בית הספר באמסטלוין

afon

New member
מהניסיון שלי עם חבר'ה שהגיעו לאונ'

מגימנזיום אני יכול להגיד שהם בדרך כלל מאוד ממוקדים מבחינה לימודית ועם יכולות גבוהות. ממה שאני רואה וחווה נראה שגימנזיום מכין בצורה מאוד טובה ורחבה ללימודים אקדמאים. רק לשם ההשווה, לטעמי הרמה של גימנזיום מתקרבת לדיפלומת ה IB (הדיפלומה שניתנת בחלק מבתי הספר הבין לאומיים).

כל זה מהתרשמות מהחבר'ה שלומדים איתי בתוכנית והגיעו ממוסדות שונים (IB, גימנזיום, תיכון הולנדי וכו)

Etnozam

New member
מה זה השכלה תיכונית מצויינת?

ולאן זה אמור להוביל בדיוק...

אם הכוונה היא שהעתיד ינבא הצלחה כל שהיא בחיים אין לתיכון או השכלה שום קשר לזה. יש פרופסורים גאונים בתחומם שמרוויחים בוטנים למחייתם וחיים את חייהם האנליטים בבדידות מחשבתית מוחלטת בעוד איזה אחד שהתחיל בתור נגר הוא הבעלים של חברת איקאה.
ואם הכוונה שהילד יספוג הרבה תכנים וילמד מגוון רחב של דסיפלינות בגיל צעיר זה כמובן יבוא על חשבון התפתחויות אחרות ולא בהכרח יהפכו אותו למשהו מיוחד ואולי אפילו ההיפך יהפכו אותו למשהו חריג ואבסטרקטי שיתקשה למצוא את מקומו בתוך החברה שלנו שמורכבת בעיקר מ-99 אחוז... סנדלי מדוזה.

לדעתי בית ספר יסודי, תיכון ואוניברסיטה זה בסך הכל כלי עזר והדבר האמיתי שיקבע עם ילד יהיה מוצלח יותר או חכם יותר זה החינוך מההורים והסביבה הקרובה שלו.
לא נראה לי שזה ממש תלוי בתיכון או בילד...

מעבר להשכלה תיכונית ואקדמאית "מצויינים" יש עוד מלא פרמטרים שיכולים לקבוע אחרת לגמרי. הורים, חברים, חסכים רגשיים, אינטליגנציה ויכולות מולדות, גנטיקה, צבא (במקרה של ישראל), סביבה, חוויות, בנות, מעמד חברתי, מעמד סוציואקונומי, קשרים וכמובן מזל.

דוגמא שלילית... הורים שמתמקדים שהילדים שלהם ילכו לבית ספר יהודי כאשר בפועל הם מתכננים מראש לגדל אותם בסביבה שכלל לא מזדהה עם שום ערכים שאותו בית ספר שם דגש עליהם. ואם כל כך חשוב להם להנחיל מסורת ותרבות יהודית הדרך היחידה לעשות זאת בצורה נכונה ופרופורציונלית זה לקיים אותה בעצמם קודם כל ולשמש לילדים דוגמא אישית. לדבר עברית, לעודד התפתחות בעברית במקביל לשפה המקומית, לעשות קידוש כל יום שישי, חגים כהלכתם, קיום ערכים תורניים והלכתיים בסיסיים, כשרות, ברית מילה, בר מצווה, הנחת תפילין ובכלל להוות מודל חיקוי אפילו ברמה הבסיסית ביותר. לא אומר שצריך להיות דוסים אבל תרצו או לא אילו הן הגדרות הבסיס להיותו של אחד יהודי. אחרת בסופו של דבר סתם יוצא ילד מבולבל שלא יודע מי הוא או מה הוא וגם לא יתקבל כשווה לא בין יהודים ולא בין המקומיים.

דוגמא חיובית... עמית רבין. והנחת היסוד שלי שללא שום קשר לאן הוא ישלח את הילדים שלו ללמוד הם יצאו חכמים מצליחים ומאוזנים בדיוק במידה הנכונה כי פשוט רואים את העץ אז אפשר גם לראות איזה תפוחים הוא יצמיח. ואם לא יהיו דברים חריגים בדרך גם אם הוא ישלח אותם לסתם בית ספר רגיל הם כנראה יצאו חיוביים יותר לחברה מאשר אחרים.

לא דוגמא בכלל... אני. שמאז ומתמיד הצלחתי בלימודים, נחשבתי מחונן במתמטיקה פיזיקה מחשבים והראתי יכולות הנדסיות ואנליטיות גבוהות, למדתי במכללה הטכנולוגית של חיל האוויר, משם ליחידה מובחרת, ומשם ועד היום למסע ארוך של חיפוש עצמי כי מעולם לא ידעתי מה זה משפחה אמיתית או הורים נורמלים, בעוד שאחד הלך למצוא את אלוהים וגרר אותי אחריו מהאזניים שלי והשנייה הייתה קרייריסטית שכמעט אף פעם לא הייתה שם ורק ספקה את הצרכים הגשמיים שיאפשרו לי לחיות ומה יצא מזה?... ובכן, היום אני כאן, ומחר אני ארשום לכם עוד פרק מהספר "בעודי מעשן" שמנסה להסביר למה העולם נראה כל כך דפוק דרך עיניים מבריקות בצבע ורדרד.

נושא לחשוב עליו בתור הורים עם כל התוכניות היפות האלה!!...

שנייה שנייה !!!

אתה רומז שאני הייתי מתמטיקה 3 יחידות ובקושי עברתי ?!?

אז שתדע שקיבלתי במתמטיקה 3 יחידות הללו 81 !

בכל מקרה, תודה על המילים החמות, אתה אכן נוגע בנקודה מאוד מיוחדת - מהו חינוך טוב ? מה הם הכלים הכי טובים שניתן לתת לילדינו היום בשביל המחר ?

אני חושב שאנחנו נמצאים בעיצומה של תקופה בה השאלות הללו מתחדדות יותר ויותר, הסממנים נמצאים בכל מקום - בתי ספר אלטרנטיביים, שיטות לימוד אחרות, החינוך הבלתי-פורמלי שרק לפני 40-30 שנה לא היווה בכלל פקטור במשוואה, תופס היום חלק לא קטן מהחינוך הכללי.

הנקודה הכי מעניינת מבחינתי, נוגעת בחינוך ההורים. הורים היום מתחילים להבין שהורות זה לא כל כך גנטי כמו שזה משהו שצריך ללמוד - והרבה, לא מעט הורים לוקחים קורסים ומתחילים ליישם דברים על עצמם, מתוך ההבנה שזה משפיע ישירות על הילד (זה שבדרך הם באמת משפרים את עצמם, זה משהו שהם פחות שמים לב, מה שגורם לי לחייך במבוכה לעיתים).

יש את תיאוריית הדורות של שטראוס והאווה שמדברת על מעגל ארבעת הדורות שחוזר על עצמו תמיד (אני ואתה נמצאים איפשהוא בדור השלישי), זוהי תיאורייה שלאט לאט מתחילים לראות איך היא עובדתית נכונה לגבי נושאים רבים - בינהם "למה אנחנו מגדלים את הילדים שלנו ככה ?" או "למה אמא שלך הייתה מכורה לעבודה, בזמן שאבא שלך היה בפאזה הדתית יותר - ומה הקשר של שני הדברים הללו לעובדת היותם בני דור שני".

סתם קוריוז בנושא אחר שקשור לתיאוריה הזו, מדובר גם בסיבה שאני לא חושש מהתעצמות איסלמית עוד דור אחד או שניים.

מעביר כאן קישור לתיאוריה, מי שמעוניין לקרוא דברים קשורים, מוזמן לבדוק את שני ספריו של פרופ' דוד פסיג.

וחבר'ה, שיהיה שבוע טוב ושמשי..
עמית

Etnozam

New member
סתם נתתי קצת חומר למחשבה מנקודת מבט

שאולי לא ניתן לקבל אותה בדרך אחרת.
לא יודע מה שייך התעצמות אסלמית לעניין.. הם סתם חמורים, תמיד היו ותמיד יהיו כל עוד הם ידבקו בקשקוש הזה שהם קוראים לו דת.

שבוע טוב

שמח שענו לך בהרחבה

אילת היא אחת האימהות בשבט הצופים הישראלי שאני מנהל וזה עונה על השאלה השנייה שלך - מההורים אני בעיקר יודע

שיהיה בהצלחה ואם יש לך שאלות נוספות - אנו כאן.

עמית

מריקה1

New member
זה היה מאוד מענין. תודה רבה לכולכם

האמת שהשאלה שהכי מענינת אותי היא אם אצליח למצוא עבודה.
אני רואת חשבון, מישהו יכול לתת לי מושג מה רמת הביקוש לרואי חשבון בהולנד?

אה!

יש דרישה - אבל ממש ממש חובה לדעת הולנדית ואת חוקי המיסוי ההולנדיים.

ואם יש לך את זה - את יכולה להתחיל מעבודה אינטנסיבית חודשיים בשנה בהגשת דו״חות מס לאנשים פרטיים, שיממנו לך הכנסה של שנה שלמה.

אני מחפשת עבודה ורוב העבודות שאני רואה הן בתחום הפיננסי - אבל בהחלט דורשים השכלה רלוונטית ושפה....

אילת72

New member
נדמה לי גם

שאילת (וגיל, נו ניתן לו קרדיט) היא האמא היחידה שהסכימה להפקיר את ילדיה ל"בית הספר לזרים"...האחרים פשוט נמנעו מראש פינה (או שאולי יש עוד סידור שאני לא יודעת עליו?) - בכל מקרה, בדיעבד, חוץ מעניין הנסיעות והמרחק, בית הספר להולנדית הוא בהחלט חוויה מאוד מאוד חיובית עבור הילדים, הם לומדים המון, נהנים מאוד ונחשפים למגוון תרבויות ותפיסות שבעיניי הוא דבר חשוב ומרתק. באשר לראש פינה - ימים יגידו, הם עדיין צעירים מספיק בשביל להחליף בית ספר אם נחליט שזה לא מתאים להם מסיבה זו או אחרת.

אני נוטה שלא לסמוך כל כך על הגדרות "מקובלות" של בית הספר הכי "מצויין" (שמתחבר בעיניי להגדרות של "רופא תותח" ועוד הגדרות מהסוג הזה) - אבל מצד שני, אני עוד לא מספיק מתמצאת במערכת החינוך ההולנדית, אז לא מתיימרת לחוות דעה באופן כללי... רק על הקוביה הקטנה שלי שהכרתי בינתיים.

מריקה1

New member
המידע שנתת לי עלבית הספר לזרים מאוד מאוד שמח

אותי. אני מאוד חוששת להכניס את הילדה שלנו למסגרת בלי שפה.
כמו שאני מבינה ראש פינה בית ספר דתי ומעאפן, יש רשימות המתנה ארוכות לביה"ס האחרים בסביבה ואמסטלוין יקרה, אז למה בעצם לגור שם (בעלי עובד מהבית ונוסע מידי פעם)?

למה באמת?

אם אתם לא מחפשים דיור קרוב למקום העבודה של בעלך - למה לכם בכלל לגור בעיר, ועל אחת כמה וכמה - באמסטלווין?

יש מקומות נפלאים באיזור שלהגיע מהם למרכז אמסטרדם, לפעילות של הצופים או לסכיפהול לצורך הנסיעות זה אותו מאמץ כמו אם הייתם גרים באמסטלפיין.

כמו הארלם, לאנדסמיר... ואפילו יש פה כמה שיגידו לך כמה נפלא באמסטרדם נורד

מריקה1

New member
בעלי נקרע כשאמרתי לו שינסה לחפש באמסטרדאםזאוד

זה קרה אחרי שקראתי כאן את אחד השירשורים....
הוא אמר שזה כמו שאגיד לו: הו דוד, אולי נקנה בית בתל אביב במקום הכי יקר.
האמת היא שאני חיבת חברות ישראליות בשביל לשרוד וגם בגלל שבעלי לא כל כך שם לב לפרטים.
והנה הדוגמא:
הוא שכח לספר לי שהבחינה הנורא נורא נורא נורא נורא נורא נורא נורא קלה שאני צריכה לעבור כדי לקבל ויזה היא בהולנדית...

taltaal

New member
לגבי הבחינה בהולנדית

אם את צריכה לעשות אותה, תתחילי ללמוד מעכשיו ואז היא באמת לא עניין יותר מדי מסובך, ובכלל אם אתם מתכוונים לחיות פה בשנים הבאות, לדעת את השפה יכול לעזור מאוד בקליטה פה. (מניסיון).

אילת72

New member
באופן אישי

אני מאוד אוהבת את האיזור פה- אמסטרדם זאוד - לאו דווקא בגלל הישראלים... חייבת להודות שלא מכירה מספיק איזורים אחרים כאן. מה שכן, בהיותנו, לפחות נכון לעכשיו, חסרי רכב פרטי, התחבורה פה מאוד מאוד נוחה וזה בהחלט שיקול (מה שלא תמיד נכון לגבי אמסטלוויין למשל).

חוץ מזה האיזור עצמו מאוד יפה, אכן יקר, אבל התחושה היא שיש תמורה (ושוב, לא מכירה מספיק איזורים אחרים, אז מאוד יכול להיות שיש איזורים פחות יקרים שגם שם יש תמורה מספקת) - לילדים מאוד נחמד פה, מבחינת פארקים וכדו', וגם נגישות וקרבה לעיר (ברגע שעולים על אופניים - שים לב עמית!!!

יש פה אוכלוסיה מאוד מגוונת - אם את מחפשת הולנדית הומוגנית - אז זה לא האיזור. מצד שני, חוץ מהרבה ישראלים ומוצרים מפתיעים בסופר (מצות, קמח מצה ותירוש בימים אלה, אפילו חזרת וגפילטע פיש, וגם פתיתים כל השנה...) יש פה המון זרים מכל מיני סוגים - אנגלים, אמריקאים, תורכים, ספרדים - מה שנקרא "אקספטס" - וזה הופך את החוויה למאוד מעניינת. החסרון בזה מבחינתי הוא שזה מאוד מפריע לי לתרגל את ההולנדית, וזה כן מצער - כי כולם פה מדברים אנגלית וקשה מאוד להתעקש על ההולנדית המקרטעת שלי, כל פעם שמישהו עובר מיד לאנגלית בשניה שהוא מזהה קושי.

לגבי ראש פינה - כאמור, אכן הרבה טוענים שהוא מעפן - לא בטוחה שזה נכון, אני מאמינה בסופו של דבר, שהרבה מאוד תלוי במורה שהילד זוכה לה - זה נכון גם בארץ, וגם כאן. ברור שיש תכתיבים של בית ספר, רמה כללית וכדו', אבל בסופו של דבר - הילד פוגש מורה כל בוקר, ומאחר ואני מייחסת המון חשיבות ליחסים בינאישיים בכלל, אני חושבת שזה בסופו של דבר באמת מה שמשפיע. מורה טובה תאפשר לילד לבטא את עצמו, להתקדם, ולעשות את מה שמתאים לו - ליכולות, לשאיפות, לרצונות גם באותו זמן וגם בעתיד (בין אם זה להיות מדען חלל, ספר או כל מקצוע חלומי אחר).

המבחן הבסיסי שלי לאיכות בית הספר/גן או כל מסגרת אחרת (וכאמור, לא בהכרח המבחן המקובל) - האם הילד חוזר מאושר הביתה? ויותר מכך - האם הוא רץ פנימה בשמחה בבוקר? התשובה לשתי השאלות חייבת להיות חד משמעית כן. לפעמים זה לוקח קצת זמן עד שמגיעים לשלב הזה, ולא תמיד הם שמחים מיד בהתחלה, אבל כל זמן שהם לא שמחים, אני עושה כל שביכולתי כדי שזה ישתפר (ושוב - אני קוראת לעמית להעיד...). כל זה לא אומר שלא חשוב לי מה הם לומדים ולאיזו רמה מגיעים, אבל, אם האוירה הבסיסית טובה ומתאימה להם, הם ילמדו כל מה שהם צריכים ואפשר להשלים ולתקן.

ללמוד בבית ספר נחשב ולהשקיע את כל אחה"צ בהכנת שעורים בכתה א (זה לגבי בתי ספר בארץ) זה לא האידיאל מבחינתי - גם זה כמובן עניין מאוד אישי.

לגבי המבחן - ראי שרשור קודם שהיה כאן בעניין בתי ספר להולנדית והלימוד למבחן (נדמה לי שנפתח על ידי טאטי)

אמסטרדם נורד אימפריה !

(נכתב על ידי ישראלי שהיגר לאחרונה מאמסטרדם נורד להארלם)

אבל לסיכומו של דבר, אכן אין צורך להתנחל באמסטלויין בגלל החברותא, ישנן קהילות ישראלים בכל מקום מרכזי ובסופו של דבר - לא מדובר בכאלו מרחקים ארוכים (הארלם היא 10 דקות נסיעה ברכבת לאמסטרדם, זאנדם ואלסמייר גם כן קרובות מאוד), אפילו בלי רכב פרטי, התחבורה הציבורית היא אחלה.

yaelli10

New member
תיקון - בית הספר באמסטרדם

בית ספר ראש פינה נמצא בתחומי אמסטרדם ולא אמסטלווין. כן בחלק הדרומי ביותר, כ-400 מטר דרומה קיים גבול אמסטרדם-אמסטלווין.
ילדיי היו בבית הספר עד לשנה שעברה. מיוזמתי העברתי אותם לבית ספר ציבורי רגיל.
בית הספר הינו דתי. בבקרים מתפללים. לפני אוכל מתפללים. אמנם אין הפרדה בין בנים ובנות, אך על הבנים לחבוש כיפות במשך רוב שעות היום (רק בהפסקה לא).
ילדים שמלאו להם 4, יום אחרי היום הולדת.
לפי ההלכה אם האמא יהודיה אז גם הילדים. הם כן יבקשו הוכחות כמו תעודת נישואין של ההורים של האמא.
יש הרבה שמדברים עברית. אך יש לציין שאין ממש אינטרגרציה בין הילדים ההולנדים לבין הישראלים.

למעלה