ביפו העבר השתמר

ביפו העבר השתמר

ביפו ימים עברו השתמרו לאורך זמן ארוך יותר , כך קרה שזכיתי גם אני בן דור צעיר יותר (יליד שנת 71) לראות עגלות של נפט, רוכלים על עגלות המוכרים : מלבי, ביגלה, בצל יבש בולגרי אחד שמכר בגדים וקראו לו : "הכלבזול" ועוד.... ההוי של שנות השבעים עוד חי בתוכי ואני נזכר בגעגועים בטיפוסים דוברי הלדינו בני כל העדות שחיו סביבי, בפעם הראשונה שנכנסתי לפורום שלחתי את השיר הזה, אני מקדיש לכולכם אותו באהבה פעם נוספת: "אל מלדאדו": קדה אניו וינייה אל טיימפו דה אקודראר אי מאלדאר פור איוס: מי נונה גרנדה מי נונו מי פאדרה אי אוטרוס אל חכם איזק לו ימאבן דמפרנו אל אורנו יא קינטאן ראקי אפרונטאן אבראן לה קאזה וייז'ה אל קורטיז'ו בארן קון סקובה לה סיאס מטן אן קארה אי מושמה אן לה טבלה לוס פיפינוס מונדאן אי קורטן לאס בורקיטס אינצ'יאן דה ברנג'נה אי קזו אזיטונס ודרס אי פרטוס בוקל דה ראקי בואנו קופס צ'יקס מטה אי גרנדס פארה לה אגווה איזק אל פוליס ימה אי שמואל אל ויזינו יהושוע אל בולגרו אלברט אל בקיאר ויז'ו דאנדה נו אבסטה פור מיניין אלה קלז'ה ואטה יאמה לוס סורטרוס טאקה אלה כבסה מטן סאסנטן אן לס סיאס צ'יקס אל חכם יאסטה ויניינדו בוגיטו דה ליורוס אן און מאנו לה אוטרה - אל צ'אפיו פרטו הושקאלדין חכם איזק היידה , אל מלדאדו. נאור

אסטרלו

New member
נו איי מונצ'וס מאנסב'וס

קה נסיירון אן לוס 70 אניוס קה סאב'ן אנספניול קומו טי. אז און פוקו סופריזה. אל מלדאדו (דה מוארטה קה נו מאנקה דינגונוס) אז חאליס אנסינה פ'ין אה אסטוס דיאס קואנדו סה ב'ה אונו דה לוס בייז'וס. מה אקודרו, קואנדו אסטאבאן אן לה ב'ידה מונצ'וס דה לוס ב'ייז'וס דה לה פ'אמייה, סה פלאב'אן לאס מוז'רס - קן ב'ה טראייר לוס בויוס, אי קן אזה לוס בויוס מאס מארב'יוזוס, קן ב'ה טראייר אל גיזאדו דה מידיודיה אה לוס אסנטאדוס, אי אוטרוס פלטוס. אסטוס מלדאדוס אראן פייסטאס דה קומידה. אגורה, מוי טריסטה, קדארון סולו קואנטוס בייז'וס אי נו טיינן מאס לה סאלו אי לה פ'וארסה.

Sarika

New member
נאור, אי אל מלדאדו די מי נונה

סי אזייאה לומזמו קומו קונטאטיס טו, סולו אל חאכאן(כך ביטאו את המילה חכם) סי יאמאב'ה אברם נחמה. אל מלדאדו די מי פאפא ז"ל לו אזמוס אן אל קאל "היכל יהודה" די לוס די סלוניקי, אן אבן גבירול, אאי אי אונה סאלה פרה מלדאדוס, קדה אניו אן לה מזמה דאטה סי ארקוז'ן לאס פ'אמייה די לוס קרידוס ז"ל, אי און חכם דל קאל מלדה לוקי אס די מלדאר, אי לו אומברס די לאס פ'אמייאס דיזן "קדיש".

סורטרו

New member
שריקה למ מורניקה

לו קה מלדאן אין איל קאל היכל יהודה סה יאמה משניות אסטאס משניות מלדאמוס פור דיזיר איל קדיש דרבנן סין נו מלדאן משניות פואדן דיזיר סולו איל קדיש "רגיל" איל קדיש דרבנן אס מאס אלאבאדו. אין טאל קה סה חבר קיבוץ השומר הצעיר נה מאולבידי, קומו סה דיזה, גירסא דינקותא. טמביין נו מאולבידי דה לוס אניוס קה אסטובה אין איל קורא דה "אוהל מועד" שבת שלום פרה טודוס

Sarika

New member
גראסייאס סורטרו

די אונדי סאב'ס טאנטו די לה ליי?? טי גראנדיסיטיס אן פ'אמייה רליג'יוזה? לה פ'אמייה מיה נו סון רליג'יוזוס דל טודו...

סורטרו

New member
שבת שלום שריקה

אמי עליה השלום הייתה אשה מאוד דתיה, כבת למשפחת אסאו משפחת רבנים ידועה. שאפה תמיד שאלך להיות "תלמיד חכם" למדתי בתלמוד תורה והנחתי תפילין יום יום עד הגיעי לצבא. שם התפקרתי. גם שיניתי את דעותי הפוליטיות. אבל לעולם אני זוכר מאיפה באתי. אנחנו יהודים והתורה היא מעיין החיים היא נצחית ממנה שאבו אבותינו ולאורה אנחנו הולכים. בטוחני שהמילים האחרונות שאמרו בני משפחתי לפני שהובלו לתאי הגזים. הייתה תפילת שמע. אין לי ספק שלו לא חייתי בישראל הייתי שומר מצוות. לנו החילוניים יש איזה מין לוקסוס מסויים. שיש לנו מי שישמור על החוקים והמצוות. להיות יהודי שומר מצוות זה לא פשוט. מאידך גיסא גם לחילוני יש שאלות והוא מתלבט יותר מאדם דתי שחי לפי משנה סדורה.

Sarika

New member
סורטרו, מעריכה מאד את דבריך

ומכבדת אותם. וכאדם חילוני מסכימה עם כך שישנן שאלות והתלבטויות, אולם, לא הייתי רואה את עצמי משנה את אורך חיי בשל כך, אדם באמונתו יחייה. למרבה הצער השואה גם הביאה לכך שאנשים שחוו את הנורא מכל נטשו את הדת. דוגמה לכך יש במשפחתי, אחד מניצולי אאושויץ שראה באובדן בני המשפחה ובעצמו חזר משם שלד אדם ונשא את הצלקות לאורך כל חייו, סרב עד יומו האחרון להכיר בקיומו של אלוהים ולדעתי אין לדון אותו על כך.

סורטרו

New member
אני מסכים אתך אני לא דן אף אחד

שריקה שלום לך לא באתי לשם מחלוקת אני בעצמי אדם חילוני. אני לא שופט אף אחד. וחס ושלום לא מחזיר בתשובה. בן דודתי אהרון צרפתי שאת סיפורו אפשר לראות ולשמוע באתר של מוזיאון השואה של שפילברג סיפור קשה במיוחד. בקיצור רק הוסיף שהוא עוקר ע"י ד"ר דרינג (עוד זבל שקרא לעצמו כך) והוא אתאיסט גמור. כמוהו גם שני בני משפחתה של אישתי יוסף שימשי שנפטר. ואחיו נסים יבדל לחיים ארוכים.לא האמינו באלוהים. והיה להם ריב גדול איתו. אך למרות כל הנאמר הם מלו את בניהם. והקפידו לעשות אזכרה לעילוי נשמות יקיריהם לפי מסורת אבותינו. כמו כן, הקפידו שתהה מזוזה בפתח ביתם למה?

Sarika

New member
אני בטוחה שלא באת לשם מחלוקת

ואם לומר את האמת גם בן משפחתי מל את בניו ובמשקוף ביתו ישנה מזוזה, אולי משום רצונו לחיות בשלום עם סביבתו, דהיינו אשתו ומשפחתה. (אבל זו רק השערה שלי) אנחנו מעולם לא שאלנו אותו,אהבנו אותו כמות שהוא וכיבדנו את רצונו.

may55

New member
אני חושבת שיש לאמר

שומר מצוות מה זה דתיים / חילוניים??? מה הדתיים = קודש והלא = חול המבדיל בין קודש לחול??? אמר את זה רב שלמדתי אצלו כשהעירו לו שאני חילונית ואהבתי את זה מאמינה בדרכה ולא חול וכמו שפשריקה אומרת: רייאה קאנטה ביילה אי מאטליק נו דאמוס

Sarika

New member
במילון - חילוני=לא-קדוש, שאינו קשור

בדת או בקדושת האמונה וכדומה. דתי=אדוק באמונתו, מאמין בה'. המקיים את מצוות הדת ומנהגותיה המקודשים. המתיחס לדת, נוהג ברוח הדת, מבוסס על עקר הדת.

may55

New member
לפי המילון אבל

המציאות שונה כי המכונים חילוניים חלקם אדוקים באמונתם מקיימים מנהגי קודש ומצוות הדת ונוהגים ברוח הדת אך אינם מדקדקים בכל המצוות ולכן אין הם חול

may55

New member
קרידה את מקיימת את המצווה הגדולה

"כבד את אביך ואת אימך למען יאריכון ימך"

אכן, זו המצווה שיש לה את המשקל

הגדול ביותר - לפחות בעיניי. תהיי ברוות על כך שריקה ומאי.

Sarika

New member
סניוריקה ארמנה, בעיניי גם כן זאת

הזכות הגדולה ביותר. אני מכנה זאת זכות ולא מצווה למרות שהיא מצויינת בכתובים כמצוות עשה, כי בעיניי המילה "מצווה" שמקורה בציווי או צו מובנת כמעשה שחובה לעשותו ובמקרה של מצווה זו יש גם שכר בצידה "למען יאריכון ימיך"... את אשר אני עושה אינני עושה כי ציוו עליי, כי אם מרצון רב ומאהבה גדולה מאין כמוה והלוואי ויכולתי לעשות יותר... וברור ששום "שכר" לא מאתגר אותי. קרידה, גם לך מגיע יישר כח על קיום המצווה/הזכות הגדולה הזאת, מאחלת לך הרבה בריאות וכוחות להמשיך הלאה.

אמן , גם לך איחולים ושנוכל להמשיך

אמנן הקצב שלי הוא איטי,אבל, אני עושה כמיטב יכלתי בימים אלו.

סורטרו

New member
את מקיימת מצוות ישוב הארץ.

קיימת בך מצוות ישוב הארץ מהמצוות החשובות בתנ"ך. ויש הרבה פרשנויות על שוויה הרב. חוצמזה שהתורה של כולנו. זה שהולך בשטריימלאך או הש"סניק שהולך בחליפת 3000 דולר לא מונו ע"י השם להיות הקוזאקים שלו והם לא יותר טובים ממך אולי להפך.

Sarika

New member
סורטרו, מצווה או לא

הוריי הגיעו לארץ לא כדי לישב אותה, אלא משום שהיה להם רע בארץ הולדתם. ואני כאן כמאמר השיר - כי " כאן נולדתי, כאן נולדו לי ילדיי וכאן בניתי את ביתי..." והכי חשוב כאן אני יכולה ללכת זקופת ראש ואם לזה יקרא "מצוות ישוב הארץ" מי אני שאמחה.

למעלה