תראי - אין לי ילדים משלי
(הצלחתי להתחמק מזה) אבל אני יודעת כמה דברים:
1. ילדים לא בהכרח הולכים לבית הספר השכונתי שלהם. הם לא חייבים ובתי הספר לא מחוייבים לקלוט את ילדי השכונה בעדיפות.
2. הורים בוחרים את בית הספר בהרבה מקרים עפ״י דירוגו במבחני הסיטו - שעליהם דיברתי. ז״א - בתי ספר שמהם יוצאים ילדים עם כביכול מוכנות אקדמאית בגיל 12. ועל פיהם נקבע המסלול האקדמי שלהם, בגדול - עד אחרי האוניברסיטה.
ז״א ילד שטוב בחשבון בגיל 11 ינותב ללימודים והשכלה ריאלית, לגאוות הוריו.
3. אלמנט נוסף הוא בית ספר שחור/לבן. כמות המהגרים בו, החשיפה למולטי-קולטי ומידת הסגרגציה החברתית שאת כהורה מעוניינת בה.
ממה שאני שומעת מחברים ומכרים - המונטסורי בהחלט יכול להיות מענה למי שעדיין לא מעורה, ועדיין לא פיתח (או התקלקל) הבנה באפשרויות החינוך וההשכלה העתידיות של ילדיו, כי שם הדגש הוא באמת על היכולות וההתפתחות האישית של כל ילד ולא כל כך על ממוצע המוכנות ללימודי לטינית וכלכלה.
יש בתי ספר עם דירוג סיטו מעולה ומארג חברתי מחליא של אליטות חברתיות ויש בתי ספר עם דירוג סיטו נמוך או ממוצע עם מארג חברתי מחליא של אליטות דתיות... יש בתי ספר עם דירוג נמוך אבל עם מארג חברתי נעים ויש כאלה עם דירוג גבוה ומארג נעים. אני חושבת שמונטסורי יכול להיות מענה להכל - בממוצע....
אם היו לי ילדים הייתי משתדלת למצוא להם בית ספר שנמצא באיזור היחסי בו הם מתגוררים מהבחינה החברתית ובגלל הנסיון שלי כתלמידה והמסקנות שלי ושל המקציף מהשלב הזה בחיים - מקום שבו הם יהיו מאושרים ולא יצטרכו להוכיח כלום לאף אחד. גם אם כל מה שייצא מהם יהיה חינוך מקצועי.
כחילונית - לא הייתי מעלה על הדעת לשלוח את ילדי לבית ספר דתי, אבל זאת אני.
בשכונה שלי יש שני בתי ספר ״לבנים״. אחד שאני יודעת שנחשב לטוב מאוד ומכירה 3 ילדים שהלכו אליו והיו מרוצים מאוד, ואחד שנמצא ממש 100 מטר מהבית ואין לי מושג לגבי הדירוג שלו - אבל המיקום שלו מנצח.
יש עוד כמה בתי ספר באיזור - אבל אני ממש לא יודעת עליהם מכורח היותי נטולת.
אני לא מאמינה במבחני סיטו - אבל אם את לא דתיה אני לא רואה סיבה לשלוח ילד לבית ספר דתי שלא יתן לו שום דבר מעבר לערכי דת יהודיים ותחושת עליונות מבוססת דת, שלדעתי האישית (ואישית בלבד) היא פסולה ולא עניינית לשום ערך בחיים שלו כבוגר בהולנד של המאה ה 21.
יש לכם שנה וחצי להכין את הילדה עם הולנדית בסיסית (אני מניחה שאתם יכולים להתחיל כבר עם בית הספר ההולנדי בישראל?), להגיע, להתמקם ולחפש בית ספר שתואם אתכם ואת ילדתכם...
לבדוק אם אתם רוצים שהילדה תלמד כלכלה, מסחר, רפואה ותשלוט בחמש שפות, או שתאהבו אותה גם אם היא תהיה ספרית, או שאולי כן חשוב לכם שהיא תדע דיני כשרות ותבחר חתן שעשה בר מצווה.