שלום רב. אשמה ותובנות ומה הקשר ביניהם...
אני מבין שמלווים אותך רגשות קשים מאז אותו אירוע.
לרגשות יש הגיון משלהם. יש בהם צורך והם מספקים הגנה ומוטיבציה לשמר התנהגות או לשנות אותה.
מה היית עושה אם הייתה לי גלולת פלא שמעלימה בבת אחת את האשמה לתמיד, האם היית לוקחת אותה?
אני משער שלא. רוב האנשים אומרים שלא. יש גם לרגשות שליליים פונקציה חשובה בחיים שלנו.
תחושת אשמה מענישה אותך על זה שפעלת מחוץ לגבולות של המוסר בעינייך אבל המטרה היא שתלמדי כדי לשפר את העתיד שלך.
כצעד ראשון להשתחרר מתחושת האשמה עליך לדעתי לפרק את האירוע ולהבין מה מתוכו היה בשליטתך, מה לא. מה יכלת לדעת רק באותו רגע שבו החלטת לא לבקר אותו ומה לא יכלת לדעת.
למשל- להבנתי (וזו רק דוגמה לאיך עושים את זה. אולי אני טועה בתוכן עצמו. שימי לב לתוכן שלך) לא יכלת לדעת שתיכשלי במבחן. לא יכלת לדעת שאם לא תלמדי אליו ביסודיות את תגיעי למצב הזה של בחירה בין התכוננות אליו לבין ביקור של אדם שזקוק לך.
תבודדי את הנסיבות של האירוע ותבדקי מה היה בשליטתך באמת ומה יכלת לדעת מראש באמת. כי מה שאת יודעת בדיעבד לא תמיד היה שם כשהייתה לך את הבחירה.
כתוצאה מכך תחושת האשמה תצטמצם לנסיבות הספציפיות שהיו באמת בשליטתך.
בשלב הבא, כדי להשתחרר מהאשמה את צריכה לבצע את הלמידה שהאשמה מנסה ללמד אותך. זיכרי: האשמה לא נמצאת שם כדי לייסר אותך אלא כדי לשפר את העתיד שלך.
דרך אחת ללמוד תובנה היא לדמיין שאת מרחפת מעל האירוע. בדיוק מעליו. תוודאי שאין רגש במקום שבו את מרחפת. אם יש אז תרחפי גבוהה יותר עד שאין. אם את צריכה תגיעי עד לירח ותסתכלי בטלסקופ על האירוע. הניתוק הזה חשוב.
כשאת מרחפת ככה, עם רגש ניטרלי, תשאלי את עצמך "מה אני צריכה ללמוד כדי לשחרר את האשמה בקלות ומהירות?"
תאפשרי לכל אסוציאציה, תחושת בטן, כל תשובה שעולה מעצמה- לעלות. תרשמי אותה ותוודאי שהיא מנוסחת על דרך החיוב (לא "לא להיות X" אלא "להיות Y"). תרשמי שלוש תובנות לפחות!
כשאת מסיימת, תיכנסי עם התובנות לאירוע ותראי איך הרגשות שלך משתנים. אם זה הצליח תמשיכי לעבר ההווה, ובכל אירוע שבו הייתה אשמה תיזכרי בתובנות ותראי איך הם משתחררים.
כשתגיעי להווה תמשיכי קצת לעתיד לאירוע שבו היית עשויה להרגיש אשמה ותיזכרי בתובנות.
מקווה שעזרתי.
זה המקסימום שאני יכול לעשות בשבילך דרך הפורום. התרגיל הזה הוא בטוח לחלוטין. המושכות על התרגיל נמצאות אצלך בידיים. מאחר ואת עושה אותו עם עצמך תהיי גמישה עם מה שקורה כי אם משהו לא הולך לפי הספר- אני לא נמצא שם כדי לתקן. וודאי שהבנת איך התרגיל עובד.
תרגישי טוב!