקדם בנוסחא של המז'ורי רק במקום שנתחיל מהדרגה הראשונה, נתחיל לסדר את הצלילים מהדרגה השישית, נקבל נוסחאת התקדמות כזאת : 6 - טון - 7 - חצי - 1 - טון - 2 - טון - 3 - חצי - 4 - טון - 5 - טון - 6 נשווה את זה לנוסחא של הסולם |דגש| המינורי 1 - טון - 2 - חצי - 3 - טון - 4 - טון - 5 - חצי - 6 - טון - 7 - טון - 1 הופל'ה
מה גילינו? שאם אני לוקח סולם מז'ורי החל מהדרגה השישית - וסולם מינורי רגיל... אני מקבל בעצם את אותו סולם?! איך יכול להיות? ומעבר לזה, איך זה עוזר לי? בוא נראה : ניקח את מיודעינו סולם דו מזו'ר. (איך אני יודע איזה צלילים מרכיבים את הסולם שלי? אני לוקח את השם שלו [דו], ואת המשפחה שלו [מז'ור] - ופשוט מתחיל מדו להתקדם לפי הנוסחא המז'ורית). דו - טון - רה - טון - מי - חצי - פה - טון - סול - טון - לה - טון - סי - טון - דו סדר הדרגות (דרגה זה דרך פלצנית להגיד "הצליל ה - "... דרגה ראשונה = הצליל הראשון) 1) דו 2) רה 3) מי 4) פה 5) סול 6) לה 7) סי המסקנה שהגענו אליה מקודם - היא שאם ניקח את סולם דו מז'ור, נשאיר אותו כמו שהוא רק נתחיל לספור מהצליל ה 6... אנחנו אמורים לקבל את אותו סולם רק במינור... או משהו כזה...
בוא נראה : הצליל ה6 של סולם דו מז'ור זה - לה. ז"א שאם נקח את הצליל לה - ונתקדם ממנו בנוסחא של המינור, אנחנו אמורים לקבל את אותם צלילם בדיוק כמו דו מז'ור בוא ננסה : לה - טון - סי - טון - דו - טון - רה - טון - מי - חצי - פה - טון - סול דרגות : 1) לה 2) סי 3) דו 4) רה 5) מי 6) פה 7) סול אותם צלילים, היררכיה שונה. התיאוריה כמובן משתנה בהתאם, אבל הצלילים הם אותם צלילים. אפשר לנסות את זה בכל סולם, סול מזור - ומי מינור. פה מז'ור - ורה מינור. זה גם יעבוד לכיוון השני. רה מינור - פה מז'ור. דו מינור - רה דיאז מז'ור ז"א שאם - אתה יודע לנגן את סולם דו מז'ור אתה יודע את לה מינור. אותם צלילים, רק צריך לדעת לעשות את המודיפיקציה להיררכיה - קודם כל הטוניקה צריכה להתאים. אח"כ... כל השאר. מבחינה פרקטית בגיטרה : אתה יודע סולם כלשהו מז'ור? אחלה, טון וחצי אחורה, תיהיה הטוניקה של המינור המקביל. דו מז'ור - טון וחצי אחורה זה לה. אותה פוזיציה אותם צלילים, רק המיקום של ההיררכיה משתנה. מנגן את סולם סול מז'ור פרפקט? ז"א שמי מינור אתה כבר יודע... פשוט במהלך האליתור תתנהג בהתאם. מנגן את סולם רה מינור? טון וחצי קדימה תיהיה הטוניקה של המז'ור המקביל - פה. שוב, אלה אותם פוזיציות בדיוק. לא צריך להזיז את הפוזיצה טון וחצי קדימה\אחורה, הפוזיציה נשארת איפה שהיא. רק במקום להדגיש את דו, מדגישים את לה (לצורך העיניין). שלב הבא יהיה להבין את ההיררכיה של הצלילים בסולם, להכיר את הטוניקות שלך, את הדומיננטה והסאב. לנסות להכיר כמה שיותר צלילים על הפרט בורד. שתגיע למצב שבו את מנגן שריג 10 מיתר שני ובלי לחשוב אתה יודע שאתה בלה. שריג 7 מיתר 3 - בום אתה יודע שאתה במי. שריג 1 מיתר 4 - רה דיאז... בקיצור - עם ההבנה של הפוזיציות הזהות - אתה חייב לדעת את הטוניקה החדשה. זה שאתה מנגן דו מז'ור על ליווי בלה מינור לא אומר שאתה מנגן לה מינור. זה אומר שאתה לא מזייף... אתה צריך שישמוע שאתה מנגן לה מינור - וזה אומר קודם כל (ברמה הבסיסית) לתת לטוניקה לבוא לידי ביטוי. מקווה שזה הבהיר את הנקודה. זה טיפה קשה בלי סירטוטים אבל נסיתי להיות מספיק ברור. כמו תמיד - תיקונים, שאלות וכתובת נאצה על השמשה של האוטו יתקבלו בשמחה.

Kfitzi

New member
LOL ../images/Emo6.gif

שעה אני חושב עם לטעות בכוונה ולעשות סמיילי קורץ, או לא... מסתבר שאני מספיק דביל שאני טועה גם בלי כוונה. מיתר 3 שריג 7 זה - רה.

Y036

New member
אני דיי בטוח שאני צודק פה

קראתי הכל, זה ממש אחלה. אבל : זה גם יעבוד לכיוון השני. רה מינור - פה מז'ור. דו מינור - רה דיאז מז'ור זה אמור להיות מי במול מז'ור ולא רה דיאז. בדו מינור סימני ההתק הם כמו במי במול מז'ור, סי מי ולה במול. אם אתה אומר רה דיאז, סימני ההתק הם כבר דיאזים ולא במולים, ובגלל זה זה אמור להיות רה דיאז מז'ור - סי דיאז מינור. אני מרגיש כמו אוריה

למעלה