ביקור כואב במגדלנה.

יויו13

New member
בדיוק אתמול סיפרו לי על מקרה של זוג שהגיע

למסעדה (ערב שישי) והבחורה דיווחה למלצר על מספר אלרגיות ורגישיות .
המלצר הזעיק את מנהל המסעדה והנ"ל לאחר דיון עם האורחת אמר לה
שמבחינתו עדיף שהם לא יסעדו במסעדה וזה מתוך דאגה כנה לשלומה ומתוך זה
שהוא לא בטוח שהם יכולים מבחינה מיקצועית להבטיח את בריאותה.
הם עזבו את המסעדה בחרון אף ובכעס .
לעניות דעתי צוות המסעדה נקט בדרך נכונה והגונה
דעתכם?

Maldini Girl

New member
אני מסכימה איתך

וגם מבינה את האכזבה של הסועדים. לצאת ממקום שבאת להנות בו כשאומרים "אני מעדיף לא להתאמץ בשבילך" (ככה זה נשמע עבור הסועדים, למרות שכאמור אני מסכימה איתך שבמקרה כזה זה היה הדבר הנכון לעשות) זה מאד מתסכל.

זה לא מדויק "עדיף לא להתאמץ בשבילך"

לפעמים יש רטבים ומרכיבי מנות המוכנים מראש, המכילים מרכיבים שהם אלרגנים עבור אנשים מסוימים. כאשר מגיע למסעדה סועד שסובל ממספר רגישויות, יהיה קצת קשה עד בלתי אפשרי למסעדה להתחיל לעשות אלימינציה בתפריט עבור הסועד. סבירות גבוהה שרוב המלצרים לא מכירים את כל מרכיבי המנה באופן פרטני ואם על כל מנה שהאדם האלרגי, המלצר יצטרך לרוץ למטבח ולתחקר את השף ואת הטבחים מה המנה מכילה ואז להתחיל ולבדוק מה הרגישויות של אותו אדם, זה יהיה משהו אבסורדי לחלוטין.
פעל נכון מנהל המסעדה, שלדעתי פעל בצורה אחראית וראויה, וכעסם של בני הזוג אינו מוצדק לדעתי.

במסגרת עבודתי בתחום הקייטרינג מגיעות אליי מדי פעם דרישות למנות מוכנות ללא גלוטן. אני מיד אומר שאין לי אפשרות להכין מנות כאלה, ולא מתוך עצלות או חוסר רצון לתת שירות ללקוח, אלא פשוט מתוך דאגה כנה לבריאות לקוחותיי, ואין לי שום אפשרות לקחת על מצפוני ועל אחריותי שאם אחד הטבחים יעשה פשלה קטנה באותה מנה וכתוצאה מכך יישלח ילד לבית חולים או גרוע מכך...

Maldini Girl

New member
כתבתי את זה במרכאות כי

אני לא באמת חושבת שזו הסיטואציה אבל מניחה שזה מה שהרגיש הזוג.

salo22

New member
סקרן מבחינה רפואית

מה היה בעבר הרחוק בהקשר של אלרגיות לאוכל והאם בכלל הייתה מודעות ? ממתי התפתח העניין וכולי.. בתור ילד ונער אני ממש לא זוכר שהנושא היה עולה כמעט, אולי אפילו לגמרי.. אולי פעם אחת, חבר שהיה אלרגי לאפרסק או משהו כזה.. גלוטן לא חושב שזוכר, כנ"ל כמעט כל אלרגיה אחרת, שהיום מוזכרות באופן תדיר. למיטב זיכרוני גם לא דיברו יותר מידי על מקרים בהם אנשים מתו מרגישות נניח לאגוזים. אולי פשוט לא זוכר וזה כן היה קורה ומדווח.
יויו מנהל המסעדה ללא שום ספק פעל היטב, כמובן שתלוי מה הרגישויות, אבל בכל מקרה אם כבר מדובר בכמה, נשמע בהחלט שאותה בחורה מסתכנת מאוד באכילה במטבח עסוק ולחוץ המכין אוכל לאנשים רבים.

שילוב של כמה גורמים

חשיפה גדולה יותר והבנה גדולה יותר של המחלות הללו.

צליאק לדוגמא אינה רגישות אלא מחלה אוטואימונית וככזו יכולה לגרום להרבה מאוד בעיות - תגובה אלרגית היא the least of the problems בעניין הזה.

בעניין של רגישויות - ישנן חומרות שונות, ישנם מקרים בהם האלרגיה היא קלה ולכן זה מתבטא בתחושה של חוסר נוחות ותחושות לא נעימות וישנן אלרגיות שמתבטאות בהתנפחות, חסימה של דרכי האוויר ושוק אנאפילקטי תוך דקות ספורות.

ככלל, גם אלרגיה קלה יכולה להתפתח לחריפה אך כל אדם מכיר את מגבלותיו, אם זיהום משני לא מדאיג את מי שסובל מהאלרגיה מתוך היכרות עם האלרגיה שלו, הרי שאין צורך להימנע מסוגי מטבח שונים. במקרה הזה, הם שאלו, התריעו והסבירו את המצב, ההתנהגות של המלצרית הייתה רשלנית ולא שירותית.

PantherettePitz

New member
יש לזה כמה מרכיבים

קודם כל, אכן יש עלייה בשיעור האנשים האטופיים ("אלרגיים") בעולם. יש כל מיני תיאוריות שמנסות להסביר את העובדה הזו. אחת המפורסמות בהן נקראת תיאוריית ההיגיינה ובאופן פשטני אומרת שמי שחיים בסביבה אורבנית בעולם המערבי לא נחשפים מספיק לחיידקים ומזהמים ולכן לא רוכשים עמידויות ולכן יש הרבה אנשים אטופיים. לפי ראיות מחקריות היום התיאוריה הזו כנראה קיצונית מדי ולא נכונה אבל יש תיאוריות מתונות יותר שיש לגביהן יותר הסכמה היום.

מעבר לזה, בהחלט יש עניין של מודעות. האלרגיות הקטלניות הן נדירות יחסית, ורוב הבעיות שנתקלים בהן הן לא של מי שבחרו לאכול במסעדה ועברו שוק אנאפילקטי. למשל, לפני שנים לא רבות כל-כך לא הייתה המודעות שיש היום לנזק שחולה צליאק מבוגר גורם לעצמו אם הוא אוכל גלוטן - בטח חולה צליאק א-סימפטומטי, שאין לו כאבים אחר-כך. היום יודעים שזה מסוכן ויש הרבה יותר רגישות לנושא של חשיפה, לזיהום משני וכו' (לי יש קרובת משפחה די מבוגרת שהיא א-סימפטומטית וכשהיא הייתה בת 18 אמרו לה שהיא "הבריאה". אחרי שנים היא גילתה שהיא צריכה להימנע מחיטה בכל מקרה).

בנוסף, ככל הנראה לפני כמה עשרות שנים האכילה בחוץ הייתה פחות נפוצה ולכן זה נושא שהיה פחות רלוונטי.

תודה רבה על המידע..החכמתי

trilliane

Well-known member
מנהל
כבר בגן הייתה לי חברה חולת צליאק

לא ידעתי שכך קוראים למחלה או מה היא אומרת, אבל ידעתי שאסור לה לאכול מוצרי קמח רגיל, ובכל פעם שחגגו יום הולדת אמה הייתה אופה לה עוגה במיוחד ומביאה לגן. אבל אחריה לא היו לי חברות כאלה, אז זה בעיקר עניין של מזל והסתברות. לאורך כל השנים הכרתי אנשים שהיו רגישים לרכיבים כאלה ואחרים, אם כי לא ברמה של שוק ומוות, כי אלה אלרגיות קיצוניות והן קצת פחות נפוצות.

צריך לזכור שגם התקשורת עברה שינוי גדול מאז האינטרנט. אם בעבר כל ידיעה הייתה נשקלת לפי המקום בעיתון, כיום בעידן הדיגיטלי עלויות הדפוס כבר לא רלוונטיות, וכמובן, התקשורת הרשמית כבר מזמן אינה ספק החדשות הבלעדי או אפילו העיקרי. כמו כן אנשים פרטיים יכולים להציף נושאים באמצעות בניית אתרים, כתיבת בלוגים, פתיחת קבוצות דיון ויכולים למצוא זה את זה בקלות, פעולה שבעבר הייתה קשה יותר. יש לא מעט תחומים שלא הכרתי ולא נחשפתי אליהם לפני האינטרנט (אלא אם הכרתי אישית אדם כזה, כמו הסיפור הראשון). החשיפה למידע ולנושאים שפעם נדחקו לשוליים בתקשורת (אבל מעניינים אנשים רבים ונוגעים לחיי היום יום שלהם) גדולה כיום משמעותית כי יש לכך דרישה וגם יש אמצעים (והם זולים, נגישים ופשוטים).

amirhir

New member
הייתי שמח אם יותר מסעדות שבאמת

לא יכולות לעמוד בדרישות האלו ינקטו באותה מדיניות.
בסך הכל מסעדה מסודרת יכולה להתמודד עם רוב הדברים במידה סבירה. ומי שלא, עדיף לא לקחת סיכון על בריאות של אנשים.

החתולית

New member
מכובד, הגון ואחראי

וחבל שהלקוחות כעסו, כאשר למרות האכזבה היו צריכים להבין ששומרים על בריאותם.

מי שאלרגיים צריכים להודיע על כך במעמד הזמנת השולחן, ואז יכולות להימנע אי-נעימויות כמו זו שתיארת.

trilliane

Well-known member
מנהל
חסר לי מידע כדי לשפוט

אם אכן מדובר ברגישות רבה גם לכמויות מזעריות (שאריות) שעלולה לעלות בחיי אדם, ברור לי מדוע המסעדה בחרה להימנע כי זו אחריות כבדה שהיא לא יכולה לקחת על עצמה. לעומת זאת אם מדובר במקרה דומה לזה שתואר בראש השרשור (כלומר די בכך שרכיבים מסוימים לא יהיו במנה ותו לא) והמסעדה העדיפה להקטין ראש ולוותר על סועדים בעלי דרישות כדי לחסוך מעצמה את הטרחה, אני יכולה להבין את הכעס.

במידה מסוימת ניתן להשוות זאת לאנשים בעלי מוגבלויות. גם אלרגיה היא מוגבלות (בריאותית) שאינה בשליטתו של האדם. האם היינו מקבלים תשובה של מסעדה שלא מוכנה לטרוח עבור לקוח בכיסא גלגלים למשל? (ויש כיום חוקי נגישות שתפקידם להסדיר זאת כדי למנוע אפליה). אם המסעדה לא מונגשת ולא אמורה להיות (לפי החוק) בסדר; אבל אם היא כן, או אם היא יכולה להיות ולא טורחת, זה לא יחס תקין.

ומהמשל בחזרה לנמשל: ברור שאם מדובר בדרישות שהמסעדה באמת ובתמים לא יכולה לעמוד בהן ומדובר בסכנת חיים, אין אפשרות לשנות את כל המטבח עבור סועדת אחת. אבל אם מדובר רק בהקפדה יתרה ובעשיית מאמץ גדול יותר לטובת לקוח עם צרכים מיוחדים, יש בזה משהו מקומם ואף טעם לפגם.

החתולית

New member
לא דומה בשום צורה שהיא

מסעדה לא מונגשת לא מסכנת חייהם של אנשים.

מקרה שבו לקוח מגיע ללא הזמנה, או לא פירט רגישויות מראש. המסעדה הרגישה שאינה יכולה להבטיח עמידה בדרישות המחמירות שהלקוח העמיד בפניה במפתיע, ופעלה נכון.

האלטרנטיבה הינה סיכון חיים ולא חוסר נוחות או מניעת גישה, כמו במקרה של נגישות.

trilliane

Well-known member
מנהל
דומה בהחלט; הפרדתי מראש מקרה של סכנת חיים

והתייחסתי בהקשר הזה רק למצבים של חוסר נוחות ואי נעימות לסועד (זה גם מה שקרה בשרשור הזה, הסועד לא היה על סף מוות וגם לא נזקק לטיפול רפואי).

למעלה