בן 3 - לאן

בן 3 - לאן

שלום לכולם,
אחרי כמה זמן שתפוז עושה לי בעיות מאז הפריצה סוף סוף אני כותבת משהו שרציתי לכתוב הרבה זמן ואני רוצה לתהות איתכם אם אפשר כהורים למאובחנים כמחוננים
יש לי ילדון שהגיע לגיל 3, ואני תוהה איך לעזור לו.
הבחור עם סקרנות מדהימה וזכרון מדהים. השפה שלו מאוד עשירה והוא אוהב לחקור כל מה שהוא רואה ושומע. העניין הוא שבתור אמא שלו אני מאוד דואגת לאספקטים האחרים שלו, להיותו הוא כמכלול, ואחרים, בעיקר רואים את השכל שלו. הוא בחור גבוה ונראה גם גדול לגילו, ויחד עם הפנינים היוצאים מהפה שלו אני מרגישה ששוכחים שהוא בן 3, ויוצא שאני מרגישה שבמקום לעודד אותו ולסקרן אותו עוד יותר, אני מושכת אותו אחורה בכדי שאחרים יתנו מקום גם למצב החברתי שלו. רק לאחרונה אני רואה אותו יותר עם ילדים. עד לא מזמן בכלל לא דיבר איתם והיה עוש שיחות נפש עם המטפלות בגן, כי השפה של הילדים הייתה קטנה עליו. המטפלות כל הזמן מספרות לי על שיחות שהוא עושה איתן על תופעות טבע. לאחרונה הוא אמר להן שהוא רוצה ללמוד אנגלית (יש לו משפחה דוברת השפה אבל לא ממש משתמשים בה מולו והוא יודע את כל הצבעים באנגלית, מספרים, מילים נבחרות). האבא מאוד מעודד את זה ובמקום להתלהב איתו אני עסוקה בלכעוס שלא משחקים איתו כמו ילד.
ברור לי שהנקודה הרגישה עבורי היא שהאבא בעברו כילד כל הזמן התייחסו לשכל שלו ואז הוא נכשל במבחן ולקח מאוד קשה כי מאוד הרימו אותו ואז הוא נפל מבחינתו, ואני מעדיפה לא לתת לבן שלי את התוויות.
ובעצם מה שאני שואלת- זה מה נכון. איך מתייחסים לילד שמפוצץ בסקרנות אבל עדיין לעזור לו להתמודד עם שאר האספקטים שבלהיות ילד. איך לא לעצור אותו אבל עדיין להזכיר לו שיש עוד דברים חשובים בחיים.
האם לזרום עם האבא ולפוצץ אותו באינפורמציה (ככה אני מרגישה את זה.. כמו שמאוד התעצבנתי וחשבתי שמיותר שהילד לומד את האב- ואני המשכתי לכעוס במקום להתלהב עבורו שהוא יודע לזהות את כל האותיות) או מה..? אני מרגישה שאני ואבא שלו ב2 הקצוות של החבל במקום להיות מאוזנים ובאמת להתאין עצמנו לילד. אז מה דעתכם..?
תודה מראש על כל תשובה.

אז ככה.

לדעתי מה שחשוב הוא שהוא יקבל מענה לכל האספקטים. אם האבא שלו רוצה לפוצץ אותו באינפורמציה - סבבה. זה לא אומר שלמחרת את לא תקחי אותו לגינה לשחק עם ילדים, תעודדי אותו להשתתף במשחק שלהם, לבנות יחד איתם בחול, וכו'. לא עם כל אחד הילד צריך לעשות אותם דברים - וגם עם אותו אחד הוא לא צריך לעשות כל הזמן אותם דברים (ואפילו לא באותו יום). אז יום אחד תקחי אותו למוזיאון, ויום אחד תלכי איתו לבקר חברים עם ילדים, יום אחד תישארו בבית והוא ישחק לבד, יום אחד את תשחקי איתו, ויום אחד תלכו לגינה, וכך הלאה. אין סיבה וטעם לעכב אותו בתחום אחד - אבל ישנן כל הסיבות לקדם אותו גם ביתר התחומים, בדיוק כמו שאת מנסה לעשות. כל מה שנראה לך בעייתי - להשקיע בכיוון שלו גם.
אגב, יש לו אחים / אחים בתכנון?

זה מה שאני עושה

יש לו אח כמעט חדש אוטוטו בן חצי שנה, ומרגע שאוספת מהגן, אנחנו עוסקים בפעילויות שקשורות להיותו פעוט ו"מזניחה" את התינוק שפשוט מתלווה לפעילויות האלו.
כמו שאמרתי העניין החברתי מאוד היה חשוב לי ובזה היה נראה שהכי התקשה, כי הומור יש (לא להאמין כמה הוא מצחיק!), בטחון עצמי יש, הוא פשוט לא יישם זאת על בני גילו, ונראה שזה שיגע אותי יותר ממנו. ופתאום אני כן רואה אותו משחק ונהנה עם בני גילו, וכן מגיב לילדים שקוראים לו, ולא מתעלם מהם. עדיין עם מוטיבים של בן 3:) ועדיין בסופו של דבר הוא יותר אוהב מבוגרים. אבל נראה לי שזה יתאזן עוד יותר אם נמשיך להשקיע גם שם.
אז האספקטים האחרים מכוסים. אבל כמעט בלעדי על ידי, אבל כנראה שזה מה שצריך להיות ובערב עם אבא אם הוא נהנה מהפעילויות היותר שקשורות לשכל, אני צריכה לעזוב אותם ולתת להם את הזמן האיכות שיעבור ככה, כן?
פשוט להסיר את העצבנות שלי מהעניין?
תודה על התגובה

לגבי לתת לאבא להעביר את זמן האיכות

בדרך שבו הוא רואה לנכון - לחלוטין. זה אחד היתרונות של היחשפות למספר מבוגרים שאוהבים אותך - כל אחד נותן משהו אחר, ואתה מקבל כך מגוון של דברים שאדם אחד מתקשה לתת לבדו. רק אם הם היו עושים משהו שמסכן את הילד או משהו בסגנון היה מקום שתתערבי - כל עוד זה לא המצב, פשוט תני להם לעשות ביחד מה שהם רוצים. זה לא פוגע בילד, זה רק מעשיר אותו - והעובדה שאת והאבא עושים דברים שונים גם מלמדת אותו שההתנהלות עם בני אדם שונים היא שונה, וצריך להתחשב בכך באינטראקציה איתם - וזה הרי לקח חשוב ביותר בלמידה החברתית.
לגבי זה שיש לו אח - זה מעולה, וזה יעזור לו מאוד בהמשך מבחינת ההתפתחות החברתית. בינתיים תמשיכי לחשוף אותו לבני גילו (בגינה, קרובים, ילדים מהגן, ילדים של חברים, וכו'), ולתת "דחיפות קלות" כשצריך, וכו'.

רוני810

New member
הגישה שלי קצת שונה.אני תוהה למה צריך לעזור לו

כשאין בעצם בעיה.
להיות מחונן זו לא בעיה. יש לזה יתרונות וחסרונות, כמו לכל דבר. כמו להיות ממוצע, וכמו להיות טיפש (סליחה על המילה).
אני לא רואה שום בעיה עם הילד, שתחייב השקעה ודאגה מצידך.
לא חושבת שאת צריכה להשקיע ולהיות בלחץ. לא מהעניין הלימודי ולא מהעניין החברתי.
לטעמי, הכי טוב יהיה להרגע, לזרום עם הילד ככול שהוא גדל, ולענות כל פעם נקודתית לאתגרים שעומדים בפניכם. כשהם קורים, ולא לדאוג מראש שמה יקרו, ובסוף רוב הסיכויים שזה לא יקרה בכלל.
לא צריך לקבוע מדיניות מראש, הוא בסך הכל בן 3. החיים כבר ילמדו אתכם ואותו מה לעשות. תגדלו כהורים ביחד עם הילד.

אני חושבת שהדאגה שלך וההשקעה הרבה (שאין ספק שיש לה מחיר, ביחוד כשיש תינוק) מיותרות.
הכל בסדר!

מה שקרה לאבא לא קשור למה שיקרה לילד.
אם את רוצה למנוע נפילות בעקבות ציונים גרועים, את יכולה להגיד לילד מדי פעם כשמתאים שלא צריך שלמות, שכולם טועים לפעמים, שזה בסדר גמור לטעות, לספר לו על מצליחנים שפשטו רגל ונכשלו לפני שהגיעו להצלחה הגדולה ולא ויתרו, ניסו שוב, לספר לו על כשלונות קטנים שלך כילדה וכמבוגרת. בקיצור ,ללמד אותו שכולם טועים לפעמים ונכשלים וזה לגיטימי ואפילו טוב, כי ככה לומדים. וגם שאין טעם להשקיע המון מאמץ בלא לטעות. לפעמים ההבדל בין 90% לבין 100% ממש לא שווה את ההשקעה הנדרשת. תלוי במצב.

יש יתרון גדול לדעתי אם תרגעי ותפסיקי לדאוג. גם בשבילך, וגם בשביל הילד. כי הילד מרגיש את הדאגה שלך וזה יגרום לו להרגיש כאילו יש בעיה במצב שלו. כאילו משהו לא בסדר. ובעצם הכל בסדר, ואין שום בעיה.

הכל טוב! אז תהני מהילד הכייפי והחכם והמתוק ואל תדאגי. זה יהיה טוב לכולכם כמשפחה.

זה מזכיר לי משפט שכל פעם מחדש אני רואה כמה הוא נכון: 95% מהדאגות שלנו לא מתממשות בכלל.
תסתכלי על כל מה שטוב, ולא תדאגי כמקדמה לעתיד ספציפי שיש סיכוי גדול שלא יגיע בכלל.

ובנימה אישית: נכון שילד כזה ידבר עם הגננות ועם מבוגרים. אז מה? כל עוד אין בעיה חברתית, אין בעיה. נכון שהילדים האלו שונים קצת מאחרים גם כשגדלים, אבל כולם שונים זה מזה. והילדים דוקא יודעים להעריך לפעמים את השוני של מחוננים. מחונן לא שווה בעיה חברתית. ממש לא.
ובקשר לזה שהוא כמו מבוגר לפעמים - יש לי בנים ובנות, ורוצה להגיד לך שאצל בנות זה בכלל מדהים. בגיל 3 הן ממש כמו מבוגרות קטנות, הרבה יותר מהבנים. כמובן שזו הכללה, אבל יש בה הרבה אמת ממה שאני רואה סביבי. אין שום דבר רע בלהיות בוגר ולתקשר עם המבוגרים. לפעמים גם אני שוכחת שהילדה שלי היא ילדה, מרוב שהיא בוגרת.

ממה שתיארת, הכל טוב.

וחג שמח

הבעייה היא לא שהוא מחונן

אלא, למשל, שהוא לא משחק עם ילדים (מה שהולך ומשתפר). זה שילד מחונן לא אומר שאין לו בעיות.

SupermanZW

Well-known member
לדעתי כדאי פשוט לזרום עם הילד

לעזור לו להשיג את המידע בו הוא מתעניין ולעודד אותו לשחק במשחקים שהוא אוהב ועם ילדים שכיף לו לשחק איתם, לא להכריח אותו לשחק במשחקים שלא מעניינים אותו או עם ילדים שאינו מוצא איתם שפה משותפת וגם לא למנוע ממנו מידע שהוא רוצה להשיג או מתעניין בו, לספק גם את צרכי הסקרנות שלו וגם את הצרכים החברתיים שלו אבל על פי בקשתו ולא ע"פ ההעדפות שלך.

כמובן שלא להכריח, אבל כמובן גם

שזה לא יכול להיות על פי בקשתו - הוא הרי ילד קטן וכל הזמן מציגים בפניו דברים חדשים שהוא לא מכיר, ומן הסתם לא יכול לבקש.

SupermanZW

Well-known member
אבל הוא מתעניין שואל ומבקש לדעת

אז כן יש בקשות שלו, הוא גם מבקש ללכת לשחק עם חברים כשהוא רוצה ומבקש שתעסיקו אותו ותאתגרו אותו כשמשעמם לו. הוא מחונן ויש לו יותר יוזמה וכושר התבטאות גבוה יותר מלילד רגיל.

אני לא השואלת.

בכל אופן, בוודאי שיש לו בקשות, אבל חייו לא יכולים להתנהל בגיל כזה רק לפי הבקשות שלו כי, כאמור, יש הרבה דברים שהוא פשוט לא מכיר (ולא יגיע אליהם גם דרך השאלות שלו), ואם יסתפקו בבקשות ובשאלות שלו הוא גם לא יכיר. וגם אם בפעם הראשונה הוא לא השתגע על משהו, זה לא אומר שבפעם הבאה הוא לא יאהב את זה.
ומעניין אותי לדעת, אם לא אכפת לך לענות - יש לך ילדים?

למעלה