ביוגרפיות !

Guy K

New member
ביוגרפיות !

יש לי כמה שאלות ואני אשמח נורא לדעתכם בעניין. מה עושה ביוגרפיה מוצלחת? הסיפורים האישיים הקטנים? העובדות היבשות? הסדר הכרונולוגי? מה נחשב קשר מוצלח בין ביוגרף לנושא הספר שלו? אישי? משפחתי? שום קשר? ביוגרפיה עדיפה שתהיה ספר עיוני - או תוגש כספר עלילתי? אתם קוראים בכלל ביוגרפיות?

Rivendell

New member
בד"כ אני לא קוראת

ספרי ביוגרפיה שלמים, אלא אם כן הם אוטוביוגרפיה שכתובה כסיפורת ("האפר של אנג'לה" למשל). אני מעדיפה את ביוגרפיות יותר קצרות וממוקדות, כמו הפינה שלנו בפורום. יצא לי לקרוא בזמנו את הביוגרפיה של המינגווי (800 עמודים בערך). והיה באמת מרתק. מה שבעיני עושה ביוגרפיה טובה הוא שילוב של כל מה שאמרת - פרטים טכניים, אישיים, ועוד - כשהמינון של כל אחד מהם נכון. כלומר, כשלא מדובר במשהו יבש מאוד, או במשהו צהוב ורכילותי מאוד. אני מעדיפה את זה כספר עלילתי, אישית
.

עדי444

New member
הביוגראפיה החשובה ביותר:

"מרקיע שחקים" ביוגרפיה על דוגלאס באדר, הטייס הבריטי שאיבד את רגליו במלחמה, ועם זאת התעקש להמשיך לטוס. תסלחו לי על המליצות - זה ספר ששינה את חיי. סבא שלי נתן לי אותו כשהייתי ילדה, והוא בעיניי ספר חובה שקצת נעלם מפאת גילו, למרות שבבריטניה ממשיכים להוציא אותו בכמויות. לגבי סארטר - גם אני קראתי ביוגרפיה של האוניברסיטה עליו, ואחת על ג'יימס ג'ויס, ולדעתי זה קצת מקלקל - זה הופך את העניין לרכילותי ולא נעים. תארו לכם שפתאום יתברר שלואיס קרול היה אכן פדופיל כמו שחושדים, מה אני אעשה אז?...

Tennessee

New member
אני דווקא מחובבי הביוגרפיות. תמיד

כשאני עובדת על יוצר מעניין אותי לדעת עליו כמה שיותר. לשאלותיך: אני חושבת שכל הפריטים שהזכרת חשובים: סדר כרונולוגי כמובן- כי כך קל יותר לעקוב, העובדות היבשות גם חשובות, וסיפורים אישיים קטנים במידה שזה רלוונטי (לא למשל באיזה גיל הוא נגמל מחיתולים...
). במקרה שמדובר בסופר, ביוגרפיה טובה תכלול לדעתי גם ניתוח בסיסי של היצירות מההיבט של הקשר לחייו האישיים. לגבי קשר ביוגרף-מושא: לדעתי, הכי טוב שלא יהיה קשר אישי/משפחתי, אבל שהביוגרף לפחות "יחבב" את מושא הביוגרפיה, אחרת זה יכול לצאת מאד "עוין". לדוגמא, על וויליאמס במקרה יצאו (בנוסף לאוטוביוגרפיה שלו), גם ביוגרפיות של אחיו ואמו, כך שאפשר להשוות, ולדעתי הן פחות "טובות" מאלו של הביוגרפים האחרים כי הן, מטבע הדברים, מאד סובייקטיביות. קורות החיים שלו כוללים פרטים מאד כאובים, כך שהאם לפחות ניסתה "להוציא את עצמה כמה שיותר טוב", וזה לדעתי מקלקל... לגבי השאלה האחרונה: כתיבה כספר עלילתי שכוללת עיוני היכן שצריך (כמו בניתוח יצירות) נראית לי שילוב מנצח.

Guy K

New member
זה בדיוק הענין שרציתי לברר

בזמן האחרון אני משתעשע ברעיון: לכתוב ביוגרפיה על איזה אחד, קרוב משפחה שלי. קרוב רחוק. נניח סבא שאף פעם לא פגשתי. אבל אותו הסבא היה טיפוס, מה זה טיפוס, מצד אחד מגיבורי המדינה, ומצד שני הולל ומופרע לא קטן. אז הדילמה היתה כזו - נניח שאני כותב משהו כזה - איך אני כותב ספר שיהיה נכון עובדתית (אבל גם לא יהרוס את המשפחה - כי האמת חייבת להיות האמת) - ואולי עדיף להפוך את זה ל"רומן בדיוני" מבוסס מציאות אבל בלי שמות מפורשים? ובכלל - איך כותבים ביוגרפיה? מה מעניין את העולם? מה שמעניין את הנכד שלו? אולי מה שאני יודע מרכילויות וסיפורים יהיה יותר מעניין מהעובדות היבשות? אבל מצד שני - למה להרוס אגדה בעצם? בקיצור, דילמה. ולא עזרתם לי להחליט
אלא רק התבלבלתי עכשיו יותר...

ILet

New member
תשובה לגיא

אני יכולה לתת לך עצה מנסיון של חבר טוב שלנו. הוא רופא בכיר בבי"ח גדול בניו יורק. הוא חשף פרשת שחיתות נוראה בבית החולים, שעלתה בחייהם של אנשים לא מעטים. הרופאים המעורבים בפרשה קיבלו גיבוי מהנהלת בית החולים. בד בבד עם הגשת תלונה מצידו למשרד הבריאות האמריקני [תלונה שבעקבותיה הושעו 2 הרופאים הבכירים מתפקידם, ורשיון הרפואה שלהם נשלל לצמיתות] הוא כתב ספר על כל הפרשה. בהקדמה כתוב שהעלילה בדיונית וכו' אך זה אמיתי. הוא שינה קצת את השמות. ובקשר אליך, לדעתי חבל להסתכסך בתוך המשפחה. לי, כקוראת, לא חשוב שמו המדוייק של גיבור הביוגרפיה. בכל אופן- בהצלחה! אני עומדת משתאה לנוכח העובדה שיש אנשים בעלי דחף לכתוב ספר. זה נראה לי ממש קסום.

Tennessee

New member
זו באמת דילמה רצינית. נראה לי שיש

כאן כמה נושאים שצריך לשקול: האם אתה חושב שתוכל לכתוב באופן מתקרב לאובייקטיבי (כלומר, כמו שהיית כותב על מישהו זר לגמרי)? מצד שני, ברגע שבאמת מתחילים להתעניין בחיים של מישהו ברמה כזאת, לדעתי הוא כבר במילא לא נשאר ממש זר. אוי, אני ממש לא עוזרת, הא? טוב, אולי זה בכל זאת יתרום נקודות לחשיבה. ולא פחות חשוב, באמת, זה מה זה יעשה למשפחה, אבל את זה רק אתה יכול לדעת (או לפחות להעריך). אולי פשוט תשאל מדגם מייצג של כמה דורות (בהנחה שהדור הצעיר יהיה יותר פתוח לרעיון, כי בכל זאת הם לא ממש הכירו אותו) מה דעתם?

Mנטה

New member
או דוקא יש לי מה להגיד על זה !../images/Emo6.gif

אני קוראת ביוגרפיות, לא בטירוף, אבל את המפורסמות קראתי. לרוב הביוגרפיות הגעתי דוקא כספר קריאה ולא בגלל שענין אותי מושאן. מוזר אבל מלשות. ובאמת בביוגרפיה של מיכאלאנג'לו לומדים המון על התקופה וזה מעניין לפחות כמו האמן עצמו. אגב הביוגרפיה ההיא, מה שהדליק אותי בה במיוחד, היה התיאורים של הסופר את התחושות של האמן בשעת עבודתו. אלו דברים שסופר יכול לעשות טוב יותר מאשר האמן עצמו אני חושבת והם לאו דוקא נאמנים למציאות, אבל כשגמרתי את הספר נורא רציתי ללמוד פיסול
. גם הדמות והמורכבות שלה מאוד מעניינות, במיוחד באנשי חידה מהסוג של ואן גוך. וגם הספר הזה מעולה כספר בפני עצמו ולא כל כך משנה האמת אם הוא בדיוני או אמיתי. שתי ביוגרפיות שאני רוצה לציין במיוחד, מראות 2 קיצונויות של הענין שהעלית. 1. הפרוטה והירח של סומרסט מוהם. זה ספר שהוא בעצם ביוגרפיה של גוגן, האיש שעזב בית משפחה וארץ מולדת בגיל 40, ומאיש מכובד שהולך כל יום לעבודה בסוהו של לונדון הפך להיות אמן בוהמיין וכל זה עוד לפני שנסע לטהיטי וחטף עגבת !... איש מעניין לכל הדעות. סומרסט מוהם לקח לעצמו חרות כל כך גדולה בתיאורו של האיש, שהוא אפילו לא קורא לספר ביוגרפיה ולא קורא לאיש בשמו האמיתי. זה ממש ספר פרוזה שמתבסס על ביוגרפיה אמיתית ולא "ביוגרפיה" מהסוג הדקדקני. מכיוון שאי אפשר באמת להתחקות אחרי חיים שלמים של בן אדם אמיתי, ספר כזה הרבה יותר מדבר אלי מהדוגמה השניה : 2. טולסטוי מאת אנרי טרויה. זאת הביוגרפיה היחידה שאשכרה הלכתי לקרוא מתוך ענין במושאה. ואפשר גם לקרוא לספר עב הכרס הזה (2 כרכים של מאות עמ' כל אחד): כל דקה ודקה בחיי טולסטוי מלפני היוולדו ועד אחרי מותו. ספר עב כרס כבר אמרתי ? מייגע, מטריף את הדעת מרוב פרטים קטנים, מדויק להחריד, משעמם בטירוף, ספר נ ו ר א י !!! אבל מה, משתלם. כי למרות שאנחנו למדים מה עשה טולסטוי ביום חמישי ה12 לחודש אפריל בשעה 3.22 וגם מה הוא עשה באותו היום בשעה 3.23, אנחנו גם למדים המון על קשרי הגומלין בין חייו ובין יצירותיו ומקבלים ערך מוסף עצום לגביהן. חוצמיזה יש שם שני פרקים גדולים, חשובים, מעניינים ומעשירים על שתי יצירותיו הגדולות ועוד כמה פרקונים על יצירותיו האחרות. כך שמי שהלך לקרוא את הספר מתוך ענין אמיתי ביצירותיו של האמן, בהחלט יצא נשכר (אם יצליח להתמיד בקריאה...
). לסיכום הסיכום
אם קוראים ביוגרפיה בשביל הכייף - לא להתקרב לטרויה ולביוגרפים דקדקנים מסוגו. אם קוראים כדי להבין טוב יותר את היצירות/מעשים/וכד' של מושא הביוגרפיה, עדיף אולי להתענות דוקא אצל אלו. ובברכת סוף טוב הכל טוב M.

Noya111

New member
כמעט ואינני קוראת ביוגרפיות.

עם המעטות שקראתי ומאוד אהבתי, נמנות "שמי הוא סאפפו" שזו ביוגראפיה של המשוררת היווניה הנודעת, (עליו כתבתי כאן בהרחבה) ו"האישה מן החלומות" שזאת ביוגראפיה של לו אנדראס-סלומה. איזו אישה מרתקת! ואיזה חיים סוערים, רוגשים ומדהימים היו לה! בין השובל הארוך של לבבות שבורים שהותירה אחריה אפשר למצוא את אלו של ניטשה, רילקה ופרויד. בעלת שכל כה חריף, למדנית גדולה, מקורבת למייסדיה של התנועה הפמיניסטית בגרמניה, מלווידה מייסנבוג, ללא ספק, אחת הדמויות הנשיות המעניינות והצבעוניות ביותר של סוף המאה התשע עשרה.

ILet

New member
אני קוראת עכשיו ביוגרפיה של סארטר.

הספר מעניין מאד. המחברת [אני כהן- סולל] השקיעה עבודת מחקר רצינית כהכנה לכתיבת הביוגרפיה. כלל לא היכרתי את יצירותיו של סארטר. תוך כדי הקריאה מתגלה דמות ססגונית, חריפה, אנטיפתית לפעמים, חוש הומור מפותח. ממש מרתק. אני בטוחה שהקריאה הזאת תעזור לי מאד כשאגיע [בימות המשיח
] לקריאת ספרים שלו.

Philosopher

New member
וואו.

בתור מעריצה נלהבת של סארטר, אני מאוד אשמח לדעת איך נקרא הספר ומה מחירו. תודה.

ILet

New member
הספר נקרא: סארטר 1905-1980

ביוגרפיה מאת אני כהן-סולל, הוצאת דביר. קיבלתי אותו בהשאלה ואין לי מושג לגבי המחיר. אגב, אין לי כל רקע בפילוסופיה. אני נמצאת עכשיו בקטע שבו מסופר על ההשפעה הרבה של הוסרל ותורתו על הפנומנולוגיה - על סארטר. האמת? אני קצת הולכת לאיבוד בקטע הזה. אך אל יאוש. אני ממשיכה הלאה. אישיותו מרתקת ביותר. תוך כדי קריאה אני חושבת על הדומה והשונה בין סארטר לבין רומן גארי. שניהם גדלו עם אם דומיננטית ומעריצה, וללא אב. שניהם בעלי אינטלקט מבריק. הם מאד שונים זה מזה באופיים ויחד עם זאת שניהם טיפוסים לוחמים ושורדים.

Rivendell

New member
אז אולי באמת תכתבי עליו ביוגרפיה

לפורום?
|ריווי, במסע גיוסים נרחב|

ILet

New member
אני מוכנה לאתגר, אבל...

אני קוראת לאט. עוד לא היגעתי לרבע ספר. דבר נוסף: אין לי רקע בפילוסופיה. לכן נראה לי שהביוגרפיה תהיה ברמת layman. אני אגיח מהמחתרת כשאסיים את הספר.

הכי כיף זה...

אני הכי נהנה לקרוא ביוגרפיות (ועוד יותר אוטוביוגרפיות) של כמה אנשים שפעלו באותה תקופה ואפילו יחד ולראות כמה נק' המבט על אותם אירועים יכולה להיות שונה, עד שנדמה שמתוארים אירועים אחרים לחלוטין ולא אותו אירוע מנק' מבט אחרות. זה מלמד משהו על אנשים, לא?

Chatulim

New member
הביוגרפיה היחידה שקראתי עד עכשיו

הייתה דווקא "הביוגרפיה של אלוהים". אחרי שצלחתי את 30 העמודים הראשונים רותקתי ובלעתי את הספר. אבל מצד שני, קצת קשה לי לנתח אותו לפי הקריטריונים שהיצבת.

אני לא אוהבת ביוגרפיות

אפילו את הביוגרפיות הקצרות בפורום אני תמיד מבטיחה לעצמי שאקרא ומתעצלת (במיוחד מארק טווין שמעניין אותי). אני חושבת שהביוגרפיה היחידה שקראתי הייתה ב"חלומות באספמיה" האחרון - שילוב של ביוגרפיה קצרה, סופר שעניין אותי (ניל גיימן) ועיתון שהיה זמין כשהיה לי משעמם, אבל לא היה לי מספיק ריכוז בשביל להכנס לסיפור.

הביוגרפיה הטובה ביותר שקראתי

my Life היא למעשה האוטוביוגרפיה של אוידורה דנקן. אני לא יודעת אם זה נכנס לקטגוריה של ספר עלילתי או לא אבל הוא פשוט מקסים. מה שהכי אהבתי זה את שמחת החיים שלה, ההתלהבות, אהבת האמנות וכמובן המחול. למרות שהיא לא סופרת מקצועית, הספר כל כך מרגש וגם מאוד עצוב כי הוא מסתיים בטרגדיה נוראה. יש עוד כמה ביוגרפיות טובות שקראתי.
"היינה" של יגאל לוסין. נותן תמונה לא רק על חייו של היינה אלא בכלל על הנפשות הפועלות בעולם התרבותי בגרמניה ובצרפת באותם שנים. הקשר לעולם היהודי הוא גם מרתק. בזמנו הייתי גם ביום עיון בעקבות הספר שהשלים את התמונה (קבוצת הגיל שם היתה קצת שונה משלי, פעם כולם קראו היינה).
"פלובר" של אנרי טרויה. התעניינתי בעיקר כי אני אוהבת את הסופר וסיקרן אותי תהליך הכתיבה של מאדאם בובארי.
"קתרינה הגדולה" קצת רכילותי אבל בכל זאת נותן רקע מעניין על רוסיה של התקופה. בכלל, לדעתי היתרון של ביוגרפיות שמקבלים גם ידע היסטורי, למי שספרי היסטוריה נראים קצת יבשים מדי.

bambi31

New member
מאד אוהבת לקרוא ביוגרפיות

אבל לצערי אוהבת יותר עלילתיים. מבין הביוגרפיות שקראתי אהבתי מאד את "קתרינה הגדולה " וגם את הביוגרפיה על מרלין מונרו שקראתי ממש מזמן באנגלית ואני לא זוכרת מי כתב. עדיין מחכה לי על המדף האוטוביוגרפיה של ארתו מילר שמשום מה אני לא מצליחה לצלוח אותה.

למעלה