בעיות בשליפה

בעיות בשליפה

אני מעוניינת לקבל כל מידע שהוא לגבי הפרעת קשב הנקראית (עד כמה שידוע לי) בעיות בשליפה - הכוונה לבעיות בפלט. אשמח לכל חומר בנושא תודה מיכל

דליה.ד

New member
שלום לך מיכל וברוכה הבאה!../images/Emo140.gif

עד כמה שידוע לי (וידוע לי כי אני מורה לחינוך מיוחד...אבל גם אני יכולה לטעות ו/או ללמוד משהו חדש...) בעיה בשליפה אינה סוג של בעית קשב, אלא בעיה קוגנטיבית ולא התנהגותית. בעיצת שלפיה מתייחסת לבעיה בזכרון מיידי, כלומר לילד קשה לבצע "שליפה" ממאגר הידע שלו באופן אוטומטי. ההפרעה יכולה להתבטא כך שהוא יגיד משהו קשור אבל לא מדוייק, או שממש לא יצליח למצוא את המילה המבוקשת. ילד כזה זקוק לאסטרטגיות מיוחדות קודם כל ל"אחסן" את הידע באופן מבוקר בזכרון, וללמוד אסטרטגיות לשליפת אותו ידע באופן יעיל ונכון. אם תרצי נסי למצוא חומר רלוונטי בגוגל ישראל. תקישי את המילה "זיכרון" או "בעיות בזכרון" וזה יעלה רשימת אתרים. אני אנסה לצרף קישורים אבל יש לי איזה בעיה במחשב.

r66

New member
זה לא אצלך, דליוש, השרת שלהם

כנראה קרס. גם וואלה לא "עולה"

zivadina

New member
השליפה משתמשת ב"זכרון עבודה"

או, באנגלית, working memory . בעיות בזכרון הזה אופייניות ל-ADHD. אני מצרפת לך מחקר קטן בנדון:

אמממ מה זה "קוגנטיבי"??

שדיברתי עם היועצת על האיבחון דיברנו על זה ושאלתי אותה מה זה אבל זה היה קצת מזמן ואני לא זוכרת...אז...מה זה? ולי יש בעית שליפה מהזיכרון...באיבחון כתוב "שיום ושליפה"... לא שאני יודעת מה שיום אבל שיהיה...

r66

New member
"שיום" זה לתת שם למשהו

קוגנטיבי-זה כדאי שדליה תסביר לילה טוב

אז...דליה,אני שואלת אותך,מה זה? :)

ותודה, האמת אני לא כל כך מבינה במה מתבטא הבעית "שיום ושליפה מהזיכרון"... לא זכור לי משהו כזה שקשה לי איתו ביום יום או שסתם אני לא מודעת בדיוק למה הכוונה ובגלל זה אני לא מבינה איך זה קשור אליי... אבל אם באיבחון כתוב,אז מי אני שאתווכח אם יש את הבעיה או לא...

נאוה ר

New member
שיום ושליפה

אני לא קלינאית תקשורת אבל - שיום - זה לתת שם למשהו. שליפה - זה לשלוף את השם בזמן הנכון. לדוגמא הרבה פעמים אנשים נשאלים שאלה והם מרגישים שהתשובהממש על קצה הלשון. אדם שנמצא במצב זה כל הזמן צריך ללמוד אסטרטגיות של שליפה, אסטרטגיות של כיסוי על הקושי. יודעים שככל שמילה או מושג נמצאים ביותר תאי זיכרון יכולת השליפה טובה יותר ולכן בטיפול גם מעשירים את המעגלים. אצל ילדים הטיפול נעשה על ידי קלינאי תקשורת התפתחותיים. במבוגרים יכול להיות שצריך בנוסף לימוד קוגניטיבי. ציינת פה שאת לא זוכרת קושי בחיי יום יום אולי כי היום ים שלך לא מצריך כל כך הרבה שליפה מהירה או שאת מספיק נבונה לעקוף. למשל כאשר שואלים אותך על זברה מה החיה הזאת? תגידי נו זו החיה שלובשת פיג´מה. בחברה ביום יום ייתכן והתשובה תחשב מצחיקה אבל מתאימה. במחן פסיכולוגי זה יצביע על בעיית שיום ושליפה.

האמת שזה בא לידי ביטוי

לפי מה ששמתי לב במבחנים או דברים כאלה שצריך לא סתם לתת תיאור רחוב/סלנג אלא מילים מילים... אבל גם אני לא שמה לב לזה ממש זה לא כמו שאני רואה שיש לי בעיית ריכוז,זה בוודאות אני יכולה להגיד שיש אבל השיום ושליפה אני לא ממש נתקלת בזה...

תודה דליה

אני לא באה מהתחום ולכן לא בקיאה בחומר... לא כל כך ברורה לי ההפרדה בין קוגניטיבי להפרעת קשב, האם בהכרח אלו שני דברים שונים בלי קשר? ממה שראיתי רב הפרעות הקשב מלוות בהיפראקטיביות, האם יש הפרעות קשב שלא קשורות להיפראקטיביות? אשמח לשמוע ממך, מיכל

r66

New member
הי, מיכל

אני ממליצה לך לקרוא את המאמרים שלנו (למעלה). ישנם שני סוגי הפרעות קשב וריכוז - אחד ADHD ואחד ADD. ה- H ב- ADHD מעידה על היפר אקטיביות וה- ADD זוהי התסמונת של הלא היפראקטיביים שהם בעיקר בנות.

הלו מיכל גם לי יש את הבעיה הזו

וזה לקח הרבה זמן להגדיר אותה(היה שלב שפשוט חשבתי שאולי אני לא שומעת טוב)והתברר לי שאני צריכה לשמוע את בן שיחי כמה וכמה פעמים כדי לקלוט מידע ולהפנים אותו,קשה לי עם דיבורים מורכבים, אני זקוקה להפשטות ומכיוון שבחרתי לא להעזר בתרופות כלשהן לא נותר לי אלא לעבוד על בנית מודעות והבנה בסביבה ואנישמחה להגיד שעד עכשו לא היו לי בעיות עם אנשים אחרי הסבר. שלך חנה גונן

דליה.ד

New member
שיום ושליפה נמצאים כל הזמן בפעילות

אצלינו, רק מרוב שזה אוטומטי, אנחנו לא חושבים על זה.... ישנם ילדים שאם תראי להם תמונה של פסנתר הם יגידו "כינור" יש כאן בעיה וצריך לבדוק האם הוא בכלל יודע מה זה פסנתר, האם הוא מתקשה להוציא את המילה המדויקת ובמקרה תפס מילה אותה משפחה (כלי נגינה) והאם בכלל יש אבחנה בתפיסה חזותית, של זיהוי העצם "פסנתר".... זה נורא מורכב ומכאן חשיבות האבחון והטיפול בהתאם. לכל בעיה נרכיב טיפול הולם כדי או לנסות "לתקן" את הבעיה, או ניתן "כלים" להתגבר על הקושי ו/או נעקוף את הבעיה וחסל... ו"קוגנטיבי" פירושו "הכרתי" הכוונה לתפקודי חשיבה ולמידה, זיכרון ופעולה, תפקודים מוחיים (נמוכים וגבוהים) שמתבצעים במקום "וירטואלי" למדי "ההכרה" שלנו, למעשה זה מתבצע כמובן במוח שלנו...

שלום לך חנה

האמת אני לא סובלת מהבעיה, אני פשוט מעונינת לחקור את הנושא. האם יש איבחון לבעיה? האם אבחנו אותך או שעלית על זה לבד? איך קוראים לבעיה בשפה המקצועית? אשמח אם תעני ותספרי עוד. וכל הכבוד על היכולת להתגבר ולעקוף את הבעיה. שלך מיכל

yossi halachmi

New member
שלום זאת חנה......./images/Emo6.gif

בילדותי עברתי איבחונים רבים שבודאי הגדירו את הבעיה מבחינה מדעית אבל לי עצמי אף אחד(וזה כולל את הורי)לא טרח להסביר לי בידיוק את מרכיבי הבעיה אלא באופן כוללני מאוד שהשאיר אותי מגששת באפלה הרבה שנים .כילדה ידעתי שיש לי בעיה שבגללה אני מתקשה בכך וכך אבל ההבנה ברורה יותר באה הרבה מאוחר יותר כבוגרת ,אני מגדירה את זה כבעית קלט-פלט.אי אפשר להגיד ש"התגברתי" על הבעיה, יש לי את זה וזה גם כניראה ישאר לכל החיים(כי את הלקויות שלי ירשתי משני הורי ואצלי זה מצטרף למסה קשה)ברור לי שיש תרופות שאולי עוזרות לזה ואימונים אבל אני מעדיפה לא להסתמך על תרופות ואחרי כל כך הרבה שנים של התעסקות עם הבעיה בבית הספר אני מעדיפה כרגע להסתמך על עבודה עצמית שלי שמבוססת על מישמעת עצמית,מודעות ואחריות לעדכן את הסביבה. שלך חנה גונן

למעלה