מספר שאלות:
1. הפחתת שכר הלימוד של כולם, ללא הבדל במצב סוציו-אקנומי, מפחיתה את הנטל מכל המעמדות באופן שווה. כלומר, העשירים מקבלים את אותו סיבסוד כמו העניים. לא עדיף למצוא מנגנון המפחית את ההוצאות יותר כלפי אלה בעלי בעיות מימון? 2. הפיכת הלימודים האקדמאיים לחינמים יצרה משבר בכל המדינות בהן היא נוסתה, פרט למדינות סקנדיבה. מספר מדינות העלו את שכר הלימוד (בריטניה, אוסטרליה וכו') וצרפת וגרמניה מחפשות דרכים איך לתקן נזקים שנעשו עקב השיטה. מדוע מדינת ישראל שונה מהמדינות שהוזכרו, או לפחות, כיצד היא דומה לסקנדינביה? 3. מה רע במנגנון שאינו מאפשר שכר לימוד דיפרנציאלי אך מעלה את שכר הלימוד לכלל האוכלוסיה, מגדיל את המלגות לאוכלסיות מוחלשות ומאפשר הלוואות מסובסדות (בתנאים מטיבים ממה שקיימים היום) למי שנופל "בין הכיסאות"? 4. ההוצאה העיקרית כרגע, למי שלומד באונ', היא מחיה ואיבוד הכנסה. הלוואות ומלגות יכולות לעזור בזה, אך הפחתת שכר הלימוד אינה תסייע להוצאה עיקרית זאת. בנוסף, רבים מן האוכלסיות המוחלשות, עקב חינוך החובה האי שיוויוני כרגע במדינת ישראל, אינם מגיעים לאונ', אלא נאלצים ללמוד במכללות פרטיות ששכר הלימוד בהם גבוה. ביטול שכר הלימוד האוניברסטאי, שוב, אינו נוגע בהוצאה זו. כיצד בעיה זו נפתרת? על נושא השינוי המבני אני צריך לחקור מעט, אך על פניו, אין לי כרגע חילוקי דעות איתך. הערה לסיום. נודע שהורדת מס הכנסה, במספר מקרים, גרר העלאה בתקבולי המס. לדבר ניתן שני הסברים (שני יודע): 1. ככל שהיקף המס קטן יותר, כך יש תמריץ גדול יותר להרוויח עוד כסף, ובסופו של דבר תקבול המס עולה. 2. תמיד יש מקלטי מסי, אך ההוצאה עליהם לא קטנה. אם היקף המס קטן בין כה וכה, עדיף לשלם אותו למדינה ולא לרואי החשבון, עו"ד וכו' שימצאו לך את מקלטי המס. מכאן נובעת הרתיעה שלי להגדיל את מס הכנסה. מצטער אם הדבר נראה כתקיפה, הוא לא. פשוט נראה לי שממך יש סיכוי לקבל תשובות רציניות, אז אני שואל.