ביקורת ספרי בישול

gs1234

New member
ביקורת ספרי בישול

סוף סוף הייתי אתמול בחנות ספרים וראיתי את הספר הטבעוני של בני סיידא, וכנראה שאמא שלי תקנה אותו. בינתיים ההתרשמות שלי היא טובה למדי:
- יש בספר תמונות ממש ממש מהממות! מאד מקצועיות ומאד מעוררות תיאבון.
- בהקדמה הוא מספר שהוא החליט לכתוב ספר בישול טבעוני לאחר שהוא בעצמו, משיקולי גיל ובריאות, החליט לצרוך פחות מוצרים מן החי, וכמו כן הוא טוען שהרבה קוראים כתבו לו שהם היו רוצים לראות ספר טבעוני פרי עטו. אין שום התייחסות לנושא זכויות בעלי החיים, וכמו שצויין כאן בעבר, בגב הספר יש רשימה חלקית של 50 הספרים שהוא כתב עד היום, ולחלק גדול מהספרים יש כמובן כותרת כמו "הכל מחזה עוף", שזה קצת צורם בספר טבעוני.
- עוד בהקדמה הוא מספר שהוא מעדיף להימנע מ"תחליפים" ולכן הוא לא משתמש בטופו או בסייטן ולא מכין גבינה מקשיו. בסוף הספר יש אינדקס מתכונים לפי חומרים, ואכן אין בספר אף מתכון עם סייטן או עם טופו.
- המתכונים עצמם נחמדים אבל די בסיסיים, לדעתי. בשביל לבנות תפריט לאירוח צריך להתאמץ קצת. לדעתי האישית, טופו הוא מרכיב חיוני בכל מטבח טבעוני. הוא מרכיב מאד ורסטילי, אפשר להכין איתו המון דברים, הוא מעשיר מאכלים אחרים וגם תורם להם מבחינה תזונתית. ההחלטה של סיידא להימנע מטופו פוגעת לדעתי במגוון של המאכלים בספר.
- בשורה התחתונה: זה כמובן ספר טוב ומומלץ, ואני שמח שיש ספר בישול טבעוני של בשלן ידוע ומוכר.

כמו כן הצצתי בחנות בספר "השיטה הסודית" של רחל טל-שיר. השיטה הזאת לא כל כך סודית ואני לא מתלהב ממנה. העקרונות שלה הם רק בריאותיים, אבל ההחלטה מה בריא ומה לא נשענת לרוב על בסיס מדעי לא מוכח, ומחוזקת באמצעות רפואה אלטרנטיבית שגם היא בנויה על כרעי תרנגולת. שלא במפתיע, היא לא נמנעת ממוצרים מן החי, והם מופיעים בחלק מהמתכונים. בעיני טל שיר זה בסדר לשתות חלב אורגני ולצרוך ביצים אורגניות, ורק צריך לא להגזים בכמויות, כי... זה לא בריא. חלק מהמתכונים כן טבעוניים ויש אפילו מתכונים עם המילה "טבעונאי" בכותרת, ומי שבקטע הזה יוכל אולי להיעזר בספר. אני אישית לא אוהב את הגישה שלה ואת הכתיבה שלה, ורוב המתכונים שראיתי לא היו מלהיבים בעיניי.

subatoi

New member
מה שהכי היה חסר לי אצל סיידא

זה הקטע של הקינוחים/מאפים. זה די חסר אצלו, ואמנם קטונתי, אבל למדתי בפורום הזה שלא חסרות אפשרויות.

אם זה של טל-שיר לא טבעוני, אנחנו עדיין עם רשימה של שני ספרים טבעונים בלבד.

אגב, בספר ה-Raw Food של שירלי בר יש הרבה מתכונים שבכותרת שלהם יש גבינה X וגבינה Y, שזה מרתיע. אך מעיון במתכונים מסתבר שהכל תחליפים שהיא מסבירה איך להכין. שזה נחמד.
אבל יש בו דבש באופן מוצהר בדברי הפתיחה.

merav999

New member
קניתי את הספר של סיידא

אכן מתכונים מאוד פשוטים וקלים להכנה אבל יש מקום גם לזה, למקרים שרוצים פשוט לאכול בלי להשקיע יותר מדי. בשביל מתכונים לאירוח ולחגים יש מקורות אחרים.

נראה לי אקנה גם את הספר של אביטל סבג מתישהו.

subatoi

New member
אגב, פניתי אליה בשאלה לגבי הנחה ברכישה

מרוכזת. היא אמרה שמעבר להנחה שמקבלים אם קונים אצלה ולא בחנות, אפשר יהיה לקבל מחיר מהמו"ל אם מדובר ב-50 עותקים

vegetalien

New member
שה שה,

טופו חיוני? עוד יחשבו שאנחנו חייבים את הקוביה הזאת אחרת נמות.

סתם סתם, אני יודע שזוהי צורת התבטאות בלבד.

אולי אציע לאחי לקנות את הספר, אף שלדעתי הבלוגים הטבעוניים (במיוחד של השותפות למטבח) מכים אותו שוק על ירך, ולא משנה כמה מוערך מר סיידא.
אבל ספר, מודפס, עם אינדקס והכול... חיפושית
- האם אין לשותפות אפשרות לארגן פרוייקט בהד-סטארט כדי להוציא ספר מודפס, צבעוני ומוסרי (בניגוד לסיידא, מסחרי נטו)?

subatoi

New member
למרות שהאינטרנט בהחלט מנצח, יש הרבה חשיבות

לדעתי לספרים האלה:
ראשית, הם מפגינים נוכחות טבעונית, צבעונית ומעניינת על דוכן ספרי הבישול/מתכונים בחנויות, וזה דבר שלא היה עד היום. וזה ששם מוכר כמו סיידא עשה את זה, רק תורם. מבקרי חנויות הספרים יכולים להציץ ולראות שבהחלט יש מה לאכול.
שנית, אם אנחנו נותנים את זה כמתנה, זו אמירה משמעותית וזה יוצר הפגנת נוכחות על מדף הספרים של המקבל. גם אם עבור אותו מקבל הטבעונות אינה חדשה, יש עוד אנשים שיראו את זה אצלו. במיוחד כאלה שמחזיקים את הספרים שלהם במקום בולט לעין במטבח, נגיד.
שלישית, זו אמירה והפגנת נוכחות על המדפים שלנו, למי שרוצה/צריך את זה. זה נחמד וצבעוני.
ורביעית, אם כבר מתחיל להיווצר שוק כזה, לא יזיק לתמוך בו כדי שיהיו עוד כאלה.

בסופו של דבר צריך לזכור, שבניגוד למה שנדמה לנו לפעמים, לא כל העולם חי בתוך האינטרנט והפייסבוק. יש המון דודות שלא שורצות שם, ויש גם צעירים שלא שורצים שם (וגם אם כן, תלוי איפה). צריך גם לזכור שלא כולם חיים בשלום עם אפליקציות וסמארטפונים למיניהם ומרדף אחר מתכונים מעניינים באוקיינוס המידע האינסופי שנקרא גוגל. יש כאלה שדווקא ישמחו לקבל מתכונים מומלצים/טובים ליד. ובנוסף, יש את אלה שלא בהכרח יחפשו מתכונים טבעוניים באופן אקטיבי מרצונם, אבל אם כבר איזה מכר נתן להם כמתנה ספר מתכונים, טוב, נו, נשב לראות מה יש להם להציע, הטבעונים האלה, ואולי נמצא משהו מעניין להכין.

בקיצור, אני בעד ספרים כאלה. מוכן לתרום למשהו טוב, ואף להזמין מראש חמישיה (באמת).

vegetalien

New member
התפרצת לדלת פתוחה

ונתקלת בקיר גבס.

מובן שאני בעד הוצאת יותר ויותר ספרי בישול טבעוניים. כולל של סיידא.
אבל לדעתי טוב יהיה אם גם הבלוגריות "החובבות" יחשבו להוציא ספר עם מיטב המתכונים, לכל סוג מנה (מתאבן/סלטים/עיקרי/קינוחים). ובטוחני שאיכות המתכונים תהיה טובה יותר, ומשלוש סיבות:

1. היכרות עם הטבעונות לפנים ולחוץ. בניגוד לסיידא, שזוהי אינה אלא נישה קולינרית מבחינתו.

2. חומרי הגלם - כפי שגבי ציין, סיידא נמנע מחומרי גלם "חקייניים" וממתכונים שעלולים לענות על ההגדרה הזו.

3. כתבת בעצמך - חסרים קינוחים. ואוי לו לטבעוני שמעוניין לחרב את גזרתו. מה יעשה, יסתפק בבפלות?

Gidi Shemer

New member
ביחס לנקודה האחרונה

זה הזכיר לי משהו.

זוגתי סיפרה לי שבילדותה בקיבוץ היא וחברה הקימו מחבוא סודי (בעצם צריך לכתוב ״מחבוע״ כדי לדעת איך להגות את המילה) וקראו לו ״ פינת ה- ב׳ ״

ב׳- כמובן בגלל ששם הן החביאו את הבפלות שהן אגרו.

עד לגשם הראשון.

subatoi

New member
אבל-אבל-אבל, אנחנו בדיוק באותו ראש

כל ההרחבה שלי היתה בכלליות על חשיבות הספרים למרות שהבלוגים מובילים.

אני בהחלט, מאוד, לגמרי והכי בעד ספר של הבלוגריות למיניהן. בדיוק לזה כוונה השורה התחתונה שלי. אני מוכן לתרום ולהזמין מראש חמישית ספרים

RSPA

New member
לזה אפשר להוסיף, ובמיוחד בהקשר לספר של סיידא

שלא רק שהקהל בחנויות הספרים יראה שלטבעונים יש מה לאכול - בעצם יש להם אוכל זהה לאוכל של כולם מבחינת מרכיביו וזמינותם. איך נאמר בכתבה של גלי וולוצקי ב"כלכליסט": "בשביל המתכונים של סיידא לא תצטרכו ללמוד זן או אפילו לקפוץ לחנות טבע. רובם מורכבים מחומרי גלם שאפשר למצוא בכל מרכול".
זו המיוחדות של סיידא שמבלי שאנו שמים לב אליה, עוד עשויה לקדם רבים לעבר הטבעונות רק בשל כך שישאלו את עצמם "מה שונה בתזונה הטבעונית מהתזונה שלנו?". הדימוי הטבעוני הקולינארי ואולי הכללי מתמצה בתחליפים ובעיקר בטופו ובסייטן. זה שהוא לא השתמש בהם דווקא מחזק את הדימוי שאנו כשאר בני האדם. לשאלה שתעלה אם כך, במה אנו שונים תבוא מייד התשובה הטובה מכל והברורה - לא מוצרים החי. זה - יחד עם הפשטות והעממיות של המובא - הוא הפלוס הגדול של הספר של סיידא מבחינתנו, מבלי שהוא התכוון לכך בכלל.

מצלתיים

New member
זה הפוך, אנשים יפתחו את הספר

ויאשרו לעצמם שלטבעונים אין מה לאכול, כל הספר מנות ראשונות.

RSPA

New member
ואת, פתחת את הספר ?

אני פתחתי ולא זו היתה התרשמותי. סורי.

מצלתיים

New member
פתחתי ועלעלתי בקצרה

לא ראיתי אפילו את הסטייפל פוד הטבעוני - קציצות קטניות. שלא לדבר על חביתת קמח חומוס.
אבל אני מודה שזה היה רפרוף מהיר ואני אשמח אם אני טועה וזה קיים שם, בכל זאת לא אקנה ספר בישול טבעוני מקרניסט.

RSPA

New member
תראי מה זה. קודם טענת שהכל מנות ראשונות

וזה לא נכון. עכשיו את טוענת שאין קציצות קטניות - ושוב זה לא נכון.

עם כל הצער שבדבר, המסקנה המתבקשת - שאת זורקת לאויר דברים בלי ביסוס (לא לומר משהו חריף יותר).

(כל הנ"ל מבלי לפגוע בזכותך לא לקנות ספר מקרניסט).

מצלתיים

New member
לא ראיתי קציצות והמבורגרים

זה חשוב בתור "מנות עיקריות" ואם זה כן קיים בספר זה טוב.
ברור שלא אקנה ספר בישול טבעוני מקרניסט, אם הוא היה קורא לספר בצניעות "בישול צמחי" אולי הייתי קונה

האלזה

New member
למה שתהיה שם חביתת קמח חומוס?

זה לא מתכון חובה. יכול להיות שהוא ניסה אותו ולא אהב, יכול להיות שהוא לא ניסה וגם לא מעוניין לעבוד עם חומרי גלם כאלו, שאינם מוכרים ואין אותם בכל מקום.
זה דווקא חיובי בעיני.
בניגוד לגבי, אני חושבת שזה מרענן שיש ספר בישול בלי טופו.
נכון, זה מעשיר, אבל זה לא חובה.
אני בעד שכל אחד יבשל עם מה שהוא מתחבר אליו, וזה יצא לו הכי טוב.
מה שכן נראה שחבל זה הקינוחים. לא הבנתי אם בכלל יש קינוחים בספר שלו וזה כבר נשמע כמו פיספוס אמיתי.

למעלה