בניית ספרית קריאה

בניית ספרית קריאה

אז לקחתי על עצמי פרויקט - לבנות ספריית קריאה ל"הפוך על הפוך" באר-שבע. הפרויקט נמצא בחיתוליו ואין לי עדיין מושג בקשר לרציונל, תקציב ומקורות לספרים, אבל רציתי את עצתכם בעניין חומר הקריאה עצמו. אני רוצה ספריה שתהיה שילוב של ספרים לנוער ולמבוגרים, ספרים בעברית ובאנגלית (כמובן הרבה יותר בעברית), ספרים שקוראים למטרות קריאה בלבד וספרים שהם גם בתוכנית הלימודים וכמובן ספרים המיועדים לתולעים האמיתיות (ספרי איכות, אם אפשר לקרוא לזה ככה?) וספרים יותר פופולריים, שיש סיכוי שגם בני נוער שאינם אוהבים לקרוא ירצו לקרוא. אשמח אם כל אחד מכם יכין רשימה של 5-10 ספרים שתואמים את הקריטריונים שציינתי. כמו כן, אם יש לכם רעיונות מהיכן אפשר להשיג ספרים, אשמח לשמוע אותם. ועוד משהו, אני הולכת להעביר סדנת כתיבה יוצרת ב"הפוך". אני עובדת על תוכנית כרגע, אבל זה עוד יקח זמן. אני עדיין לא יודעת מי הנערים והנערות שישתתפו. אבל זה מרגש.

Rivendell

New member
בשמחה ../images/Emo13.gif

1. שר הטבעות. לדעתי זה מאוד יתאים שם, בעיקר עכשיו עם הסרטים וכו', אולי זה יעודד נוער לקרוא. 2. "אל תיגע בזמיר". לטעמי זה ספר שיכול ממש להכניס בני נוער לעולם של ספרות המופת, בגלל הפשטות הגאונית שלו. 3. "חצוצרה בואדי". גם בתוכנית הלימודים, וגם ספר מתוק וכייפי. 4. "המאהב" - שוב, גם בתוכנית הלימודים, וגם ספר לא רע (לטעמי הכי טוב של א.ב יהושע) 5. ספרים של קנז, למיטיבי קרוא
בטח יהיו לי עוד המון הצעות. אני מבטיחה לחזור איתן. ולגבי סדנת הכתיבה - דברי איתי במסרים, אולי אני יכולה לעזור. בכל מקרה אני יכולה לתרום לך כמה מאמרים פרי עטי שאת יכולה לבנות סביבם מערכי שיעור
ו... כל הכבוד לך

Arana

Well-known member
מנהל
המלצות קריאה

קודם כל - כל הכבוד על היוזמה הברוכה!
ולהמלצות:
אני חושבת שכולם כבר מכירים את חולשתי לסטיבן קינג...
מן הסתם זו ההמלצה הראשונה שלי. "עיני הדרקון", "העמדה", "זה", "גרין מייל", "דברים שצריך", "נדודי שינה", "הניצוץ", "מיזרי", "הקמיע", "בית שחור", סדרת "המגדל האפל"... להמשיך? יש אותם גם בעברית וגם באנגלית.
דין קונץ ופטרישיה קורנוול - יצאו בעברית לא מעט של שניהם (ויש אותם גם במוזלים של "צומת", כך שזה יקל על המימון). מתח, קצת מסתורין, תעלומה (קורנוול לכיוון התעלומה, קונץ לכיוון המתח/אימה פנטסטית). מתאימים גם לבני נוער.
"מסע אל תום האלף"/א"ב יהושע - מאוד אהבתי. ספר עם ניחוח מרוחק של תור הזהב של המאגרב ואפילת אירופה של תום האלף הראשון.
סדרת נרניה. לילדים ונוער, ולמבוגרים מכורים.
להסתער על סדרת "פינגווין" המוזלת בכל "סטימצקי" - כל הספרות הקלאסית במחירים מצחיקים. יש גם ספרי שירה, אאל"ט.
"ויקטוריה"/סמי מיכאל.
"סמטת השקדיות בעומריג'אן"/דורית רביניאן. נדמה לי שהוא גם בתוכנית הלימודים עכשיו.
"הסיפור שאינו נגמר"/מיכאל אנדה. חובה.
"שבט דוב המערות", "עמק הסוסים", "ציידי הממותות", "ערבות המעבר"/ג'ין מ. אואל - הצעירים יקראו אותם כדי לחפש את תיאורי הסקס, חלק מהמבוגרים יקראו אותם כי זה די דומה לרומן רומנטי (רק עם תפאורה פריהיסטורית) ואחרים סתם יקראו בשביל הכיף (כמוני
). גם כן במוזלים של "צומת".
טרי פראצ'ט ודגלס אדמס - take your pick. לדעתי כמעט כל דבר שלהם יהיה טוב.
סדרת "צמרמורת" ודומותיה - הילדים יודו לך. ולגבי סדנאות כתיבה, יש תרגילים בכתיבה יוצרת ש-goshdarnit העביר בפורום כותבי מד"ב. אמנם לא השתתפתי, אבל קראתי בעניין. התרגילים מעולים, לדעתי כדאי לך להשתמש בהם.

een ogenblik

New member
אני כבר ממש לא מעודכנת

כדאי לך לברר האם יש לך יכולת להתקשר ל"מרכז הדרכה לספריות". מעבר להדרכה וליעוץ (שאין לי מושג האם היא באמת גדולה) מקבלים תמיכה כלכלית, והכי חשוב, כאשר באים לספקי ספרים מתייחסים אליך ברצינות ומקבלים את ההנחות המירביות. אם אין יכולת להתקשר ל"מרכז הדרכה" לפחות בררי את ההנחות שהם מקבלים. אמנם כספריה יחידה לא תוכלי לקבל את ההנחות האלו , אך תדעי לאן את יכולה להגיע, ותתחילי את המשא ומתן משם. עצה נוספת היא לברר היכן סטימצקי הסיטונאי באיזור. גם אם אינך מתכוונת לקנות שם, כדאי לגשת אליהם. הם עוסקים בתדירות גבוהה למדי עם מקימי ספריות, ויכולים להכין לך רשימה רלוונטית לתקציב משוער ולסוג הקהל (בכל מקרה אל תתחייבי לכלום, אך תביעי את רצונך לקנות שם). רשימות ספרים אינן משהו שאני זוכרת לאחר זמן כה רב שאיני עוסקת בכך. לגילאים האלו יתאים כל דבר שיזכיר צבא בצורה זו או אחרת, בין אם הם הולכים לצבא, ובין אם לאו. כך שלמרות שזו ספריית קריאה, כדאי שיהיו גם ספרי "איך להיות חייל/חיילת" או מה שלא קיים כרגע בנמצא. בנוסף גם ספרים עלילתיים על צבא יתאימו (כל צבא, לאו דווקא הישראלי). "מילכוד 22", "איך ניצחתי במלחמה" וכד'. ספרים פופולריים ממש איני יודעת (לא בישראל וכו'), אז מה שנשאר הם האחרים. "מישהו לרוץ איתו"/גרוסמן "יש ילדים זיגזג"/גרוסמן "המשחק של אנדר"/קארד (לא יודעת מה בקשר להמשכים) "מלך עכברוש"/קלאוול "שם הורד"/אקו "וילסון טמבל"/טוויין "גבעת ווטרשיפ"/אדמס "החייל האמיץ שוויק"/האשק "תקנות בית השיכר"/אירווינג "הקלות הבלתי נסבלת של הקיום"/קונדרה וחוץ מזה הרבה פאולו קואלו ושות'.

ספרים על התחיילות יש ויהיו עוד

אבל זה לא בתחום אחריותי. אני מדברת כרגע על ספרי קריאה בלבד. ובכללי עושה רושם שאנחנו באותו ראש.

Tennessee

New member
קודם כל, הערכתי העמוקה על הפרוייקט.

לגבי המלצות ספרים, מהכרת טעמנו הדומה עד מאד, אני מניחה שכל מה שאחשוב עליו בטח חשבת גם את כבר, אבל אנסה בכל זאת בהמשך. לגבי מקור לספרים- לצורך העניין זו עמותה התנדבותית המוכרת ככזו, נכון? אם כן, אז שווה לבדוק עם ספריות גדולות שמדי פעם מדללות את המלאי (ספרים יותר ישנים וכו'). חוץ מזה, אני יודעת שיש אנשים פרטיים שתורמים ספרים לספריות, אבל אני אצטרך לחשוב על דרך להגיע אליהם.

הבעיה עם ספרים ישנים יותר

זה שאו שהם מתפוררים או שהשפה בהם כל כך ארכאית שזה לא מדבר אל הנוער. אבל אנשים פרטיים הם בהחלט כיוון. מעט האנשים שסיפרתי להם על זה בינתיים עשו חיפוש ודגו לי כמה ספרים על המקום.

Mנטה

New member
נדמה לי שכל ספריה מוכרת מלאים

ישנים פעם בכמה חודשים, במחירים מצחיקים. פעם קניתי משהו כמו 20 ספרים במאה ש"ח מבית אריאלה, כולם ספרים טובים במצב טוב. בתור ילדה חומר הקריאה העיקרי שלי (עד כיתה ד' בערך) היה אגדות. מכל העמים ומכל הסוגים. נראה לי שספריה לילדים צריכה להכיל הרבה אגדות. והרבה אסתר שטרייט וורצל, גלילה רון פדר, דבורה עומר (כל סדרת הגיבורים שלה) . הרבה הרבה הרבה ספרית מרגנית. כל מה שהם הוציאו איי פעם. ובכללית , לכי לספריה גדולה וטובה, ותעתיקי.

זו לא ספריה לילדים. זו ספריה לבני

נוער. בכל מקרה, מן הסתם אני צריכה לקחת בחשבון את הצרכים של המקום - מי קהל היעד וכו'. לכן מה שמתאים לספריה גדולה - טובה ככל שתהיה - לא בהכרח יתאים לספריה שלנו. אבל תודה על הטיפ.

frustrated

New member
רציתי לתרום לזה ספרים

אבל המשרדים של על"מ בירושלים סרבו בכל תוקף לקבל אותם, מכיוון שאין "הפוך על הפוך" בעיר, והם לא לוקחים בזה חלק. חבל.

arandiera

New member
אם הפוך על הפוך בב"ש

הוא באמת כמו קפה הפוך של על"מ, אז כדאי ספרים שנוגעים לנוער שהוא יחסית אבוד. "מישהו לרוץ איתו" יכול לעניין אותם במיוחד, לדוגמא. ושאר ספרי הנוער:"להיות כוכב או לפחות ירח", "רוק בבית הסוהר" ספרים שיש להם יתרון ספרותי וקל לנוער להזדהות איתם. בכלל הייתי מתמקדת בספרות מקור, כזו שבאה מעולם מוכר, זה יכול לתפוס את הלב גם של מי שלא רגיל לקרוא, רק בגלל שמסופר שם על דברים הוא אישית ראה והרגיש. מותר גם גלילה רון פדר אמית, רק בביל ההתחלה, מהר מאד לעזוב וללכת לטובים באמת (עליהם כבר קיבלת שלל של המלצות) בהצלחה.

הפוך על הפוך באר-שבע הוא חלק

מעל"ם, אבל לכל "הפוך" אופי משלו. כך שזה לאו דווקא כמו מה שאת מכירה. "מישהו לרוץ איתו" בהחלט ברשימה שלי. למה את חושבת שעדיף ספרות מקור? יש המון ספרות מקור שאני לא חושבת שנוער יכול להתחבר אליה ולעומת זאת יש המון ספרות זרה שאני לגמרי כן רואה איך הנוער יתחבר אליה. אני בהחלט מתכוונת לכלול גם את גלילה. זה בדיוק הרעיון מאחורי הספריה - שיהיו ספרים מכל מיני סוגים, לכל מיני קוראים וגם לכל מיני מטרות שונות.

אולי גם

התפסן בשדה השיפון. בני כתיתי שמעולם לא קראו כמו שצריך התחברו אליו ואני, התולעת, לא. ורד מוסינזון, ספר התבגרות לבנות:) בקר להשגת ספרים-אנשים פרטים תורמים אם הם נשאלים, במיוחד כאלה שהנוער כבר התגייס. לי במכינה יש כמה ארגזים של כפולים שאם תרצי אוכל לברר מה עושים איתם ,אבל תצטרכי להזכיר לי. בהצלחה.

כן, בדיוק על הדברים האלה חשבתי

1. התפסן. ובכלל, אני רוצה עוד כמה מהספרים היותר מענינים שנמצאים ברשימת הספרים לבגרות בספרות. 2. לפנות לאנשים שלא מזמן ילדיהם סיימו את תקופת הנעורים. והנה אני מזכירה לך לברר בקשר לכפולים.

למעלה