אני לא כל כך מסכימה איתך.
שורש הבעיה בהתנהגות לא אחראית של שרים ומנהלים אינו חוסר פחד, אלא יוהרה, שהיא לדעתי, פשוט הצד השני של הפחד (כמו ששגעון גדלות ושגעון רדיפה הולכים בדרך כלל ביחד - פה זה אותו דבר אבל בקטן, ובלי לאבד לגמרי את הקשר למציאות).
אני לא מסכימה שפחד מפני ביקורת יכול להביא להישגים, ואני לא מסכימה שפחד מפני מחסור יכול להביא להתנהגות יצרנית. אולי ההגדרה שלנו לפחד שונה. לא כל מי ששוקל תוצאה עתידית אפשרית ומעדיף להימנע ממנה חווה פחד. לא כל מי שמשלם ביטוח (נגיד ביטוח תכולת דירה) מפחד מהאפשרות שיקרה משהו. בהחלט יתכן שיקול רציונלי שמכתיב התנהגות הימנעותית, ולא כרוך בתחושת פחד. אני חושבת שמורה שהביקורת שלו מביאה את תלמידיו לתחושת פחד לא יקדם אותם. שלב הפחד זה שלב שבו "המינון המתאים" נשאר הרחק מאחור.
נימוס הוא סוג של שקר כמו ששוקולד הוא סוג של אוכל. כלומר, לא ממש (אלא אם כן אין לך גנים פולניים, שאז אולי זה כן). אפשר בהחלט לשמור על נימוס ולא להגיד דברים פוגעים (גם אם הם אמיתיים) וגם לא להגיד דברי שקר. אגב, התשובה הנכונה ל does this make my butt look big (בהנחה שאכן כן, וגם בהנחה שהגבר לא רוצה להתגרש עדיין) היא "אני יותר אוהב את השמלה ה_____, היא מדגישה את ה_____ שלך". אבל הגישה הזאת כרוכה בקצת יותר מאמץ ויותר אמפתיה.
בכל תרבות יש שקרים. אני חושבת שאפילו אפשר לומר שכל תרבות היא במהותה שקר, כי היא מנתקת את האדם מהדחפים הטבעיים שלו, ומעצבת אותו למצב שבו יוכל לחיות בחברה שיותר גדולה מהאלמנט הטבעי שלו (שהוא לדעתי החמולה המצומצמת). האם זה רע? כנראה שיש בזה טוב ויש בזה רע, וכול אחד יעשה את סדר העדיפויות שלו. אני חושבת שרוב האנשים יעדיפו לספר שקר לבן אחד או שניים או עשרה, בכדי להימנע מלהיאכל על ידי אריות ולזכות בגישה לאינטרנט. ובזה אני מסכימה איתך, דווקא: השקר אינו רע במהותו. השיפוט לגבי טוב ורע מוכרח להיות נסיבתי ואישי.
גם הפחד הוא לא דבר רע במהותו. יש לו חשיבות גדולה בהשרדות, למשל. אדם שנתון בסכנה ואינו מפחד, זה מגדיל את הסכנה. כך שהפחד יכול להיות דבר טוב. מה שבטוח, פחד עולה באנרגיה: גם ברמה הפיזית, בתגובות של הגוף, וגם ברמה הרגשית. גם זה לא דבר רע בהכרח. גם גידול ילדים כרוך בהוצאה אנרגטית. גם כאן, כל אחד צריך לעשות את סדר העדיפויות שלו.
עוד הערת שוליים שברחה לי באמצע: אני בכלל לא בטוחה שיש הבדלים בין תרבויות בכמויות השקרים. נראה לי שזה די קבוע. הסיבה היחידה שחברות זרות נראות לנו כחברות שיש בהן פחות שקרים, זה שההכרות המצומצמת לא מאפשרת לנו לקלוט את הקף השקרים בחברה הזרה.