בחינות בגרות,

אז אל תבחרי בהם

בניגוד לעובדי חברות אחרים, ארגון מורים חייב להחזיק במחלקה פרופסיונאלית, משום שיש קשר ישיר בין תנאי העבודה לבין פרופסניולניזציה של המקצוע. זה נכון אגב לעוד מקצועות - ארגון המייצג אחיות, עו"סים וכו'.

נומלה

New member
וזה בשבילך

הפרסום הכי "מטעם" שאני יכולה לחשוב עליו שבעצם מתרץ למה זה היה קשה להתחבר לרפורמות ומה כל האחרים צריכים לעשות כדי שארגוני מורים ידחפו רפורמות בחינוך.

אין לי טענות למורים (לשם שינוי)

הטענה שלי כלפי הדרישות של המערכת
מבנה הלימודים
אופן השינון
והבחינה ומדדיה.

דווקא, אין לי טענות נגד המורים
שברור לי שלא פעם הם כלואים בסד" החומר" והדרישות של המערכת.

לאונידס

Active member
יש לי טענות רק במקומות בהם יש לי ציפיות

במערכת החינוך הטענות שלי מתמקדות בעיקר באלימות וגם שם אין לי הרבה.
אין לי כמעט טענות כי הציפיות שלי מאוד מצומצמות, לא מצפה מהמערכת הזו לכמעט שום דבר - בכל הרמות.

נומלה

New member
בגדול - מסכימה איתך

הלימודים בתיכון אינם צריכים להכין לחיים (לדעתי). הם צריכים לשקף את רמת הידע הכללי המינימאלית שהיינו רוצים שתהיה לאזרחים. גם משינון אינני מפחדת, אבל לימוד (שוב, לדעתי) הוא תמהיל של שינון והכנה לחשיבה. אם ההוראה מתמצה בשינון איבדנו חלק חשוב מהלימוד. הייתי רוצה לראות הרבה יותר שינון בכיתות הנמוכות והרבה יותר לימוד לחשיבה בכיתות הגבוהות.

אני גם מאוד בעד בנק שאלות. אם תלמידים עוסקים ב100 שאלות שמהם נשאלות בסוף שלוש, רק הרווחנו. ןבאשר לשיעמום. אין קשר בין נחיצות הנושא לחיים למידת הענין שבו הוא מועבר. יש אנשים שיעבירו מתכון כביסה בצורה מענינת ויש אנשים שיעבירו את תורת היחסות באופן שתפיל תרדמה. בהנתן שרוב המורים הם בין שני הקצוות, ראוי היה לתת להם כלים מקצועיים איך לעניין ואת הזמן בכיתה לסטות ממהלך השינון.

לאונידס

Active member
כחומר למחשבה, למדתי ולימדתי גם בבתי ספר

וגם באקדמיה ואני יכול להגיד שלפחות במקצועות המדעיים יש הבדל גדול בגישה בין בתי הספר והאקדמיה.

תלמידי שנה א וגם שנה ב' באקדמיה היו צריכים לעבור "חינוך מחדש" כדי שיוכלו להצליח.
ראשית בעניין השינון.
הסטודנטים היו מתיישבים מולי עם מחברות ועטים מושחזים היטב כדי לרשום את מוצא פי מילה במילה, כדי שאחרי כן הם יוכלו להקיא עלי את החומר במבחן.
ככלל היו מופתעים מכך שביקשתי מהם לא לרשום כלום, קודם כל להקשיב ולהבין, ללמוד ורק אחרי כן נרשום את המסקנות.
לקח הרבה זמן ללמד את הסטודנטים שידיעת העובדות חשובה אבל ערכה נמוך מאוד ללא הבנה ושינון לא יעביר אותם את התואר.

נושא בעיתי שני היה בהירות המחשבה.
באופן גורף סטודנטים חכמים לא הבינו איפה מתחילים ואיפה מסיימים, מהי סיבה ומהי תוצאה, מהי עובדה ומהי תאוריה, איך מתקדם תהליך וכו'.
לדעתי (זוהי תאוריה, לא עובדה
) יש לכך כמה סיבות:
1. מה שרשמתי למעלה, שינון ללא חשיבה.
2. רעיון התשובה ה"מלאה". במקום לתת תשובה קלה ופשוטה של כמה מילים היו מורחים עשרות ומאות מילים שבינהן אולי מסתתרת התשובה, כשגם הם עצמם התקשו לחלץ אותה.
ה"תשובה המלאה" ערפלה את יכולת החשיבה שלהם.
3. לא ידעו להתנסח. לא ידעו להביע רעיון בצורה בהירה כי גם לא ידעו לחשוב בצורה בהירה.
לקח לא מעט זמן לתקן את הליקויים משום שהם חלק בסיסי בשיטת הלימוד בבתי הספר, לא בגלל שהסטודנטים טיפשים.

גילוי נאות: האבחנות שלי מבוססות על נסיון ישן יחסית, אבל אני מניח שלא הרבה השתנה.

דרך אגב כשאני שומע מילים כמו "תמיד יש מה לשפר" או "בסדר כשיש ביקורת" אני מבין שהפירוש הנפוץ הוא "תדבר, אין לי שום כוונה להקשיב ובטח לא לתקן"
אבל בכל זאת לקחתי צ'אנס והשקעתי בתשובה.

גם לא מלמדים לנסח, וגם דורשים לשפוך מלל.

וזה צירוף בעייתי.

כי אפשר לכתוב טיעון הגיוני ונבון ולהגיע למסקנה הנכונה - בלי לדעת לנסח בעברית ספרותית.
על ידי כתיבה בנקודות, כמעט כמו הוכחה מתמטית.
אבל זו צורת כתיבה שנדחית על ידי המורים מאזורי מדעי הרוח והחברה.

אצלם - צריך לכתוב הרבה משפטים ארוכים.

מה שיפה - דווקא המשפטים הארוכים האלה מסתירים את העובדה שהתלמיד בעצם לא יודע ולא מבין.

אני לא נתקלתי באף מרצה שלימד ללמוד או לימד לנסח. לא בתיכון ולא באויניברסיטה.

דווקא אצל בנותיי אני רואה שינוי. יש מורים שמקדישים לזה זמן.

לאונידס

Active member
קל מאוד להווכח שהתלמיד לא יודע ולא מבין

גם אם הוא מנסח משפט פתלתל.
במיוחד משום שנטל ההוכחה על התלמיד, לא על המורה. התלמיד צריך להוכיח שהוא יודע ומבין, לא המורה צריך להראות את ההיפך.

אני בזמנו כשכלו כל הקיצין הקצבתי לתלמידים מספר מילים מכסימלי לתשובה.
לא לימדתי לנסח אלא אילצתי.

בארה"ב, שגם אצלהם החינוך לא בדיוק מזהיר בכל זאת יש קבוצות ולומדים debate.
לטעון טענה, לנמק אותה, להסביר בצורה בהירה ונהירה. חשוב

לא כל מה שמלמדים הם לומדים (מפנימים/זוכרים/

מיישמים). ומצד שני...זה תמיד לא מספיק. יש להם המון זמן לטקסים ולשעות חינוך אבל אין מספיק זמן ללמד אותם ללמוד. לפני כמה ימים ישבתי עם בת ה-10 שלי (ד) והראתי לה איך "תכונות חשובות שיש במפות" = יתרונות. היא לא הבינה בכלל מה זה יתרונות.

אחר כך הראיתי לה איך הופכים טקסט המפרט בארבע נקודות אילו תכונות חשוהות יש במפו. לעומת תצלומי אויר והראיתי לה איך המדפטים בנויים האופן זהה ואיך הופכים את זה לטבלה אבל טמי לא מורה ולמגתי לעשות את זה רק כי ראיתי טבלה כזאת בחוברות הלימוד של בן בכיתות ז-ט ופתאום נזכרתי. אני בספק אם היא תזכור. שני ילדים מתוך השלושה שלי לא משתמשים בטכניקות שמלמדים אותם.

תפקידו של מי לשנות את המערכת הזאת?

התלמיד ביסודי חסר או ים. בחטיבה ובתיכון. חסר אונים וגם באוניברסיטה אליה הוא מגיע שוב לא מוכן. טראומות שמצטברות ואין מושיע. לא אנשים מחוץ למערכת. לא התלמידים. לא נמורים ולא הסגל האקדמי. עצוב מאוד לדעתי שכל כך הרהה ילדים הולכים לאיבוד ומבזבזים אנרגיות על לימוד לא נכון. על שעמום. על שטחיות במקום לפרוח ולהרחיב דעת.

לא זוכרת מי אמר "לא אתן לבית הספר להפריע לי ללמוד" אסתכן בניחוש שאולי היה זה מרק טווין. אבל כמה כאלה יש??

לאונידס

Active member
לדתיים יש מערכת חינוך משלהם, לחרדים ודאי

גם למושבניקים וקיבוצניקים.

רק ללא דתיים עירונים אין מערכת חינוך משלהם.

תפקידם של ההורים הלא דתיים לדרוש מערכת חינוך משלהם, שמחנכת בהתאם לערכים שלהם והשפעה על התכנים ודרך הלימוד, כמו שיש לשאר המגזרים בישראל.
אם תקום מערכת כזו ותהיה טובה יותר לא תהיה ברירה למערכת הממלכתית אלא לנסות ולהתחרות, אחרת היא תישאר ללא לקוחות.
כמובן שהמערכת הממלכתית תעשה ככל יכולתה נגד מהלך כזה, בדיוק מאותן סיבות.

הסיכוי לשינוי בעולם המציאותי? לדעתי קרוב לאפס
ההורים לא ימלאו את תפקידם

ומה אתה עשית כהורה? כלומר ברצינות..אתה מתוך

המערכת אבל בטח פוחד על הכסא שלך...מה שמאוד מובן. ההורים ...לפחות אני מדברת עם המחנכת ואומרת מה צריך להיות או לא להיות אבח אני רואה כמה כולן או חסרות אונים או פוחדות על עצמן או לא מוכנות להלחם על זה מול המנהלת. אתה מדבר על מרד? מרד לא יהיה כנראה.

לאונידס

Active member
לא הבנתי, איזה כיסא יש לי כהורה?

התקופה בה אני לימדתי היתה לפני המון שנים, עוד לפני פרוץ הילדים.
כהורה אני נוהג בפחדנות הראויה, מלמד ומחנך את הילדים שלי בעצמי ואם הילדים לומדים גם בבית הספר אז רווח נקי.

המחנכת לא אחראית לכך שאין מערכת חינוך לליברלים, בנושא הזה לא נראה לי שהיא יכולה לעזור.

כולם נוהגים בפחגנות הראויה בגלל זה המערכת

נראית ככה. לטעמי ההורים צריכים להעביר פידבק מהשטח למחנכים. המחנכים למנהלים והמנהלים צריכים להלחם על שינוי השיטה כי הם מביאים פידבק מהשטח. אני עושה גם את זה אבל נתקלת במבט זגוגי. כי גם המחנכת נוהגת בפחדנות הראויה.

לאונידס

Active member
להגיד למישהו אחר לעשות ולהלחם לא חוכמה גדולה

לא מצפה מאיזושהי מורה לעשות את המלחמות של ההורים, במיוחד כשההורים לא מוכנים לעשות את המלחמות של עצמם.
מודה, יש לי מזל שאני אדם משכיל ואינני קשה יום, קל לי יותר ללמד את הילדים שלי בעצמי ובמערכות אלטרנטיביות מאשר ללכת למלחמות לשיפור המערכת לטובת כולם.

אז אני מבינה שכהורה לא עשית כלום כדי לשנות

עשית בביתך לביתך. כשטתה אומר שזה על ההורים ואתה עצמך לא עושה כלום...זה קצת מדבר בעד עצמו.

לאונידס

Active member
עשיתי דברים, אבל לא משהו מהותי ברמת מערכת

לא עשיתי משהו משמעותי להרמת מערכת חינוך אלטרנטיבית למערכת הקלוקלת הקיימת או לשינוי מהותי במערכת הקלוקלת.

דברים קטנים כן עשיתי.
חלקם אני מקווה שהביאו תועלת כמו שיעורי העשרה בהתנדבות.
חלקם כנראה חסרי תועלת, למשל לשאול שאלות קשות. נניח כשבאה המנהלת והקריאה לנו את חזון בית הספר (הילדים יהפכו למנהיגי העתיד וכו') שאלתי איך הם מתכוונים אופרטיבית לקיים את החזון איך הם מודדים הצלחה ונתקלתי בשתיקה מביכה, על החלק הזה הם לא חשבו ואין להם גם כוונה לחשוב...

להערכתי ה"כלום" שלי הוא הרבה יותר משל רוב ההורים שבטוחים שעשו המון פעילות כשקצת קיטרו למחנכת, אבל הוא לא מהותי.

שמע...לא נעים לי
אתה מקסים בהרבה רמות

ואדם נחמד. כך אני מתרשמת אבל להתקיל את המנהלת נשמע לי בעייתי. רק הוכחת שהיט טיפשה. דווקא איסוף מידע מההורים והתלמידים וכל פיסת מידע היא טיפה בים והפיכת כל הטיפות האלה למשהו שישנה!!!! את המערכת ולא להקים חדשה. הקמת מערכת חדשה היא מהלך מורכב שדורש אישורים רבים. חבל על האנרגיות. את אותן אנרגיות צריך להפנות פנימה. רק דעתי הקטנה. תחושת בטן.

לאונידס

Active member
המנהלת לא טיפשה, היא מוכרת לי סחורה מקולקלת

שהיא כנראה קיבלה מהממונים עליה ואולי האתגר שנתתי יעורר מחשבה - למרות שנראה לי שאני חוטא באופטימיות קיצונית.

מילים גבוהות על אזרחים טובים, עוזרים ותורמים, מנהיגים בתחומם וכו' לא עולות כסף.
אצלי בעבודה כשמגדירים מטרה צריך גם לבוא עם תוכנית שמסבירה איך מגיעים אליה, בבית הספר בכלל לא חשבו שצריך כזו. מספיקות המילים היפות.

בכל זאת הרווחנו משהו.
הבהרנו שבית הספר לא מחנך. אין לו כוונה או תוכנית כזו.
לכן הפלקט עדיין נותר על הקיר אבל באספות בית ספר ואספות כיתה לא מבלבלים לנו את המוח על הנושא, לפחות באלו שאני נוכח.

אני מאמין שתחרות איננה פתרון קסם לכל מקרה אבל בהחלט יכולה להיות תרופה להמון חוליים.
אני חושב שכמו שאת בעיית חשבונות הסלולר של מעל 400 שקלים לחודש היה אפשר לפתור רק באמצעות תחרות ולא באמצעות קיטורים לנציג מכירות אומלל כך גם אצל מערכת החינוך.
מערכת אלטרנטיבית שתתחרה תאלץ את המערכת הקיימת להיות טובה יותר בהמון תחומים, וזו בדיוק הסיבה שדואגים לכך שיהיה מאוד קשה להקים מערכת אלטרנטיבית.

וכמובן שאני שמח גם עם דעה שמנוגדת לשלי וגם עם ביקורת.

אבל יש מערכות אלטרנטיביות....הפרטיות...

והמסגרות לילדים עם קשיים ועדיין לא חינוך מיוחד. הם מתגאים בשמונים אחוזים שזכאים לבגרות בעוד שאצלנו 94. אני מעדיפה פה. אני לא אתווכח איתך. אתה מכיר את המערכת יותר טוב ממני
.

מצד שני המנהלת שלנו ביסודי לא טיפשה ובהחלט מדובר אצלינו לפחות על חינוך. האם הם מצליחים? ובכן הבת שלי מחונכת. לא אקחאת כל הקרדיט לזכותי. הבית בהחלט מחנך אבל היא בוחאת לקחת...לספוג...להסכים למה שהבית והמערכת נותנים לה...מלמדים אותה. לא כולם כאלה.

למעלה