בונוס "חבר מביא חבר"

king iverson

New member
בונוס "חבר מביא חבר"

היי
הבאתי למקום העבודה שלי עובד חדש השבוע, אני זכאי לקבל בעוד 3 חודשים בונוס נחמד (כמה אלפי שקלים) במידה והעובד ישאר.
אני חושב על לעזוב את החברה בחודש הקרוב.
האם עדיין אהיה זכאי לכסף הנ"ל מבחינה חוקית?

ipv6

Member
בשום מקום שעבדתי בו

תנאי ה"חבר מביא חבר" לא היו רשומים בחוזה בכלל.
הלכה למעשה, לא תקבל את הכסף אם תעזוב. אולי אם נורא אוהבים אותך ויעשו לך איזו ג'סטה אבל אם עזבת - הלך הכסף.

selalerer

New member
בד"כ לא נותנים בונוס למי שעוזב.

מבחינה הגיונית, נראה שמגיע לך הבונוס הזה.
&nbsp
יש איפשהו את התנאים של חבר מביא חבר כתובים (קיבלת במייל או משהו כזה), אם לא כתוב שם כלום על עזיבה אז כנראה שגם לפי התנאים שהחברה קבעה מגיע לך הבונוס.
&nbsp
בנוסף, גם אם כתוב בתנאים שלא מגיע לך, ייתכן ובית משפט, במידה ותפנה אליו, יחשוב אחרת. לא בהכרח ממליץ על כיוון פעולה כזה, אבל זו גם אפשרות.

alien life form

New member
ברוב החברות לא טרחו לכתוב תקנון מסודר לחבר מביא חבר

בחברה אחת הבאתי את המחליף שלי והתעקשתי לקבל את הבונוס למרות שבבירור עזבתי ושם דווקא היה בתקנון ששני החברים צריכים להתמיד 3 חודשים. התעקשתי וקיבלתי. אם לא תהקש כמעט בטוח שלא תקבל. לכן כדאי שתבקש.

ipv6

Member
בחברות מסוימות

לפני שאתה מקבל את המשכורת האחרונה עם פידיון ימי החופש, אתה חותם שקיבלת כל מה שמגיע לך. ככה שאם תלך לבית משפט תחכה הרבה זמן גם לכסף הזה.

לקחת את החברה לבית משפט על כמה אלפים ברוטו נשמע לי אחלה מתכון להרוס את היחסים שלך עם המנהלים שלך לשעבר ולהסתכן בזה שיתבעו אותך על משהו אחר בחזרה, סתם כי לחברה זה לא עולה כלום (לפחות חברות גדולות משלמות סכום חודשי קבוע למשרד עו"ד שמטפל בכל העניינים שלהן).

כמובן שזה גם עלול להרתיע את המעסיק הבא שלך מלהעסיק אותך..

selalerer

New member
אני לא חותם על זה.

חתמתי על זה רק פעם אחת כשעברתי לאותה חברה בארץ אחרת (ואז עזבתי רק רשמית בכדי להתגייס בחברה במדינה השנייה).

המנוף לחץ היחיד שיש להם עליך זה שחרור כספים שהם הפקידו לך לפנסיה ופיצויים. אם זה לא דחוף לך, אף אחד לא יכול להכריח אותך ובכל מקרה אם בסוף תיאלץ לפנות לבית משפט גם תוכל לקבל אותם.

זה לא חוקי להתנות את שחרור הכספים בכתב וויתור למרות שהרבה מעסיקים עושים את זה.

http://www.ovdim.org.il/כתב-ויתור-הלנת-פיצויי-פיטורין/

alien life form

New member

ipv6

Member
ברב המקומות שאני מכיר

בונוס של חבר מביא חבר עומד על מספר חד ספרתי של אלפים &ברוטו&.
בשביל סכום כזה אני אישית מעדיף לא להסתכסך עם מקום עבודה, כי האשת כח אדם שלהם היום היא הVP HR של סטארטאפ שארצה לעבוד בו מחר. גם אם טכנית יש פה קייס (כלומר לא רשום במפורש שצריך להיות עובד של החברה כדי לקבל את הבונוס) אני לא רוצה להכנס לסכסוך שעלול לעלות לי הרבה בעתיד.
&nbsp
לגבי דברים שמקומות עבודה מרשים לעצמה, לא קרה לי מעולם שקיפחו אותי, לא שילמו לי משהו שהבטיחו או ניסו לחסוך עליי. אם כבר היו נדיבים איתי יותר ממה שהיו מחויבים.
&nbsp
ברמה האישית לנסות לסחוט את הבונוס פה מרגיש כמו שיטת מצליח.

selalerer

New member
לא דיברתי בהודעה הזו על חבר מביא חבר,רק על הכתב ויתור תביעות

selalerer

New member
אם הם לא חייבים לך כסף למה הם מבקשים ממך לחתום על זה?

איזשהו עו"ד של החברה החליט שזה יכול לסייע לחברה במצבים כאלו או אחרים.
&nbsp
הוא צודק? לא יודע, אבל למה אני צריך לקחת על עצמי התחייבויות משפטיות מיותרות רק בכדי לבטח את החברה?
&nbsp
יש פה הבעה של חוסר אמון ודרישה לא הוגנת מהעובד לקחת את הסיכון הזה עליו, במקום לחלוק בו בצורה שווה (כאשר אף צד לא מתחייב מפורשות לצד השני).

ipv6

Member
לדעתי זה קצת מצחיק

להגיע למצב שאתה מאיים בתביעה (אני מניח שלא תרצה לוותר על הפיצויים והמשכורת האחרונה שלך) רק בגלל הדבר הזה, נשמע לי קצת מגוחך.

התסריט שבו הם ישתמשו בחתימה שלי, כמה חודשים אחרי שעזבתי, כדי לדרוש ממני כסף, נשמע לי הזוי עד לא ריאלי. ולמה דווקא לי? אם זאת שיטה שלהם כנראה שהיו עושים את זה לכולם וחוטפים תביעה \ מוניטין בהתאם.

selalerer

New member
לא מבין מאיפה הבנת את הדברים האלו.

אני לא מאיים על אף אחד בתביעה. נותנים לי מסמך לחתום ואני לא חותם עד היום שאני עוזב. אם מתקשרים אליי לדבר איתי עליו, אני פשוט אומר שאני לא מוכן לחתום על זה ואין שום סיבה שאני אחתום על זה.
&nbsp
הם לא יבואו לדרוש ממך כסף. יותר סביר תסריט שאתה תגלה שהם חייבים לך כסף או שתרצה פיצוי על נזק שהם גרמו לך והתגלה לך רק בדיעבד והם ישתמשו במסמך הזה בכדי להראות שויתרת על הכסף הזה.

ipv6

Member
ומה תעשה אם תעזוב בפועל

ולא תקבל את המשכורת האחרונה+פידיון ימי החופש+שחרור קופות הפנסיה שלך?
הם גם יפסיקו לדבר איתך. תפנה אליהם, יגידו - תחתום תקבל?
מה תעשה אז? הרי המצב ידרדר לזה שתצטרך להפעיל עליהם לחץ לקבל את הכסף שלך..להם לא יפריע שלא שילמו לך.

וקשה לי מאד לחשוב על תסריט שבו הם גורמים לי נזק שאני מגלה רק אחרי שאני עוזב. ואני עוד מתפרנס מלטפל טוב בתסריטים רעים ונדירים..

selalerer

New member
מקום כזה מזל שעזבתי

מעסיק תמיד יכול להיות מניאק ולדפוק אותך ואז תידרש לבית משפט. זה לא קשור בהכרח לכתב סילוק תביעות.
&nbsp
בינתיים הדבר היחיד שלא נתנו לי זה המכתב שחרור כספים. היות ולא נזקקתי להם מיידית זה לא הפריע לי.
&nbsp
במקרה אחד נזקקתי לכספים אחרי שלוש שנים, כתבתי מייל למחלקת הכספים של החברה שאני זקוק למכתב שחרור כספים והם שלחו לי אותו במייל. אף אחד לא הזכיר את הכתב סילוק תביעות שלא חתמתי עליו.
&nbsp
בעיקרון לפי החוק, הם צריכים לתת לך את המכתב עד 10 ימים מיום הפסקת העבודה.

ipv6

Member
מקום שמתעקש על החתימה הוא מקום רע?

אתה יכול לעבוד שם כמה שנים, עם עבודה, מעניינת שכר טוב אבל ברגע שהם הולכים By the book כמו שהם עושים עם כולם - אז מזל מזל שעזבת? ז-ה מה שחשוב לך?

גם אם טכנית אתה צודק (אין סיבה שהעובד יספוג את אי האמון) אתה מכניס את המערכת לרעש\סטרסס בשביל להגן על עצמך ממשהו שהסיכוי שהוא יקרה מאד מאד נמוך. כל דבר שקשור לכסף, קל לעקוב ולדרוש שישלימו לך לפני שחתמת. אם יתגלה שהם עשו לך נזק משמעותי (ישבת במבנה שעשוי אזבסט ויש לך סרטן \העבודה הייתה מאד לחוצה ונגרם לך נזק נפשי שנים לאחר מכן) במישור אחר שלא יכולת לדעת עליו ברגע החתימה, מניח שגם ככה החתימה הזאת גם ככה לא תגן עליהם מתביעה.

מה שאתה בסיכוי מאד גבוה מרוויח: זה עימות עם מחלקת כספים \ HR ובלגן בירוקרטי כשתצטרך את הכסף.
בכל מקרה - מיצינו.

alien life form

New member
לא דיברתי על לתבוע אבל אם כבר העלית את זה

חברות מרשות לעצמן לעשות הרבה דברים מכוערים בהנחה שהעובדים לא יתבעו, בין אם בגלל שהם מפחדים מעורכי הדין של החברות, או שפוחדים שזה יכתים להם את הרקורד, או סתם שאין להם זמן, כוח ואנרגיה להתעסק בזה. לא שהעובדים תמיד טלית שכולה תכלת אבל אם חברה גורמת לעובד נזק לא מוצדק בכוונה וביודעין, אז אני בהחלט מצדיק נקיטת אמצעים משפטיים.

למרות שמבחינה משפטית כנראה הצדק עמך

לא חושב שחברה תיתן לך את הבונוס. למרות שטכנית עשית את שלך כדי לקבל את ההטבה והבאת בנאדם לחברה. מעניין אם מישהו לקח מקרה דומה לבית משפט

למעלה